glonojad
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1050 : Kwiecień 13, 2008, 21:33:21 » |
|
mam akwiarium 200 litrow mam 2 samce i 10 samic troche przecholowałeś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Beata111
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1051 : Kwiecień 14, 2008, 21:33:52 » |
|
I stało się właśnie odłowiliśmy do kotnika ok 30 małych glonci  Samiec jest w lekkim szoku  ale one mają sie dobrze. Niektóre są białe jeszcze przeźroczyste kilka jest czarnych.Mam nadzieję, że uchowają sie jak ich starsi bracia i siostry 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz
|
 |
« Odpowiedz #1052 : Kwiecień 15, 2008, 16:43:16 » |
|
powodzenia w chodowli.
|
|
|
|
|
|
240l Guramiowete: - 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność 54l neonkarium - 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
|
|
|
damban
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1053 : Kwiecień 20, 2008, 19:12:19 » |
|
Witam! Wczoraj samica zniosła jaja w rurze i samiec normalnie cały dzień siedział przy nich wachlując je ale tarło zostało dokonane w akwarium ogólnym, więc postanowiłem przenieść rurkę z samcem do oddzielnego akwarium, do którego wlałem wodę z ogólnego, wstawiłem filtr gąbkowy i grzałkę z termstatem. Lecz po przeniesieniu rury samiec z niej wypłynął i już pół dnia nawet nie ruszył się z miejsca i nie interesuje się ikrą. Obawiam się teraz, że z tego nic nie będzie. Co mam zrobić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #1054 : Kwiecień 20, 2008, 19:48:42 » |
|
Napowitrzaj wodę, tak żeby i przez rurę był przepływ natlenionej wody i będzie OK. Samca jeśli nie intertesuje się ikrą odstaw do ogólnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
damban
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1055 : Kwiecień 21, 2008, 20:17:46 » |
|
Dzisiaj rano samiec był juz w rurce i jajeczka wachlował więc myślę że już powinno być dobrze, tylko zasanawiam się czy takie długie przerwy nie zaszkodzą im
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1056 : Kwiecień 25, 2008, 21:04:34 » |
|
Witam, chciałem zapytać, czy opłaca się kupić te stadko glonojadów, czy one się rozmnażają, i czy mam na to szanse w akwarium 112l?? Obsada w podpisie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1057 : Kwiecień 25, 2008, 21:12:03 » |
|
co to znaczy czy się 'oplaca' ? trzymasz ryby dla zysku ? teoretycznie masz szanse, że się rozmożą ... tylko najpierw pomyśl, czy masz gdzie je potem oddać ........
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1058 : Kwiecień 25, 2008, 21:16:40 » |
|
z oddaniem nie ma problemu, mam zaprzyjaźniony sklep, czy sie opłaca, chodziło mi o to czy nie za drogo. a jak polecali byście wziąć dwa samce i samice czy jednego samca i trzy samice, czy jeszcze inaczej??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #1059 : Kwiecień 25, 2008, 21:17:37 » |
|
1 samiec 2 samice
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1060 : Kwiecień 25, 2008, 21:19:59 » |
|
a facet tylko po cztery sprzedaje. tak więc jak??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #1061 : Kwiecień 25, 2008, 21:22:51 » |
|
Misquamacus ma rację - zbrojniki niebieskie bardzo łatwo rozmnożyć - więc jest na nie mały popyt w sklepach zoologicznych czy na allegro. Chyba, że chodzi Ci o to - żeby mieć małe śliczne rybki które jak podrosną będą miszkały w Twoim zbiorniku i nastawiasz się na trzymanie głównie zbrojników. Mi się rozmnożyły w obu zbiornikach - mimo że nie szczególnie tego chciałem (żadnych pór dzeszczowych nie uskuteczniałem) i teraz nie mam co z nimi zrobić - nikt kupić nie chce, za darmo nie chce... Ale nie odławiałem ich do kotnika, ani nic - więc nie jest ich za dużo i tragedii nie ma... mogą u mnie jeszcze długo pomieszkać... ale jak wszystkie będą dorosłe i miały po 15 cm... to będę musiał je gdzieś oddać. Jak się roznarzają przypadkiem - to rozumiem - ale żeby z premedytacją rozmnażać bez dalszych planów co z nimi robić... lekkomyślność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michal114d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1062 : Kwiecień 25, 2008, 21:27:03 » |
|
Pisałem już przecież, ze mam zaprzyjaźniony sklep zoologiczny gdzie biorą odemnie rybki, np. ostatnio miałem mieczyki, powiedzieli, ze nie ma problemu, i wzieli, a mieczyki no to raczej łatwiej od glonków rozmnożyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #1063 : Kwiecień 25, 2008, 22:28:34 » |
|
Przepraszam... pisałem dość długo posta i ostatni był Misquamacus'a. Fajnie mieć zaprzyjaźniony sklep - odemnie bierze molinezje które mnożą mi się na potęgę - ale ja tak kocham te czarne rybki od dzieciństwa, specjalnie dla nich założyłem drugi zbiornik. Powodzenia w rozmnażaniu glonków - u mnie się mnożą na maxa - lubią małe kokosy z ciasnym wejściem (tylko takie moje zbrojniki wybierają) jeden kokos z troszkę większą dziurą omijają z daleka. ps. Uważam, że rozmnażanie ryb na które jest "popyt" ma sens (byle nie wsobny) - ja przestałem kupować rośliny i ryby, a tylko co mam rozród to robię małą wymianę... przymierzam się do zarybienia i zarośnięcia ponad 800l zbiornika - ależ ta akwarystyka wciąga, bardziej niż kompy 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2008, 22:30:07 wysłane przez Piterix »
|
|
|
|
|
damban
Nowy