Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 113
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Glonojadów  (Przeczytany 689471 razy)
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #105 : Grudzień 18, 2004, 14:34:22 »

a ja mam inny problem raz juz miałem ikre glonków ale to przypadek i nic z tego nie wyszło poprostu zainteresoały sie nia kirysy i chyba one ja skonczyły. a mianowicie o co mi chodzi moj samczyk okolo 9 cmi samica jakies 8  7 cm samiec od 3 dni wachluje taka mala musze ze ledwo sie tam miesci  wystaje mu pyszczek i ogon caly czas prubuje tam sie wcisnac jeszcze samiczka udaje sie jej to do połowy po czym samiec musi wyplynac. . muszla jest  z rzeki  tyle ze  troche weksza niz te spotykane normalnie nazyw nie znam ale kształtu jajowatowego problem w tym ze martwie sie ze pomimo staran glonkow dalej niwidac ikry w muszli samiec wachluje miejsce wszystko jest tak jak juz wyzej opisaliscie ale niestety nie konczy sie to ikra pierwszy raz swiadomie chce miec ikre glonkow i kicha co zrobic ?? a dodam ze mam  w akwa 3 kiryski ktore strasznie pzreszkadzaja glonkom prubujac dostac sie do muszli samiec je skutecznie odgania ale jak bedzie ikra mysle ze tgo nie da rady zrobic wiec czy mozna bybylo przeniesc samca z muszla i ikra do innego awka oczywiscie wczesniej przygotowanego z woda z awkarium i o tej samej temp . . dodam ze moje glonki nic iseie nie boja wszystko dzieje sie pzred szyba   nie po bozemu  :twisted: przy zaswieconym swietle :] czy to ma wpływ na przebieg tarła czy lepiej im zgasic ??

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #106 : Grudzień 18, 2004, 18:39:45 »

po pierwsze wywal muszle bo to czysty węglan wapnia i strasznie Ci zatwardza wode - nie ważne czy z rzeki z morza czy nawet z marsa ... wywal to. Włóz kokosa luyb jaskinie porcelanową (nie polecam) i oddziel samca z ikrą od kirysów plastykowa siatka - bardzo skuteczna metoda. Pozdr.

112,25
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #107 : Grudzień 18, 2004, 19:01:47 »

ej no ale chyba morzna muszle trzymac w aqa mam 1 tako wielko no ale wody destylowanej dolewam no i chyba wszystko jest ok.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #108 : Grudzień 18, 2004, 19:12:35 »

nie mam kokosa nie mam skad wziasc  jakos nie mam szczescia dzis tez szukalem i kapoka nie wiem poprostu jak jesem to jzu ich nie ma :] szukam  bo chce spreparowac i miec w akwa wiec narazie zostanie2 muszle  tylko dla glonkow a co do zamkow i porcelanowych jaskin chyba mamy te samo zdanie mimo ze mam zameczek  z poczatkow bawienia sie w to nie wkladam go poprostu niepasuje :]  a glonek jak wachlowal tak wachlowal podmienilem wode na nowa odstana oczywiscie mzoe to cos zdziala przy okazji woda spadla o  stopien z 24 stopni moze cos siezacznie wrescie dziac

Plex
Stały użytkownik

« Odpowiedz #109 : Grudzień 18, 2004, 19:14:16 »

Komandos - Wlasnie... wszystko "chyba"  :roll:  Jak ci ktos tu pisze ze nie mozna to postaraj sie zrozumiec a nie tylko pisac ze ja tak mam wiec chyba mozna. Jezeli sie z kims nie zgadzasz to wyraz swoje uzasadnione zdanie a nie domysly. Nabijasz bezsensownie posty. A moderatora nie widac jak ktos juz kiedys zauwazyl...

Kruczyslaw - Poszukaj kokosow w hipermarketach (w tesco sa czesto) lub w ostatecznosci zajzyj na allegro.

Setka po starcie
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #110 : Grudzień 18, 2004, 19:36:08 »

ok ale taka muszla caly czas zatwardza wode czy tylko pzrez jakis okreslony czas np wkoncu konczy jej sie jakis skladnik co zatwardza wode i jzu jest normalna czy tak bez konca ??  bo te muszelki mam w akwa juz 5 latkow okolo  :oops:  a tak na powaznie akwa zajolem sie odkat jestem na tym forum wiec niedawno i jestem przyznam sie laik

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #111 : Grudzień 18, 2004, 22:56:18 »

Panowie już tłumacze jak to jest z muszlami. Głównym składnikiem budulcowym wszelkich muszli -nie ważne czy słodkowodnych małży slimaków jak i tych z morza jest węglan wapnia - dokładnie taki sam jak ten co go mamy w kranach i zatwardza nam wodę. Muszla pod wpływem wody w akwa powoli ale skutecznie uwalnia ten węglan wapnia a jak jeszcze mielibyśmy niższe pH to uwalnia go znacznie szybciej. W akwariach z rybami tropikalnymi z azji i ameryki płd kategorycznie nie powinno być muszli .
Muszle moga być a akwariach morskich i Tanganika jak kotoś bardzo chce to i w malawi - bo tamte ryby lubia bardzo twardą wodę .
Pomimo że żyworódki np. też lubia wodę twardszą to nie tak twardą jak pyszczaki i mają gorszą kondycję.
Najgozej zbyt duże wachania twardości wody znoszą rośliny te zaś w akwariach płd amerykańskich i azjatyckich stanowia podstawę do utrzymania prawidłowej równowagi biologicznej
stąd z glonnojadami muszle NIE!

Glonojadom możesz na czas tarła wrzucić do akwa kilkunasto centymetrowa ryrke pcv zasklepioną z jednej strony o średnicy +- 8-10cm tam też powinny się dobrze trzeć a nie szkodzi to (no wizualnie napewno Wink ) wodzie

Komandosie gdzie twoje doświadczenie o którym gdzieś czytałem skoro od tylu lat popełniasz podstawowy błąd i jeszcze się nim chwalisz ?
pozdr.

112,25
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #112 : Grudzień 18, 2004, 23:11:47 »

I od razu Tramal Wam wyjaśnił dlaczego np. ampularie często giną (może nie od razu giną, ale na pewno szczęśliwe nie są) w miękkiej wodzie.
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #113 : Grudzień 18, 2004, 23:17:55 »

po poscie mdramskiego nasuneła mnie pewna myśl a mianowicie jesli muszle zatwardzaja wode węglanem wapnia ale nasze ampularie potzrebuja go  wiec czy byla by taka mozliwosc aby miec muszlke niwaznae jaka ale np na jedna muszelke jakieejsc wielksoci iles ślimaczkow i czy to ze one wyciagaja węglan wapnia z wody niebylo by szkodliwe dla calej równowagi akwa chodzi mi o to czy jest mozliwosc stworzenia rownowagi pomiedzy wypuszczanym do wody weglanem wapnia a pobieranym go pzrez ampularie. oczywisicie niezamierzam tak robic pyam z ciekawosci chemia wody to dla mnie czarna magia  :oops:

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #114 : Grudzień 18, 2004, 23:33:00 »

Co do ampularii można im kupić wapno takie np. jak dla żółwi i umieścić nad lustrem wody . W ten sposób nie zatwardzisz wody (a jeśli już to nieznacznie), a ampułki już same sobie znajdą to czego potrzebują.
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #115 : Grudzień 18, 2004, 23:34:37 »

hehe Smiley dobre pytanie Smiley ostatnio nauczono mnie że w chemii wszystko zmierza do bałaganu a w przyrodzi do jak najlepszego porządku więc do równowagi biologicznej . Tego nieporządku bez badań laboratoryjnych chemicznego stanu wody nie da się pogodzić z przyswajalnością węglanu wapnia. I tak oprócz ślimaków wiele roślin go przyswaja np. moczarka kamnadyjska baardzo skutecznie. z drugiej strony ampółka węglan wapnia przyswaja powoli i nie jednostajnie w pewnym momencie nawet może przestać go przyswajac jak juz urośnie. A muszelka będzei go oddawać non stop. Znam przypadek gdzie kolesiowi muszle po wytrutych zatoczkach podniosły w tydzień TWW o 3*N widocznie miał dość niskie ph i sie węglan ładnie uwalniał . I tu świetnie widac takie małe zatoczki a takie szkody.
Dlatego lepiej na siłę niektórych rzeczy nie godzić i tak w miekkiej woedzie nie trzymajmy ampułek i moczarki kanadyjskiej ani też muszelek a w twardej wodzie trzymajmy ampólki i moczarki pamietają że wodę trzeba podmieniać - też rezygnujmy z muszli - jest naprawdę dużo ładniejszych i lepszych rzeczy niż one Smiley
Twój glonojad napewnoo ucieszył by sie z konarka gdzie mógł by się chować i przy okazji sobie troche celulozy scierać. Pozdr

112,25
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #116 : Grudzień 19, 2004, 00:24:42 »

ma dosyc ładnei ciekawe korzonki i wlasnie nie nimi sie zaintereoswal a muszlami korzenie maj a dyzo rozwidlen kryjowek a mimo to zainteresowal sie przyciasna muszla chyba jednak si ich pozbede po twoim wykładzie :]

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #117 : Grudzień 19, 2004, 09:20:16 »

Cytat: Plex
Komandos - Wlasnie... wszystko "chyba"  :roll:  Jak ci ktos tu pisze ze nie mozna to postaraj sie zrozumiec a nie tylko pisac ze ja tak mam wiec chyba mozna. Jezeli sie z kims nie zgadzasz to wyraz swoje uzasadnione zdanie a nie domysly. Nabijasz bezsensownie posty. A moderatora nie widac jak ktos juz kiedys zauwazyl...

Kruczyslaw - Poszukaj kokosow w hipermarketach (w tesco sa czesto) lub w ostatecznosci zajzyj na allegro.[/quote/]

to było pytanie plexsie

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #118 : Grudzień 19, 2004, 18:13:54 »

komandos eh wiem gdzie szukac ale nie mam czasu zeby tam wskoczyc a jak jzu jestem to nie ma  ale to niewazne :] hihi niejestem az takim głombem poprostu nie mam szcześcia

Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #119 : Grudzień 19, 2004, 22:56:09 »

A ja tam uważam że nie ma to jak rurka pcv, zbrojniki aż podskakują z radości na widok takiej kryjówki.(bynajmniej moje :lol:)Tylko te jej walory dekoracyjne, ale jak chce się młode...
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 113
  Drukuj  

Skocz do: