Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Wromak - czy polecacie tą firmę?  (Przeczytany 9682 razy)
Hardi
Nowy
*

« : Październik 06, 2004, 12:12:55 »

Dzisiaj przez przypadek znalazłem super sklep zoologiczny oddalony jakieś 15 kilometrów od mojego domu, bardzo duży wybór sprzętu itd. Mają tam akwarium Wromak 200L 100x40x50 za 235 zł, pokrywę Wromak 100x40 za 217 zł i szafkę Wromak pod te akwarium. Gdybym wziął całość to dostanę jeszcze 5% rabatu. Czy znacie tą firmę? Jeśli tak, to czy jest godna polecenia? Akwaria, szafki i pokrywy wyglądały bardzo dobrze i solidnie wykonane.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2004, 12:28:53 »

Ładne to wszystko, tylko czy chcesz wydawać tyle pieniędzy na coś co można kupić 80% taniej?  

Za cene zestawu możesz mieć zwykłe, dobre akwarium 300l. z pokrywą (sprzedają jako całość) a szafke tez można dostać taniej, ew. zrobić u stolarza (mam ławe za 100zł. pod 200l. o takich wasnie wymiarach)

Nie chcesz zestawu za 600zł. z rybami i sprzetem (filtry wewnatrzne)
mam takowy na zbyciu :roll:

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
bortek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2004, 13:34:21 »

Cześć!

Posiadam akwarium, szafkę i pokrywę tej firmy i jestem z nich zadowolony.

Pozdrawiam
Bortek
Hardi
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2004, 18:29:11 »

Cytat: Sarmik
Ładne to wszystko, tylko czy chcesz wydawać tyle pieniędzy na coś co można kupić 80% taniej?  

Za cene zestawu możesz mieć zwykłe, dobre akwarium 300l. z pokrywą (sprzedają jako całość) a szafke tez można dostać taniej, ew. zrobić u stolarza (mam ławe za 100zł. pod 200l. o takich wasnie wymiarach)

Nie chcesz zestawu za 600zł. z rybami i sprzetem (filtry wewnatrzne)
mam takowy na zbyciu
:roll:

Chcę kupić sprzęt firmowy, gdyż mam bardzo złe doświadczenia z tym tanimi, nie chcę aby mi akwarium rozsiekło się, dlatego że było źle sklejone. Filtr kupię zewnętrzny Eheim Classic 2213

Cytat: bortek
Cześć!

Posiadam akwarium, szafkę i pokrywę tej firmy i jestem z nich zadowolony.

Długo już masz ten zestaw? Nie miałeś z nim nigdy problemów?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2004, 21:56:35 »

Cytat: Hardi

Chcę kupić sprzęt firmowy, gdyż mam bardzo złe doświadczenia z tym tanimi, nie chcę aby mi akwarium rozsiekło się, dlatego że było źle sklejone.

A Ty myślisz, że te firmowe akwaria to gdzie są robione ? Dokładnie w tych samych miejscach gdzie te "bezfirmowe". Znajdź porządny zakład szklarski, zresztą za 200 zł kupisz akwa 150-200 l w zoologicznym. Pokrywę zrób sam (patrz: dział Zrób to sam), a szafkę zamów u stolarza, jak trafisz na dobrego to nawet ładna będzie.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2004, 23:27:37 »

Jeśli chodzi o akwaria to spokojnie moge tą firme polecić, kupowałem bezpośrednio u nich (z własnym odbiorem i tak sie opłacało), wszystko 1 klasa, silkon rozprowadzony idealnie, szkło oszlifowane tak jak powinno, ogólnie bardzo dobre wykonanie i nie cieknie  Cheesy .Zresztą na to jest roczna gwarancja.Co do pokrywy to odradzam i nie tylko tej firmy ale wiekszości.W standarcie daja za małe oswietlenie a i dostep do akwarium jest bardzo utrudniony.Zazwyczaj nie bierze sie tego pod uwagę ale wierz mi to sie przydaje, dlatego proponuje samodzielne wykonanie wtedy zrobisz tak jak bedziesz chciał i z taka moca oświetlenia jak potrzeba.

385 l - dyskowce
bortek
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2004, 07:56:34 »

Cześć!

Akwa 60l, z pokrywą i szafką tej firmy mam od 2 miesięcy i jak na razie wszystko jest ok. W akwa silikon na łączeniach rozprowadzony jest bardzo równo, szyby na krawędziach dokładnie wykończone. Szafka również jest bardzo starannie wykonana. Co do pokrywy to też  nie mam większych zastrzeżeń, oprócz tego, że tak jak już wspomniał Sebastian, jest trochę za słabe oświetlenie.

Pozdrawiam
Bortek
bortek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2004, 07:59:58 »

Zapomniałem dodać że ten zestaw polecali mi w 2 sklepach w których mieli także droższe zestawy Akwaluxa i Aquaela.

Pozdrawiam
Bortek
Hardi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2004, 11:46:09 »

Cytat: mdramski
A Ty myślisz, że te firmowe akwaria to gdzie są robione ? Dokładnie w tych samych miejscach gdzie te "bezfirmowe". Znajdź porządny zakład szklarski, zresztą za 200 zł kupisz akwa 150-200 l w zoologicznym. Pokrywę zrób sam (patrz: dział Zrób to sam), a szafkę zamów u stolarza, jak trafisz na dobrego to nawet ładna będzie.

Na firmowe jest gwarancja, a u szklarza nie. Szklarz nakłada silikon ręcznie i to nigdy nie będzie idealnie równo zrobione, a firmowe są robione maszynowo i jest idealnie równo, a to ma bardzo duży wpływ na szczelność, jak silikon jest źle i nierówno rozprowadzony to zwiększa się ryzyko rozszczelnienia, nie mówiąc już o walorach estetycznych. Z powodu śmiesznych 30 paru złotych nie mam zamiaru rezygnować z gwarancji, ryzykować rozszczelnienie i mieć brzydko wyglądające akwarium z napapranym silikonem. Napisałeś, że akwaria firmowe są robione w tych samych miejscach gdzie nie firmowe, chcesz powiedzieć, że firma Wromak i inne robią akwaria u szklarza, który mieszka na drugiej stronie mojej ulicy  Wink  Jestem ciekaw jaki stolarz zrobi mi mocną i wytrzymałą szafkę na nacisk ponad 250 kilogramów za 230 zł i da mi na nią gwarancję Wink Co ty jesteś takim zagorzałym przeciwnikiem sprzętu firmowego, na który jest gwarancja itd.?

Sebastian i Bortek! Przecież można włożyć mocniejszą neonówkę. Widziałem w sklepie ten zestaw, wyglądał rewelacyjnie i było naprawdę dużo światła, ale to zależy od neonówki.
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2004, 13:11:02 »

Sebastian i Bortek! Przecież można włożyć mocniejszą neonówkę. Widziałem w sklepie ten zestaw, wyglądał rewelacyjnie i było naprawdę dużo światła, ale to zależy od neonówki.

Nie da się włożyć mocniejszej świetlówki do danej pokrywy bo świetlówki o danej mocy mają określony wymiar. W standardowej pokrywie do akwa 200l dają 2x30W a uwierz mi jest to śmieszna wartość dla uprawy roślin (chyba że dla anubiasów, kryptokoryn, nurzańców i mchów) i nawet odbłyśniki niewiele pomogą. Po jakimś czasie dojdziesz do przekonania że potrzebujesz conajmniej 3x30W i wtedy pozostaje albo przeróbka pokrywy albo budowa nowej......a co wtedy ze starą? :wink: . Miałem kiedyś pokrywę Wromaka i tak jak reszta "wydmuszek" jest to niepraktyczny badziew bo aby zrobić cokolwiek na dnie musisz zdjąć całość i pracować po ciemku. Za 400-450pln można zrobić pokrywę "full-wypas" ze spienionego PVC, 4x30W(ale obecnie lepiej zainteresować się świetlówkami T5) na stateczniku elektronicznym razem z IMO najlepszymi "nieakwarystycznymi" świetlówkami  Philips TLD z serii 8xx lub 9xx.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 07, 2004, 13:18:59 »

Na firmowe jest gwarancja, a u szklarza nie. Szklarz nakłada silikon ręcznie i to nigdy nie będzie idealnie równo zrobione, a firmowe są robione maszynowo i jest idealnie równo (...)

To dziwne, bo większość zakładów szklarskich, które znam w okolicy, daje gwarancję i robi wszystko maszynowo. Manufaktura odchodzi powoli do lamusa. Zresztą co do Wromaka, to jedynie akwaria polecam po zapoznaniu się z cenami. Co do pokryw Duch ma rację - te na rynku nie nadają się niemal do niczego. Szafkę stolarz Ci spokojnie zrobi, sam nawet jestem w stanie taką zrobić, tyle że stolarz lepiej mi ją wykończy.
Nie jestem przeciwnikiem firmowego sprzętu, jestem przeciwnikiem niepotrzebnego przepłacania.

Nawet jeśli robisz akwarium czy szafkę u szklarza, który nakłada silikon ręcznie bądź u stolarza, to on musi udzielić Ci gwarancji czy mu się to podoba czy nie. Obowiązuje go kodeks handlowy, chyba że robi coś na lewo. Mało tego każdy towar masz prawo zwrócić jak nie spełnia Twoich oczekiwań w ciągu chyba dwóch tygodni. Sprzedawcy o tym nie informują, ale wygra się każdą taką sprawę tylko trzeba się wybrać do Federacji Konsumentów. Sam dwie takie sprawy wygrałem.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 07, 2004, 17:14:55 »

Cytat: mdramski
Mało tego każdy towar masz prawo zwrócić jak nie spełnia Twoich oczekiwań w ciągu chyba dwóch tygodni.

Niestety nie każdy.
Jeśli towar był kupiony poza lokalem przedsiębiorstwa lub za pomocą środków komunikowania się na odległość ( np. Internet, telefon, itd) to można go zwrócić w terminie nie przekraczajacym 10 dni.Natomiast jeśli był kupiony w sklepie i nie posiada żadnych wad (nieistotne czy był używany czy nie)  to sprzedawca nie musi go przyjmować, wymieniać itd.Przykładowo kupisz grzałkę firmy X przyniesz ja za 5 minut i powiesz ze to nie taka i chciałeś wymienić (nawet nie zwrócić) na firme Y to sprzedawca nie musi tego robić to już tylko jego dobra wola.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2004, 19:10:29 »

Cytat: Sebastian
Natomiast jeśli był kupiony w sklepie i nie posiada żadnych wad (nieistotne czy był używany czy nie)  to sprzedawca nie musi go przyjmować, wymieniać itd.

Musi go przyjąć i nie musisz mu nawet podawać dlaczego i musi zwrócić pieniądze jeśli sobie tego życzysz. Tyle, że mało który sprzedawca Ci to powie. Wygrasz każdą taką sprawę w sądzie. Swoją drogą był nawet program na ten temat w TVP. Jak nie wierzysz to polecam wycieczkę do Federacji Konsumentów.

Podam przykład - kupowałem torbę do laptopa w Media Markcie i okazała się za mała. Oczywiście w sklepie nie chcieli przyjąć. Poszedłem do Federacji Konsumentów i wygrałem sprawę. Towar nie spełnił moich oczekiwań, więc miałem prawo do zwrotu gotówki. Polityka sklepów to co innego, a stosowne przepisy to co innego. Problem polega na tym, że mało który konsument zna przecież przepisy.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2004, 19:38:48 »

Zajrzyjcie tutaj: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=140

Na podstawie uchwały nr 71 Rady Ministrów z 13 czerwca 1983 mieliśmy prawo oddania towaru i żądania zwrotu pieniędzy jeśli towar jest bez wad, a np. przestał nam się podobać. Uchwalała ta została jednak uchylona.

Ale nic straconego. Istnieje jeszcze takie coś jak niezgodność towaru z umową (nie mylić z wadami towaru). To z kolei bardzo łatwo udowodnić.

Czyli kupując akwarium przyjmuje się, że jest ono najwyższej jakości, silikon rozprowadzony jest równomiernie itd. W ciągu dwóch miesięcy, jeśli coś jest nie tak możecie je reklamować. Jeśli będziecie zwlekać więcej niż rok, to sprawa ulega przedawnieniu.

Oczywiście zawsze polecam jednak zastanowić się dwa razy zanim wydacie pieniądze.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2004, 22:42:44 »

Coś mi się wydaje że niedokładnie przeczytałeś ustawe (nawet na stronie którą podałeś) i mylisz pojęcia "towar niezgodny z umową" a "towar nie spełnił moich oczekiwań.Zwróć uwagę na cytat "Towar należy uznać za niezgodny z umową, gdy nie posiada właściwości w niej określonych, nawet jeżeli brak zgodności nie ma znaczenia dla wartości czy użyteczności towaru". Najprostrzy przykład: kupujesz grzałkę do akwarium 100 l np 75W producent (sprzedawca) podaje ze podniesie temperature o 5`C od temp. pokojowej przychodzisz podłączasz i podgrzewa o 3`C - towar niezgodny z umową i masz prawo wymiany na nową, jeśli podgrzeje to towar jest zgodny z umową i nie możesz wymienić, zwrócić itp, tylko dlatego że nie spełnia twoich oczekiwań.Ciekawy jest nastepny cytat:  "Natomiast nie stanowi niezgodności z umową wada, która została w umowie przewidziana lub która jest zwykłą właściwością danego towaru". - tu wieksze pole do popisu maja sprzedawcy (producenci).

Musi go przyjąć i nie musisz mu nawet podawać dlaczego i musi zwrócić pieniądze jeśli sobie tego życzysz

Czytałeś miedzy wierszami czy co ? Punkt 1 z uprawnień kupującego: " Jeżeli towar jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową poprzez naprawę albo wymianę na nowy. Punkt 2: "Konsument może żądać obniżenia ceny albo odstąpienia od umowy (zwrotu pieniędzy), dopiero gdy nastąpiła jedna z sytuacji:
- sytuacja opisana w pkt.1 (naprawa lub wymiana jest niemożliwa lub wymaga nadmiernych kosztów),
- sprzedawca nie zdoła wymienić lub naprawić produktu w odpowiednim czasie (przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia),
- naprawa albo wymiana naraża kupującego na znaczne niedogodności."
Nie wiem jak ty,ale ja tu nigdzie nie widze zeby sprzedawca w pierwszej kolejności musiał zwrócić pieniądze.

385 l - dyskowce
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: