ynkrywydyble
Nowy

|
 |
« : Luty 15, 2009, 23:08:06 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 23:53:43 wysłane przez ynkrywydyble »
|
|
|
|
|
k0k0z
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2009, 00:10:16 » |
|
Może i ma rok ale jest strasznie zaniedbany (albo tak wygląda), coś go mocno podgryzało, i wygląda jakby miał braki w łuskach, a co do koloru, to czarne skalary są ogólnodostępne w sklepach akwarystycznych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mircu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2009, 08:25:57 » |
|
U mnie w Malutkej Miejscowości są Takie Skalary
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MateuszMława
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2009, 21:35:58 » |
|
Zgadzam sie z k0k0z mocno zaniedbany ten skalar i bardzo pokąsany po jego wyglądzie to nie wiem czy sie dobrze czuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2009, 00:45:38 » |
|
widzial ktos z was takiego Skalara? Podobno ma rok, poprzedni wlasciciel mial go od malego i taki mu urosl..
Jeżeli chodzi o jego wielkość to nie robi na mnie specjalnego wrażenia gdyż mam takich kilka (a może nawet jeszcze większe). Natomiast patrząc na jego dziwny kształt, poszarpane płetwy i otarcia to faktycznie jeszcze takiego nie widziałem. I przypinam się do opinii, że ryba jest dość zaniedbana a stan jej zdrowia budzi pewne wątpliwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ynkrywydyble
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2009, 00:54:07 » |
|
nie wiem jak szybko Skalary rosna, dlatego tak opisalem. Skoro widac po nim, ze jest zle, to jak mu pomoc? Nie mam mozliwosci innego, osobnego akwaria
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2009, 07:15:10 » |
|
Jesli chcesz mu pomoc to oddaj go jak najszybciej tam gdzie bedzie mial godziwe warunki, bo ten pojemnik ktorym dysponujesz to dla niego szklanka wody !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ynkrywydyble
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2009, 12:39:48 » |
|
gdzie mam go oddac, kto mi go wezmie?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 12:44:08 wysłane przez ynkrywydyble »
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2009, 18:04:45 » |
|
Jak sie tylko chce to mozna wszystko, ja mialam bardzo duzego zbrojnika i tez go nigdzie nie chcieli. Ale trafilam na restauracje w ktorej stoi baniaczek bardzo duzy i chetnie przyjeli. Mozesz sprobowac w sklepie, innemu akwaryscie mieszkajacemu w poblizu. Jest tez taki dzial na tutejszym forum Gielda - oddam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MateuszMława
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2009, 19:17:48 » |
|
Jak sie tylko chce to mozna wszystko, ja mialam bardzo duzego zbrojnika i tez go nigdzie nie chcieli. Ale trafilam na restauracje w ktorej stoi baniaczek bardzo duzy i chetnie przyjeli. Mozesz sprobowac w sklepie, innemu akwaryscie mieszkajacemu w poblizu. Jest tez taki dzial na tutejszym forum Gielda - oddam !
Też bym ci tak doradził szukaj i się pytaj nawet nie raz w sklepach u mnie w zoologu nieraz baniaczki na wystawę stoją nawet większe może u ciebie w sklepie go przyjmą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ynkrywydyble
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2009, 23:50:14 » |
|
poradzilem sie znajomego i jutro bede zalewal 400L baniak. A juz dzisiaj zauwazylem, ze na nim wyrastaja łuski, chyba takie jakie powinny byc, blyszczace, tak jak u innych zdrowych co mam. Mam nadzieje, ze to dobre oznaki. Tym bardziej, ze zaczal wykazywac wieksze checi jesli chodzi o poruszanie sie w akwarium. Krotko mowiac, damy rade  Rano wyczyszcze zbiornik, zaleje woda, odstoi i nagrzeje sie do wieczora, male dekoracje i wieczorem je wpuszczam do duzego baniaka. bede nabierzaco informowal odnoscie losu widzmina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2009, 00:04:32 » |
|
Rano wyczyszcze zbiornik, zaleje woda, odstoi i nagrzeje sie do wieczora, male dekoracje i wieczorem je wpuszczam do duzego baniaka. bede nabierzaco informowal odnoscie losu widzmina.
Chyba żartujesz... Najwcześniej możesz tam wpuścić cokolwiek po 3-4 tygodniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Xmodsss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2009, 06:56:31 » |
|
nom woda musi dojrzeć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piterix
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2009, 11:46:19 » |
|
Chyba, że w te 400l to będzie Low tech na bazie ziemi ogrodowej - wtedy po kilku dniach może stopniowo wprowadzać ryby.
Jeśli to zwykłe akwarium - to pomo użycia całej chemi (uzdatniacze) + bakterji w ciągu tak rótkiego czasu równowagi biologicznej nie uzyska się... Bez dolewania bakterji i odstania(uzdatnienia) wody - nawet nie myśl o wpuszczaniu ryb wceśniej niż NO2 spadnie do 0 (NH3 i NH4 też muszą być 0)... co może nastąpić po miesiacu - a może i po trzech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2009, 23:03:28 » |
|
faktycznie biedny ten skalar, cały poszarpany i osłabiony. zostaw go w tym akwarium w którym jest. przygotuj nowe i dopiero jak dojrzeje to przeprowadź ryby. Poza tym jeśli są chore to łatwiej je leczyć w mniejszym akwarium niż w większym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|