Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalar - duzy, czarny.. wiedźmin!  (Przeczytany 4969 razy)
ynkrywydyble
Nowy
*

« : Luty 15, 2009, 23:08:06 »

widzial ktos z was takiego Skalara? Podobno ma rok, poprzedni wlasciciel mial go od malego i taki mu urosl..
prawdopodobnie nie utrzyma mi sie w akwarium, mam jego poprzednie akwarium, ale troche to potrwa zanim je uruchomie wiec mialem do wyboru: albo wezme go do mnie, gdzie molinezje maja ospe, albo kumpel splucze go w kiblu.. dostalem tez pare innych, wiem ze to bylo ryzykowne odrazu je wpuscic do mojego 100L ale lepsze to niz kibel. musze poczekac niecale 60 dni jak ospa przejdzie to odpale to duze ok~400L i tam powinno byc im dobrze moim rybka, a czy nowe dozyja? raczej nie, ciasno im i ospa Sad

http://images50.fotosik.pl/64/fd92335536ddf6ad.jpg

http://images44.fotosik.pl/64/3885bd8c8b5990ed.jpg

http://images48.fotosik.pl/64/d6c81410f4308e21.jpg
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2009, 23:53:43 wysłane przez ynkrywydyble » Zapisane
k0k0z
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 16, 2009, 00:10:16 »

Może i ma rok ale jest strasznie zaniedbany (albo tak wygląda), coś go mocno podgryzało, i wygląda jakby miał braki w łuskach, a co do koloru, to czarne skalary są ogólnodostępne w sklepach akwarystycznych.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=21482.0 <- 30L + Tuba 10L, proszę komentować ^_^
Mircu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 16, 2009, 08:25:57 »

U mnie w Malutkej Miejscowości są Takie Skalary Cheesy
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2009, 21:35:58 »

Zgadzam sie z k0k0z mocno zaniedbany ten skalar i bardzo pokąsany po jego wyglądzie to nie wiem czy sie dobrze czuje  Sad
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2009, 00:45:38 »

widzial ktos z was takiego Skalara? Podobno ma rok, poprzedni wlasciciel mial go od malego i taki mu urosl..
Jeżeli chodzi o jego wielkość to nie robi na mnie specjalnego wrażenia gdyż mam takich kilka (a może nawet jeszcze większe). Natomiast patrząc na jego dziwny kształt, poszarpane płetwy i otarcia to faktycznie jeszcze takiego nie widziałem. I przypinam się do opinii, że ryba jest dość zaniedbana a stan jej zdrowia budzi pewne wątpliwości.
ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2009, 00:54:07 »

nie wiem jak szybko Skalary rosna, dlatego tak opisalem.
Skoro widac po nim, ze jest zle, to jak mu pomoc? Nie mam mozliwosci innego, osobnego akwaria
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 17, 2009, 07:15:10 »

Jesli chcesz mu pomoc to oddaj go jak najszybciej tam gdzie bedzie mial godziwe warunki, bo ten pojemnik ktorym dysponujesz to dla niego szklanka wody !

ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 17, 2009, 12:39:48 »

gdzie mam go oddac, kto mi go wezmie?
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 12:44:08 wysłane przez ynkrywydyble » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 17, 2009, 18:04:45 »

Jak sie tylko chce to mozna wszystko, ja mialam bardzo duzego zbrojnika i tez go nigdzie nie chcieli. Ale trafilam na restauracje w ktorej stoi baniaczek bardzo duzy i chetnie przyjeli.
Mozesz sprobowac w sklepie, innemu akwaryscie mieszkajacemu w poblizu. Jest tez taki dzial na tutejszym forum Gielda - oddam !

MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2009, 19:17:48 »

Jak sie tylko chce to mozna wszystko, ja mialam bardzo duzego zbrojnika i tez go nigdzie nie chcieli. Ale trafilam na restauracje w ktorej stoi baniaczek bardzo duzy i chetnie przyjeli.
Mozesz sprobowac w sklepie, innemu akwaryscie mieszkajacemu w poblizu. Jest tez taki dzial na tutejszym forum Gielda - oddam !
Też bym ci tak doradził szukaj i się pytaj nawet nie raz w sklepach u mnie w zoologu nieraz baniaczki na wystawę stoją nawet większe może u ciebie w sklepie go przyjmą Wink
ynkrywydyble
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2009, 23:50:14 »

poradzilem sie znajomego i jutro bede zalewal 400L baniak. A juz dzisiaj zauwazylem, ze na nim wyrastaja łuski, chyba takie jakie powinny byc, blyszczace, tak jak u innych zdrowych co mam. Mam nadzieje, ze to dobre oznaki. Tym bardziej, ze zaczal wykazywac wieksze checi jesli chodzi o poruszanie sie w akwarium.
Krotko mowiac, damy rade Wink
Rano wyczyszcze zbiornik, zaleje woda, odstoi i nagrzeje sie do wieczora, male dekoracje i wieczorem je wpuszczam do duzego baniaka.
bede nabierzaco informowal odnoscie losu widzmina.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2009, 00:04:32 »

Rano wyczyszcze zbiornik, zaleje woda, odstoi i nagrzeje sie do wieczora, male dekoracje i wieczorem je wpuszczam do duzego baniaka.
bede nabierzaco informowal odnoscie losu widzmina.

Chyba żartujesz... Najwcześniej możesz tam wpuścić cokolwiek po 3-4 tygodniach.
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2009, 06:56:31 »

nom woda musi dojrzeć   Grin
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2009, 11:46:19 »

Chyba, że w te 400l to będzie Low tech na bazie ziemi ogrodowej - wtedy po kilku dniach może stopniowo wprowadzać ryby.

Jeśli to zwykłe akwarium - to pomo użycia całej chemi (uzdatniacze) + bakterji w ciągu tak rótkiego czasu równowagi biologicznej nie uzyska się... Bez dolewania bakterji i odstania(uzdatnienia) wody - nawet nie myśl o wpuszczaniu ryb wceśniej niż NO2 spadnie do 0 (NH3 i NH4 też muszą być 0)... co może nastąpić po miesiacu - a może i po trzech.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2009, 23:03:28 »

faktycznie biedny ten skalar, cały poszarpany i osłabiony. zostaw go w tym akwarium w którym jest. przygotuj nowe i dopiero jak dojrzeje to przeprowadź ryby. Poza tym jeśli są chore to łatwiej je leczyć w mniejszym akwarium niż w większym.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: