Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « [Neon Inesa] nieznana choroba - metny odwłok i śnięcie
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: [Neon Inesa] nieznana choroba - metny odwłok i śnięcie  (Przeczytany 7091 razy)
Cardangel
"Przyrodnik" na swobodzie to jak wariat w samochodzie
Stały użytkownik

« : Luty 11, 2009, 15:03:16 »

Witam serdecznie. Jako że wróciłem do "nałogu" po kilkunastu latach chciałbym sie przywitać.
Mój problem jest nastepujący. jakiś tydzień temu przygotowałem akwarium. Pojemność ok 13,5 l. Wymairy 19x 20x 35 cm.
Nie jest duże ale jak narazie nie mam warunków na większe. Miałobyć ono ozdobą. Przedwczoraj zakupiłem kilka neonków inesa w dwóch róznych sklepach. Łącznie 7 neonków, 1 glonojad chyba sumatrzański, 1 krewetka. Z Roślin to nie wiem jak się one nazywają. ale w sumie są trzy. Wyposarzenie techniczne to filterek Aquel fun mini i grzałka z termostatem. Oświetlenie żarówka energooszczędna 365 lumenów, 15 W. I to chyba wszystko. Podłoże to róznego rodzaju żwirek pozyskany z rzeki. Przed umieszczeniem w kwa został wielokrotnie przemyty, wygotowany i wysuszony w piekarniku. Akwarium przed założeniem zostało zdezynfekowane.

Wczoraj zauwazyłem jak 2 z 7 neonków dziwnie się zachowują. podpływały do powierzchni, łapały powietrze, póżniej uciekały na dno i chowały sie przed innymi rybkami. Dziś rano zaobserwowałem że jedna z nich miała uszkodzoną płetwę odbytową i taki jakby zmętniały odwłok. Straciły kolory i sa wyblaknięte. Około 14 znalazłem 3 martwe rybki w filtrze. Teraz choruja następne dwie. Objawy te samo z tym że są dodatkowo osowiałe, Kręcą się na środku zbiornika, traca równowagę.

Z tego co pamietałem to zastosowałem akwaflawinę w dawce 5 kropel na akwarium. Woda przybrała lekko zielonkawy kolor.
Pozostałe 2 neonki mają się dobrze i są ruchliwe.

Reszta inwentarza wydaje się byc oki. Nie wiem co to za choroba więc prosze o proradę. Jeśli będzie trzeba to mogę zrobić zdjęcia i podesłać. Pozdrawiam i prosze o pomoc.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 15:06:16 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(

« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2009, 16:03:37 »

z  trzymania 9 neonów i glonojada w 13 litrowym akwarium nie można było się spodziewać niczego innego... glonojad akwarium min 50L a takie stadko neonków ok 30 L akwarium... woda dojrzewała tylko tydzień...  biologia się jeszcze nie ustabilizowała... przydało by się podać troche info o wodzie ph temp itp... ja bym ci radził oddać tego glonojada puki żyje razem z neonkami i zrobić z tego akwarium krewetkarium lub kup sobie rybki którym wystarcza takie akwarium.. przynajmniej będziesz miał nauczkę na przyszłość... i zanim kupi się rybki powinno się troszke poczytać o ich wymaganiach ;p tym razem byłem łagodny Smiley i zamiast rybek mógłbyś kupić sobie chomika, zwierzątko też cieszące oko,tanie i łatwe w utrzymaniu... i chociaż można ponosić na rękach Smiley naprawde daje dobrą rade , bo w tym akwarium można trzymać praktycznie tylko krewetki :p

4 molinezje Black Molly
1 Koza
2 żałobniczki (będzie więcej)
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki
1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)

akwa 140L.
MARCINEq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2009, 16:03:58 »

Przerybienie , duży poziom azotanów. W takim litrazu to możesz sobie tą krewetke potrzymac. Żadna z tych ryb nie nadaje się do 13 L akwa !!!
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2009, 20:13:24 »

Dziękuję za uwagi. Krytyka jest konstruktywna. Dla mnie bynajmniej. Chomika miałem jak byłem mały teraz jestem troszkę starszy i jakoś on mi nie pasuje. Neonków było  7 a nie 9 ale mniejsza o to. W takim wypadku prosiłbym o podanie jakiegoś przykładu rybki która mógłbym hodować w tym jakże małym akwarium. Oczywiście popularne złote rybki odpadają.

Tak na marginesie to dla mnie troszkę dziwna sprawa. Jak byłem sporo młodszy to hodowałem rybki w 25 litrowym akwarium. Z tego co pamietam to wodę lałem prosto z kranu lub ewentualnie dzień odstała. nie było wtedy mowy o biologicznym ustabilizowaniu zbiornika ani innych tego typu rzeczach. Rabki żyły i rozmnażały się doskonale. Co prawda nie były to jakieś super wymagające gatunki. Piszę o tym bo zdziwiło mnie kilka rzeczy o których przeczytałem na tej stronie oraz forum. Kiedyś takich czynności nie robiłem i było oki.Dość wspomnień. Czasy się zmieniają więc trzeba iść z postępem. Proszę o polecenie składu gatunkowego do mojego akwarium a Ja od dzisiaj zacznę namawiać Żonę do większego litrażu:)

Parametry wody podm jak tylko nabędę akcesoria do ich pomiaru (prośba o przykłady zestawów). A tak przy okazji z racji tego że jestem leśnikiem to zainteresowała mnie rzecz o bakteriach azotowych. Pytanie kieruję do doświadczonych akwarystów. Czy aby nie można stosowac do usuwania NO2 i NO3 roslin motylkowych jak np. fasola???

A tak mi się właśnie przypomniało. Dzisiaj bylem w sporym zoologicznym. W akwarium o wymiarach (podaję na oko) 40x25x30 żyło sobie stadko neonków liczace około 50 sztuk. I tu pytanie skoro w moim 13 litrowym nie zaleca się aby trzymać 1 lub 2 neonki to dlaczego w 30 litrowym ożna trzymać z 50 sztuk?? U mnie przypadało 1,44 l na zwierzaka a w sklepie przypada 0,6 l na rybkę.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 20:23:34 wysłane przez Cardangel » Zapisane

Melmin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2009, 20:48:39 »

właśnie... w sklepie.... w sklepach męczą rybki trzymają bojowniki w kubkach a te neonki napewno nie czują się w tym akwarium komfortowo... w sklepach sprzedawców praktycznie nie obchodzi samopoczucie rybek, a kasa oczywiście... kasa ma największe znaczenie ... dla nich oczywiście... nigdy nie  ufaj sprzedawcą w sklepach zoologicznych! nigdy nie pytaj ich o rade! zawsze postarają ci się coś wcisnąc a tak naprawde nic nie wiedzą o akwarystyce... tak samo jak mi kiedyś złotą rybke (welonke) pozwolili trzymać w 10 litrowej kuli w dodatku z buszowcem i 2 pyszczakami...... a welonka potrzebuje akwarium minimum 60L. zrobiono nawed taki dział w akwarystyczne pogaduszki jak sprzedawcy robią w konia... a co do wlewania kranówy to źle robiłeś.... akwarium musi dojrzeć, nigdy nie wymienia się wody w całości aby utrzymać biologię... a właśnie miałeś niewymagające rybki, dlatego przeżyły... a gdybyś tam włożył krewetke red crystal do takiej wody padła by w 5 minut lub np paletkę.
Do tego akwarium możesz wsadzić sobie krewetki, lub roślinkę muchołówkę lub rosiczkę, bo takie akwarium to nie dla rybek... a może przekopnice?
http://www.allegro.pl/item553700662_cysty_przekopnice_triops_przekopnica_wlasciwa.html
o to filmik

też miłe zwierzątka....Zachowaj się dorośle i oddaj rybki ponieważ się męczą...
to akwarium nie jest dla rybek.
Ufam ci i myślę że posłuchasz moich rad.

4 molinezje Black Molly
1 Koza
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki

akwa 140L.
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 11, 2009, 21:09:16 »

Uparta ze mnie menda więc nic innego jak rybki to to nie będzie. Od razu mówię że oczywiście mysle o zmianie litrażu akwarium. A tak się namęczyłem żeby je zrobić  Undecided No ale nic. Dziekuję za radę oraz odpowiedź na resztę pytań.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 11, 2009, 21:18:58 »

Pojemność ok 13,5 l. Wymairy 19x 20x 35 cm.
 Łącznie 7 neonków, 1 glonojad chyba sumatrzański, 1 krewetka. Z Roślin to nie wiem jak się one nazywają. ale w sumie są trzy. .

Nie wiem co to za choroba więc prosze o proradę.

To najzwyczajniejsza klaustrofobia, nieustabilizowane parametry wody, Wściekły , zatrucie odchodami  duży poziom azotanów (przy przerybieniu  Wściekły ) i do tego chemia  Wściekły - akwaflawina.
I jeszcze jedno, jesli masz zamiar trzymac w nim jakies stworzenia najpierw poczytaj o ich wymaganiach !!!
Do tego litrazu jaki posiadasz absolutnie zadna ryba sie nie nadaje - chyba ze plastikowa

Melmin jesli juz cos piszesz sprawdz czy to sie zgadza z wymogami neony - min 60 L (a nie 30 L jak piszesz)
welony min 100 L (a nie 60 L)
"glonojad akwarium min 50L" - zalezy jaki ?

Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2009, 21:41:04 »

Uuu  Smiley Pojechano mnie. Ale to dobrze. Rybki potzrymm do jutra bo dzisiaj już ich raczej nie oddam. Najbardziej prawdopodobnym wydaje mi sie jednak że sprzedawca ich nie przyjmie spowrotem a więc skazane są jak narazie na to akwarium w którym są. Jak się im uda to bede się cieszył. Jak nie to trudno. Przynajmniej nie zdechną w zatłoczonym akwarium w sklepie zoologicznym. Reszta pozostanie jak narazie jako zbiornik z roslinkami a za jakiś czas zabiorę się do sporządzenia większego akwarium.

Dalej nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie.

Melmin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2009, 22:53:16 »

jak to nie otrzymałeś? tak jak gina mówi, zatrucie z powodu z byt dużej ilości azotanów w wodzie i klaustrofobia... a nie masz rzadnych znajomych akwarystów którym mógł byś dać rybki chociaż do przechowania na miesiąc?
a czy przekopnice ci się nie podobają? w tym akwarium 13L mógł byś ich trzymać nawed 8. gina min 60L na większe stadko- 15-20 szt a na 7 szt myśle że 30L wystarczy... a z glonojadem (zbrojnikiem niebieskim) chodzilo mi o to ze do puki nie urośnie to 30 cm to można go trzymać w 50 L ;p ...
przez miesiąc rybki raczej nie pszerzyją w tym akwa... neonki już zaczynają padać glonojad też dużo w takim litrażu nie przetrzyma.
ale itak życze powodzenia.. i pamiętaj że akwarium musi dojrzeć dopuki nie namnorzą się bakterie! to potrwa ok miesiąc.. a jeśli nie masz do tego  cierpliwości to kup se coś innego...
pozatym gina wcale cię nie pojechała.... poprostu podała powody dlaczego twoje rybki mogły zachorować... uważasz to za pojazd?
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 22:56:15 wysłane przez Melmin » Zapisane

4 molinezje Black Molly
1 Koza
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki

akwa 140L.
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Luty 11, 2009, 23:04:07 »

Moje niepowodzenie wynikło ze starych,  niekoniecznie dobrych a raczej na pewno nie dobrych nawyków. Przyznaję się do błędu ale z rozwiązań dot. rybek pozostaje tylko oddanie (wątpliwe) uśmiercenie lub pozostawienie tak jak są. II opcja mi się nie podoba. III też średnia. Trudno sie mówi.

A co do odpowiedzi na pytanka to chodzi mi o motylowate roślinki i o jakieś konkretne przykłady niekoniecznie drogich zsetawów do badania wody.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Luty 11, 2009, 23:05:54 »

gina min 60L na większe stadko- 15-20 szt a na 7 szt myśle że 30L wystarczy... a z glonojadem (zbrojnikiem niebieskim) chodzilo mi o to ze do puki nie urośnie to 30 cm to można go trzymać w 50 L ;p ...
NIE !!! , neony nie moga byc w 30 L !!! _ wiec nie dawaj takich rad !!!
A glonojad nie urosnie w takim baniaku, tylko jesli nie padnie to skarlowacieje - a caly czas sie bedzie meczyl !
I zanim cos napiszesz na forum polecam czytanie slownika ortograficznego wraz z poczytaniem o potrzebach ryb akwariowych !

Melmin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 12, 2009, 09:29:56 »

noto dzięki za info- ale ja na różnych stronach czytałem że można tak w 30L z neonkami,na tym forum ostatnio ktoś pytał czy wystarczy stadku 10 szt neonkow 20L akwa a seeebos czy ktoś odpowiedział że można... A ja mam dopiero 12 lat więc może nie wiem zupełnie tyle i ty ale nie jestem też kompletnym żółtodziobem, bo z akwarystyką mam do czynienia ok 5 lat kiedy na 7 urodziny dostałem bojownika. Gina kiedy ja trzymałem w moim 50L glonojadka to urósł do 20cm i go oddałem koledze który ma akwa 200L i glonojad ma już dobrze ponadd 30cm... więc nie wiem il w tym prawdy

4 molinezje Black Molly
1 Koza
1 sumik kasatka
Traszka Chińska
1 Piskorek
10 neon inessa
2 gupiki

akwa 140L.
Cardangel
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 12, 2009, 17:54:04 »

Tak dla zakończenia tematu dzisiaj rano zdechło wszystko co było żywe w tym zbiorniku (oprócz roślin oczywiście). Nawet krewetka padła czego bym się najmniej spodziewał. No ale nic. Należało mi się i czas rozpocząć dogłębną analizę tematu wraz z założeniem funduszu oszczędnościowego na przyszłe akwa z prawdziwego zdarzenia.
Tu pojawia się prośba. Po przeczytaniu wielu postów na forum mam tylko mętlik w głowie. Szkoda że ktos nie uporządkuje tego w taki sposób aby było jasne krok po kroku co jak i kiedy.

Martin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Luty 12, 2009, 17:57:16 »

Zastanawiasz sie jakie ryby hodować - jeśli Cię stać na Dom dla nich, kupujesz Akwarium o odpowiednich wymiarach.
Urządzasz je.
Czekasz aż dojrzeje, sprawdzasz czy woda jest ok...

Wpuszczasz rybki....

... I cieszysz się nimi...

Tak po krótce.

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2009, 20:42:50 »

Tak dla zakończenia tematu dzisiaj rano zdechło wszystko co było żywe w tym zbiorniku (oprócz roślin oczywiście). Nawet krewetka padła czego bym się najmniej spodziewał. No ale nic. Należało mi się i czas rozpocząć dogłębną analizę tematu wraz z założeniem funduszu oszczędnościowego na przyszłe akwa z prawdziwego zdarzenia.
Tu pojawia się prośba. Po przeczytaniu wielu postów na forum mam tylko mętlik w głowie. Szkoda że ktos nie uporządkuje tego w taki sposób aby było jasne krok po kroku co jak i kiedy.

http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarystyka.servis-pc.net/akwarium_zakladanie_akwarium.php
http://www.sera.de/index.php?id=701&L=12

Powodzenia

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: