Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « obsada 112l przy nastepujących roslinach
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 112l przy nastepujących roslinach  (Przeczytany 3358 razy)
strix
Nowy
*

« : Luty 10, 2009, 16:31:13 »

Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post. Nie mam za wiele doświadczenia, znaczy się w ogóle nie mam  Smiley Kupiłem zestaw akwariowy i właśnie go urządzam.
Akwarium o wymiarach 80x35x40 cm
Filtr wewnętrzny Hailea 700 BT
Jako podłoże idzie, ActiSubstrate  - Aquael i zwykły żwir akwariowy. Do tego nabyłem następujace rosliny:

1. Bacopa Lanigiera - 2 szt
2. Hygrophila Polysperma - 3 szt
3. Bacopa Amplexicaulis - 2 szt
4. Lisimachia - 3 szt
5. Hygrophilia Sacylipholia - 1szt
6. Hygrophilia Thailand - 1 szt
7. Egeria Najas - 2 szt
8. Cabomba Caroliana - 2 szt
9. Ludwigia Repens - 2 szt
10. Gymnocoronis Spilanthoides - 1 szt
11. Hydrocotyle Laucephala - 2 szt
12 Hygrophila Difformis - 1 szt
13. Eleocharis parvula 15 szt.

Jesteście tu wszyscy zdecydowanie bardziej niż ja obeznani w temacie więc doradźcie jakie ryby i w jakiej ilości do takiego zbiornika.  Aha oświetlenie standard T8 2 x 18 wat.
A i koniecznie w obsadzie musi być glonojad, mojej żonie bardzo się podobają  Cheesy. Ja wiem że powinienem coś więcej napisać o swoich preferencjach co do ryb jakie chciałbym mieć, ale im dłuzej czytam fora tym bardziej głupieję. Mogę powiedzieć tyle bardziej podobają mi się ryby duże niż małe, choć gromadka neonów Innesa robi cudne wrażenie. A co do konsultacji w zoologicznych to w moim mieście powiatowym tez lekka kaszana bo jak się pytam o ryby to często sprzedawcy  nie potrafią mi  nic mądrego powiedzieć. Jeden na przykład proponował mi kilka skalarów i jeszcze inne ryby, a ja akurat tyle wiem że to akwarium trochę małe dla kilku skalarów nie mówiąc już o innych rybach. Więc mam wrażenie że moi sprzedawcy są bardziej nastawieni na drenaż mojej kieszeni niż pomoc
Nie wiem czy to wystarczająco dużo informacji, ale mam nadzieję że ktoś będzie umiał i chciał mi coś podpowiedzieć.
Pozdrawiam Paweł
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2009, 17:26:37 wysłane przez strix » Zapisane

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 10, 2009, 21:29:10 »

Jakbyś podał jeszcze twardości wody (węglanową i ogólną) oraz pH to byłoby cacy. Możesz też wrzucić zdjęcie akwarium to spróbujemy coś podpowiedzieć bo ryb raczej nie dobiera się "do roślin" tylko do litrażu i parametrów wody a o preferencjach nabywającego już nie wspomnę.

PS. O dojrzewaniu akwarium i cyklu azotowym czytałeś?  Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2009, 22:41:17 »

Dojrzewanie akwarium ok. co nieco wiem natomiast cyklem azotowym lekko mnie ustrzeliłaś choć po weekendzie spędzonym na forach akwarystycznych domyslam się o co chodzi. Natomiast twardość wody i ph no tu nie mam dobrych wieści  Smiley bo ono jest jeszcze nie zalane. Roślinki do mnie jadą ze sklepu w do którego Ty zresztą w jakimś wątku podałaś link. Więć tak naprawdę jestem na etapie planowania jak te roślinki pogrupować. Zbiornik powinienem mieć zalany w czwartek lub piątek i wtedy lub w weekend zrobię testy wody i wtedy też zrobię jakąś fotkę akwarium. Aha wiesz co sprzedawca dorzucił mi coś co się zwie aqua kali czy jakoś tak, choć na mój gust zwykły roztwór nadmanganianu potasu. Czy wlać to w odpowiedniej dawce od razu niejako profilaktycznie czy tylko na wypadek kłopotów, ew wykorzystać do kąpieli ryb przed wpuszczeniem do zbiornika celam odkażenia?
Mówisz serio że nie dobiera się trochę ryb pod rośliny, ma taką książkę h. Freya "Akwarium słodkowodne" gdzie podaje zestawy roślin dla ryb. Nie znam się na temacie więc nie wiem czy książlka coś warta, choćc napewno mocno nieaktualna.
Z rybami to w ogóle bym poczekał ale mam trochę presję w domu, ze strony dziewczyn, które chcą tam jakiegoś jednego zcy dwóch mieszkańców już zaraz  Cheesy.
Więc tak się sprawy mają. Czyli pytanie o obsadę nieco wybiega do przodu.
A mogłabyś mi też podpowiedzieć coś odnośnie tych roślin bo na ten moment to wien że sitowie drobne z przodu, a reszta z tyłu  Grin.

Pozdrawiam i miłej nocy.
P.

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2009, 10:29:20 »

1. Powiedz dla dziewczyn niech kilka spokojnych oddechów zrobią. Ryby to można wpuścić minimum po 3 tygodniach od zalania nowego zbiornika, o ile parametry wody będą w normie.
2. Musisz sam zaproponować jakąś obsadę, będzie do czego się odnieść, jest tyle ładnych ryb ale nie wszystkie mogą razem pływać w jednym zbiornku.
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2009, 21:03:58 »

Hm z dziewczynami to będzie kłopot bo mniejsza ma niespełna trzy lata i dla niej 3 tygodnie to wieki całe Smiley. Na marginesie w założeniu to miało być akwarium dla niej - ot baniak z wodą i rybkami. Tak przynajmniej sobie myśleliśmy nie znając tematu. Natomiast po zapoznaniu się z forum i dotknięciu problematyki stało się jasne że akwarium to nie tylko baniak z wodą i rybkami. Tylko cały podwodny świat, więc trochę mnie wzięło. Jak poczytałem dalej i pooglądałem różne zbiorniki to uznałem że trzeba nad tym popracować. Potem zobaczyłem akwarium u znajomych, jakieś 60 l. bez roślin, z zieloną szybą i dwoma smętnymi, wegetującymi skalarami to uznałem ze jak już mam mieć akwarium w domu to musi wyglądać lepiej.
Ale trzech tygodni nie dostanę, może tydzień  Sad
A jeśli chodzi o obsadę i moje jej widzenie? To bardzo pociągają mnie prętniki karłowate, wielkopłetwy wspaniałe (tak się chyba nazywają), gurami też ładna rybka. Fajnie wygląda gromadka neonów. A na dole jakieś rybki typu kirysy tylko jakie? dziś widziałem sumy szkliste - urzekły mnie swoja delikatnością. W Zoologiku była też taka czarna bardzo przypominająca suma ryba, było tez coś co zwie się ostronos? tez fajne, ale czy się nadaje?
Generalnie trochę ryb ma być w toni i cos ma ożywiać dno zbiornika.
Aha i glonojad jakiś.

P.

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2009, 14:19:33 »

Jeśli chodzi o parametry wody to możesz podać jakie masz parametry kranówki bo chyba taką wodą będziesz zalewał akwarium?

Aqua kali, heh - uwielbiam sprzedawców w sklepach zoo. Ten nadmanganian nie jest Ci do niczego potrzebny, wręcz przeciwnie. Na początku w akwarium musi wytworzyć się pożyteczna kolonia bakterii i pierwotniaków, które będą pracować na korzyść akwarium (to jest właśnie dojrzewanie akwarium) a tym preparatem je po prostu zabijesz.

Jeśli córa nie może poczekać 3-4 tygodni do wpuszczenia ryb to może na początku zadowoli się szklaną bądź plastikową rybką i kolorowymi kamyczkami. Akwarium będzie sobie spokojnie dojrzewać a w akwrium popływa sobie szklana rybka na sznureczku. Po tym czasie możesz rybkę wymienić na część docelowej żywej obsady. Lepiej tak niż dziewczyny miałyby patrzeć na chore czy umierające ryby.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2009, 10:15:34 »

No więc dziewczyny udało się przekonać ze trzeba czasu na marginesie dzieci sa niesamowite wystarczyło powiedzieć że na razie rybki by kaszlały i po sprawie  Smiley.
Akwarium już zalane. Woda lekko mętna. Od razu załączyłem filtr, mam nadzieję że da radę to oczyścić, rośliny posadzone. Ale właśnie ten filtr, a właściwie ruch wody nim spowodowany wyrywa mi niektóre rośliny, co z tym zrobić. W ogóle to strasznie skomplikowane, jest założenie akwarium  Cheesy. Dziś moja lepsza połowa ma kupić test do wody więc zobaczymy co z ta twardością ph itd. Ciśnie mi się kilka pytań:
1. to zmętnienie czy ono jest spowodowane tym podłożem dla roślin i czy filtr sobie z tym poradzi?
2. Przyszła obsadza 8 neonów, 3-4 prętniki karłowate lub gurami, 4 sumiki szkliste i 4 kiryski - czy tak mogłoby to wyglądać, aha i do tego jakieś krewetki (to "jakieś" tylko tak hasłowo jest.
niestety nie umiem na razie wstawić tu fotki Huh
P.

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2009, 11:38:37 »

Witam zmętnienie rzecz normalna powinno osiąść po jakiś 24 godzinach no chyba że zaraz będziesz miał jakiś zakwit czy inne dziadostwo  Grin to efekt drobnych zanieczyszczeń w podłożu .
8 neonków pytanie jakich ? są inesa i czerwone ale jak na ławicowe to trochę ich mało tak na ok15 sztuk bym dał na początek i jesli jeszcze nie zdecydowałeś jakie to proponuje czerwone, lepiej znoszą wysokie temperatury jakie mamy latem w akwa
Prętniki karłowate są trochę mniejsze od gurami i będą lepiej pasowały w układzie haremowym 1+2,3 panie . Kiryski wybór spory a 4 to troszkę mało może tak z 6 sztuk ,sumików nie miałem więc się nie wymądrzam .Pomyśl jeszcze nad otoskami fajne małe glonojady kilka sztuk by nie zaszkodziło .

Fotki wstawiasz na stronę nap. fotosik.pl i potem wklejasz w temacie link ,proste .

Młode ampularie oddam
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 14, 2009, 17:12:44 »

Nie nie wybierałem jeszcze czy neon innesa czy czerwony - obydwa ładne  Smiley.
Ja jeszcze w kwesti tego zmentnienia. Te 24 h już upłynęło i nic się nie poprawia, czy to może być wina filtra? O tych hailach to średnio się ludzie wypowiadają.
Pood żwirem jest substrat czy możliwe że nalewając wodę jakieś jego najdrobniejsze cząstki się poderwały, a teraz przelatują nie zatrzymane przez filtr. Aha taka standardową końcówkę tego filtra zamieniłem na deszczownię, ale zanurzoną w wodzie i odpadł problem z wyrywaniem roślin. Może dziś na noc wyłączę ten filtr i zobaczę jak rano ta woda będzie wyglądać, jak nie będzie w niej żadnego przepływu?
Przyznam ze zaczyna mnie to akwarium bardzo frapować  Grin.
Aha jeszcze jedno czym się różni samiec od samicy u prętników.
Aha i jeszcze moja żona była dzis w mieście powiatowym w sklepie zoologicznym, no i pan jej powiedział że za dużo się naczytałem, ze on akwaria ma 20 lat i mam wywalić wszystko, substrat, won, wsypać żwirek, posadzić rośliny, woda nazajutrz kryształ i za trzy dni rybki, a testów do badania wody nie miał żadnych. Muszę poszukać w okolicy jakiegoś madrzejszego niż ja co ma ładne i zdrowe akwarium.

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 14, 2009, 17:43:56 »

Ty lepiej już żonki do tego sklepu nie wysyłaj .
Na ten filtr to zbytnio nie licz kawałek gruboziarnistej gąbki cudu nie uczyni. Jednak go nie wyłączaj niech sobie chodzi .To podłoże nie powinno w niczym przeszkadzać sam miałem już pod żwirkiem ziemię ogrodowa teraz ma podobne podłoże z tetry i problemów nie mam tak na odległość trudno oceniać ale ja bym jeszcze poczekał to powinno osiąść na dno  samo

Młode ampularie oddam
jurekk
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 15, 2009, 10:05:27 »

1. Woda krystalizuje się nawet do tygodnia. (mam substrat pod żwirkiem)
2. Co to za sklep co podstawowych testów akwarystycznych nie ma swojej ofercie?
3. Do uwag sprzedawców podchodź z dużym dystansem, oni nastawieni są na obrót tym co mają w sklepie co nie zawsze pokrywa się rzetelnością.
4. Co do neonów brałbym innesa ale tak minimum z 10 szt. (poczytaj o różnicach w hodowli)
http://www.superakwarium.pl/encyklopedia-ryb-c11-l78.html
5. Filtra nie wyłańcza się (jedynym wyjątkiem jest konserwacja filtra), zrób tak by filtr nie robił pralkii w akwarium (ustawienie deszczownicy) - ja mam ją lekko zanurzoną w toni wody i wylot skierowany lekko ku górze; no i odpowiednio wyreguluj moc strumienia filtra.

Pozdro...
strix
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2009, 18:32:21 »

Dobra poczekam zobaczymy co z tego wyjdzie, a na razie rozglądam się za lepszym filtrem.
wracając do obsady co wy na to
15 neonów raczeji jednak Inessa
3+1 prętniki karłowate
6 kirysków - choć bardzo podoba mi się sum indyjski -  ma ktoś jakies doświadczenia z ta rybą.
3 otoski
mysle jeszcze o tych sumach szklistych, choc już widzę że tych ryb to się dużo zrobiło, nie wiem czy nie za dużo  Cheesy

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 16, 2009, 18:58:28 »

Co do sumow to kiedys przypadkiem sprzedajacy ( o dziwo !!!! niestety ten sklep juz skasowany  Cry ) powiedzial ze nie do kazdego akwa sie nadaje, lubi niszczyc - zjadac roslinki i czasami sie tez pozywi mniejszymi towarzyszami niedoli
Z tym ze nie dam sobie glowy uciac czy to o wszystkie czy jakiegos konkretnego suma chodzilo, w kazdym razie choc sa piekne jednak mi przez mysl nie przeszlo by sobie takiego "bandyte" wpuscic do baniaczka

strix
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2009, 19:27:54 »

Poczytałem o sumie indyjskim, raczej na bank odpada, ktoś pisał, gdzieś ze mu zeżarł neony.
A co myslicie o reszcie czyli:
15 neonów raczeji jednak Inessa
3+1 prętniki karłowate. Jak to jest z tym poziomem wody dla nich? Ja puki co nalałem prawie do pełna.
6 kirysków chyba lamparcich, bo inne ponoć wolą chłodniejsza wodę
3 otoski, albo dwa zbrojniki niebieskie. A mogą żyć razem i otoski i zbrojniki
Jakie ewentualnie krewetki?
Czy warto się bawić z jakimiś slimakami? Czy zeżrą rośliny?

Pozdrawiam Paweł
gg 3750091
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2009, 19:42:58 »

Jesli otoski to min 6 szt, zbrojniki to juz musisz sie bardzo zastanowic bo rosna niektore bardzo duze (a Ty masz tylko 112 L), ale wszystkie strasznie brudza, do tego glony jedza tylko mlode osobniki - pozniej bywa roznie
Slimaki nie zjadaja zywych roslin, ale pieknie czyszcza zgnijacych roslin i zjadaja resztki jedzenia, jednak maja tez minus - rozmnazaja sie w zastraszajacym tempie

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: