Na chwię obecną mam 2 zbiorniczki 20 litrów bez oryginalnej pokrywy z oświetleniem 9 W i 65 L z pokrywą w której jest umieszczona świetlówka 15 W, zakładam 2 nastepne akwariu 120 L i 300 L /na chwile obecną wsypany żwir+ robienie dekoracji jeszcze nie zalane woda/. U sprzedawcy mam te możliwośc że do w/w zbioników jak sie zdecyduje to moge dokupic oryginalne pokrywy z oświetleniem, ale wymysliłam sobie coś innego i nie wiem czy jest to realne pod względem dyspozycji zarówno roslin jak i ryb. Zamiast oryginalnej pokrywy z oswietleniem zwykła szyba a tuz nad powierzchnią wody paski z diodami LED /białymi na całej długosci akwarium /tył plus boki/ dodatkowo w ty, miejsu na szybie przykrywającej akwarium tasma odblaskowa dla światła -to planuję w celu oświetlenia "normalnego zbiornika" w celach dekoracyjnych w tynych narożnikach pionowo ustawione liistwy LED w kolorze zielonym lub niebieskim. Chciałbym to zrobić zarówno w 120 jak i 300, Proszę o odpowiedź czy jest to dobry pomysł czy dokupić pokrywy z tradycyjnym oswietleniem. Według opisów firm które sprzedaja tego typu oswietlnenie Led róznicy dla roslin nie ma żadnej i polecają ten sposób oswietlenia akwarium-jednak czy to prawda, zawiodłam się tyle razy na opiniach sprzedawców którzy wcisną wszystko nie ważne czy jest to dobre czy nie że wolę sie pierw zapytać niż zrobić cos żle