Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Jak pozbyć się ślimaków z roślinek??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak pozbyć się ślimaków z roślinek??  (Przeczytany 13704 razy)
krzyżak86
Nowy
*

« : Wrzesień 09, 2004, 15:23:46 »

Dzisiaj będę urządzał nowe akawarium i przesadzał roślinki ze starego w którym roi się od ślimaków. Mam pytanie co zrobić ażeby nie przenieść ślimaka na roślince. Słyszałem że trzeba roślinkę opłykać w zimnej wodzie z solą i wówczas ślimaki opadają na dno. Czy to prawda. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2004, 15:58:01 »

wsadź te roślinki na noc do wiadra z wodą (+ kufel 0,5l soli), a na 100% ślimaki z roślin nie przejdą do akwa. Dla pewności opłucz jeszcze potem bierzącą wodą (wyczyść liście, na wypadek gdyby jakieś jajo ślimaka się nie uchowało).
krzyżak86
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2004, 20:32:13 »

Dzięki wielkie. Na pewno tak zrobie. Wszystko tylko zeby nie te slimaki.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2004, 21:03:59 »

Cytat: sir Michael
wsadź te roślinki na noc do wiadra z wodą (+ kufel 0,5l soli)

To będzie circa 10% roztwór soli. Praktykowaleś już tą technologię? Bo jak dla mnie, to przepis na ogórki i to nie malosolne

Tańczący z rybkami
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2004, 06:02:49 »

Jasne że próbowałem Smiley
krzyżak86
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2004, 17:22:43 »

no nic wstawiłem do wiadra. Zobaczymy co zostanie po roślinkach po kąpieli w tym roztworze Wink Połowa ślimaków opadłą już na samym początku. Metoda wydaje się skuteczna. Jednak postanowiłem że roślinki będą pływać tylko 5 godzin w tym wiaderku. Nie wiem czy taka ilość soli im nie zaszkodzi. Jeszcze raz dzięki sir Michael
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2004, 17:27:42 »

Mam nadzieję że zadziała Wink potem na wszelki wypadek przepłucz jeszcze bieżącą wodą z kranu (zimną) i palcami wyczyść liście roślin, na wypadek gdyby jakieś jajo ślimaka jeszcze pozostało żywe Smiley
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2004, 19:23:49 »

Może sie uśmiejecie ale dobry sposób jest "na bateryjke".Wygląda to tak:do baniaczka podłaczyć należy baterie 9V na kilkadziesiąt minut (zależy od pojemności baniaka) i ślimaczki wyjdą  nad powierzchnię wody.Sprawdzcie Cheesy
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2004, 19:24:48 »

Aha bieguny należy podłączyć  jak najdalej od siebie Cheesy
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2004, 08:06:00 »

A jaja?
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 12, 2004, 17:06:47 »

Niestety nie wyjdą Cheesy  Cheesy  Cheesy  Cheesy  Cheesy
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 12, 2004, 18:51:29 »

Nie wyjdą? No to jak, pękną czy zostaną całe Smiley
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2004, 21:21:53 »

ja nie mam slimaków ale jestem ciekawy czegos. czy mozna by zrobic tak ze jezeli pojawia sie slimaki w akwie to wyławiam wszystkie rybcie i wkładam + i -. małe spiecie :wink: !!! czy napiecie przepływajace przez wode  w pózniejszym okresie nie zaszkodzi rybciom??? mysle tu o jakies elektrolizie czy cos! czy by sie nie wytraciły z wody jakies pierwiastki?Huh pozdrawiam Cheesy

240- paletkarium:)
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2004, 20:25:37 »

męczykichy, a jak trochę ślimaków zostanie to co? ponoć pożyteczne w akwa. :wink:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2004, 08:39:30 »

Maniek nie powinno być problemu z tym napięciem. Bateryjke stosuje sie nawet z rybkami w wodzie gdy chce sie wybić stułbie. A na jajka ślimaków nie wiem jak działa bateryjka, ale np wrzucenie suszarki, lokówki by pomogło  Tongue

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: