krzyżak86
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 09, 2004, 15:23:46 » |
|
Dzisiaj będę urządzał nowe akawarium i przesadzał roślinki ze starego w którym roi się od ślimaków. Mam pytanie co zrobić ażeby nie przenieść ślimaka na roślince. Słyszałem że trzeba roślinkę opłykać w zimnej wodzie z solą i wówczas ślimaki opadają na dno. Czy to prawda. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2004, 15:58:01 » |
|
wsadź te roślinki na noc do wiadra z wodą (+ kufel 0,5l soli), a na 100% ślimaki z roślin nie przejdą do akwa. Dla pewności opłucz jeszcze potem bierzącą wodą (wyczyść liście, na wypadek gdyby jakieś jajo ślimaka się nie uchowało).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzyżak86
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2004, 20:32:13 » |
|
Dzięki wielkie. Na pewno tak zrobie. Wszystko tylko zeby nie te slimaki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2004, 21:03:59 » |
|
wsadź te roślinki na noc do wiadra z wodą (+ kufel 0,5l soli) To będzie circa 10% roztwór soli. Praktykowaleś już tą technologię? Bo jak dla mnie, to przepis na ogórki i to nie malosolne
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2004, 06:02:49 » |
|
Jasne że próbowałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzyżak86
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 10, 2004, 17:22:43 » |
|
no nic wstawiłem do wiadra. Zobaczymy co zostanie po roślinkach po kąpieli w tym roztworze  Połowa ślimaków opadłą już na samym początku. Metoda wydaje się skuteczna. Jednak postanowiłem że roślinki będą pływać tylko 5 godzin w tym wiaderku. Nie wiem czy taka ilość soli im nie zaszkodzi. Jeszcze raz dzięki sir Michael
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2004, 17:27:42 » |
|
Mam nadzieję że zadziała  potem na wszelki wypadek przepłucz jeszcze bieżącą wodą z kranu (zimną) i palcami wyczyść liście roślin, na wypadek gdyby jakieś jajo ślimaka jeszcze pozostało żywe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2004, 19:23:49 » |
|
Może sie uśmiejecie ale dobry sposób jest "na bateryjke".Wygląda to tak:do baniaczka podłaczyć należy baterie 9V na kilkadziesiąt minut (zależy od pojemności baniaka) i ślimaczki wyjdą nad powierzchnię wody.Sprawdzcie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2004, 19:24:48 » |
|
Aha bieguny należy podłączyć jak najdalej od siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2004, 08:06:00 » |
|
A jaja?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 12, 2004, 17:06:47 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 12, 2004, 18:51:29 » |
|
Nie wyjdą? No to jak, pękną czy zostaną całe 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 12, 2004, 21:21:53 » |
|
ja nie mam slimaków ale jestem ciekawy czegos. czy mozna by zrobic tak ze jezeli pojawia sie slimaki w akwie to wyławiam wszystkie rybcie i wkładam + i -. małe spiecie :wink: !!! czy napiecie przepływajace przez wode w pózniejszym okresie nie zaszkodzi rybciom??? mysle tu o jakies elektrolizie czy cos! czy by sie nie wytraciły z wody jakies pierwiastki?  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
|
Danuta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 14, 2004, 20:25:37 » |
|
męczykichy, a jak trochę ślimaków zostanie to co? ponoć pożyteczne w akwa. :wink:
|
|
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2004, 08:39:30 » |
|
Maniek nie powinno być problemu z tym napięciem. Bateryjke stosuje sie nawet z rybkami w wodzie gdy chce sie wybić stułbie. A na jajka ślimaków nie wiem jak działa bateryjka, ale np wrzucenie suszarki, lokówki by pomogło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|