Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rośliny do LT?  (Przeczytany 9394 razy)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 22, 2009, 12:34:20 »

Odswieżę wątek. Wink
POniżej plan rozmieszczenia roślin który sobie ułożyłem.

Podtsawowe informacje:
Podłoże: ziemia z biedronki + żwir rzeczny o granulacji 1-5mm
Swiatło: 2x15W
CO2: za ok 2 m-ce
Litraż: 60
Obsada: RC, Drobniczka jednodniówka, gupik pawie oczko

Co sądzicie na temat takiego umiejscowienia tych roślin?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 22, 2009, 13:10:12 »

Jestem czepliwa - co to za LT z CO2?

A do tematu - wydaje mi się OK, tylko chciałam Cię trochę przestrzec przed sagittarią - u mnie w podobnych warunkach urosła tak, że ma ze 30 cm średnicy Cheesy
No i dla Rc przydały by się jakies mchy czy cos w tym rodzaju

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 22, 2009, 14:09:11 »

Tytuł został bo w jak zakładałem ten wątek miał to być LT Wink
CO2 na razie nie będzie ale w ciągu dwóch miesięcy powinno mi się udać troche odłożyć Cheesy
Dla krewtek przewidziałem gałęzatki i korzeń obsadzony wgłębką a w między czasie pewnie jeszcze coś dojdzie.

Żwirek 1-5mm nie jest za gruby? Zastanwiałem się nad jego wymianą na drobniejszy do 2mm.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 22, 2009, 14:18:06 »

Ponoć im drobniejszy żwirek, tym lepiej, ale ja mam taki do 5 mm i tez jest dobrze.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 29, 2009, 11:03:08 »

Pytanie na temat świecenia Wink
Teraz świecę od 9.00 do 21.00, czy po restarcie znów trzeba ograniczyć światło? Jeśli tak to do ilu godzin? 6-8?
Przypominam, że mam 2x15W aqua glo i sun glo.

GG 12591627

160l na ziemi!
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 29, 2009, 11:11:07 »

mim zdaniem przy takim oświetleniu nie ma co ograniczać godzin. od razu 10 godzin swiatla.

i spojrzałem sobie na ten twój planowany układ roślin i trochę mi się nie podoba.

rotala powinna iść na tył, blyxa bardziej na drugi plan a sagittaria do przodu. generalnie jesli chodzi o saggitarie to ona zwykle rosnie dość nisko, choć pewne źródla podają że po dłuższym okresie potrafi nagle wyskoczyć w góre. ale u mnie w LT trzyma się dość nisko już przez rok.

zwartki tez mógłbyś trochę do przodu przesunąć.

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 29, 2009, 13:00:30 »

generalnie jesli chodzi o saggitarie to ona zwykle rosnie dość nisko, choć pewne źródla podają że po dłuższym okresie potrafi nagle wyskoczyć w góre. ale u mnie w LT trzyma się dość nisko już przez rok.
Co dla Ciebie znaczy "dość nisko"?

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 29, 2009, 13:07:33 »

max 10 cm. zresztą spójrz na fotki mojego 225L. masz sagittarie na pierwszym planie

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 29, 2009, 13:15:51 »

No faktycznie przy takiej wielkości akwarium można powiedzieć, że to jest nisko. W moich 70l trochę inaczej się to prezentuje, bo to jest prawie 1/3 wysokości akwarium. Wszystko zależy od proporcji.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 29, 2009, 13:34:04 »

Wszystko zależy od proporcji.

no bez przesady. podejrzewam że twój baniak ma 35cm wysokości.... mój ma 40cm więc niewielka różnica

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 29, 2009, 13:37:16 »

Powiem tak - ja zrobiłem tak samo zakładajac krewetkarium 52l - na kartce rysowałem rośliny... rysowałem... zaznaczałem obszary... potem zaczęłem sadzić... potem rośliny zaczęły rosnąć, potem do 2x14W dodałem świetlówkę 11W... potem zaczęłem wycinać rośliny aż do korzeni żeby wyeliminować gatunki, a teraz mam w akwarium ciemności egipskie...
Radzę Ci ograniczyć liczbę gatunków o połowę, bo małe akwaria naprawdę szybko zarastaja, a rośliny ładniej się prezentują w grupach gatuknowych niż każda z innej parafi Wink
Ja bym chciał posadzić więcej... (chciałem) ale naprawdę się nie mieści... Po wczorajszej przycince wygląda tak:

Na zmianę duży heniek z nawódką zarastają cały środek... całą wolną przestrzeń...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 29, 2009, 13:52:40 »

Piterix ja tam żadnego heńka ani nadwódek nie widzę Wink głównie mech, microsoria, zwartki

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 29, 2009, 14:08:06 »

Tzn rosliny już zamówiłem a część będzie z tych co mam.
Tak jak piszesz docelowo pewnie będzie mniej gatunków zresztą z czasem zobaczymy co będzie rosło lepiej co gorzej.

GG 12591627

160l na ziemi!
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 30, 2009, 06:43:24 »

szymonw  - bo jest po przycince Wink jak się dobrze przyjrzeć - to można się dopatrzeć... za miesiąc znowu zarosną cały baniak...

Grajewiak - zauważyłem, że w LT dając więcej światła to mimo braku naworzenia rośliny rosną znacznie lepiej 0,3W/l to było zdecydowanie za mało a optymalnym dla mnie jest 0,6W/l i wtedy wszystko się przyjmuje i rośnie bardzo szybko.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: