Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Niewydolny filtr?  (Przeczytany 4079 razy)
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #15 : Grudzień 27, 2008, 19:36:02 »

Tak ... niby... ale tak jak pisałm wyżej rosliny w pierwszej kolejności powinny korzystać z prostych związków czyli amonu i azotynów a dopiero na końcu z azotanów... dziwne to wszystko... A jakie masz podłoże? coś wydaje się byc żródłem tych związków....

Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 27, 2008, 19:43:51 »

MOMENT!

Jeszcze raz:
Jak nie ma rybek w tym akwarium (tylko krewetki) to NH4 czy NO2 są bliskie 0 ale po dodaniu dwóch danio już jest problem i filtr "nie wydala".
Zarówno woda do podmian jak i wyposarzenie akwarium są OK.
Krewetek mam 6.
Jak podam nitrivek to po ok. 2 dniach NH4 i NO2 spadają do 0 ale po kolejnych 2 dniach znów jakieś osiągają poziom 0,2-0,3mh/l.
W ciągu tego okresu nie podmieniam wody i wcale nie czyszczę filtra.
Może nie poruszałbym tego tematu ale straciłem już kilka danio w tym akwarium - co przełożę parkę to po kilkunastu dniach któreś "garbacieje" i pada (raz jest to samica a innym razem samiec).

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #17 : Grudzień 27, 2008, 19:44:12 »

Przypuszczam ze brakuje jakiegoś pierwiastka roślinom i nie wyrabiają z truciznami.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 27, 2008, 20:01:30 »

Grzenio . Jezeli wiesz lepiej , to po co pytasz? Jezeli masz No2 to jest juz sygnal do podmiany wody ze wzgledu na mieszkancow /pisalem/.Pisalem rowniez , ze mozna czekac . Zrobisz jak chcesz . Sa przeciez akwaria bez roslin i funkcjonuja. Pozostaje podloze , przekarmianie .O powiekszeniu gabki rowniez pisalem. Filtr im pojemniejszy ,tym lepszy .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 20:03:22 wysłane przez owlman » Zapisane
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 27, 2008, 20:46:17 »

OK.
Dzięki wszystkim za "cenne" uwagi - szczerze. Nawiązała się dyskusja chociaż myślę, że trochę nie na temat. Chodziło mi raczej o rozwiązania techn iczne a nie o porady z wymianami wody czy płukaniem gąbki (patrz. jaki to dział).
Specjalnie rozpocząłem temat w dziale "Sprzęt, technika akwarystyczna" a nie w "woda" bo zależało mi na zależności wielkości powierzchni filtracyjnej oraz ilości pompowanej wody przez pompkę na wydajność całego filtra - czyli zwiększyć powierzchnię filtracyjną czy zamontować większą pompkę (ponieważ istniejace rozwiązanie nie jest wystarczające).
Gąbkę oczywiście można zwiększać ale po co - przecież jak zamontuję moją "ulubioną" gąbkę 10x10x16 to ile mi zostanie miejsca w tym akwarium?
Moje wnioski to:
1. Sama zmiana gąbki to jakieś 2 tygodnie dojrzewania nowego filtra i może strata czasu, zbyt dużo zajętego miejsca, problem z wysokością, itp.
2. Zmiana pompki to pralka w wodzie (próbowałem już różne pompki nawet 550l/h i jest problem ze strumieniem wody w tak małym akwarium). Dodatkowo w jednym z moich akwariów mam uszkodzoną pompkę i ledwo pompuje wodę a mimo to pięknie funkcjonują w nim bakterie - stąd moje obawy co do zwiększania pompki.

Może poprostu ktoś ma tak małe akwaria (20-25l) funkcjonujące prawidłowo - jesli tak to jakie macie w nich rozwiązania jesli chodzi o filtrację?

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #20 : Grudzień 27, 2008, 20:54:01 »

Może poprostu ktoś ma tak małe akwaria (20-25l) funkcjonujące prawidłowo - jesli tak to jakie macie w nich rozwiązania jesli chodzi o filtrację?

A mam . 20l z maleńka chińską badziewną kaskadą która ledwie ciurka a jest wypełnina kremazytem i wata perlonową a na wlot żadka gąbka  No3 najwyżej 5 w tym akwa Nh4 nie obecne poddobnie jak po4 i No2 - w sumie jesli chdzi o parametry to jest to najlepiej wychodzące z pośród moich akwarii , podmiany jak mi sie przypomni czyli żadko z raz na miesiąc? czasem częściej... + dolewanie wody ZERO odmulania ale obsada tez nikła bo tylko krewetki slimaki i maciupkie kiryski habrosus w ilości ok. 8szt.
A mam też i zbiornik mniejszy 2,5l i tam nie mam filtra wcale i tez wszystko gra Cheesy
Najgorzej w 64 ale hydro poprawiło sytuacje...

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 27, 2008, 20:57:35 »

Ja tez , ja tez mam . 30 lt nano-cube dennerle a wklad filtra to 4,5 x7,5 cm . o przekroju trojkata pusty w srodku z wlokniny . filtr nano-dennerle z deszczownia 150l/h
W akwa 22 rybki i xx krewetek .Wszystko  Good !
No3=0 itd.
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Grudzień 27, 2008, 21:18:54 »

No3=0 itd.
Sorry ale NO3=0 może świadczyć o niedziałającym filtrze albo może jakaś chemia. Co z NH4/NH3 i NO2? Jeśli też 0 to ... nie wierzę Sad

Oczywiście z tak małym zbiornikiem to można raz na tydzień wymienić połowę wody i będzie OK - można trzymać rybki i inna obsadę i będzie OK ale nie o to mi chodzi.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 21:21:09 wysłane przez Grzenio » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #23 : Grudzień 27, 2008, 21:34:40 »

No3 zero świadczy o tym że rosliny zurzywaja No3 w 100% i tyle ,a o co Ci chodzi jak nie o to?

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 27, 2008, 21:43:08 »

W kazdym zbiorniku mam No3=O
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Grudzień 27, 2008, 21:49:08 »

OK.
Poddaję się.
Jestem niedowiarek z pewnym doświadczeniem (kilkudziesięcioletnim) i jak dla mnie to rośliny nie wchłoną nigdy w 100% całego NO3. Byłby to układ idealny i nigdy nie trzeba by podmieniać wody w takim akwarium bo i po co?

Więc jeśli ktoś ma zawsze NO3=0 to tylko gratuluję (albo współczuję) i tyle z mojej strony.

Alu mi chodziło o NO2 oraz NH4/NH3 a nie o NO3.

SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU !!!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 21:50:54 wysłane przez Grzenio » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #26 : Grudzień 27, 2008, 21:52:18 »

Masakra w podmianach nie chodzi tylko o No3 świerza woda świerz pierwiastki uzupełniaja braki...

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: