Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 27, 2008, 16:15:39 » |
|
W jednym z moich akwariów (25l) mam zamontowaną gąbkę (6x6x10cm) a wniej pompkę (270l/h) na której zamontowaną mam deszczownię. Wzorowałem się na innych moich zbiornikach (60l), w których takie rozwiązanie świetnie zdaje egzamin tylko gąbka 10x10x15cm i pompka Aqua-Szut T-Head 550. W tym małym zbiorniku mam jednak pewną "niewydolność" a mianowicie NH4 utrzymuje się na poziomie 0,2 a NO2 na poziomie 0,1 mg/l.
Zastanawiam się czy zwiększyć przepływ pompki czy może powierzchnię tej gąbki.
Edit: Parametry wody w tym zbiorniku: gH=10 kH=3 ph=7,3 NH4=0,2 NO2=01 NO3=15-30mg/l temp - 24st.C
Dodam, że w zbiorniku tym mam tylko dwa danio pręgowane i kilka kreweci RC.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 16:18:58 wysłane przez Grzenio »
|
|
Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2008, 16:19:43 » |
|
Powierzchnie gabki . A dlaczego masz No2 i NH4 ? Robisz podmiany itp? I jeszcze wysokie No3???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2008, 16:33:27 » |
|
A dlaczego masz No2 i NH4 ?
No dlatego proszę o porady - gdyby nie było NH4 i NO2 to nie byłoby tematu. Podmiany oczywiście robię regulując NO3 w zakresie 15-30. A i jeszcze jedno - to nie jest nowy zbiornik ma już ponad pół roku. Powierzchnie gabki .
Przecież powierchnia gabki just dużo większa niż w oryginalnym filtrze z tego akwarium tam była gąbka 2x3x4cm (coś koło tego).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 16:36:58 wysłane przez Grzenio »
|
|
Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2008, 16:37:12 » |
|
Wiec ,tym bardziej No3 i reszty nie powinno byc . A moze czyscisz ta gabke zbyt czesto ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 27, 2008, 18:32:54 » |
|
Wiec ,tym bardziej No3 i reszty nie powinno byc . A moze czyscisz ta gabke zbyt czesto ?
Gąbki tej nie czyszczę wcale. A co do NO3 to coś mi tutaj kręcisz albo nie wiesz o czym piszesz. A co ma być skoro nie NO3? Właśnie gdyby NO3 nie było to wiedziałbym, że filtr nie działa ale NO3 jest. Akwarium przeszło prawidłowo cykl dojrzewania. Monitorowałem przetwarzanie amoniaku na NO2 a NO2 na NO3. Cykl azotowy zamknął się prawidłowo ale ciągle nie przetwarza całości NH4 oraz NO2 mimo, że obsada jest znikoma (nie ma mowy o przerybieniu - wówczas taki stan jak u mnie byłby normalną sprawą). Nie widze też sensu dodawać nitrivec'u czy bakterii pod inną postacią bo przetworzą mi pięknie te NH4 czy NO2 ale po pewnym czasie znów znikome ślady NH4 i NO2 pojawią sie i będą utrzymywać. Doradźcie coś (tylko nie pytajcie czy podmieniam wodę i czy mam parkę tych danio bo nie o to chodzi)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 27, 2008, 18:45:39 » |
|
Nie unos sie tak bo nie ma powodu .Czytaj ze zrozumieniem .Napisales ,ze gabka jest duzo wieksza itd. Wiec Ci odpowiedzialem , ze tym bardziej No3 i reszty nie powinno byc . Gdzie tu krecenie? Dokladajac zapytanie o czyszczenie w/w gabki , bo czesto jest tak , ze akwarium stoi dlugo a filtr nie dojrzal z powodu czestego mycia. Moze masz w kranie wysokie No3 ? i podczas podmian ...... moze ? Nie jestem jasnowidzem ale wiadomym jest ,ze jezeli wystepuje No3 w duzym stezeniu lub No2 nalezy podmieniac wode .Jezeli nie ma mieszkancow mozna tylko czekac .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 27, 2008, 18:58:51 » |
|
owlman nie No3 jest tu problemem , No3 to normalne zjawisko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 27, 2008, 19:02:22 » |
|
ala . wszystko tutaj jest normalnym zjawiskiem .Zadne odkrycie . No2 tez jest normalne , tylko jego stezenie zbyt niebezpieczne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 27, 2008, 19:06:42 » |
|
W akwarium opisanym przez autora nie powinno byc wykrywalne No2 i Nh4 tez raczej nie .Grzenio a jak wyglada Po4?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 27, 2008, 19:14:33 » |
|
ala i co radzisz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 27, 2008, 19:16:37 » |
|
jestem w kropce szczerze mówiąc sama mam pdobnym problem w 64 swoim tylko że chyba inne przyczyny bo tu nie znam przyczyn... a swoje jestem w stanie mniej lub bardziej trafnie zgadnąć ... ale ja w każdym razie zmuszona sytuacja założyłam hydroponikę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 27, 2008, 19:24:08 » |
|
No ale co ... zadnych podmian wody? - czy cos?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 27, 2008, 19:28:39 » |
|
Nie wiem jak bym wiedział to bym pisała. Ale jak tak pytasz to ja bym walnęła jedna podmiankę z 50% jedną i na tym koniec ( tylko sprawdź jakie ma parametry woda która lejesz Grzeniu)i pistia + rogatek duże ilości - wydaje mi sie że rośliny wyjedzą amon i azotyn w pierwszej kolejności potem zaczną korzystać z azotanu ...może wsadź tez taki lucky-bamboo do wody bezpośrednio..?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 27, 2008, 19:30:54 » |
|
Tak jak pisze "ala" NO3 nie jest żadnym problemem i nie jest wcale wysokie (wystarczy podmiana 10l raz na 2 tygodnie aby obniżyć do tych 15mg/l). Nie unoszę się tylko prosiłem o radę czy zwiększyć pompkę czy może powierzchnię filtra (która i tak jest dosyć duża w porównaniu z oryginalnym filtrem) a czytam w odpowiedziach pytania czy podmieniam wode, czy płukam gabkę itp.
Co do PO4 to nie jestem w stanie okreslić poziomu - brak testów. Ale jeśli się nie mylę to PO4 nie ma wpływu na związki azotu. Dodam jeszcze, że akwarium to jest mocno zarośnięte przez roślinki (dzięki czemu NO3 jest na stosunkowo niskim poziomie).
Ala tak jak pisałem wcześniej w innych zbiornikach (np. 54l) mam gąbkę 10x10x16 + popmpka 550l/h i idealnie pracują - brak śladów NH4 czy NO2 (mimo, że akwaria mam mocno przerybione).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzenio
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 27, 2008, 19:33:57 » |
|
No ale co ... zadnych podmian wody? - czy cos?
Podmianami regulujesz NO3 (chyba,że z uwagi na obsadę musisz obniżyć NO2 czy NH4). U mnie stężenie NH4 czy NO2 nie jest tragiczne więc nie muszę działać pochopnie. Denerwuje mnie tylko to, że nie mogę ich obniżyć do 0! Podmiany przy regulacjach NH4 czy NO2 to działanie krótkotrwałe - nie pomoże rozwinąć się bakteriom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|