Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 310637 razy)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1155 : Wrzesień 29, 2011, 20:50:48 »

No dobrze Panowie, mam do Was jedną małą prośbę, piszecie o rybach, których nie widziałam na oczy a chętnie bym pooglądała Cheesy
Dajcie trochę fotek swoich zdobyczy, bo temat stał się zrozumiały dla wąskiego grona znawców, a dla laików takich jak ja trzeba "kawę na ławę".
Drago czy mógłbyś podać jakieś przykłady ciekawych ryb do marnych 300 l ? Interesują mnie nożowce i ich zachowanie, czytałam Twoją stronkę, ale mi stale mało.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1156 : Wrzesień 29, 2011, 21:54:36 »

emperor skoro chcesz zobaczyć coś ciekawego to przedstawiam pewną rybkę, ciekaw jestem czy wiesz co to jest.

asagoth zobacz co te durne ludzie za rarytasy do sklepu oddają, pewnie wiesz co to jest.

margin ja swoje zdjęcia podałem.
Co do noży to ciężka sprawa, najbardziej popularne są duchy i młode osobniki nadają się do 3setki, oraz mylnie nazywane nożowcami Chitala ornata, jednak to pewnie wiesz że te gówniane trzy zera po jedynce musiały by być minimalnie. Z innymi gatunkami jest niezwykle ciężko z dostępnością , z tych co mam lub miałem to Brachyhypopomus lub jedna sztuka Eigenmannia. Jednak te ryby można łączyć z małymi i spokojnymi gatunkami które nie będą ich gnębić podgryzając im przede wszystkim ogony. Ale przypomniało mi się że jeszcze z takich częściej dostępnych jest brzeszczotek czarny Xenomystus nigri tylko jak sama nazwa wskazuje to nożowiec nie jest. Nie chcesz nic napisać w swoim akwarium, i nie wiem co na chwile obecną masz u siebie.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2011, 01:45:18 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1157 : Wrzesień 29, 2011, 22:01:04 »

Dzięki za zdjęcia, czekam na więcej. W moich akwariach ciągłe zmiany, nowe filtry, nowe szafki i trochę zmodyfikowana obsada, ale stale nie jestem zadowolona.
Jak to wszystko ogarnę dam aktualizację. Na chwilę obecną nie mam nic ciekawego, więc chwalić się nie ma czym.

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1158 : Wrzesień 30, 2011, 18:32:09 »

Drago co do ryby na pierwszym zdjęciu to poddaje się. Nie wiem co to jest.
Na drugiej fotce to obstawiałbym jakieś Labeo.

Pytanie mam odnośnie Ichthyborus ornatus.
Jak to jest z wewnątrzgatunkową agresją? W sieci krążą różne opinie. Jeden pisze, że trzymać samotnie, drugi w stadzie. Zgłupiałem.
Co za tym idzie jak zachowują się w stosunku do innych mieszkanców?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2011, 19:28:09 wysłane przez emperor » Zapisane

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1159 : Październik 01, 2011, 01:44:55 »

margin przypomniało mi się jeszcze że od czasu do czasu pojawia się tak zwany duch czekoladowy Apteronotus leptorhynchus. Jest znacznie mniejszy od popularnego ducha, ale bardziej agresywny wobec przedstawicieli własnego gatunku.

emperor to w takim razie, na razie nie zdradzę co to za ryby, może ktoś zgadnie.
Co do Ichthyborus ornatus to na jakich stronach czytałeś o tej rybie ? Jak ja szukałem informacji na jej temat to było tego bardzo niewiele, głównie o tym że to wyspecjalizowany płetwozjadacz. Z moich obserwacji wynika że nic takiego się nie dzieje, wobec przedstawicieli swojego gatunku jest całkowicie zgodny. Więc można je trzymać pojedynczo lub po kilka, może w grupie zachowują się inaczej, jednak nie mam tego jak stwierdzić.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1160 : Październik 01, 2011, 15:35:55 »

Drago, głownie na francuskich forach. Jak znajdę linki to wstawię.
Na rodzimych stronach nie ma praktycznie żadnych informacji odnośnie wspomnianej ryby.
Ile masz w zbiorniku Ichthyborus ornatus?

Mój baniaczek
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1161 : Październik 01, 2011, 20:33:46 »

No właśnie ani na rodzimych ani na zagranicznych nie ma info, jeszcze na rodzimych to zrozumiałe, ale na zagranicznych. Miałem 3 sztuki zostały 2 właśnie po to żeby zobaczyć jakie są między nimi relacje, nie zaobserwowałem żadnej agresji względem siebie. Może na tym forum pomylili tą rybę z innymi gatunkami, mogą to być Ichthyborus monodi , albo przedstawiciele rodzaju Phago, ewentualnie Mesoborus crocodilus. Żadnej z tych ryb nie miałem u siebie więc nie wiem nic na temat ich zachowania.

Dobra a teraz co do zdjęć, jak wchodziłeś na stronę to pewnie znasz nazwę ryby z drugiego zdjęcia Labeo boga.
Na pierwszym zdjęciu nie kto inny jak Hypophthalmichthys molitrix, czyli tołpyga biała.

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1162 : Październik 08, 2011, 15:10:48 »

facet sprzedaje na allegro iglicznie niby słodkowodne odrazu podaje link dla zainteresowanych http://allegro.pl/iglicznia-slodkowodna-i1860756509.html
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1163 : Październik 18, 2011, 23:34:16 »

Przepraszam, ze nasz dobry temat o rybich ciekawostkach nieco teraz zaśmiecę, ale mam problem, a czuje, ze tylko wy w pełni zrozumiecie w czym rzecz.
Już od dawna planowałem postawienie większego zbiornika, co najmniej 160x60x60 albo i większe. Pojawia się problem, ponieważ w mieszkaniu nie mam miejsca(poddasze - dużo skosów), aby postawić tak duży zbiornik i ten baniak będzie musiał stać na podłodze... Po pierwsze, czy to w ogóle bezpieczny pomysł ? Postawiłbym na podłodze mate> płytę drewniana>mate>akwarium.  Pytanie dla mnie najtrudniejsze to jak ogarnąć filtracje w takim zbiorniku?(nie byłoby tam roślin poza mchami, o ile w ogóle). Sumpa nie ma jak, hydroponiki tez, bo do okna daleko, a za nisko jest sufit aby w ogóle lampe zmieścić dla kwiatów, ledwo akwarium się zmieści, może jakaś szansa w fbf, ale nie wiem z czym to się w ogóle je.

Pozdrawiam i przepraszam za zaśmiecanie tematu Smiley

A tak w temacie, to compressus(aczkolwiek nie mam pewności, czy to na bank on, jak podrośl to rożni się trochę od dorosłych compressusow...) się czuje świetnie, już raczej wolno rośnie, co chyba oznacza, ze w okolicach 15 cm jest już dorosły. O dziwo, bardzo pomogła mu przeprowadzka do akwarium obok mojego biurka, chyba potrzebował ruchu przy akwarium, albo się szybciej przyzwyczaił - teraz gania za wszystkim co przy akwarium chodzi, i wreszcie, po roku, mogę oglądać polowania mojej ryby nie spędzając na to, często nieowocnych, godzin przy akwarium. Z najbliższych planów to czekam, aż Artur będzie miał dostępne male malabaricusy albo tanie curupiry lub rhombeusa z rio xingu  Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2011, 23:36:26 wysłane przez 4tog » Zapisane

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1164 : Październik 19, 2011, 04:16:12 »

No a dlaczego nie może stać na podłodze skoro stoją na szafkach czy innych meblach, tylko jak będziesz oglądał to akwarium ?
Co do filtracji, ja w swoich akwariach mam zwykłą głowicę Aqua Szut T-HEAD 750 z dużą gąbką i piach na dnie, akwaria co prawda są nano ale taka filtracja doskonale daje sobie radę. Dla mnie najtrudniejsze było by w takim przypadku zlewanie wody przy podmianie.
Na tanią curupirę to pewnie długo poczekasz.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1165 : Październik 19, 2011, 05:37:26 »

Dla mnie najtrudniejsze było by w takim przypadku zlewanie wody przy podmianie.

Znajomy ma baniak na podłodze.
Zlewanie wody rozwiązał za pomocą elektrycznego odmulacza, coś takiego: http://www.kirysek.pl/eheim-odmulacz-elektryczny-baterie-p-1097.html?osCsid=7a7e4fdfd168c0b248d78a4309c7c338 - z tym, że on ma jakiegoś chińczyka za którego zapłacił 25zł. Sprawdza się i ciągnie wode bez problemu.

Domel442
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1166 : Październik 26, 2011, 11:38:29 »

facet na allegro sprzedaje węgorze elektryczne za 50 cm chce 600zl za 100 cm 1200zl wgl ciekaw jestem jaki zbiornik i jak trzeba sie z tym węgorzem obchodzić żeby nie stała się komuś krzywda prócz tego Hydrolycus scomberoides w cenie 240 zl
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2011, 11:42:10 wysłane przez Domel442 » Zapisane
arsik
Nowy
*

« Odpowiedz #1167 : Listopad 03, 2011, 07:38:49 »

Myślę, że sprowadziłbym te w.w ryby za około 50% niższą cenę....

Pozdrawiam
Artur
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1168 : Listopad 04, 2011, 20:25:34 »

Oglądałem ostatnio ciekawą relacje z wyprawy nad rzekę Kongo w poszukiwaniu Typhliasina pearsei.
Uczestnikom z wielkim trudem udało się zdobyć jedynie kilka egzemplarzy i wszystkie były martwe.
Teraz zagadka- co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Zdobycie żywej ryby graniczy z cudem.
Dla ułatwienia dodam, że nie chodzi o zatrucie środowiska itp
Drago zapewne wiesz Smiley

Mój baniaczek
patryk79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1169 : Listopad 04, 2011, 21:28:36 »

Pewnie chodziło o Lamprologus lethops (Typhliasina pearsei pochodzi z Jukatanu w Meksyku). Przyczyną zgonów jest zbyt szybkie wynurzenie, a właściwie wyciągnięcie ryby z głębokości dochodzącej do 160 m. Najzwyczajniej w świecie zabija je choroba kesonowa.

Pozdrawiam, Patryk

Hemichromis elongatus
Strony: 1 ... 76 77 [78] 79 80 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: