Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Źle wypłukany piasek??!!  (Przeczytany 7533 razy)
maskotus
Stały użytkownik

« : Grudzień 06, 2008, 12:13:47 »

Witam i proszę o poradę.

Wczoraj zalałem swój wymarzony zbiornik (112L).
Podłoże roślinne Hanza Green 5l do którego dosypałem trochę węgla, na to nawóz (nie wiem dokładnie jaki bo to prezent od sprzedawcy), na to 14 l czarnego gruboziarnistego piasku kwarcowego. Piasek podzieliłem na 3 części i każdą płukałem dokładnie we wiadrze.
Wszystko przebiegało poprawnie aż do czasu wlania wody...Zrobiła się ona hm...CZARNA! Poza tym na powierzchni zrobiła się jakby tłusta piana, kożuch..Możliwe, że przesadziłem z AquaSafe.
Dziś rano zobaczyłem, że kożuch prawie zniknął ale woda nadal jest na maxa nieprzejrzysta.
Moje pytanie jest proste: Co robić? Czekać? Podmieniać?

Teraz trochę danych technicznych:

- W zbiorniku pracuje odkręcony na maxa filtr Aqua Shut Junior N500
- parametry wody: Ph – 8,0
kh – 10
gh - >21
No2 – 0
No3 - 25

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2008, 13:59:06 »

a to podłoże Hanza Green wypłukałeś?
bo z tego co wiem jest podobne do Filtus Floran, a Floran musiałam długo płukać. a i tak miałam mętną wodę przez 2 dni
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2008, 14:03:35 »

Hanza green to chyba podłoże wzbogacone którego się nie płucze - jak foloran start - nie jak zwykły folran. Ale zastanawia mnie ten żwirek... ''gruboziarnisty piasek kwarcowy''Huh czy takie coś wogóle istnieje? chyba jednak nie... i tu sie zastanów co to jest naprawdę bo może to jest np. farbowane?

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 06, 2008, 14:06:16 »

a to podłoże Hanza Green wypłukałeś?

Ups...Nie płukałem. Tak mi doradził sprzedawca...

Tak to teraz wygląda Sad

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #4 : Grudzień 06, 2008, 14:09:15 »

Nadal wydaje mi sie że Hanza Green jest wzbogacona i nie należy jej płukać - poza tym jest pod warstwa wierzchnią właściwą więc i tak nie powinna aż tak wpływać na kolor i przejrzystość wody ( nawet gdyby wymagała płukania)

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2008, 14:17:49 »

Załóżmy, że piasek został niedokładnie wypłukany(na początku we wiadrze pod strumieniem prysznica tworzyła się obleśna piana). jest wtedy szansa, że z czasem się to ustabilizuje? Zastanawiam się czy zasadzić tam teraz roślinki i założyć pokrywę wraz z oświetlniem 2X18w. Rośliny pomogą w filtracji tej wody?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2008, 14:23:03 »

jeszcze nie sadź nie pomogą a jak posadzisz po omacku to potem nie bedzie Ci pasowało i będziesz wyrywał Wink , Nie odpowiedziałeś na pytanie cóż to za piasek - kwarcowy nie występuje w kolorze czarnym. Aby wyklarować wodę - do filtra wsadź watę perlonową jak najdrobniejszą i dość ścisło - i tą watę by sie przydało wymieniać co jakiś czas w zależności od tego jaki to filtr i ile tej waty da się tam wepchnąć... a filtr nastaw na największą moc na ten czas.Powinno się wyklarować w ciągu 2 dni mniej więcej.. Tylko zastanów się z kąd ten kolor... bo jak żwirek barwi to takie filtrowanie jest bez sęsu - trzeba będzie i tak zmienić podłoże....

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2008, 14:27:07 »

nawet jesli to by byl pyl weglowy to powinien juz osiasc, ale cos mi sie zdaje ze to jednak farba  na 98% Wściekły wiec poki co to zrob porzadek z podlozem - a dopiero pozniej rosliny

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2008, 14:40:01 »

Piasek jest co prawda farbowany, ale używany przez innych akwarystów i nie farbuje. Został sprowadzony z Niemiec, jako podłoże do akwariów. Wydaje mi się, że ta woda staje się troszkę czystsza. Poczekam jeszcze do poniedziałku.

Ps. Filtr jest cały czas odkręcony na max.
Pozdrawiam. 

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2008, 14:21:41 »

Woda powoli ale to bardzo powoli staje się czystsza. Martwi mnie tylko stan roślin które jednak posadziłem ,a najbardziej żabienic (amazońska i Blehera) Na brzegach i po środku liści tworzą się brązowe powierzchnie, czy to brak potasu? Kiedyś gdzieś wyczytałem, że żabienice nie lubią przesadzania i mogą wtedy nawet stracić wszystkie liście. Reszta roślin stoi w miejscu.

Podam jeszcze parametry wody mierzone przed chwilą:

9. XII. 2008
--------------

Ph – 8,0
kh – 15d
gh - >21
No2 – 0,5
No3 - 10
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 14:23:55 wysłane przez maskotus » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 09, 2008, 14:42:45 »

Tylko przypadkiem żadnej ryby tam nie wpuść.
A co ci przyszło do głowy farbowany piasek wrzucać do akwarium ?
Wszycy pisali, żebyś z roślinami poczekał - ale nie, posadziłeś. Moim zdaniem te plamy to nie jest niedobór potasu. Nowe żabienice mogą stracić wszystkie liście, ale jak się dostosują do waruknów to będą rosły, są dość wytrzymałe (co nie znaczy, że nie mozna ich wykończyć np. farbą rozpuszczoną w zbiorniku...)
Delikatnie sugeruję zacząć od nowa... z nowym normalnym  żwirkiem, a pod żwirek jakiś substrat, albo tylko kulki gliniano nawozowe, albo nic... zależy jakie rośłinyc chcesz tam trzymać,jakie ryby, jakie masz oświetlenie...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 14:46:07 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 09, 2008, 14:55:44 »

IMHO:
0. NIE KUPUJ RYB ANI ROŚLIN NARAZIE!!!
1. wyrwij roslinki te ktore zasadziles z podloza i wrzuc do czystej wody (moze byc kranowka) do słoika przetrwaja w ten sposob pare dnina parapecie
2. spusc cala wode ile sie da na maxa - wyczysc szyby u gory z tego osadu i syfu boki tez jesli trzeba
3. wlewaj wode na talezyk tak aby nie robila lei w podlozu POWOLI!!!
4. za 2 dni spusc wode na maxa ile sie da powtorz czyszczenie szyb za kazdym razem (mozesz tez zrobic na szybko kilkukrotne spuszczanie i napelnianie w ciagu jednego dnia szczegolnie na poczatku zeby wyklarowac wode)
5. zbieraj osad i syf z powierzchni wody
6. jesli masz filtr to radze przeczyszcic go w wodzie z sola 20% roztwor ale po tym jak woda bedzie przezroczysta
7. po kilkukrotnej wymianie wody jesli trzeba zmieniaj az da to efekt - sprawdz parametry wody jesli bedzie czysta wsadz rosliny
8. kup aquacid 30ml i wlej caly + łyzka duża dod zupy soli akwariowej lub kuchennej
9. czekaj minimum 3 tygodnie po czym ponownie sprawdz parametry wody - i tu dopiero mozesz wpuscic ryby, jesli zrobisz po swojemu to nikt Ci tu więcej nie pomoże, a to szybko wyjdzie

i zacznij dzialac szybko zanim wylegnie sie jakas gangrena w tym akwarium

pokaz na za jakis czas efekty papa
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 15:01:23 wysłane przez gregorij » Zapisane
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 09, 2008, 15:02:48 »

Cytat: Piterix
Tylko przypadkiem żadnej ryby tam nie wpuść.

Wbrew pozorom czytam to forum i podstawy już przyswoiłem. Tak więc bez obawy.

A co ci przyszło do głowy farbowany piasek wrzucać do akwarium ?

To, że chciałem mieć czarny kwarcowy piasek jako podłoże. Ponieważ w naturze nic takiego nie istnieje zdecydowałem się na farbowany. Powtarzam: jest to podłoże używane przez akwarystów. U znajomego biegają po nim krewetki, więc o czymś to świadczy.

Wszycy pisali, żebyś z roślinami poczekał - ale nie, posadziłeś.

... i czekałem kilka dni. Po obsadzeniu roślinami woda z godziny na godzinę zaczeła się oczyszczać. Być może to przypadek. Później zrobię fotkę dla porównania.
........................................................... ..............................
Edit:

Oto fotka zrobiona przed chwilą:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 16:20:03 wysłane przez maskotus » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Grudzień 09, 2008, 17:02:42 »

Wbrew pozorom czytam to forum i podstawy już przyswoiłem. Tak więc bez obawy.
tak czytasz i czytasz i nie przyszło Ci sieroto do głowy że farbowany żwirek to nie jest dobry pomysł? Nie przyszło Ci do głowy że zacznie się utleniać z czasem? Jak już na początku samym miałeś efekty które on wywołuje widoczne jak na dłoni to czemu go poprostu nie wymieniłeś? fakt woda się wyklarowała ale jak wpuścisz ryby i zaczną padać od tego co uwalnia ten żwir?
Żabienica to ma te brązowe liście emersyjne one i tak odpadną z czasem i jak wszystko z woda będzie ok to powinna zacząć wypuszczać zdrowe liście.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 09, 2008, 17:26:14 »

To, że chciałem mieć czarny kwarcowy piasek jako podłoże. Ponieważ w naturze nic takiego nie istnieje zdecydowałem się na farbowany. Powtarzam: jest to podłoże używane przez akwarystów. U znajomego biegają po nim krewetki, więc o czymś to świadczy.

Jest w sprzedazy czarny bazalt i jest naturalny !  - jesli chcesz miec czarno

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: