krzyniu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #30 : Grudzień 04, 2008, 19:45:22 » |
|
I nic sie nie poprawia:( dzis wyczyscilem filtr w wodzie z akwa i zmienilem wate, nie dolewam chemii i wrocilem do normalnego cyklu oswietlenia a karmie skromnie. Jezeli do jutra nie bedzie zadnej poprawy to po niedzieli podmieniam ok 50-70l wody na odstana. Teraz podmiane robie co 4-5 dni po 10%. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 19:48:17 wysłane przez krzyniu »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #31 : Grudzień 04, 2008, 20:23:28 » |
|
Krzyniu, a może to podłoże nie ADA Aqua Soil – Amazonia i wywala Ci jakis syf do toni, a jeśli tak to może już wyekspaatowana i wywala jakies związki które powoduja to "mleko". Jestes pewny tego podłoża??? Spróbuj przysypać z wierzchu warstwą zwykłego żwiru. Jeśli po 2-3 dniach woda będzie się klarować to tu leży przyczyna. Dla ułatwienia pod warstwę żwiru daj siatkę. Bedziesz mógł w razie co w całości zdjąć żwir z tej ADY.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
krzyniu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #32 : Grudzień 04, 2008, 20:36:27 » |
|
Tez juz tak myslalem ze tutaj moze byc przyczyna bo pewien tego podloza nie jestem dlatego tez chcialem je przeplukac... ale przemysle Twoja podpowiedz:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #33 : Grudzień 04, 2008, 20:38:46 » |
|
Tez juz tak myslalem ze tutaj moze byc przyczyna bo pewien tego podloza nie jestem dlatego tez chcialem je przeplukac... ale przemysle Twoja podpowiedz:)
Dwa domysły to 3/4 pewności!!! 
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #34 : Grudzień 04, 2008, 20:45:02 » |
|
Tego typu podlozy nie plucze sie .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzyniu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #35 : Grudzień 04, 2008, 21:05:06 » |
|
Tego typu podlozy nie plucze sie .
Czlowiek uczy sie na bledach... w wiekszosci wlasnych... A czy zastosowanie deszczowni moze cos pogorszyc?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #36 : Grudzień 05, 2008, 08:15:31 » |
|
Deszczownia to tylko taki patent do napowietrzania wody więc raczej nic nie pogorszy. Koniecznie zostaw filtr w spokoju bo musi dojrzeć. Takim otwieraniem go co chwilkę i płukaniem nie ma szans na stabilizację. Przez watę filtruj tylko na filtrze wewnętrznym. Możesz kupić do tego turbinę aquaszuta np coś takiego:http://www.polskastrefa.eu/images/26664.jpg a kubełek zostawić w spokoju wypchawszy go wkładami biologicznymi.
Krzyniu, zostaw to akwarium w spokoju bo tego najbardziej potrzebuje. Niestety akwarystyka wymaga od nas cierpliwości a zwłaszcza takie upierdliwe zakwity, które mogą trwać nawet i miesiąc.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 08:22:49 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #37 : Grudzień 05, 2008, 09:35:22 » |
|
Emi a nie jest tak, że podłoże ADY używane i wysuszone juz sie nie nadaje? Chyba gdzieś o tym czytałem, choć nie jestem pewny na 100%, ale poszukam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #38 : Grudzień 05, 2008, 09:38:26 » |
|
Nie słyszałam o czymś takim i jakoś to do mnie nie przemawia. Sama używam ADY w różnych akwariach, ostatnio nawet Amazonia zmieniła zbiornik i zmętnienie ustąpiło po kilku godzinach.
Patrzyłam teraz dopiero dokładniej na zdjęcie. Co to za podłoże ADA jest w tym akwarium bo Amazonia to na 100% nie jest?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 09:41:29 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #39 : Grudzień 05, 2008, 09:49:04 » |
|
Nie słyszałam o czymś takim i jakoś to do mnie nie przemawia. Sama używam ADY w różnych akwariach, ostatnio nawet Amazonia zmieniła zbiornik i zmętnienie ustąpiło po kilku godzinach.
Patrzyłam teraz dopiero dokładniej na zdjęcie. Co to za podłoże ADA jest w tym akwarium bo Amazonia to na 100% nie jest?
Mnie się wydaje, ze to w ogóle nie jest ADA, bo gdyby tak było koleś Krzyniowi sprzedałby za niebagatelna sumę, albo opchnąłby na allegro. ADA nie jest tania, a biorąc pod uwagę jaka ilość Krzyniu ma w baniaku to ...Hmm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #40 : Grudzień 05, 2008, 09:53:34 » |
|
ADA produkuje różne podłoża, nie tylko Amazonię i w cenę zakupu tego akwa hihi już nie wnikam aczkolwiek lepiej wiedzieć co to jest. Wygląda jak zwykły żwirek pomieszany z Amazonią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzyniu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #41 : Grudzień 05, 2008, 16:35:24 » |
|
Filtr wyczyscilem bo myslalem ze juz nie oczyszcza po takich torturach mulem przez kilka dni jaki mialem... i faktycznie mulu bylo z kilogram... ja jestem pewien podloza tylko ze teraz po przeplukaniu wyszlo na wierzch sporo kamyczkow takich jak dodaje sie do roslinek kupowanych w koszyczkach... ok zostawie je w spokoju i nie bede nic robil przez jakis czas... Emi a patrzylas na to zdjecie z krewetkami ktore mam w watku nasze akwaria??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 16:41:49 wysłane przez krzyniu »
|
|
|
|
|
krzyniu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #42 : Grudzień 05, 2008, 16:38:12 » |
|
Filtr wyczyscilem bo myslalem ze juz nie oczyszcza po takich torturach mulem przez kilka dni jaki mialem... i faktycznie mulu bylo z kilogram... ja jestem pewien podloza tylko ze teraz po przeplukaniu wyszlo na wierzch sporo kamyczkow takich jak dodaje sie do roslinek kupowanych w koszyczkach... ok zostawie je w spokoju i nie bede nic robil przez jakis czas...
Emi a patrzylas na to zdjecie z krewetkami ktore mam w watku "nasze akwaria" ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 16:42:11 wysłane przez krzyniu »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #43 : Grudzień 05, 2008, 17:27:22 » |
|
Ja na Twoim miejscu wywaliłbym ten "żwir" i kupiłbym podkład na dno np. JBL- SUBSTRAT BASIS, do tego zwykły żwirek o granulacji 2-4 mm w zoologu albo w jakimś hipermarkecie i będziesz maił kłopot z głowy. To, że moze to ADA i tylko dlatego tak się męczysz to dla mnie zalatuje już snobizmem.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 17:32:25 wysłane przez badrass »
|
|
|
|
|
krzyniu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #44 : Grudzień 05, 2008, 20:49:48 » |
|
czemu odrazu snobizmem? a jak u ciebie pokaza sie jakies glony albo cos sie dzieje to wywalasz wszystko z akwa i kupujesz nowe? stac mnie zeby kupic 15kg amazonii ale po co? moze to podloze jest dobre tylko trzeba poczekac az akwa dojrzeje... nie mam innego zbiornika zeby rybki przetrzymac w nim przez miesiac dlatego wymiana podloza bedzie ostatecznym krokiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|