Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Restart akwa. Ale czy do konca...
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Restart akwa. Ale czy do konca...  (Przeczytany 10266 razy)
krzyniu
Zainteresowany
**

« : Listopad 08, 2008, 14:56:38 »

Moja przygoda z akwarium trwa ok 2 miesiecy dlatego jestem troszke zielony:)
Wiec moj problem polega na tym ze bede malowal pokoj i zeby przestawic akwarium musze zlac wode (216L) Przy okazji przeplukal bym podloze (ADA Aqua Soil – Amazonia) i posadzil nowe roslinki. Akwarium kupilem juz uzywane z tym wlasnie podlozem jako krewetkarium i nie wiem kiedy ostatnio ktos to robil. Teraz pytanie: czy zlac cala wode i od poczatku wszystko robic czy zostawic troche wody i partiami wyciagac zwir do plukania? filtr (TETRA TEC EX 700 z wkladem weglowym) wlaczyc od razu jak to bedzie tylko mozliwe czy poczekac az woda nie bedzie metna? Woda byla by to kranowka z dodatkiem antychlora i aqua safem tetra aqua. Po jakim czasie w takim przypadku moge wpuscic rybki? nie mam innego zbiornika zeby je przetrzymac:/
Prosze o odpowiedz fachowcow Smiley

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 08, 2008, 15:04:33 »

filtr ma pracować non stop
im więcej wody zostawisz tym lepiej - będzie krócej dojrzewać
daj sobie spokój z chemią! wody w Polsce już się w większości miejsc nie chloruje!

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 08, 2008, 15:26:07 »

Pracuej non stop:) A jest sens brac wode z elektrocieplowni? (destylowana) cos mi kiedys tesciu mowli ze jak paletki trzymal to wlasnie taka wlewal...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2008, 10:14:18 »

Z tą wodą destylowaną to zależy co chcesz hodować i osiągnąć w swoim akwarium.Większość ryb spokojnie sobie radzi w kranówce.Akwaryści używają jej ponieważ łatwiej jest kontrolować jej właściwości chemiczne i dozować precyzyjnie nawozy.Pozatym każdy gatunek ryb ma swoje wymagania(poczytaj zanim zakupisz ryby) i niektóre ryby wymagają wody miękkiej(paletki), a niektóre twardej(pyszczaki), a w kranie jest różnie,i jesteś zalerzny od wodociągów.Dziś nie trzeba już nosić wody z elektrowni,możęsz sobie założyć filtr RO w domu http://www.allegro.pl/item448060518_osmoza_akwarystyczna_ro_3_75_gpd_od_www_osmoza_eu.html i masz już wodę destylowaną na miejscu Smiley

krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2008, 10:33:31 »

Zlal bym ok 60l w baniaki wody ktora jest teraz w akwa i nie wiem czy moze tak potroche wyciagac podloze do plukania?  strasznie sie "kurzy" z niego jak barwniaki kopia a glonojad jak machnie ogonem to widac ze nie jest ono za czyste...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2008, 16:17:47 »

A urzywasz odmulacza przy podmienianiu wody.Restart robi się w ostateczności.Spróbuj porządnie odmulić podłoże,to problem owinien się rozwiązać z unoszącym się syfkiem.Ja odmulam co tydzień przy karzdej podmianie wody i używam takiego  http://www.allegro.pl/item474003718_odmulacz_do_akwarium_firmy_sera_nowy.html#gallery >Sprawdza się świetnie Smiley

krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2008, 19:13:32 »

Kupilem ostatnio taki http://www.allegro.pl/item471710871_sera_super_odkurzacz_do_dna_akwarium_gratis.html ale jakos chyba wiecej zamula jak odmula:/ moze wyciagne partiami i przeplukam jakos:)

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2008, 21:28:53 »

Proponuję żebyś spróbował z tym co ci podałem.Jest sprawdzony i wyciągnie ci  cały syf z podłoża.Do twojego litrarzu jest w sam raz :)Te na pompkę mają słabszą "moc" i dlatego ci syf na dnie zostaje.

krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 20, 2008, 19:54:32 »

Zakupilem dzis test na no3 tropicala, i juz wiem : ph 6,5, no3 10-15mg/l. Akwarium pracuje ok 10 dni a woda nadal jest metna, rybki nie maja zadnych objawow zatrucia itp, pobieraja pokarm normalnie i sa skore do zabaw:) teraz pytanie czy podmieniac wode?? jezeli tak to ile? przez ostatnie 4 dni dolewalem po 20ml Sera Nitrivec. Teraz przy podmianie dolal bym reszte ok 15ml i nie dolewal bym juz antychlora. Dobre to bedzie?Smiley

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 21, 2008, 10:46:01 »

Uzdatniacza już niedolewaj,bo jest on zbędny.Nitrivec możesz stosować jeszcze.Z testów przydatne są jeszcze NO2 i test zoolka(najtańszy i sprawdzony) na twardości wody.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 21, 2008, 11:20:18 »

Podłoża ADA nie należy płukać ani odmulać!  Grin

Do takiego połowicznego restartu zlewa się całą wodę do wiader/wanny/miski, przesuwa się akwarium, potem sadzi nowe rośliny i znów zalewa się starą wodą ewentualnie z dolewką 20-30% świeżej. Nie zaburza się wtedy równowagi w akwarium. Filtra podczas takiego estartu także nie czyścimy, Robimy to najwcześniej 2-3 tygodnie po restarcie.

ADA Amazonia to wspaniałe podłożę do akwariów roślinnych i krewetkariów. Obniża pH i twardości wody ale trzeba o to podłoże dbać a nie traktować jak kupę kamieni ze żwirowni Tongue

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 21, 2008, 13:26:13 »

Emi tak zrobilem ze zlalem wszystko do baniakow i przeplukalem podloze... po wlaniu wody tej z baniakow akwa wygladalo tak Zdjecie tylko pogladowe bo wtedy nie myslalem o robieniu zdjec...  i po 15h woda wygladala identycznie wiec co mialem zrobic majac rybki we wiadrze( nie posiadam innego zastepczego akwa) w testy zaopatrze sie przy najblizej okazji Smiley filtra nie czyscilem i jak narazie nie planuje. To jak? podmieniac teraz 20% wody?

bflip
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 21, 2008, 14:56:22 »

Witam, jesli dobrze zrozumialem to akwarium i podloze masz uzywane i nie czyszczone, Moim zdaniem jesli nie wiesz co z nim bylo robione, co lane i kiedy wogole odmulane to posunol bym sie do ostatecznosci i zlal wode pomalowal pokuj Wink i przeplukal caly zwir, nastepnie nalej polowe wody, wlej do niej okolo 5l tej starej ( nie więcej bo zamulisz), posadz rosliny a nastepnie kup w sklepie szczepy bakterii, nie zawieraja chemi, sa to jak by actimelki dla akwarium Grin zwykle pisze na nich ze ryby mozna wpuszczac po 24 godzinach ale daruj to sobie, na drugi dzien dolej reszte wody i pozwoj zbiornikowi pracowac, wszytsko ma chodzic (filtr 24 na dobe) po 3 dniach dolej jeszcze polowe dawki bakterii i po 5 mozesz wpuszczac ryby. i na poczaku nie lej zadnych nawozow do ryb czy roslin.
krzyniu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 21, 2008, 15:22:39 »

bflip zrobilem dokladnie tak jak napisales i zrobila sie kawa... zapraszam do watku o moim akwa bo tam tez sa informacje ktore moga pomoc a nie chce kopiowac wszystkiego Smiley tutaj link http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18473.0

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 21, 2008, 15:28:16 »

Emi tak zrobilem ze zlalem wszystko do baniakow i przeplukalem podloze...
Trzeba było czytać ...

Cytat: Emi
Podłoża ADA nie należy płukać ani odmulać!   Grin

Zmętnienie powinno ustąpić ... Masz tam jakiś filtr Huh Jak nie przefitruj wodę np filtrem wewnętrznym z watą (włókniną).
Nie wiem, czy płucząc podloże, nie rozdroniłeś go tak, że nie chce opadać ...

Jak sypałem ostatnio ADA z jednego zbiornika do drugiego (drugi zalany) to zmętnienie było ... ale samo znikło (bez specjalnej filtracji). Więc te 15h godzin to raczej kwestia płukania podłoża ...

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: