Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « badrass takie tam 200l Ostatnie fotki baniaka przed zmianą aranżu 22.07.2009
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: badrass takie tam 200l Ostatnie fotki baniaka przed zmianą aranżu 22.07.2009  (Przeczytany 14462 razy)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Listopad 24, 2008, 08:54:36 »

Akwarium naprawdę super. A ta cryptocoryna fajnie pasuje w tym rogu.
W sklepach przy hipermarketach - nie biorą roślin, ani ryb ani niczego, ale napewno gdzieś w twojej okolicy jest jakiś mały zoologiczny z właścicielem w roli sprzedawcy - wtedy powinien od ciebie kupić roślinki, albo na coś wymienić. Ja mam takiego zaprzyjaźnionego sprzedawcę - co tydzień noszę mu siatkę roślin a on proponuje jakąś kwotę do wydania w sklepie (niewiele - 15-20 zł raz chyba było 25... ale nie muszę wydać tego odrazu mogę poczekać i uzbierać...)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Damian2008
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Listopad 24, 2008, 16:45:49 »

A jak sie robi kulki gliniano-torfowe?HuhHuhHuh??

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #32 : Listopad 24, 2008, 22:56:07 »

A jak sie robi kulki gliniano-torfowe?HuhHuhHuh??
Normalnie, bierzesz glinę najlepiej z pola,działki ogrodowej i  namaczasz ją na 2-3 dni az się zrobi papka, dodajesz trochę piasku, mieszasz i lepisz kulki. Nastepnie ja włożyłem je do piekarnika na 100 *C - tak "w razie co" i to wszystko. Grin

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Listopad 25, 2008, 09:20:58 »

a ja kulki gliniano torfowe robiłem wczoraj tak:
Połączyłem ze sobą glinę rzeźbiarską ze sklepu dla plastyków (2 części), torf - humulus wkład do filtra (1 część), zmoczyłem symfonią złota - 100g rozpuszczone w 500ml wody destylowanej i dolałem tego jakieś 100-150ml do gliny i torfu. Wymieszałem i poczekałem aż się namoczy - kulki się dobrze lepi jak glina przestaje się przyklejać do palców (jeśli się przykleja - to znaczy, że jest za mokra i trzeba poczekać aż podeschnie. Uformowałem kulki ok. 1-1,5 cm średnicy i włożyłem do piekarnika na 10 minut - temperatura 180C. Potem poczekałem, aż ostygną i wrzuciłem do woreczka.
Taniej wychodzi kupno gotowych kulek - jeśli się nie ma wszystkich składników, ja akurat miałem.

Efekt - rośliny rosną lepiej bo mają wzbogacone podłoże.
A torf - jaki chcesz, ja stosowałem taki do wkładu do filtra (bo mi został niewykorzystany)
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2008, 11:01:17 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Damian2008
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Listopad 25, 2008, 09:53:00 »

a torf jaki ze sklepu ogrodniczego?
I czy te kulki daja jakis efekt w akwa?

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #35 : Listopad 25, 2008, 11:51:14 »

a torf jaki ze sklepu ogrodniczego?
I czy te kulki daja jakis efekt w akwa?
Ja zapomniałem dodać, że torf też dodałem, ale taki kupiony w zoologu - granulowany ( na Allegro jest po 11 zł za litr).

Pytasz jaki efekt dają takie kulki ?... Zobacz na pierwszą stronę tego wątka. Dodałem tam fotkę mojego baniaka zrobioną dziś rano  Grin

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Damian2008
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Listopad 25, 2008, 13:26:49 »

A po ile miesiacach taki efekt?

Damian2008
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Listopad 25, 2008, 13:28:16 »

A jak Ty myslisz do mojego przydaly by sie takie kuleczki?

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Listopad 25, 2008, 13:35:48 »

Pytasz jaki efekt dają takie kulki ?... Zobacz na pierwszą stronę tego wątka. Dodałem tam fotkę mojego baniaka zrobioną dziś rano  Grin

Kurcze to ja chyba też zrobie sobie takie kulki bo u Ciebie te rośliny rosną jak na drożdżach. Co ptrawda u mnie rosną 'na drożdżach  Wink'.

A taki zwykły torf może być lub coś innego ? Bo narazie brak funduszy na torf a gline mam na podwórku.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Listopad 25, 2008, 13:43:19 »

Niezły busz  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #40 : Listopad 25, 2008, 14:02:26 »

A po ile miesiacach taki efekt?
Po 2 miechach

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Listopad 25, 2008, 14:09:05 »

badrass - z dzisiejszego ujęcia baniak nadal jest super - ale ten korzonek na środku co tak trochę w powietrzu wystaje - to mi się nie podoba, ale ogólnie bomba ;-) Tak sobie myślę - a może i ja bym swojej 216 nie przycinał przez miesiąc... eh.. marzenia...

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Listopad 25, 2008, 14:34:13 »

elegancko zarośnięty baniak. tylko ryb nadal nie widać Angry dokupić z 20 zazbor. a co z trzecim samcem gurami. wydany czy wykończony?

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Listopad 25, 2008, 15:32:54 »

elegancko zarośnięty baniak. tylko ryb nadal nie widać Angry dokupić z 20 zazbor. a co z trzecim samcem gurami. wydany czy wykończony?
Szymon nogę mam w gipsie więc z wychodzenia do zoologa "nici", trzeciego- tego najmniejszego te dwa zatłukły i podzieliły baniak na swoje rewiry. Teraz jest względny spokój.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Listopad 25, 2008, 15:35:58 »

badrass - z dzisiejszego ujęcia baniak nadal jest super - ale ten korzonek na środku co tak trochę w powietrzu wystaje - to mi się nie podoba, ale ogólnie bomba ;-) Tak sobie myślę - a może i ja bym swojej 216 nie przycinał przez miesiąc... eh.. marzenia...
Tia...tak jak teraz patrzę to faktycznie lepiej bez tego gnata...pomysle jak będę robił podmiankę wody.

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: