Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « badrass takie tam 200l Ostatnie fotki baniaka przed zmianą aranżu 22.07.2009
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: badrass takie tam 200l Ostatnie fotki baniaka przed zmianą aranżu 22.07.2009  (Przeczytany 14443 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« : Październik 15, 2008, 19:38:16 »

Witam!

W końcu i mnie wypada pochwalić się swoim zbiornikiem zalanym 07.10.2008

Akwarium 200l proste z nową pokrywą własnej roboty (dotychczas była pokrywa "Wromak" - przerabianą)

Filtracja: Filtr JBL e900 (działał podłączony w poprzednim baniaku 2 mies. - nie czyszczony) + prefiltr z waty perlonowej

Ogrzewanie: Grzałka AquaSzut HOT2005 200W

Światło: 4x 30 W - od tyłu Sylvania Grolux, Philips Aquarelle, JBL Tropic Solar, Philips Aquarelle + 

obłyślnik na całej powierzchni z blachy chromowej tzw. lustro.

Podłoże: Na samym dnie rozsypane 4 kapsułki Tetra Bactozyn, na to AquaBasis plus (5l) + kulki

gliniane  (własnej roboty) mieszane ze żwirem 2-3 mm nie płukanego ze starego baniaka, na to czarny bazalt .

Woda: Ok. 100l ze starego akwarium + Mieszanka: RO (80 % ) z kranówką (20 %). W takich proporcjach RO + Kran

robię podmiany ok. 40 litrów czyli jakieś 25%.

Nawożenie: Narazie tylko CO2 z butli wysokociśnieniowej podawane przez reduktor oraz licznik

bąbelków do filtra FanMini  (roztrzepywane babelki poprzez wirnik) w ilości 2 bąble/sek.

Parametry wody:

PH- 6,8 -7,0
GH (TWo) - 5*n
KH (TWw) -11*n
NO2 - 0 mgl/l
NO3 5 mg/l
PO4 - 0,8 mg/l

Flora:
- Ceratopteris Cornuta - Różdżyca Pospolita 
- Ceratopteris Thalictroides - Różdżyca Rutewkowa 
- Heteranthera Zosterifolia - Heterantera Paskowana 
- Hygrophila Corymbosa 'Thailand' - Nadwódka Tajlandzka
- Hygrophila Difformis - Nadwódka Zmienna
- Hygrophila Polysperma - Nadwódka Wielonasienna
- Cryptocoryne Wendta (forma czerwona) - Zwartka Wendta
- Cryptocoryne Aponogetifolia - Zwartka Aponogetonolistna
- Sagittaria Subulata - Strzałka Pływająca
- Microsorium Pteropus - Mikrozorium oskrzydlone
- Lilaeopsis Brasiliensis
- Anubias Barteri var. nana

Fauna:

14x Rasbora klinowa
2x Kosiarka
4x Gurami dwuplamiste
Fotka z 07.10.2008 tóż po zalaniu i wyklarowaniu wody.

Fotka z 09.11.2008 gdzie jest widoczna nowa pokrywa

Poniżej fotka z 16.12.2008 przed dogłębnym wykoszeniem zielska z tego względu, że ryby nie miały juz gdzie pływać Smiley

I po wycince19.12.2008 wygląda tak:

Oto ostatnie fotki (22.07.2009) tego baniaka, niedługo likwiduję aranż i chcę coś zmienić.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 15:13:53 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
JONASZ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2008, 19:43:53 »

Moim zdaniem się bardzo podoba mi nie wiem jak inny ale najważniejsze ze tobie się podoba bo co to za akwarium jak tobie się nie podoba

35L Budowa od nowa
GG-9414752
E-mail jonasz.kocik@wp.pl
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2008, 19:45:58 »

Moim zdaniem się bardzo podoba mi nie wiem jak inny ale najważniejsze ze tobie się podoba bo co to za akwarium jak tobie się nie podoba
Zgadzam się ale oczekuję tez słów krytyki np. co i jak moze zmienić

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
JONASZ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2008, 19:51:51 »

Ok może znajdę jakiś szczegół którego można się przyczepić poszukam i ci napiszę
Więc tak znalazłem czy mógłbyś zrobić zdjęcie rybek bo ja ich nie mogłem znałeś i czy ty masz 2 termometru bo coś mi się tak wydaje i nie wiem co to jest jeden jest z przodu po lewej stronie a drugi po prawej z tyłu i mógłbyś moim zdanie m trochę jeszcze zakryć grzałkę ale to jest taki mały minus bo trochę widać na zdjęciu 
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 19:55:42 wysłane przez JONASZ » Zapisane

35L Budowa od nowa
GG-9414752
E-mail jonasz.kocik@wp.pl
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2008, 20:16:51 »

Akwa mi się podoba tylko rybek nie widzę  Tongue

250L słodkie
540L + 112L morskie
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2008, 20:38:48 »

fajne akwa Grin
żeczywiście są 2 temometry Wink
a ryb widać tylko na drugim zdjęciu  Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2008, 20:43:49 »

Ok może znajdę jakiś szczegół którego można się przyczepić poszukam i ci napiszę
Więc tak znalazłem czy mógłbyś zrobić zdjęcie rybek bo ja ich nie mogłem znałeś i czy ty masz 2 termometru bo coś mi się tak wydaje i nie wiem co to jest jeden jest z przodu po lewej stronie a drugi po prawej z tyłu i mógłbyś moim zdanie m trochę jeszcze zakryć grzałkę ale to jest taki mały minus bo trochę widać na zdjęciu 
Tak, są 2 termometry z tego względu, że testuję grzałkę i ruch wody aby upewnić się, że jest jednakowa temperatura.
Koło grzałki rosną strzałki, jak się rozrosną to się zakryje.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2008, 20:46:48 »

niezly potencjał i dobry początek.

jedno ale mam: bardzo rzdko zdarza mi się to pisać ale ........ ryb zdecydowanie za mało na ten litraż. razbory x 2, kosiary też. otoski x 3. i już bedzie weselej w baniaku. nie od razu ale docelowo.

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2008, 21:48:23 »

szymonw ma racje dodaj rybek bo się "gubią" w Twoim akwa  Grin

250L słodkie
540L + 112L morskie
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 16, 2008, 13:40:02 »

niezly potencjał i dobry początek.

jedno ale mam: bardzo rzdko zdarza mi się to pisać ale ........ ryb zdecydowanie za mało na ten litraż. razbory x 2, kosiary też. otoski x 3. i już bedzie weselej w baniaku. nie od razu ale docelowo.
Wiem, że mało ale staram się iść w stronę baniaka azjatyckiego i nie wiem co jeszcze wybrać. Wydaje mi się, że za jakiś czas dołożę danio lamparcie, na dno kilka piskorków, a jak już będę pewny na 100% że baniak jest stabilny (jeszcze są delikatne wahania Ph) dołożę kilka sumików szklistych.

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 19, 2008, 09:46:47 »

.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 20:26:38 wysłane przez badrass » Zapisane

badrass
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2008, 09:52:46 »

.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2008, 20:26:56 wysłane przez badrass » Zapisane

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 31, 2008, 12:14:35 »

Super akwarium, ale nie podoba mi się ten korzeń/korzenie na samym środku - cienki, długi... nie pasuje do kompozycji. Reszta naprwdę super.  Good !

ps. telefon też ci niezłe zdjecia robi z mojego wychodzą dużo gorsze fotki...
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 12:20:35 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
badrass
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 31, 2008, 12:50:19 »

Super akwarium, ale nie podoba mi się ten korzeń/korzenie na samym środku - cienki, długi... nie pasuje do kompozycji. Reszta naprwdę super.  Good !

ps. telefon też ci niezłe zdjecia robi z mojego wychodzą dużo gorsze fotki...

No teraz to już nie widać (dałem nową fotkę) tak mi ziele rośnie  Cheesy, mimo ubytku jednej świetlówki, poza tympadają mi Crypty te po lewej stronie. Wydaje mi się, że winą było ich przesadzenie ze starego zbiornika. Mam nadzieję, że odbiją jeszcze. Parametry wody bez zmian tylko PO4 mi skacze od 0,5 do 1, choć glonów nie widać. Jedynie trochę na szybach zielenić, ale to dobrze świadczy o baniaku. Gorzej gdyby ich nie było.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2008, 13:03:29 wysłane przez badrass » Zapisane

Baniak123
Zainteresowany
**

Akawrystyka to moje hobby...

« Odpowiedz #14 : Październik 31, 2008, 20:02:43 »

Ladne mi sie podoba Cheesy Brawo

Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l...
3x75l dla podrostków...
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: