Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium dla bojownika.  (Przeczytany 39987 razy)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #120 : Październik 20, 2008, 21:24:42 »

ja jak link otwieram to mi wyskakuje str. główna pupile.com  Tongue

http://www.pupile.com/ryby/witoldwicekgibon

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #121 : Październik 20, 2008, 21:27:20 »

bardzo dziękuje grajewiak Grin
bojuś żeczywiście ładny Wink
ale paski oznaczają ze jest zestresowany Tongue
może się aparatu przestraszył  Huh

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #122 : Październik 20, 2008, 21:44:54 »

On ma tak na zmianę, czasem pionowe czasem poziome. Zmieniają się. Nie rozumiem tego.
A tak wogóle to on taki jakiś nadal płochliwy i czasem stoi w miejscu. To znaczy że sie nie przyzwyczaił czy to znaczy że jest chory? Mój tata powiedział że on mi umrze, nie uzasadnił. Pow. ze sie nie znam na rybach i że on umrze. Zapytałam dlaczego a on powiedział bo tak. Powiedziałam że ma filtr i grzałkę, pokrywę i 25l. A on powiedział że i tak umrze... Dlaczego??
Ja nie chcę by on umerł! Tyle pieniędzy w to wszystko włożyłam. Czy są jakieś witaminy do bojków? Bo on tak jak by słaby i taki ma nie specjalny kolor. Może da się to zmienić???
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #123 : Październik 20, 2008, 22:19:22 »

Moim zdaniem to stres, zaczekaj kilka dni, podobnie miałem z neonkami, chowały się, pływały w ławicy, nie wiedziały gdzie uciekać kiedy podchodziłem do aqwa i nic nie chciały jeść a teraz jedzą jak opętane, każdy płynie w swoją stronę a jak podchodzę do aqwa to czasami podpływają do szyby.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #124 : Październik 21, 2008, 07:49:09 »

Są specjalne witaminy dla ryb, nazywają się Fishtamin, ale sa dć drogir. Mozna tez dawac Vibovit dla niemowląt - rozpuscic troche w wodzie, nasączyć pokarm i tak dawać.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #125 : Październik 21, 2008, 13:28:15 »

Nie rozumiem o co chodzi. Ma nowe akwa, Filtr grzałkę Temperatura 27/28 cały czas. Pokrywa światło. A traci kolor i zachowuje się jak Czesio. On umiera ale dlaczego?? Co ja robię nie tak?
Teraz mam wielkie Akwarium i bojownika, jak on umrze to obiecałam sobie że nie kupię 3 bojownika. Ale co ja zrobię z tym wielkim akwa? Rodzice mnie zabiją że kupiłam na parę dni. A przecież sami mówiliście że nie mam już kupować 3 rybki:(

Mam dość;/
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #126 : Październik 21, 2008, 14:18:12 »

Sprubój może z innymi rybkami skoro z bojek nie chce się u Ciebie "trzymać". Pomyśl o tym, nie kupuj już 3 bojka.  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #127 : Styczeń 02, 2009, 20:07:28 »

Dawno mnie tu nie było. Ale chcę powiadomić że mój bojek żyje! i ma się okej. Jedynie męcczy się bo do akwa tata mi dokupił ryb i mam mocne przerybienie. Ale bojek żyje, i jest zdrowy. Tylko płetwy nie są idealne. Ale mimo to  bardzo go kocham. Nie musze kupowac 3 bojka, bo 2 nadal żyje! JUż przez około pół roku!!
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #128 : Styczeń 02, 2009, 20:32:48 »

cześć
jakie ryby kupił ci twój tata?
kingolek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #129 : Styczeń 03, 2009, 00:31:12 »

Pewnie wielu z was powie że wkrecam tak jak wkrecalam kiedys ze mi przyjaciolka kupila witka. Ale tak nie jest, nie musicie mi wierzyc:) Tato kupił mi tak...
Tzn, mam teraz:
1 bojek
2 gurami mozaikowe (bojownikowi nic nie robią, pływają swoimi ścieżkami)
 5 neonek (one też same pływają, nic się w nie nie zaczepia więc jest okej)
3 danio (zajmują górną partię i świetnie dogadują się z gupikami)
2 gupiki ( razzem sobie pływają. Samica jest teraz w ciąży ale maleństwa pewnie i tak zostaną zjedzone przez inne rybki, a na oosobne akwa dla maluchów mnie nie stać niestety)
 4 kiryski ( chodzą po dnie, i nie robią w ogóle problemów. Jedynie czasem bojek na nie popatrzy ale im nic nie robi)
2 glonojady ( nie wiem jaka nazwa, ale to są takie dla małych wkwari bo mam je juz jakis czzas i nie rosną bardzo. Chowają się w zamku bo tam najwięcej jedzenia. Po szybach i roślinach też czasem śmigają)

Bojek nie jest takim typowym bojownikiem. Wszystkie to są takie waleczne, a mój to mała niezdara. W nikogo się nie zaczepia, i sam się ich boi. Teraz normaknie pływa i żyje, a nie tak jak w tych 8l.
Ma tylko jak juz mowilam te płetwy ... Ale kupię mu jeszcze mrożone jedzonka różne i kupilam dzisiaj betta specjalne na płetwy do bojka. I może będą jakies efekty:)

Ps. Rybki nie kupuje mi tylko tata. ale np. ciocia i wuja  wogóle nie majacy stycznosci z rybami na gwiazdkę kupili mi te 2 gupiki.
A przeciez gupikow musi byc wiecej!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 00:33:47 wysłane przez kingolek » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #130 : Styczeń 03, 2009, 00:46:11 »

trzeba było napisać list do Sw Mikołaja o akwarium by jakoś nakierować na dobrą drogę zapędy rodzinki hehe Tongue do tej obsady to z czystym sumieniem bym jakieś 200l polecił dopiero Tongue

musisz uświadomić rodzinkę że tym rybkom jest źle w takim ścisku Sad oprócz bojka to tam miejsce jest najwyżej na gupiki lub neonki :Pa reszta musi odejść bo bedziesz miała problemy... z resztą już masz chwaląc sie że bojownik ma podzarte płetwy Sad

A przeciez gupikow musi byc wiecej!!!!!!
taa... i nie bedzie zupy rybnej tylko gulasz rybny  Afro
All-star
Nowy
*

« Odpowiedz #131 : Styczeń 03, 2009, 10:41:51 »

Powiedz rodzince, że jak chcą Ci takie porcje rybne dokupować to od razu niech kupią akwarium większe Wink Bojownik w takim akwarium nie może być trzymany w harem (bojownik+2samice) a co dopiero w tej obsadzie którą otrzymałaś. Rybki wydzielają szkodliwe substancje i mogą się nawzajem podusić Sad

Glonojady- to jak podejrzewam zbrojniki niebieskie. Są małe tylko na początku, z czasem osiągają nawet 12cm! jeżeli mówisz, że są małe i nie rosną to być może oznaka karłowacenia.
neonki, gupiki- mogłyby być w akwarium, ale pojedynczo, czyli np 6-7 neonków ( musi być minimum bodajże 6 bo to rybki stadne) bądź same gupiki- tu polecam same samce ponieważ nie będzie problemu z rozmnażaniem.
danio- fakt są małe jednak są zdecydowanie za ruchliwe na to akwarium Sad
no i samo gurami potrzebuję jakieś 54litry (proszę mnie poprawić jeżeli jestem w błędzie)
aha.. kiryski- pływają po dnie bo to rybki denne Wink
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #132 : Styczeń 03, 2009, 12:58:57 »

neonki, gupiki- mogłyby być w akwarium, ale pojedynczo, czyli np 6-7 neonków

na neony minimum 60l,a na gurami minimum 100

25l o naprawdę malutkie akwarium i możesz w nim trzymać albo samego bojownika albo krewetki.Jak najszybciej oddaj te ryby  bo one się w twoim zbiorniku męczą!
All-star
Nowy
*

« Odpowiedz #133 : Styczeń 03, 2009, 13:17:22 »

Jesteś pewien, że na neonki aż 60litrów? bardzo często widuje je w akwariach 25litrów, a obsada proponowana z innego forum
7x neon czerwony, 4x krewetka amano
chyba ze mam rozumiec 60litrow jako wymiar idealny, ale myślę ze w 25ce dadzą radę przy dobrym pielęgnowaniu [SAME NEONKI, bez bojownika, gupików etc Wink]
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #134 : Styczeń 03, 2009, 13:40:58 »

Jesteś pewien, że na neonki aż 60litrów? bardzo często widuje je w akwariach 25litrów, a obsada proponowana z innego forum

tak jestem tego pewien na neonki minimalny litraż to 60l to są ryby bardzo ruchliwe i dlatego potrzebują sporego zbiornika to że je widujesz w akwariach 25 litrów to nie znaczy że one się tam dobrze czują ja też bardzo często widuje welony w kulach a chyba każdy wie że one się tam męczą.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11
  Drukuj  

Skocz do: