Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Inwazja ślimaków !!!!!!!!!!!
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Inwazja ślimaków !!!!!!!!!!!  (Przeczytany 14413 razy)
czesio 11
Gość
« : Październik 11, 2008, 19:11:28 »

Jeśli to zły dział proszę o przeniesienie.
Ostatnimiczasy mam w akwarium inwazję ślimaków !!!! Wściekły Wściekły Wściekły,nie wiem jak je zwalczyć Huh.Proszę o szybką odp
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2008, 14:45:23 »

Możesz użyć ślimakożernych ryb (np. bocji) lub specjalnych środków chemicznych, dostępnych w handlu. I z tego co wiem firma Sera wypuściła na rynek specjalną pułapkę na ślimaki.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2008, 18:11:32 »

Co chemii wolę nie kupować,z tego co czytałem to ten preparat może zabić ryby,a bocja jest za droga a u mnie krucho z kasą Roll Eyes
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2008, 14:43:04 »

Więc zostaje odławianie : )

czesio 11
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2008, 17:38:16 »

Tylok że tego nie da się odłowić Roll Eyes Tongue,może jakieś inne propozycje ?
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2008, 17:56:58 »

Założyłem podobny temat ( http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17742.0 ) i również nie otrzymałem skutecznej metody zlikwidowania ślimaków, bo taka raczej nie istnieje, nie licząc chemii.
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2008, 18:24:18 »

Może kupię chemię ale nie wiem jak ona zadziała na ryby,może ktoś miał chemię i coś powie na temat  Roll Eyes Huh
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2008, 18:28:26 »

Arek o402 otrzymales wiele mozliwych propozycji ale pewnie z zadnej nie skorzystales .
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 19:04:59 »

Arek o402 otrzymales wiele mozliwych propozycji ale pewnie z zadnej nie skorzystales .
Jesteś w wielkim błędzie Wściekły Próbowałem tej metody z marchewką,  z dietą roślinną dla ryb i polowania na nie, więc mogę stwierdzić że udało mi się pozbyć jednego czy dwóch ślimaków ale nie wszystkich, podobnie jest z resztą metod nie licząc chemii i tej metody z solą, więc tak jak pisałem:
nie otrzymałem skutecznej metody zlikwidowania ślimaków, bo taka raczej nie istnieje, nie licząc chemii.
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 19:14:15 »

Czekam na dalsze propozycje  Smiley Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 19:17:47 wysłane przez czesio 11 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2008, 08:50:21 »

Nie przekarmiaj ryb i dbaj o higienę w akwarium. Ślimaki same się wycofają i będą nadal ale już nie będą plagą.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2008, 10:41:18 »

Ja słucham porad Emi to skutkuje. Czytaj wątki. Spróbuj z liściem kapusty itp.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2008, 11:07:46 »

Spróbuj z liściem kapusty itp.
Równie dobrze można wrzucić mydło do akwarium.... Metody skutecznej chyba nie ma. Pułapka na ślimaki - ktoś tego próbował, a czy poskutkowało - nie wiem bo się nie chwalił. Ale spróbować można. Dobrze jest tez wiedzieć z jakim ślimakiem chcemy walczyć, bo są takie co jedzą np. tylko obumarłe fragmenty roślin, a są i takie co zeżrą zdrową roślinę. Problem polega na tym, że jak ślimak ma co jeść to się sam z akwarium nie wyniesie. Proponuję wybierać ręcznie ile się da i szukać złożonych jaj (trudne zajęcie) - te również usuwać. Chemia... no cóż jak wszystko inne zawiedzie, skończy się cierpliwość. Chemia to ostateczność.

Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2008, 11:26:27 »

Wybierałem ręcznie po 20-40 ślimaków dziennie. Głównie zatoczki.
Wyłapywałem na marchewkę, średnio z 20 sztuk nad ranem znajdywałem.

Aż w końcu zostawiłem je w spokoju. Nauczyłem się z nimi żyć. Przestałem je wyławiać.
Teraz zaglądam i prawie żadnego nie widzę. Co się zmieniło?
Wygrałem walkę z glonami. Nie ma już prawie nic. (ślimaki zjadając resztki roślin i glony także do tej wygranej się przyczyniły)
Ślimole nie mają co jeść i wymierają.

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2008, 11:44:02 »

Ślimole nie mają co jeść i wymierają.
Moje ślimole jedzą zdrowe rośliny a ich raczej się nie pozbędę Sad
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: