|
czesio 11
Gość
|
 |
« : Październik 11, 2008, 19:11:28 » |
|
Jeśli to zły dział proszę o przeniesienie. Ostatnimiczasy mam w akwarium inwazję ślimaków !!!!  ,nie wiem jak je zwalczyć  .Proszę o szybką odp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2008, 14:45:23 » |
|
Możesz użyć ślimakożernych ryb (np. bocji) lub specjalnych środków chemicznych, dostępnych w handlu. I z tego co wiem firma Sera wypuściła na rynek specjalną pułapkę na ślimaki.
|
|
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
|
czesio 11
Gość
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2008, 18:11:32 » |
|
Co chemii wolę nie kupować,z tego co czytałem to ten preparat może zabić ryby,a bocja jest za droga a u mnie krucho z kasą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 14, 2008, 14:43:04 » |
|
Więc zostaje odławianie : )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czesio 11
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2008, 17:38:16 » |
|
Tylok że tego nie da się odłowić  ,może jakieś inne propozycje ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czesio 11
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2008, 18:24:18 » |
|
Może kupię chemię ale nie wiem jak ona zadziała na ryby,może ktoś miał chemię i coś powie na temat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2008, 18:28:26 » |
|
Arek o402 otrzymales wiele mozliwych propozycji ale pewnie z zadnej nie skorzystales .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arek0402
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 19:04:59 » |
|
Arek o402 otrzymales wiele mozliwych propozycji ale pewnie z zadnej nie skorzystales .
Jesteś w wielkim błędzie  Próbowałem tej metody z marchewką, z dietą roślinną dla ryb i polowania na nie, więc mogę stwierdzić że udało mi się pozbyć jednego czy dwóch ślimaków ale nie wszystkich, podobnie jest z resztą metod nie licząc chemii i tej metody z solą, więc tak jak pisałem: nie otrzymałem skutecznej metody zlikwidowania ślimaków, bo taka raczej nie istnieje, nie licząc chemii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czesio 11
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 19:14:15 » |
|
Czekam na dalsze propozycje 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 19:17:47 wysłane przez czesio 11 »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2008, 08:50:21 » |
|
Nie przekarmiaj ryb i dbaj o higienę w akwarium. Ślimaki same się wycofają i będą nadal ale już nie będą plagą.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2008, 10:41:18 » |
|
Ja słucham porad Emi to skutkuje. Czytaj wątki. Spróbuj z liściem kapusty itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2008, 11:07:46 » |
|
Spróbuj z liściem kapusty itp.
Równie dobrze można wrzucić mydło do akwarium.... Metody skutecznej chyba nie ma. Pułapka na ślimaki - ktoś tego próbował, a czy poskutkowało - nie wiem bo się nie chwalił. Ale spróbować można. Dobrze jest tez wiedzieć z jakim ślimakiem chcemy walczyć, bo są takie co jedzą np. tylko obumarłe fragmenty roślin, a są i takie co zeżrą zdrową roślinę. Problem polega na tym, że jak ślimak ma co jeść to się sam z akwarium nie wyniesie. Proponuję wybierać ręcznie ile się da i szukać złożonych jaj (trudne zajęcie) - te również usuwać. Chemia... no cóż jak wszystko inne zawiedzie, skończy się cierpliwość. Chemia to ostateczność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomczyn
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2008, 11:26:27 » |
|
Wybierałem ręcznie po 20-40 ślimaków dziennie. Głównie zatoczki. Wyłapywałem na marchewkę, średnio z 20 sztuk nad ranem znajdywałem.
Aż w końcu zostawiłem je w spokoju. Nauczyłem się z nimi żyć. Przestałem je wyławiać. Teraz zaglądam i prawie żadnego nie widzę. Co się zmieniło? Wygrałem walkę z glonami. Nie ma już prawie nic. (ślimaki zjadając resztki roślin i glony także do tej wygranej się przyczyniły) Ślimole nie mają co jeść i wymierają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Arek0402
|