Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: otoski wandale??  (Przeczytany 1840 razy)
matt99
Nowy
*

« : Październik 09, 2008, 14:45:09 »

czesc, od kiedy kupilem sobie 2 otoski jakis tyg temu(dzisiaj mialem dokupic kolejne 2) co chwile wypada mi z podloza jakas roslina. myslalem ze sie poprostu z pradem porwaly bo byly to nowo posadzone bacopy i mogly sie nie zdazyc ukorzenic dobrze a tu dzisiaj patrze- jeszce 2 moczarki plywaja pop powierzchni. Huh mysle sobie...otoski Wściekły
czy te ryby moga wyrywac rosliny z podloza?? moze z powodu braku zarcia-glonow, ostatbnio mam dosyc czysto w akwa 45l.
jezeli to mogly byc one to jak sie zabezpieczyc?? moze jakies kamienie...

pozdrawiam,
JONASZ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2008, 16:24:18 »

ja MAM OTOSKI I MI JAKOŚ NIE WYWALAJĄ ROŚLINEK

35L Budowa od nowa
GG-9414752
E-mail jonasz.kocik@wp.pl
matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2008, 19:05:01 »

teraz zauwazylem ze kryptokoryna i bacopy sa poobgryzane!!!
podejrzewam ze to z braku wystarczajacej ilosci glonow(zarcia otoskow) w moim akwa (jak zawsze proboje sie ich pozbyc, tak teraz kiedy sa potrzebne to ich nie ma Wściekły) ostatnio zainstalowalem 15 W świetlowke aqua glo do mojego 45l akwa, moze to jest przyczyna znikniecia glonow.(to ze nie ma glonow wnioskuje z tego ze otoski podgryzaja rosliny)

« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 19:11:14 wysłane przez matt99 » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2008, 19:35:48 »

Nigdy się nie spotkałam z objadaniem roślin przez otoski.

Jaką w ogóle masz obsadę?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2008, 11:20:56 »

To nie znaczy, że jak nie widziałaś, to nie objadają. Otosek z reguły uznawany jest za roślinożerną słodziutka malutką rybkę. Szkoda, ze nie widzieliście jak się rzuca na ochotkę czy jak wygryza dziurki w osłabionej roślince. Co do wykopywania roślin byłabym jednak sceptyczna i poszukała gdzie indziej. Aha, otoski nie zginą bez glonów, jak już wspomniałam smakują im też inne rarytaski niekoniecznie roślinne.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2008, 13:13:00 »

wlasnie wlasnie! jeden z lisci kryptokoryny byl zoltawy i jakis taki cienki, na nastepny dzien byly na nim sporej wielkosci dziurki a dzisiaj, mozecie wierzyc lub nie, zniknal caly razem z lodyga!! Shocked (tak szybko to by sie chyba nie rozlozyl zupelnie)
moja obecna obsada: bojownik, 4 redki(niedlugo bedzie wiecej) 2 ampularie, 2 otoski
dzisiaj kolejne rosliny znalazlem poza podlozem!!!! Angry ktos musi tu zaprowadzic pozadek Wściekły)
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2008, 16:47:22 »

To wynika że to otoski je wykopują, chyba że... Ile masz żwirku lub piasku na dnie (w cm)? U mnie jak miałem "chude" podłoże to roślinki same wypływały  Tongue

250L słodkie
540L + 112L morskie
matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2008, 17:32:29 »

mam akwa 2 miechy i pierwszy raz mie sie to zdazylo
mam jakies 4-5cm
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 10, 2008, 17:41:09 »

Raczej same nie powinny wypływać  Roll Eyes

250L słodkie
540L + 112L morskie
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2008, 19:27:05 »

Liście raczej zjadły ci ślimaki,a nie otoski,i raczej roślin niewykopują,bo są za małe i w podłożu nie ryją.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: