julia20
Nowy

|
 |
« : Październik 04, 2008, 19:17:08 » |
|
Zauważyłam , iż w moim akwarium cała tylnia szyba oraz rośliny są porośnięte zielonym mchem. Czy nie zaszkodzi to rośliną i rybką. Podejrzewam że to jest mech jawajski, ale nie jestem pewna. Alwarium 112 L, 2 platysy, 2 mieczyki, 2 gurami, 10 małych molinezji (tymczasowo- są do wydania), 8 gupików, 2 glonojady, 2 sumy. Oświetlenie 2*20 W (flora glo i sun glo - wymienione tydzień temu), pH 7,4 NO3 40 Zrobiłam zdjęcie ale nie umiem go zamieścić. Proszę o pomoc.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 04, 2008, 19:19:47 » |
|
Wejdz na www.imageshack.us i wrzuc tam fotke a nastepnnie kliknij na "host it". Obok zuploadowanej fotki bedziesz miec link ktory wklej do posta  Poprawilem link.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 19:30:19 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 04, 2008, 19:28:00 » |
|
Nie umiem umieścic tych zdjęć, może jest jakiś inny sposób?
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2008, 19:29:56 » |
|
Sprobuj przez fotosik pl . Jest tam instrukcja w j.polskim . A to co masz na szybach to najprawdopodobniej glony .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2008, 19:56:28 » |
|
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2008, 20:01:39 » |
|
O... kurcze . Piekna sprawa ;takie glonowisko . Poprosimy teraz :opis zbiornika , parametry wody ,sprzet, podmiany itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 04, 2008, 20:05:25 » |
|
Alwarium 112 L, 2 platysy, 2 mieczyki, 2 gurami, 10 małych molinezji (tymczasowo- są do wydania), 8 gupików, 2 glonojady, 2 sumy. Oświetlenie 2*20 W (flora glo i sun glo - wymienione tydzień temu), pH 7,4 NO3 40 Raz w tygodnia podmieniam 1/3 wody. Filtr dość duży 700L/h. Może usunąć to mechanicznie, bo moje glonojady są leniwe.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 04, 2008, 20:16:50 » |
|
Glonojady nie jadaja glonow .Masz za wysokie No3 , Ph lepiej ponizej 7 /niekoniecznie/ .Pewnie od pokarmow wysokie Po4 .Usunac recznie co sie da .Podmieniac wode ok.20proc/tydzien ,mniej karmic,odmulic dno,nie czyscic filtra,zmniejszyc napowietrzanie ,liscie roslin silnie zaatakowane usunac lub wyczyscic w miare mozliwosci ,ograniczyc zarybienie ,zmniejszyc ruch wody /przeplyw przez filtr/ . Jak cos mi sie przypomni dopisze . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 05, 2008, 03:30:08 » |
|
glony na ogół lubią wodę alkaliczną więc warto zakwasić wodę możesz to zrobić przez dodanie korzeni, zminić ostatni wkład w filtrze na torf, dozować do akwarium CO2 np przez bimbrownie, po za tym jakieś szybko rosnące roślinki które uporają się z pokarmem dla glonów np rogatnice wywłuczniki moczarki rozdzyce
zakup programator czasowy do oświetlenia ( koszt 10 - 24 zł ) dzięki temu możesz ustawić dokładny czas oświetlenia co ci sie w walce z glonami b przyda
nastaw go tak by akwarium było oświetlane przez max 9 h na dobe zas w południe miedzy 11 a 13 zrób przerwę w oświetleniu ( glony w tedy najaktywniej kozystaja ze światła )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 05, 2008, 05:50:39 » |
|
Jezeli mozesz to daj zdjecie calego akwa .Nie chce byc zlowieszczy ,ale byc moze potrzebny bedzie restart . Cos takiego ...takie glony .  . Przerwa w oswietleniu ,o ktorej pisze Pethro moze byc dluzsza , nawet do 4-ech godzin /dzien .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2008, 19:48:36 » |
|
Ale sie uśmiałem: "Pdejrzewam, ze to mech jawjaski"...hehe Ja ci radzę tak: -podmienić wodę ok 30-40% -karmić ryby rzadziej, tzn raz dziennie i w małych ilościach -"zdrapać co się da z szyb jakąś starą żyletką, albo szczoteczką do zębów -z roślin delikatnie, bardzo delikatnie zetrzeć gąbką (miękką stroną) co sie da -nie dodawać rzadnych nawozów, (jeżeli jakies były?) -wrzucić te rośliny co wypisał kolega wyżej -ogranicz oświetlenie od 8-10 godz. dziennie -regularnie co tydzień podmieniaj 15% wody -no i daj bimbrownię, pozwoli roślinom szybciej rosnąć no i woda stanie sie dla glonów mniej przyjazna Sądząc po tym, że myślałaś ze to jest mech jawajski to pewnie pozwalałaś temu rosnąć dalej. Pamiętaj!! nie wszystko co zielone w akwa jest rośliną akwariową. No i to by było na tyle 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2008, 09:48:55 » |
|
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff885e06050a0061.html To jest zdjęcie mojeao akwarium ale przed zabiegiem. W niedzielę podmieniłam wodę (odstaną 6 dni), chwilowo upuściłam jeszcze więcej wody do wiader, którą później spowrotem wlałam do akwarium. Wyszorowałam szybę nową szczotką do rąk ( bo do zębow była za mała), roślinki oczyściłam, a te mocno zaatakowane przez glony wyrzuciłam. Jeszcze kupie jakieś rybki na glony , ale nie glonojady bo mam 2 duże, a one są leniwe i ciągle śpią pod korzeniem. Jakie proponujecie kupić rybki na glony?
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2008, 10:01:44 » |
|
Julia, wodę do wymiany odstawiamy na 24 do max 48 h. Potem już robi się nieświeża.
Tymi glonami dobrze zajmują się otoski ale nie wiem czy będą zadowolone z tak wysokiego NO3 i pH choć spróbować zawsze można.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2008, 10:08:33 » |
|
Kupie dzisiaj rybki na glony i pod wieczór zrobie zdjęcie akwarium i podam najnowsze parametry wody.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2008, 16:05:58 » |
|
hehe akwa masz nawet fajne  jak skończysz z glonami to koniecznie przedstaw baniak w "nasze akwaria" 
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
|