|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #15 : Październik 06, 2008, 18:33:27 » |
|
Ale czadowe  . Najlepsza jest zaba z plecakiem .  . Nie wiem ,czy przy tej ilosci tych glonow rybki cos poradza .I oczywiscie parametry ,jak pisali inni .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #16 : Październik 07, 2008, 09:19:17 » |
|
To zdjęcie akwarium po zabiegu : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d310c11e91184d45.html Żaba na plecach ma ogórek dla leniwych glonojadów. Kupiłam 2 otoski, bo kosiarek nie było. Po niedzielnej podmianie wody wciąż mam 40 NO3 , myśle że jeszcze raz podmienie 1/4 wody i zobacze co będzie. Nie wiem czemu mam tak wysokie NO3 , zawsze raz w tygodniu podmieniam wodę i myję filtr w tej wodzie. Z glonami zobacze jak to będzie, teraz ich nie ma bo wszystkie usunęłam szczotką. Co muszę zrobić ,żeby w przyszłości ustrzec się przed glonami? Może kupić jeszcze kosiarkę? Może jest jeszcze jakaś roślinka na glony która nie wymaga dużo światła (oświetlenie 2*20W - sun glo i flora glo) Obecnie mam akwaria: 112 L, 60 L, oraz kotnik 10L.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 12:41:08 wysłane przez julia20 »
|
|
JULIA
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #17 : Październik 07, 2008, 17:38:44 » |
|
Nie plucz filtra co tydzien .Rob to jak najrzadziej/juz o tym pisalem/.Poczytaj o siedliskach bakterii nitryfikacyjnych .Sprawdz ,czy te skaly pod ruinami nie maja wplywu na parametry wody .
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 17:43:10 wysłane przez owlman »
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #18 : Październik 08, 2008, 10:14:46 » |
|
NO3 40, zrobiłam kolejną podmiane wody (odstana 24 godz.), zasadziłam jeszcze jedną roślinkę, gdyż po "kuracji" glonowej trochę ubyło liści. Skała pod ruinami jest z jakiegoś plastiku, zrobiłam jej test na pH i jest ok. Wieczorem zrobie jeszcze testy i podam dalsze parametry. Woda w kranie ma 0 NO3. Sądzę, że z dalszą podmianą wody (wraz z odmuleniem dna) dam sobie spokój. Kolejną podmianę zrobie za tydzień. Aktualna obsada akwarium: 2 górami (jeden duży), 2 mieczyki, 3 średnie molinezje, 2 platysy, 8 gupików, 2 otoski, 2 śsednie sumy (ok. 10 cm.), 2 glonojady (ok10 cm.). W planach jeszcze 2 platysy i 6 gupików (na razie są w innym akwarium, bo są za małe) Co jeszcze mogę zrobić z tyn NO3?
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #19 : Październik 08, 2008, 10:21:34 » |
|
Nie rezygnuj z tych podmian wody i odmulania. Nie od razu Kraków zbudowano, to trochę potrwa zanim uda Ci się zbić NO3.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #20 : Październik 08, 2008, 11:35:07 » |
|
IMO przy takiej obsadzie na ten litraż i to brudzącej i takich gatunkach roślin (żabienice i zwartki głównie) będzie ci trudno zbić no3. powinnaś dosadzić sporo moczarki
a jaki tam masz filtr bo się nie doszukałem info na ten temat?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 11:40:50 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #21 : Październik 08, 2008, 14:17:59 » |
|
Filtr AQUAEL FUN 3 - wydajność 700 L/h. Jutro kupię moczarkę. Przed chwilą zbadałam wodę, po rannej podmianie i ciągle taka sama wartość NO3. Nalałam wodę do wiadra, żeby odstała. Czy jutro mogę jeszcze raz podmienić 1/4 wody? (ostatnio często podmieniałam wraz z odmulaniem dna, żeby zbić NO3 - ostatnie podmiany:niedziela, wtorek i środa (czyli dzisiaj). Kiedy mam wykonać następną podmianę?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 14:43:37 wysłane przez julia20 »
|
|
JULIA
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #22 : Październik 08, 2008, 14:34:27 » |
|
Możesz jutro tylko filtra nie czyść.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #23 : Październik 08, 2008, 14:46:12 » |
|
Do południa postaram się podmienić wodę i później podam parametry. Po podmianie naleję wody do wiadra na następną podmianę.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #24 : Październik 08, 2008, 14:52:52 » |
|
Akwarium super, szkoda że tak zarosło glonami. A teraz mam pytanko: dlaczego nieczyścić filtra 
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #25 : Październik 08, 2008, 15:02:33 » |
|
Żeby nie zniszczyć w nim bakterii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #26 : Październik 08, 2008, 15:09:19 » |
|
Tego niewiedziałem myślałem, że jak się będzie często czyścić filtr to glony się usunie.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #27 : Październik 08, 2008, 22:30:45 » |
|
filtr czyści się wtedy gdy widać gołym okiem że "nie ciągnie".
julia ja wiem że często zarybia się baniaki pod wpływem"impulsu". czyli od razu "ile wlezie" a potem okazuje się że przy danej obsadzie nie da się doprowadzić do ustabilizowania baniaka na pewnym pożądanym poziomie - czyli "parametry wody w normie" (cokolwiek to znaczy). częste podmiany wody to nie jest dobre rozwiązanie. skuteczne w sytuacjach skrajnych ale tylko na krótką metę. przecież nie będziesz bez końca podmieniać wody co dwa/trzy dn. to hobby szybko straci cały urok. rybom też to nie służy. częste wahania parametrów wody, temperatury. nie tędy droga. zmniejsz ilość ryb. albo zmień proporcje pomiędzy ilością ryb a biomasą roślin; zainwestuj w wydajniejszą filtrację biologiczną - tym razem mam na myśli filtr. są różne drogi do celu. ale ciągłe podmiany wody i notoryczne testy cię po prostu "wymęczą" a baniak i tak się nie ustabilizuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #28 : Październik 09, 2008, 10:39:00 » |
|
Jak wcześniej pisałam mam jeszcze akwarium 60L, i tam jest wszystko ok, a w tym większym nie wiem czemu jest tak wysokie. Dzisiaj jest lekka poprawa (między 20 a 40 NO3 ), zastosowałam 3 szt. woreczków przepływowych do usuwania azotanów i azotynów (włożyłam w wolną przestrzeń dodatkowego filtra). Stosuje to od wczoraj popołudnia. Jak długo mam tak długo filtrować? Dokupiłam roślinki (moczarka i jakąś długą trawę). Czy jak skończę przepuszczać wodę przez te woreczki, to mam zastosować węgiel czy coś jeszcze innego? (zapasowy filtr ma wolną przestrzeń, w której jest umieszczony plastikowt koszyczek , gdzie można wkładać różne sypkie rzeczy i właśnie w tym miejscu są te woreczki). Myśle nad zmianą filtra. Jaki bylby dobry do mojego akwarium i na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2008, 10:49:51 wysłane przez julia20 »
|
|
JULIA
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #29 : Październik 29, 2008, 07:44:40 » |
|
Udało mi się ustabilizować NO3 bez częstej konieczności podmiany wody. Wartośc NO3 wynosi teraz pomiędzy 0 a 5, podmieniam wode raz w tygodniu. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam w akwarium zamek (jest z plastiku) i nie wiem czym go czyścić. Może ktoś mi poradzić czym go czyścić tak , żeby nuie zaszkodzić rybkom?
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|