gienia_frenia
Nowy

|
 |
« : Październik 03, 2008, 22:21:56 » |
|
Czytałam wczesniejsze tematy ale nic nie znalazłam. Moim glupikom opada ogon, plywają pare godzin, pozniej blisko dna i zdychają w pozycji pionowej!  Przed wczoraj kupilam jednego niebieskiego głupika w sklepie zoologicznym, ktory juz dzis byl czarny:/i to wtedy zaczeły świrować. Co im moze byc? Juz padlo 6 rybek. Przed chwila zastosowałam akryflawine firmy Tropical, ale nie wiem czy to pomoze. DZieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2008, 22:35:20 » |
|
Może coś więcej na temat akwarium. Kiedy założone, litraż, ile czasu i czy w ogóle dojrzewało przed wpuszczeniem rybek, jaka obsada, co masz w akwa oprócz rybek, parametry, temperatura, filtracja itp. Rybki pewnie wpuszczone do niedojrzałego akwa i podtruły się związkami azotu.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
gienia_frenia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2008, 22:39:37 » |
|
Akwarium mam juz 3 mc, raczej akwa bylo ok i po takim czasie to nie taki powod. Zaczelo sie to po wrzucieniu tego glupika ze sklepu, wiec podejrzewam ze cos ze soba przyniosł, tylko nie wiem co?! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gienia_frenia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2008, 08:09:37 » |
|
Troche im sie przyglądałam, i jak mają sie gorzej, to zwijają płetwe,(wyglada jak sklejona), niektóre ocierają sie o skałe, plywają raczej przy powierzchni wody, ale zadnych plam nie zauważam..w nocy zdechly 4 glupiki (3 samice) zostało ok 15 i 15 malych 6 molinezji (zaczynają wzbudzac podejrzenie...jedna plywa w gore i doł, dwie sie czasem ocierają o przedmioty) 6 neonek...na szczescie po nich nic nie widac Zbiornik 175 l. Karmione Ichtio Vit, temp.ok 21 stopni, Nie znam parametrów wody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2008, 08:32:41 » |
|
temperature podwyższ do 28st
|
|
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
gienia_frenia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 20:17:57 » |
|
Zostaly 4 głupiki.. Nie wiem co to było??? Jeśli ktoś ma pomysł to prosze o podpowiedz co zrobić zeby male nie zdechły, bo tez pomału lecą.. Wode mialy 28 stopni, ale to chyba za malo. Jutro wymienie wodę, więc może to cos da..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2008, 13:15:51 » |
|
podmień 50% a nie wymieniaj całej!!! nie wolno wymieniać całej wody w akwarium! jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilości? możesz zrobić test na NO2 i NO3 ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iza53
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2008, 21:12:31 » |
|
hej mam akwarium od 4 miesiecy i jestem poczatkujaca hoduje gupiki i ostatnio choruje mi samiczka ktora z 5 tygodni temu urodzila mlode rybki ma skulony ogon w strzalke z ledwoscia sie porusza i plywa glownie przy powierzchni wody,wydaje mi sie zae ma mocno zaczerwienione skrzela, z jakies 1,5 miesiaca temu zdechly mi dwie samiczki jedna po ciazy druga wlasnie z 2 tygodnie pozniej, mam 2 samce i dwie mlodziutkie juz podrosniete rybki ktorym sie udalo przezyc po urodzeniu oraz 3 kirysy plamiaste, akwarium 30l filtracje powietrza 24h na dobe dodatkowo pompke dotleniajaca a temperatura 27 stopni , prosze o pomoc i zgory dziekuje iza
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gienia_frenia
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 17, 2008, 09:14:08 » |
|
Tak wiec zostaly tylko małe głupiki...podmieniłam jakies 30 % wody, a robie to raz w miesiącu. Reszta rybek zyje!:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 17, 2008, 18:53:55 » |
|
a powinnaś to robić raz w tygodniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wieslaw
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2008, 10:36:25 » |
|
Bez przesady, taka podmiana wody byłaby potrzebna przy obsadzie 1 ryba/1litr akwarium (ryby wielkości gupika). A co do gupików jest to prawdopodobnie choroba z którą nie warto walczyć, bo przynosi znikome rezultaty, podobnie jest z samiczkami które padają po okoceniu. Rada jest taka, że trzeba usunąć całą populację gupików z akwarium, inne ryby przenieść tymczasowo do innego zbiornika ( robiąc przy okazji profilaktyczną kąpiel leczniczą), a to akwarium dobrze odkazić. I na przyszłość trzeba zwracać uwagę co i gdzie się kupuje, a po zakupie zafundować rybkom kwarantannę. Zakupione roślinki odkazić, ślimaki też mogą być nosicielami chorób i pasożytów. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Wiesiek ----------------------------------- Kto pyta nie błądzi.
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2008, 12:00:26 » |
|
Bez przesady, taka podmiana wody byłaby potrzebna przy obsadzie 1 ryba/1litr akwarium (ryby wielkości gupika).
nie bardzo rozumiem co chcesz przez to powiedzieć? 1 ryba/1 litr to nie obsada - to zupa rybna 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wieslaw
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 20, 2008, 22:35:06 » |
|
1 ryba/1litr pojemności akwarium TO OBSADA przy dopuszczalnym zagęszczeniu ryb przy pełnym reżimie zachowania warunków hodowli (pożywienie, temperatura, tlen, światło, twardość oraz pH i zasolenie wody i jeszcze kilku innych). Dodam jeszcze, że istnieje wzajemny wpływ tych czynników na liczebność obsady, oddziaływanie przestrzeni, możliwość zdobycia pokarmu i jego efektywne wykorzystanie.Krótko mówiąc gupiki są w dobrej formie, młode szybko rosną, samce ładnie się wybarwiają a samice rodzą dużo młodych. Jak widać jest to wyższa szkoła " jazdy" -- dla bardziej zaawansowanych hodowców, a początkujący muszą wierzyć na słowo, że tych kilkanaście rybek nie zdąży zanieczyścić wody w tak krótkim czasie, a z kolei taka mała obsada przy braku konkurencji pokarmowej powoduje obniżenie zapotrzebowania na pokarm i w konsekwencji obniżenie tempa wzrostu ryb. Lukas czy już wiesz o , co mi chodzi czy nie za bardzo? Serdecznie pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 20, 2008, 23:51:24 » |
|
taka mała obsada przy braku konkurencji pokarmowej powoduje obniżenie zapotrzebowania na pokarm i w konsekwencji obniżenie tempa wzrostu ryb. mógłbyś powołać się na jakieś źródło? To bardzo kontrowersyjne stwierdzenie. I jak na razie ani trochę nie czuję się przekonany.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wieslaw
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 21, 2008, 00:39:37 » |
|
Już podaję Ci źródło; Marek Łabaj i Lucjan Madej -- GUPIK - Pawie oczko (Poecilia Reticulata) Wydawca : Stowarzyszenie KLUB POECILIA RETICULATA Wydanie I z 1994 r. Jakie masz doświadczenia w hodowli gupików?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|