Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Głupik ma za cięzki tyłek?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Głupik ma za cięzki tyłek?  (Przeczytany 14075 razy)
gienia_frenia
Nowy
*

« : Październik 03, 2008, 22:21:56 »

Czytałam wczesniejsze tematy ale nic nie znalazłam. Moim glupikom opada ogon, plywają pare godzin, pozniej blisko dna i zdychają w pozycji pionowej!  Undecided
Przed wczoraj kupilam jednego niebieskiego głupika w sklepie zoologicznym, ktory juz dzis byl czarny:/i to wtedy zaczeły świrować.
Co im moze byc? Juz padlo 6 rybek. Przed chwila zastosowałam akryflawine firmy Tropical, ale nie wiem czy to pomoze.  DZieki
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2008, 22:35:20 »

Może coś więcej na temat akwarium. Kiedy założone, litraż, ile czasu i czy w ogóle dojrzewało przed wpuszczeniem rybek, jaka obsada, co masz w akwa oprócz rybek, parametry, temperatura, filtracja itp. Rybki pewnie wpuszczone do niedojrzałego akwa i podtruły się związkami azotu.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
gienia_frenia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2008, 22:39:37 »

Akwarium mam juz 3 mc, raczej akwa bylo ok i po takim czasie to nie taki powod. Zaczelo sie to po wrzucieniu tego glupika ze sklepu, wiec podejrzewam ze cos ze soba przyniosł, tylko nie wiem co?! Undecided
gienia_frenia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 04, 2008, 08:09:37 »

Troche im sie przyglądałam, i jak mają sie gorzej, to zwijają płetwe,(wyglada jak sklejona), niektóre ocierają sie o skałe, plywają raczej przy powierzchni wody, ale zadnych plam nie zauważam..w nocy zdechly 4 glupiki (3 samice)
zostało ok 15 i 15 malych
6 molinezji (zaczynają wzbudzac podejrzenie...jedna plywa w gore i doł, dwie sie czasem ocierają o przedmioty)
6 neonek...na szczescie po nich nic nie widac
Zbiornik 175 l.
Karmione Ichtio Vit, temp.ok 21 stopni,
Nie znam parametrów wody Sad
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2008, 08:32:41 »

temperature podwyższ do 28st

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
gienia_frenia
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 20:17:57 »

Zostaly 4 głupiki.. Nie wiem co to było??? Jeśli ktoś ma pomysł to prosze o podpowiedz co zrobić zeby male nie zdechły, bo tez pomału lecą.. Wode mialy 28 stopni, ale to chyba za malo. Jutro wymienie wodę, więc może to cos da..
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2008, 13:15:51 »

podmień 50% a nie wymieniaj całej!!! nie wolno wymieniać całej wody w akwarium!
jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilości?
możesz zrobić test na NO2 i NO3 ?

iza53
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2008, 21:12:31 »

hej mam akwarium od 4 miesiecy i jestem poczatkujaca hoduje gupiki i ostatnio choruje mi samiczka ktora z 5 tygodni temu urodzila mlode rybki ma skulony ogon w strzalke z ledwoscia sie porusza i plywa glownie przy powierzchni wody,wydaje mi sie zae ma mocno zaczerwienione skrzela, z jakies 1,5 miesiaca temu zdechly mi dwie samiczki jedna po ciazy druga wlasnie z 2 tygodnie pozniej, mam 2 samce i dwie mlodziutkie juz podrosniete rybki ktorym sie udalo przezyc po urodzeniu oraz 3 kirysy plamiaste, akwarium 30l filtracje powietrza 24h na dobe dodatkowo pompke dotleniajaca a temperatura 27 stopni , prosze o pomoc i zgory dziekuje iza
gienia_frenia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 17, 2008, 09:14:08 »

Tak wiec zostaly tylko małe głupiki...podmieniłam jakies 30 % wody, a robie to raz w miesiącu. Reszta rybek zyje!:)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 17, 2008, 18:53:55 »

a powinnaś to robić raz w tygodniu.

wieslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 18, 2008, 10:36:25 »

Bez przesady, taka podmiana wody byłaby potrzebna przy obsadzie 1 ryba/1litr akwarium (ryby wielkości gupika). A co do gupików jest to prawdopodobnie choroba z którą nie warto walczyć, bo przynosi znikome rezultaty, podobnie jest z samiczkami które padają po okoceniu. Rada jest taka, że trzeba usunąć całą populację gupików z akwarium, inne ryby przenieść tymczasowo do innego zbiornika ( robiąc przy okazji profilaktyczną kąpiel leczniczą), a to akwarium dobrze odkazić. I na przyszłość trzeba zwracać uwagę co i gdzie się kupuje, a po zakupie zafundować rybkom kwarantannę. Zakupione roślinki odkazić, ślimaki też mogą być nosicielami chorób i pasożytów. Pozdrawiam.

Wiesiek                                                                                  -----------------------------------                                                          Kto pyta nie błądzi.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 19, 2008, 12:00:26 »

Bez przesady, taka podmiana wody byłaby potrzebna przy obsadzie 1 ryba/1litr akwarium (ryby wielkości gupika).
nie bardzo rozumiem co chcesz przez to powiedzieć?
1 ryba/1 litr to nie obsada - to zupa rybna Wink

wieslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 20, 2008, 22:35:06 »

1 ryba/1litr pojemności akwarium TO OBSADA przy dopuszczalnym zagęszczeniu ryb przy pełnym reżimie zachowania warunków hodowli (pożywienie, temperatura, tlen, światło, twardość oraz pH i zasolenie wody i jeszcze kilku innych). Dodam jeszcze, że istnieje wzajemny wpływ tych czynników na liczebność obsady, oddziaływanie przestrzeni, możliwość zdobycia pokarmu i jego efektywne wykorzystanie.Krótko mówiąc gupiki są w dobrej formie, młode szybko rosną, samce ładnie się wybarwiają a samice rodzą dużo młodych. Jak widać jest to wyższa szkoła " jazdy" -- dla bardziej zaawansowanych hodowców, a początkujący muszą wierzyć na słowo, że tych kilkanaście rybek nie zdąży zanieczyścić wody w tak krótkim czasie, a z kolei taka mała obsada przy braku konkurencji pokarmowej powoduje obniżenie zapotrzebowania na pokarm i w konsekwencji obniżenie tempa wzrostu ryb.  Lukas czy już wiesz o , co mi chodzi czy nie za bardzo? Serdecznie pozdrawiam. 

Wiesiek                                                                                  -----------------------------------                                                          Kto pyta nie błądzi.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 20, 2008, 23:51:24 »

taka mała obsada przy braku konkurencji pokarmowej powoduje obniżenie zapotrzebowania na pokarm i w konsekwencji obniżenie tempa wzrostu ryb.
mógłbyś powołać się na jakieś źródło? To bardzo kontrowersyjne stwierdzenie. I jak na razie ani trochę nie czuję się przekonany.

wieslaw
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 21, 2008, 00:39:37 »

Już podaję Ci źródło; Marek Łabaj i Lucjan Madej -- GUPIK - Pawie oczko (Poecilia Reticulata) Wydawca : Stowarzyszenie KLUB POECILIA RETICULATA Wydanie I z 1994 r. Jakie masz doświadczenia w hodowli gupików?

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: