Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Głupik ma za cięzki tyłek?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Głupik ma za cięzki tyłek?  (Przeczytany 14516 razy)
konrad90001
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Listopad 30, 2008, 01:08:18 »

Reaktywuje topic, bo w internecie ani na żadnym forum nie jest sprecyzowane co to za choroba i jak ją leczyć.

To są moje obserwacje:
Otóż choroba objawia się skulonym ogonem, następnie zanikiem funkcjonowania płetwy tylnej, następnie bocznych, zanik oddechu.
Przy czym ryby jedzą mniej, są mniej ruchliwe,

Przy temperaturze 28 C i stosowaniu MFC lub innego preparatu zawierającego błękit metylenowy przynajmniej u mnie nie przynosi to efektu.
Wystarczyła jedna ryba po 4 dniowej kwarantannie kupiony w sklepie akwarystycznym gdzie zaczynałem historię z akwarium 6 miesięcy temu, jednak tym razem może i doszło do krzyżówki ale śmiertelnej.

Pierwszy umarł nosiciel, potem już lawinowo.

Wszystkie gubiki (choroba nie dotknęła molinezji, danio, zbrojników niebieskich ani kirysków) są zarażone, nawet jak nie widać początkowo tego objawu.
Młode u samiczek rodzą się z 2 razy większymi brzuszkami, po czym pękają prowadząc do śmierci rybek.

Mimo iż 1 rybka padła mi ok 2 tyg. temu to zostało mi jeszcze ok 15.

Obsada z akwarium pierworodnego 112l
5 molinezji
2 danio
5 zbrojnikow blue
30 dorastających glupikow (3-4 miesięczne)

25l

30 dorastajacych glupikow (2-3 -||-)
6 kirysków

7l złobek

molinezje, glupiki

Każde akwarium posiada grzałkę z termostatem, napowietrzanie, światło i filtr.
Pełna wymiana wody miała miejsce ok 4 miesiące temu, podmiany co tydzień ostanio ze względu na azot
standartowo co 2 tyg połowa

Stosowałem także omnipur ale bez efektu.

Zadziwiające jest to, że ani małe akwarium (25) ani zlobek (7) nie miały kontaktu z rybami zbiornika głównego, może przez nieuwagę przeniosłem przez 2gie sitko, ale wątpię.

Zapomniałbym, polecany przez niektórych Metronidazol jest na receptę i kosztuje ok 10zł / 20 tabletek ;]
Diagnoza: pasożyty układu pokarmowego
Stan ryb: Zakażone, bez poprawy.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 01:24:13 wysłane przez konrad90001 » Zapisane

112l +70l akwa

7l szpital
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #16 : Listopad 30, 2008, 19:43:05 »

i jak efekty leczenia metronidazolem?

Quatz
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Listopad 30, 2008, 20:12:28 »

Witam.

Mam podobny problem. Najpierw gubik, potem kolejny gubik, a teraz na razborę i kolejnego gubika się rzuciło... Odizolowałem obie, ale nie wiem czy to coś da. Akwarium 60l 16 ryb, pompa czysczona co 5 dni, podłoże kamienie, podmiana wody co 2 tygodnie.
Obsada:
3 gubiki
mieczyk
zbrojnik
molinezje
(parka)
parka kirysków
5 razbor klinowych(nie wiem jak się pisze)
parka labeo(wiem że nie mogę ich hodować)

W każdym razie to co to za choroba?? Można by się było spytać przysłowiowej ''Pani w sklepie'' Cheesy

Może wymiana całej wody coś da??
konrad90001
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 02, 2008, 14:40:20 »

Zapomniałbym, polecany przez niektórych Metronidazol jest na receptę i kosztuje ok 10zł / 20 tabletek ;]

112l +70l akwa

7l szpital
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Grudzień 02, 2008, 21:37:59 »

to chyba nie jest odpowiedź na moje pytanie  Roll Eyes

Tommy Angelo
Nowy
*

:)

« Odpowiedz #20 : Grudzień 09, 2008, 12:46:08 »

Już nie chciałem nowego wątku zakładać, bo i tak widzę, że jest kilka z tym problemem. Mi parę dni temu zdechła Gupikowa - Nagle przestała machać tylną płetwą, która jej się zrobiła jak strzała, właśnie tak jak ktoś wcześniej pisał i po bokach miała zaczerwienienia, miałem ją samą z dwoma samcami, które ją cały czas męczyły i mam sporo małych. A wczoraj zdechła mi samica Wariatusa, która właśnie też przestała machać tylną płetwą  Cry i został mi sam samiec. Może Gupikowa to miała, bo ją tamte zamęczyły, a wariatusowa, bo powinienem mieć ich więcej? W końcu ryby to w większości są stadne. Ale parę młodych mi pływa, takich dosyć sporych już. Nie znam żadnych wartości mojej wody w aqua, ale zauważyłem, że ten problem pojawia sie w ostatnich dniach u wszystkich. W starszych tematach nie zauważyłem (Wczoraj wieczorem grzebałem tu w tym dziale) Ale mało prawdopodobne, żeby nasza woda z kranu coś miała nie tak prawda ? Zawsze wcześniej nalewam oczywiście do odstania wodę i podmieniam tak 1/3, chodź ostatnio rzadziej to robię Undecided Więc zacznę znowu raz w tyg. chodź moi znajomi mają aqua i też ok. 60l i sprzątają raz na miesiąc, 2 tyg. i wszystko ok mają  Huh Nie wiem...

Pozdrawiam

Edit: A słyszeliście kiedyś o dosypywaniu soli kuchennej troszkę tak do wody? Podobno jak ma się ryby żyworodne to to im dobrze robi Cheesy A jak nie  to w zoologicznym jest jakaś sól specjalna...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 21:22:04 wysłane przez Tommy Angelo » Zapisane
gienia_frenia
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Grudzień 10, 2008, 22:53:44 »

Czyli tak, wracając, u mnie zdechly wszystkie dorosłe gupiki i teraz podrosly dorosłe i do tej pory byl spokoj. Niestety dzis, nie wiem z jakiej przyczyny zdechła mloda molinezja w tym samym zbiorniku. Moze poprostu ja pogryzyły? mozliwe? co jakis czas stosuje zapobiegawczo Akryflawine, i chyba działa. Co do soli, powinna byc syntetyczna..
hmm

175 l.
20 gupikow
5 molinezji
7 neon innesa
2 slimaki ampularie
za duzo.. slimakow malych, przyniesionych z nowymi roslinami
Quatz
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Grudzień 12, 2008, 14:57:23 »

Ja tak miałem i zdechły 2 rassbory i 2 głupiki(jeden zniknął) Teraz został jeden głupik i 3 rasbory. Jeden głupik jest zgięty i ma się dobrze. Według mnie jest jedyne lekarstwo, po prostu czekać
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Grudzień 12, 2008, 19:49:46 »

Ja tak miałem i zdechły 2 rassbory i 2 głupiki(jeden zniknął) Teraz został jeden głupik i 3 rasbory. Jeden głupik jest zgięty i ma się dobrze. Według mnie jest jedyne lekarstwo, po prostu czekać
Więc proponuję abyśmy teraz wszyscy poczekali. Tylko na co? O czym ty w ogóle piszesz?

Tommy Angelo
Nowy
*

:)

« Odpowiedz #24 : Grudzień 13, 2008, 01:17:00 »

Nie sądzę, aby czekanie cokolwiek pomogło, chociaż na razie u mnie jest spokój Smiley Miejmy nadzieję, że to nie cisza przed burzą  Huh Więc odbiegając od tematu (za co przepraszam, ale szkoda nowego wątku na to) dobrze jest kupić sól specjalną w zoologicznym dla rybek żyworodnych ? Bo mam Gupiki, Wariatusy, Molinezje i Zbrojnika (Glonojada) - tych 2 ostatnich raczej się pozbędę, bo mam 60l aqua i to za małe dla nich Cry a już mam małe molinezję takie ładne heh...
konrad90001
Nowy
*

« Odpowiedz #25 : Luty 17, 2009, 15:34:55 »

więc tak, jak nie masz akwarium roślinnego z co2 to sól trzeba sypać profilaktycznie wg. mnie co 2gą podmianę wody, ad. choroby zwijającej się płetwy to wg. były nicienie i wyleczyłem ją Capitoxem w butelce koszt około 6zł.

112l +70l akwa

7l szpital
dawidbanas
Zainteresowany
**

Moje akwa: 112L,30L,25L,9L

« Odpowiedz #26 : Luty 19, 2009, 17:57:38 »

Nauczcie się pisać nazwę swoich rybek...Albo piszecie GŁUPIK,GUBIK itp...Tak wogóle to nie ma takich rybek...Jest taka rybka jak GUPIK Smiley
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #27 : Luty 20, 2009, 19:39:47 »

więc tak, jak nie masz akwarium roślinnego z co2 to sól trzeba sypać profilaktycznie wg. mnie co 2gą podmianę wody, ad. choroby zwijającej się płetwy to wg. były nicienie i wyleczyłem ją Capitoxem w butelce koszt około 6zł.
sól można zawsze sypać tylko trzeba pilnować by nie podwyższać stężenia- gdy hodowałem lata temu piękniczkowate w 100l akwarium zawsze byly dwie kopiate łyżki soli- przy tej rodzinie nie ma czego się obawiać

co do soli... zawsze, podkreślam ZAWSZE stosowałem sól kuchenną i nigdy nie miałem żadnych problemów. gupiki, mieczyki, molinezje... wszystko było ok!
W takiej sytuacji uważam, że nadgorliwość nie jest wymagana. Tak z innej beczki- motoryzacyjnej by zobrazować: Mój znajomy do czyszczenia chłodnicy w samochodzie kupił specjalistyczne preparaty za 50zł; ja kupiłem 2 butelki octu za 2zł- zastosowanie to samo, cel ten sam, rezultat ten sam Wink

konrad90001
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Luty 20, 2009, 19:47:44 »

Ps. ad. ceny soli to na allegro 10zł + wysyłka 10zł (1kg) - dla wątpliwości ja nie sprzedaje tej soli, i nie znam kolesia. Wg. mnie wystarczy na 4-5 lat ^^

112l +70l akwa

7l szpital
equuine
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Luty 21, 2009, 14:16:35 »

a ja tez mialam dziwny przypadek z gupikami ostatnio.

padla mi parka w dziwny sposob, zrobil im sie garb na tulowiu i wypadly im oczy !!!
samiec padl w nocy a samiczka w ciagu godziny, wlasciwie na moich oczach zdychala .
co to jest ?
zostaly mi w akwa 2 mlode gupiki po tej parce i narazie nic im nie jest...
(w akwa sa jeszcze 4 danio, 2 kiryski i glonek )
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: