Prawidłowe podłączenie statecznika powinno zostać wykonane wg. schematu znajdującego się na danym stateczniku. Producenci używają rożnej ilości wyjść, np. są stateczniki podwójne z 4-rema wyjściami i z 8-mioma.
W Twoim przypadku Duck świetlówki powinny świecić po ich prawidłowym podłączeniu (3 piny od świetlówki zostają niepodłączone). Wiem bo używam dokładnie takiego samego statecznika firmy Osram, model QTIS.
Jeśli podłączyłeś świetlówki wg tego schematu (schemat IV):
http://www.akwahobby.com/viewtopic.php?=&p=363to prawdopodobnie gdy jedna ze świetlówek przestanie prawidłowo działać, to statecznik wyłączy obydwie.
JAk wolne 3 przewody połączyłem razem-świeciłe 1 świetlówka a w drugiej jażyło sie 1 włókno.
Przewody muszą zostać niepodłączone.
Póbowałem także pozostawić nie podłączone te 3 przewody - nie świeciło nic (poza 1 włóknem w środku)
Zwróć uwagę na schemat, ważne jest do których pinów w świetlówce podłączasz przewody. Jedna ze świetlówek ma podłączone tylko dwa
piny. Ważne aby te piny które podłączasz były z tej samej strony, czyli jeśli trzymamy świetlówkę pionowo to podłączasz albo piny z lewej strony (górny i dolny) albo piny z prawej strony (górny i dolny).
Świetlówkę drugą, tam gdzie są podłączone 3 piny, analogicznie do pierwszej zwróć uwagę na schemacie który kabel ma być do którego pinu.
PS. Przy schemacie jest podana dopuszczalna długość przewodów, u mnie na wyjściach ze statecznika jest przy 2 zaciskach - max 1m, a przy drugich 2 zaciskach - max 2m.