Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Elektronika i 2 świetlówki-jak połączyć??
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Elektronika i 2 świetlówki-jak połączyć??  (Przeczytany 8204 razy)
Duck
Nowy
*

« : Wrzesień 24, 2008, 19:02:19 »

Witajcie,
  dostałem statecznik elektroniczny i... nie wiem jak go podłączyć... Embarrassed
Jest niby schemacik, ale co mam zrobic z wolnymi przewodami? Do "0"? Do ochronnego(tego żółtozielonego)?

Może to i idiotyczne pytanie, ale generalnie od prądu trzymam sie z daleka...

Pomóżcie
paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2008, 19:32:57 »

Hej z tego schematu wynika, że prądowy i zerowy podłączasz do zacisków statecznika a ochronny możesz spokojnie podłączyć do obudowy statecznika o ile masz wtyczkę z uziemieniem, a jeśli nie to go na wszelki wypadek zaizoluj i pozostaw w spokoju a najlepiej kup przewód 2 żyłowy Smiley.

Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2008, 19:38:36 »

Od strony zasilania nie ma problemu-3 przewody,3 zaciski w tym 2 z "falą". To wiem jak podłączyć. Chodzi mi o drugą stronę-świetlówki. 2 świetlówki, każda ma 2 strony i 2 piny z każdej strony-razem daje 8. Dwa przewody wyraźnie maja być razem ale i tak zostają 3, które nie wiem gdzie podpiąć...
Plonek
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2008, 19:44:51 »

No to ja powiem tyle: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic707910.html
www.google.pl i wszystko wiadome Wink

Pozdrawiam Wink

Tego co kocham nie oddam, moja duma, honor
Cokolwiek, bądź sobą i świat zdobądź.
Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2008, 19:53:59 »

No to ja powiem tyle: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic707910.html
www.google.pl i wszystko wiadome Wink

Na elektroda.pl to jest z dławikiem i starterami - ja mam układ elektroniczny. A zanim napisałem na forum użyłem googlarki-bez rezutatu o który mi chodzi. Wklejony obrazek nie pochodzi wprost ze statecznika lecz z jego opisu na stronach Osramu. I to tyle co znalazłem...
Plonek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2008, 19:56:58 »

A to wybacz, nie doczytałem xD Mój błąd. To zostaw xD zobaczysz co się zapali xD lub co Cie kopnie xD

Pozdrawiam Wink

Tego co kocham nie oddam, moja duma, honor
Cokolwiek, bądź sobą i świat zdobądź.
karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2008, 20:32:56 »

http://zoolight.pl/html/instrukcja_2x.html
moze to pomoze
ps. nie mam pojecia o co chodzi ze skrotami G, N, L

Nie polemizuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Grin Grin Grin Grin Grin
Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2008, 20:54:17 »

Dzięki karol13 za starania-ten schemat też już widziałem..
Ten statecznik Philipsa ma 7 zacisków po stronie świetlówek. Mój, Osram'owski ma tylko 4...
paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 25, 2008, 17:12:18 »

http://www.akwahobby.com/viewtopic.php?=&p=363

schemat IV powinien pasować do twojego statecznika

Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2008, 19:08:44 »

No to będę próbował w sobotę to złożyć..
DZIĘKI!

28.09.08
Działa! W opisie statecznika na stronie Osram'u mówi sie, że potrafi on odłączyć uszkodzoną świetlówkę ale na chłopski rozum jak tu przepali się jedna to druga też zgaśnie. Ważne, że świecą Smiley
Póbowałem także pozostawić nie podłączone te 3 przewody - nie świeciło nic (poza 1 włóknem w środku)
JAk wolne 3 przewody połączyłem razem-świeciłe 1 świetlówka a w drugiej jażyło sie 1 włókno.
To informacje dla innych potencjalnych "majsterkowiczów" Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 22:37:06 wysłane przez Duck » Zapisane
paul71
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 29, 2008, 20:11:10 »

Ale ostatecznie podłączyłeś wg tego schematu co Ci podałem??

Duck
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2008, 17:38:42 »

Tak.Skorzystałem ze schematu, którego link mi podałeś.
Jeszcze raz dzięki
Adam300l
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2009, 16:40:07 »

Prawidłowe podłączenie statecznika powinno zostać wykonane wg. schematu znajdującego się na danym stateczniku. Producenci używają rożnej ilości wyjść, np. są stateczniki podwójne z 4-rema wyjściami i z 8-mioma.
W Twoim przypadku Duck świetlówki powinny świecić po ich prawidłowym podłączeniu (3 piny od świetlówki zostają niepodłączone). Wiem bo używam dokładnie takiego samego statecznika firmy Osram, model QTIS.

Jeśli podłączyłeś świetlówki wg tego schematu (schemat IV):
http://www.akwahobby.com/viewtopic.php?=&p=363

to prawdopodobnie gdy jedna ze świetlówek przestanie prawidłowo działać, to statecznik wyłączy obydwie.

JAk wolne 3 przewody połączyłem razem-świeciłe 1 świetlówka a w drugiej jażyło sie 1 włókno.

Przewody muszą zostać niepodłączone.

Póbowałem także pozostawić nie podłączone te 3 przewody - nie świeciło nic (poza 1 włóknem w środku)

Zwróć uwagę na schemat, ważne jest do których pinów w świetlówce podłączasz przewody. Jedna ze świetlówek ma podłączone tylko dwa
piny. Ważne aby te piny które podłączasz były z tej samej strony, czyli jeśli trzymamy świetlówkę pionowo to podłączasz albo piny z lewej strony (górny i dolny) albo piny z prawej strony (górny i dolny).

Świetlówkę drugą, tam gdzie są podłączone 3 piny, analogicznie do pierwszej zwróć uwagę na schemacie który kabel ma być do którego pinu.

PS. Przy schemacie jest podana dopuszczalna długość przewodów, u mnie na wyjściach ze statecznika jest przy 2 zaciskach - max 1m, a przy drugich 2 zaciskach - max 2m.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 16:50:18 wysłane przez Adam300l » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: