Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak usunac krasnorosty ze zwirku??  (Przeczytany 4221 razy)
damianio
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 09, 2008, 08:00:26 »

Witam. Przebywalem dwa miesiace za granica i akwarium sie zaniedbalo. Jak usunac krasnorosty ze zwirku i filtra?? Pozdrawiam

owieca
Zainteresowany
**

This is Gangsta Rap motherfuckers

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2008, 13:05:11 »

Filr to trzeba wyjąć z akwa, i wszystko ręcznie powyczyszczać. Żwirek tak samo. Ale ja myślę, że lepiej będzie kupić na wszelki wypadek nowy żwirek to nie jest duży koszt chyba 2,50zł za woreczek.xD

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2008, 14:01:29 »

Jeśli akwarium ma ponad 100 l to wpuścić 2-3 kosiarki i nie karmić innych ryb przez 3-4 dni.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2008, 14:03:02 »

Usunąć mechanicznie to co się da - czyli troszkę żwirku zebrać obrośniętego krasnorostami, filtr oczyścić i UWAŻAĆ przy tym żeby nie zniszczyć pozytywnych bakterii - co jest bardzo ważne przy krasnorostach lubią one wodę zaniedbaną zasadową o dużych twardościach. Żeby się ich pozbyć (niemal niemożliwe) potrzeba cierpliwego dbania o zbiornik i parametry wody. Ja walczyłem pół roku podmieniajac co tydzień 20% wody mieszanej z destylowaną (z filtra RO), czyściłem co sie da, wycinałem zaglonione rośliny... po prostu dbałem regularnie o zbiornik. Teraz wodę podmieniam raz na 2 tygodnie a w low-techu raz na miesiąc albo raz na 2 i też z krasnorostami nie mam problemów - ale pilnuję równowagi i parametrów wody. (Ph bezwzględnie poniżej 7.0, a twardości poniżej 14) - wodę w kranie mam Ph 7.5... a twardości ponad 21 wiec stosuję Co2 i wodę z RO.

Kosiarki nie zjedzą plagi krasnorostów (moje 6 sztuk w 200l nie zjadło).

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 09, 2008, 14:08:54 »

Piterix, wierz mi, ze 2 kosiarki potrafią w 144 l wyczyścić całkiem zarośnięte krasnorostami rośliny i korzenie. Co do twardej i zasadowej wody to taki mit akwarystyczny. U nas w paletkarium krasnorosty rosły świetnie przy pH 5,5-6,0 i twardościach ok 5.

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 09, 2008, 14:21:25 »

Emi - założyłem tu wątek jakiś czas temu o mojej walce z krasnorostami i sposobami, wszystkie wymienione recepty zastosowałem i teraz krasnorostów jest mniej (bardzo mało, nie przeszkadzają w niczym) i naprawdę nie mam pojęcia jak się ich zupełnie pozbyć po przywleczeniu do akwarium. Bo jak się ich nie przywlecze - to przy dużych twardościach i Ph w okolicach 7 ich nie będze.
Kosiarki - być może krasnorosty by zjadły - ale najpierw zjedzą wszystkie mchy, potem glony zielone a na końcu krasnorosty... u mnie jedły wszystko tylko nie krasnorosty - ale miałem ich naprawdę plagę (to może i ie jadły - tylko nie było widać...)
Teraz mam krasnorosty na deszczownicach i anubasach - i nic na nie nie działa. Mogę czyścić, deszczownice, wyparzać, dać nową, a krasnorosty tam wracją... takie ich ulubione miejsce. Na anubiasach tak samo w różnych miejsach mi rosną i to ładnie ale starsze liście zawsze pokrywają się ciemnymi krzaczkami krasnorostów - gdybym w akwarium nigdy krasnorostów nie miał - to nie pojawiłyby się same z siebie - a tak - musiałbym zrobić porządny restart łącznie z wymianą żwiru i węży od filtra, wkładów... wyrzucając rośliny mające cień podejrzenia o krasnorosty - wtedy z dużym prawdopodobieństwem bym miał raz na zawsze spokój - ale... musiałbym to zrobić w obu zbiornikach - a to za duży koszt (i pieniędzy i pracy) dlatego ograniczam krasnorosty jak umiem... mitami ;-)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 10, 2008, 12:43:08 »

A zastanawiałeś się czy któreś pokarmy dla ryb nie powodują ich wzrostu? U mnie dobrze się pasą na wysokobiałkowym pokarmie dla paletek i im więcej syfu w wodzie tym lepiej rosną.

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 10, 2008, 13:24:19 »

Nie myślałem o tym, ale karmię oszczędnie ryby różnymi pokarmami... i raczej tego nie zmienię - więc nawet jeśli jest to przyczyną to ryby muszą coś jeść.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 10, 2008, 13:33:42 »

Oczywiście ale mogą jeść coś innego co rozrostu tych glonów nie wspomaga. Jaki pokarmy stosujesz i w jakich ilościach? Musisz znaleźć przyczynę powstawania tych glonów, nie tylko walczyć ze skutkami.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: