Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaka świetlówka powinna być w moim akwa ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka świetlówka powinna być w moim akwa ?  (Przeczytany 7453 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 20, 2004, 21:44:07 »

A ja natomiast nie twierdzę, że ta świetlówka jest do niczego Smiley Nie znam jej odpowiednika, bo nigdy nie było mi to potrzebne. Możliwe, że go nie ma. Skoro sam tak twierdzisz, a widzę iż doświadczenie w tym zakresie posiadasz to na pewno tak jest. Mi chodziło głównie o to, że większość świetlówek sprzedawanych w sklepach akwarystycznych można dostać np. w jakiejś Castoramie itd. za mniejszą cenę.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Lipiec 21, 2004, 00:11:19 »

Ciekawa dyskusja, pozwole sobie wtracić przysłowiowe dwa grosze. Mdramski nie wiem czy widziałes w jakich warunkach hoduje sie ryby w celach komercyjnych.Jeśli tak to powinienes wiedziec ze takie hodowle prwadzone sa w zbiornikach sterylnych, bez roślin żwiru, dekoracji itp (przy hodowli niektórych gatunków z podłożem), wiec nie ma najmniejszego sensu stosowania oświetlenia 0.5W/l.
Uważasz że moc oświetlenia powinno dobierać sie do obsady, jeśli możesz to  rozwiń to bardziej bo nie widze zwiazku.
Aby proces fotosyntezy przebiegał prawidłowo oświetlenie musi być odpowiednie i dobierasz je W/l  lub  lm/l jeśli ktoś zna inny to prosze o przedstawienie chetnie uzupełnie wiadomości.Zgodze sie że nie ma sensu kupowania świetlówek "firmowych" tak jak pisał Duch jest duzy wybór z Philipsa i Osram, sam stosuje połaczenie TLD-950 i TLD-965 i rośliny rosna w takim tempie ze czasem mam juz dosc przycinania.Jednak napewno tak by nie było przy słabym oświetleniu i podam przykład praktyczny (teoria czsami odbiega od rzeczywistości) dla porównania tylko na jednej roślinie : w tym samym dniu posadziłem dwa Echinodorus red flame, jeden w zbirniku z oświetleniem 0.77W/l a drugi w zbiorniku 0.45W/l różnica ? W pierwszym zbiorniku roślina ma ~30 cm i przez cały czas kwitnie w drugim ledwie przekroczyła 15cm.Nikt mi nie powie że oswietlenie nie ma wpływu na wzrost roślin, ma i to zasadnicze.IMO nie sensu stosowania drogich swietlówek o widmie pow. 10000K w akwarium słodkowodnym wystarczy stosowac te o strumieniu zbliżonym do światła słonecznego czyli w przedziale 4800 - 7000K.

385 l - dyskowce
Katarzyna
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Październik 25, 2004, 19:52:37 »

Mam akwarium 60L i świetlówkę 15W, to chyba za mało:(

W pokrywie jest tylko jedno miejsce a ja niestety na przeróbkach elektrycznych kompletnie się nie znam.

Czy świetlówki o większej mocy będą tych samych wymiarów i będą się nadawać do pokrywy??
dawid212
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Październik 31, 2004, 11:06:58 »

Cytat: Katarzyna

W pokrywie jest tylko jedno miejsce a ja niestety na przeróbkach elektrycznych kompletnie się nie znam.

Czy świetlówki o większej mocy będą tych samych wymiarów i będą się nadawać do pokrywy??

To zalezy od tego jaki masz transformator, sprawdz w obudowie, peniw masz 20W i większej świetłowki niz 20W nie podłączysz. Sad

Akwarium 140l, towarzyskie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: