Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Jaka świetlówka powinna być w moim akwa ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaka świetlówka powinna być w moim akwa ?  (Przeczytany 7470 razy)
Danuta
Bywalec

« : Lipiec 19, 2004, 15:24:28 »

80l wymiary 75x30x36 mam SUN GLO 15 W i jest źle. Czy Power Glo będzie lepsza?Co oznaczają dane 4200K lub 18000K :idea: Czekam bo wybieram się do sklepu.

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 19, 2004, 17:06:20 »

Czytałem tu gdzieś post, że powinnaś zmierzyć sobie pole podstawy akwarium w decymetrach kwadratowych. Moc świetlówki dobiera się ponoć na zasadzie, że jeśli jest więcej watów niż decymetrów kwadratowych to jest ok.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Lipiec 19, 2004, 17:38:05 »

Danuto...
zgodnie z wcześniejszymi postami na forum oświetlenie powinno wynosić 0,5 W/litr
według moich obliczeń masz zbiornik 81 litrowy...
więc chyba łatwo policzyć, że potrzeba Ci około 40W...
tylko teraz jest problem... bo jeśli masz obecnie 15W to znaczy że większa Ci nie wejdzie w oprawę... chyba że masz kilka opraw w pokrywie... tak np. ze 3... wtedy można być włożyć 3 świtlówki (3x15W=45W)
ale jeśli masz tylko jedną oprawę w pokrywie to musisz coś z tym zrobić....
poprzeglądaj posty na forum... to naprawdę kopalnia informacji Cheesy

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Lipiec 19, 2004, 17:38:57 »

Ale mam jedną w pokrywie i chcę wiedzieć jaka byłaby najlepsza. Teraz kupiłam Power Glo i jest jakaś niebiesko różowa poświata. Czy Philipsa aqua :idea: relle jest lepsza?

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 19, 2004, 17:41:52 »

ja mam Power Glo i nie narzerkam... ale moje akwa ma koło 45 litrów... więc jest prawie 2 razy mniejsze niż twoje...

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Lipiec 19, 2004, 18:25:08 »

Co oznaczają dane 4200K lub 18000K

Jest to określenie temperatury barwowej źródła światła.

światło świecy                                    1900 K
 konwencjonalna żarówka                  2700 K
 halogen                                                3000 K

światło słoneczne przed godz. 9      ok. 4800 K
 światło słoneczne w godz. 9-15      5400-5900 K
 światło słoneczne po godz. 15        ok.  4900 K
 dzień pochmurny                               ok. 7000 K

Ale mam jedną w pokrywie i chcę wiedzieć jaka byłaby najlepsza...Czy Philipsa aquarelle jest lepsza?

Niestety jedna to mało i nie spodziewaj się że rośliny beda ci rosły, musisz dołożyć co najmniej jeszcze jedną świetlówke.Aquarelle niewiele tu pomoże a bez zastosowania świetlówki typu "daylight" bedziesz miała różowo w akwarium.

385 l - dyskowce
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 20, 2004, 07:17:00 »

Różowo z aquarelle, a ja myślałam, ze to białe światło, no dzieki qielkie dzisiaj oddaję do sklepu Power Glo bo nie podoba mi sie taki kolor i chyba narazie założę zwykłą swietlówkę Philipsa. Dzieki za informację, ze to ma być Day light :idea:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 20, 2004, 07:47:37 »

Wiecie co ? Rozmawiałem wczoraj z jednym hodowcą z Wałcza. Odnosi on spore sukcesy także za granicą. Pogadaliśmy właśnie o oświetleniu. Otóż jego zdaniem gdyby stosować przelicznik 0.5 W / litr to wkrótce poszedłby z torbami nie mogąc zapłacić rachunków za prąd. Stosuje on zwykłe świetlówki, które kupuje w sklepach elektrycznych. Uważa, że niestety większość akwarystów daje się nabrać na komercję w sklepach. Spójrzcie dokładnie na te świetlówki, ich moc, barwę światła. Ponoć bez problemu można znaleźć tańsze odpowiedniki tyle, że bez oznaczeń typu Power Glo czy Aquarelle i inne takie. Poza tym żadna na świecie świetlówka nie zastąpi naturalnego światła - to chyba oczywiste. No i na zakończenie moc dobranej świetlówki głównie powinna zależeć od obsady akwarium, a nie jego pojemności.

Właśnie takich ciekawych informacji dowiedziałem się od człowieka, który hoduje ryby z sukcesami od ponad 30 lat.
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 20, 2004, 08:45:01 »

Cytat: mdramski
Stosuje on zwykłe świetlówki, które kupuje w sklepach elektrycznych. Uważa, że niestety większość akwarystów daje się nabrać na komercję w sklepach.

Hehe...przecież to nic odkrywczego. Przeważająca większość holendrów stosuje "zwykłe" Philipsy/Osramy TLD/Biolux :wink: . Nie widzę sensu wydawać ponad 60pln na jedną świetlówkę Hagena 30W(np Power-Glo) jak mogę za te same pieniądze kupić 3 Philipsy TLD840/950 które mają o około 20% więcej lumenów(a w niektórych przypadkach nawet 50-60%) :wink:. Można sobie sprawić jedną taką rurę aby wprowadzić jakiś "smaczek" to biało-żółtego światła.

Ponoć bez problemu można znaleźć tańsze odpowiedniki tyle, że bez oznaczeń typu Power Glo czy Aquarelle i inne takie.

To niech ten Pan znajdzie mi tani odpowiednik świetlówki Power-Glo 18000K :wink: . Te tanie odpowiedniki mają najczęściej 4000,5200,6500,10000K, z wyższą temperaturą barwową się nie spotkałem. Pozostaje jeszcze współczynnik oddawania barw. IMO poniżej 80% (np Osram Flora 770) nie opłaca się kupować bo akwarium wygląda bardzo nienaturalnie.

No i na zakończenie moc dobranej świetlówki głównie powinna zależeć od obsady akwarium, a nie jego pojemności.

Chyba tylko jeżeli chcemy chodować ryby...bo nie powiesz mi chyba że jak w akwa 200l damy świetlówkę 30W to utrzymamy rośliny :lol:(conajwyżej mech i anubiasy)

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Lipiec 20, 2004, 11:43:15 »

Czytałem tu gdzieś post, że powinnaś zmierzyć sobie pole podstawy akwarium w decymetrach kwadratowych. Moc świetlówki dobiera się ponoć na zasadzie, że jeśli jest więcej watów niż decymetrów kwadratowych to jest ok.

Pamiętać należy również o głębokości akwa. na pewno aby światło dotarło do dna zbiornika o głębokości 30-40 cm potrzeba dodatkowych 4 watów, przynajmniej tak uważam i tak dobieram Smiley
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Lipiec 20, 2004, 13:16:40 »

Właśnie odniosłam Power Glo do sklepu. Przeczytałam to co w tym czasie napisaliście i mam mętlik w głowie. Ja nie jestem jakimś maniakiem akwa, ale chcę mieć je normalnie oświetlone. Czy normalne światło dadzą mi świetlówki zwykłe z Philipsa? Najkrótsze mają 60cm tak mi powiedziano. A mnie potrzeba 43,7cm. Z Sylvanii podobno Daylightstar jest normalnego białego koloru ale cena !!!! Może znacie jeszcze jakieś firmy albo stronki z oswietleniem normalnym białym? :idea:
Czy moje ryby nie ugotują się od ich ciepła? :oops:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2004, 13:57:19 »

Białe światło da ci Philips TLD 850/950/965 oraz Osram Biolux 850/950/965. Potrzebujesz świetlówek 15W. Nie pytaj o te świetlówki w sklepach zoologicznych ale w elektrycznych i hurtowniach elektrycznych. Ze świetlówkami 15 i 30W jest ten kłopot że nie są to standartowe przemyslowe świetlówki i czasami może być problem aby dostać np. TLD 850 tej mocy. Jeżeli zależy ci na białym świetle to szukaj świetlówek z oznaczeniem x50 lub x60 (gdzie x to np 5,7,8,9)...ale tak jak wspomniałem seria 8xx, i 9xx jest najlepsza.

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Lipiec 20, 2004, 15:09:30 »

Nareszcie doczekałam się konkretnej odpowiedzi. wielkie dzięki Duchu. Wiem po co się mam udać. Cheesy  :lol:  Smiley  :idea:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2004, 16:38:36 »

Cytat: Duch

Ponoć bez problemu można znaleźć tańsze odpowiedniki tyle, że bez oznaczeń typu Power Glo czy Aquarelle i inne takie.

To niech ten Pan znajdzie mi tani odpowiednik świetlówki Power-Glo 18000K :wink: . Te tanie odpowiedniki mają najczęściej 4000,5200,6500,10000K, z wyższą temperaturą barwową się nie spotkałem.

No właśnie rośliny u tego Pana rosną jak głupie i to bez tej świetlówki. Z tego co piszesz wynika, że 20-30 lat temu (a nawet 10 lat temu) udana hodowla roślin byłaby niemożliwa, a ta świetlówka zrewolucjonizowała akwarystykę. Przecież to bzdura. Nie wiem czy istnieje odpowiednik bo nie szukałem. Z pewnością jest to pomocne oświetlenie, ale da się bez niego żyć.
Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Lipiec 20, 2004, 18:28:05 »

No właśnie rośliny u tego Pana rosną jak głupie i to bez tej świetlówki. Z tego co piszesz wynika, że 20-30 lat temu (a nawet 10 lat temu) udana hodowla roślin byłaby niemożliwa, a ta świetlówka zrewolucjonizowała akwarystykę. Przecież to bzdura.

Chyba nie dokońca mnie zrozumiałeś :wink: .
Po pierwsze prosiłem o znalezienie taniego odpowiednika....a jestem na 99%przekonany że taki nie istnieje(ta świetlówka w zasadzie stymuluje rozwój korali). Po drugie z mojej wypowiedzi chyba jasno wynika że nie polecam "specjalistycznych" świetlówek akwarystycznych bo w moim akwa 4x30W musiałbym wydawać co 8miesięcy ponad 200pln :lol: .....a tak mogę wydać 80pln i mieć lepsze efekty niż na tych cudach sprzedawanych za grube pieniądze.
A co do hodowli roślin to powiem tak: rośliny jakie były 20-10lat temu nie umywają się do tych które mamy obecnie.....bo cóż wtedy mieliśmy...pare żabienic, mech, pare zwartek, nużańce, rogatek, lotos. IMO w Japoni mają teraz pewnie z 5-10gatunków które są całkowicie niedostępne w Europie (a co dopiero w Polsce) np. Tonina spec. (posiada ją chyba jedynie Oliver Knott). Inny przykład to Ludwigia spec "Cuba" w Japoni uprawiana już 3-4lata temu a na zachodzie pojawiła się raptem pod koniec zeszłego roku.
Nie neguje doświadczenia tego Pana...sam znam sprzedawcę, który w latach 80-tych z powodzeniem uprawiał rośliny nawożąc witaminą B12 :lol:  pod lampami HQL

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: