|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 06, 2008, 19:03:35 » |
|
Masz racje, czysty tez jest spoko. U mnie na mchu byly glony nitkowate i to zagrazalo rybom, pozatym duzo brudu opada w ten mech. Poradzilem sobie jakos z nitkami i zostawilem go, bo ladnie wyglada. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 06, 2008, 21:36:31 » |
|
Widze,że złapałaś bakcyla! A tak się odgrażałaś że 112 l to nie dla Ciebie!  Bardzo ładne,przejrzyste akwarium..i OMG - ogromne jak na domowe warunki! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 06, 2008, 23:10:29 » |
|
Syngonium pixie i Fittonia superba red - o tych roślinach nie słyszałem, wpisałem w grafice google i wyglądają całkiem nieźle - tyle, że w doniczkach :/ Po wpisaniu Syngonium pixie na pierwszej stronie wyskakuje też avatar Emi z GSA i można znaleźć taki spis: http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?p=3603Syngonium pixie na tej liście jest, są też inne Fittonie a więc te 2 roślinki do akwarium się raczej nie nadają, ale nic nie szkodzi, możesz je sobie w doniczkach na parapecie ustawić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 06, 2008, 23:25:04 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 23:44:18 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 07, 2008, 00:08:33 » |
|
Staram się dużo czytać o aranżacji akwariów i masz rację, brakuje mi pierwszych 2 "planów". Z aranżacją mam jeden podstawowy problem. Wiem, że sama powinnam sobie z tym poradzić czytając choćby wątki dotyczące roślinności i cały czas je czytam (żałuję, że świadomie pominęłam temat "Czarna lista roślin", nie sądziłam, że znajdę tam ważne informacje, ale już nadrabiam). Wracając do aranżacji, mam z tym jeden problem. Sama staram się, znajdując ciekawe dla mnie zdjęcia, jak i te otrzymane od Ciebie, dopasowywać roślinki (tak znalazłam te dwa gatunki, na które zwróciłeś mi uwagę. Jak widać nie udaje mi się. Po drugie, korzystając z rad forumowiczów szukam poleconych roślinek w sklepach (najczęściej internetowych) i nie bardzo potrafię "trafić". To znaczy oczywiście znajduję dane gatunki, np. na allegro, jednak jest często taki wybór, że nie potrafię wybrać tych odpowiednich  I jeszcze jedno, zupełnie nie w temacie, jednak przeszukując Forum wodnego świata pod: odmulanie lub czyszczenie dna - nie znajduję odpowiedzi a nie chcę zaśmiecać forum kolejnymi jednorazowymi pytaniami. W swoim litrażu 1/4 wody podmieniam co tydzień. Moje pytanie dotyczy odmulania dna. Jak często powinnam to robić konkretnie w moim akwarium? Dodam, że akwarium działa od ok miesiąca i dno nadal wydaje się czyste. I oczywiście nadal czekam na Wasze uwagi i wskazówki dotyczące ogólnego wyglądu mojego akwarium, za które z góry dziękuję 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 01:27:41 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 07, 2008, 22:37:28 » |
|
- nie znajduję odpowiedzi a nie chcę zaśmiecać forum kolejnymi jednorazowymi pytaniami. W swoim litrażu 1/4 wody podmieniam co tydzień. Moje pytanie dotyczy odmulania dna. Jak często powinnam to robić konkretnie w moim akwarium? Dodam, że akwarium działa od ok miesiąca i dno nadal wydaje się czyste.
Jak czyste to nie trzeba, nie widząc akwa na codzień raczej nie można określić jak często należy odmulać ale tak co 2 tyg przód możesz przejechać - jak dużo syfu wciągniesz to możesz częściej. Masz dobrą filtrację więc środka i tyłu raczej odmulać nie potrzeba (a i przód tylko dla walorów estetycznych) I oczywiście nadal czekam na Wasze uwagi i wskazówki dotyczące ogólnego wyglądu mojego akwarium, za które z góry dziękuję  Powinnaś się zastanowic nad nawożeniem, pod korzeniami kryptokoryn i żabienic możesz umieścić kulki/pałeczki. A do toni na początek jakiś mało skomplikowany w użyciu nawóz np. PGC, Sera Florena, ale z uwagi na dosyć słabe oświetlenie i brak Co2 to raczej stosowany w zmiejszonych dawkach.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 22:48:25 wysłane przez Toxic »
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 07, 2008, 23:41:08 » |
|
Czy mogę wprowadzić do swojego akwarium żwir kwarcowy - http://www.krakvet.pl/aqua-zwir-kwarcowy-051mm-p-7168.html - by nieco przyciemnić podłoże? Przygotowuję się do zmiany aranżacji roślinnej.Myślę, by kryptokoryny przesadzić w tył akwarium. Kilka wsadzonych roślin zamierzam wyrzucić (gnijące roślinki, z którymi mam problem). Aktualnie nada; czekam na dostawę roślin. Usunęłam i wyrzuciłam cały mech z korzenia (z powodu glonów i nagromadzenia brudu). Zakupiłam inne korzenie. Nowe zdjęcie akwarium dołączyłam do pierwszego swojego posta w tym wątku (pod datą 08.08.2008r.). Nie bardzo wiem, gdzie posadzić lotos tygrysi (na którego, między innymi, czekam).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 12:35:43 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 10, 2008, 12:35:24 » |
|
Przepraszam, ale muszę to napisać, dziś moje akwarium ocenił znajomy (również posiadający akwarium) i jego ocena była dla mnie niezwykle budująca  . Dowiedziałam się mianowicie, iż: Dziewczyno, przecież Ty ryb żadnych nie masz, po co ci takie duże skoro nic w nim nie trzymasz; za ciemno w nim; ja bym wyjął kilka korzeni i wrzucił parę skałek, itd. Ogólnie moje akwarium (poza wielkością) zrobiło raczej kiepskie wrażenie  . Przyznam się, że trochę mi przykro, przecież wiem, że nie mam jeszcze umiejętności aranżowania akwarium, jednak cały czas się staram. Sorki za to wtrącenie, ale musiałam się wygadać...
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 10, 2008, 12:47:56 » |
|
BeStol - nie pisz posta jednego po drugim  W prawym, górnym rogu jest ikonka "zmień". Jeżeli chodzi o znajomego, to ma prawo wypowiedzieć swoją opinię. Ale akwarium jest TWOJE i Twoim wyobrażeniom ma odpowiadać a nie znajomego  A jeśli on jest taki świetny to namów go aby się tu zalogował i pokazał to swoje "cudo".
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 10, 2008, 13:08:56 » |
|
Masz rację, oczywiście że ma prawo wypowiedzieć swoją opinię. Przyznam szczerze, że każda jest dla mnie bardzo ważna, bo dzięki nim zauważam swoje błędy i staram się coś zmienić (tak jak dzięki Waszym radom zmieniam aranżację roślinną, włączając konkretne nazwy roślin i miejsc, gdzie radziliście je umieścić - przede wszystkim dlatego, że podobają mi się Wasze pomysły). Jednak po Jego wyjściu usiadłam przed akwarium i zaczęłam się zastanawiać, czy może faktycznie nie idę w złym kierunku i czy nie powinnam całkowicie wszystkiego zmienić. Ale zostanę przy swoich wyobrażeniach, tak jak mówisz i z Waszą pomocą będę starała się je doskonalić  "A jeśli on jest taki świetny to namów go aby się tu zalogował i pokazał to swoje "cudo" - już wcześniej opowiadałam Mu o forum i cennych radach, które tu otrzymuję. On ma swoje zdanie na temat takich forów i udzielanych w nich rad (ma do tego prawo i nie zamierzam Go przekonywać). Masz rację, nie powinnam pisać posta pod postem, więcej tego nie zrobię 
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 10, 2008, 21:11:37 » |
|
Ciężko jest ładnie wkomponować skałki do gęsto zarośniętego akwarium i (bo chyba takie ma być?) i prawie nikt tak nie robi Dla mnie jedyna sensowna opcja to zrobić po 1 stronie takie gruzowisko jak na rysunku na tej stronce: http://www.loaches.com/care/the-loach-almanacRybek na razie rzeczywiście mało jest ale po zakupach na pewno będzie lepiej  Trochę za ciemno rzeczywiście jest, przydała by się jescze jedna świetlówka. Na teraz na 2 planie powinnaś zasadzić tego lotosa (chociaż pzry tym świetle może nie rosnąć) kilka kryptokoryn i żabienic, przed nimi np. saggitarię subbulata lub mniejsze kryptokoryny/żabienice i akwa będzie wyglądało dużo lepiej, a jak chcesz wszystko zmienić to dobrze to przemyśl, rozplanuj, najlepiej rozrysuj sobie na kartce bo tak na szybko to niekoniecznie dobre rzeczy wychodzą, a jak na razie moim zdaniem Twoje akwa zapowiada się dobrze. Jeszcze taki pomysł mi teraz przyszedł do głowy: możesz ten korzeń przesunąć do przodu, jakoś efektownie ustawić, dołączyc do niego 2-3 inne idące pod ukosem do góry i wokół niego budować całą aranżację.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 10, 2008, 22:29:08 » |
|
Tak zrobię, przez korzeń cofnięty do tyłu mam przed nim bardzo duży fragment niezagospodarowanego miejsca.. Korzeń mogę też postawić w pionie. Jednak zostanę przy korzeniach, zrezygnuję ze skałek.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 01:24:23 wysłane przez BeStol »
|
|
375 litrów
|
|
|
|
BeStol
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 27, 2008, 23:54:57 » |
|
Nowe zdjęcia w pierwszym poście tego wątku. Nadal "zalesiam" akwarium, dlatego nie jest to końcowy efekt
|
|
|
|
|
|
375 litrów
|
|
|
|
Mechanic