Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « BeStol / 375litrów / towarzyskie
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: BeStol / 375litrów / towarzyskie  (Przeczytany 15583 razy)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Sierpień 06, 2008, 19:03:35 »

Masz racje, czysty tez jest spoko. U mnie na mchu byly glony nitkowate i to zagrazalo rybom, pozatym duzo brudu opada w ten mech. Poradzilem sobie jakos z nitkami i zostawilem go, bo ladnie wyglada. Good !
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Sierpień 06, 2008, 21:36:31 »

Widze,że złapałaś bakcyla! A tak się odgrażałaś że 112 l to nie dla Ciebie! Wink
Bardzo ładne,przejrzyste akwarium..i OMG - ogromne jak na domowe warunki! Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Sierpień 06, 2008, 23:10:29 »

Syngonium pixie i Fittonia superba red - o tych roślinach nie słyszałem, wpisałem w grafice google i wyglądają całkiem nieźle - tyle, że w doniczkach :/
Po wpisaniu Syngonium pixie na pierwszej stronie wyskakuje też avatar Emi z GSA i można znaleźć taki spis:
http://www.gsa.org.pl/forum/viewtopic.php?p=3603
Syngonium pixie na tej liście jest, są też inne Fittonie a więc te 2 roślinki do akwarium się raczej nie nadają, ale nic nie szkodzi, możesz je sobie w doniczkach na parapecie ustawić Wink

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Sierpień 06, 2008, 23:25:04 »

A to:??
http://www.sofmir.dmkhosting.net/catalog/advanced_search_result.php?keywords=SYNGONIUM+PIXIE&x=0&y=0
http://www.sofmir.dmkhosting.net/catalog/advanced_search_result.php?keywords=FITTONIA+SUPERBA+RED&x=70&y=7
HuhHuh Właśnie czytam o niej w google, znowu dałam ciała Sad
Toxic, miałeś rację, ta roślinka to anubias (http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16180.60) wyjęłam go z podłoża i wsadziłam do szczeliny w korzeniu Smiley
Jak ocenisz moje akwarium? coś powinnam zmienić?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2008, 23:44:18 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Sierpień 06, 2008, 23:55:29 »

To, że są w ofercie sklepu nie znaczy, że się nadają - po raz kolejny sprawdza się zasada - nie ufać sprzedawcom Smiley
Akwa na razie ciężko ocenić, właściwie nie ma pierwszego i drugiego planu ale dobrze się zapowiada,  na teraz mogę zasugerować takie dwa rozwiązania:
3 plan obsadzić nurzańcem mniej więcej jak tu:
http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=28&ID_ZDJECIE=703
i tu:
http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=26&ID_ZDJECIE=636

A korzeń, a właściwie jego podstawę możesz obsadzić (tzn. przymocować najlepiej żyłką) microsorium lub/i anubiasem
Przykład microsorium:
http://www.aquadesign.pl/img/182_02/forum_march2.jpg
przykład anubiasa z microsorium :
http://www.akwarium.org/galerie.php?ID_GALERIA=26&ID_ZDJECIE=642

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Sierpień 07, 2008, 00:08:33 »

Staram się dużo czytać o aranżacji akwariów i masz rację, brakuje mi pierwszych 2 "planów". Z aranżacją mam jeden podstawowy problem. Wiem, że sama powinnam sobie z tym poradzić czytając choćby wątki dotyczące roślinności i cały czas je czytam (żałuję, że świadomie pominęłam temat "Czarna lista roślin", nie sądziłam, że znajdę tam ważne informacje, ale już nadrabiam). Wracając do aranżacji, mam z tym jeden problem. Sama staram się, znajdując ciekawe dla mnie zdjęcia, jak i te otrzymane od Ciebie, dopasowywać roślinki (tak znalazłam te dwa gatunki, na które zwróciłeś mi uwagę. Jak widać nie udaje mi się. Po drugie, korzystając z rad forumowiczów szukam poleconych roślinek w sklepach (najczęściej internetowych) i nie bardzo potrafię "trafić". To znaczy oczywiście znajduję dane gatunki, np. na allegro, jednak jest często taki wybór, że nie potrafię wybrać tych odpowiednich Embarrassed
I jeszcze jedno, zupełnie nie w temacie, jednak przeszukując Forum wodnego świata pod: odmulanie lub czyszczenie dna - nie znajduję odpowiedzi a nie chcę zaśmiecać forum kolejnymi jednorazowymi pytaniami. W swoim litrażu 1/4 wody podmieniam co tydzień. Moje pytanie dotyczy odmulania dna. Jak często powinnam to robić konkretnie w moim akwarium? Dodam, że akwarium działa od ok miesiąca i dno nadal wydaje się czyste.
I oczywiście nadal czekam na Wasze uwagi i wskazówki dotyczące ogólnego wyglądu mojego akwarium, za które z góry dziękuję Smiley
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 01:27:41 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Sierpień 07, 2008, 22:37:28 »

- nie znajduję odpowiedzi a nie chcę zaśmiecać forum kolejnymi jednorazowymi pytaniami. W swoim litrażu 1/4 wody podmieniam co tydzień. Moje pytanie dotyczy odmulania dna. Jak często powinnam to robić konkretnie w moim akwarium? Dodam, że akwarium działa od ok miesiąca i dno nadal wydaje się czyste.
Jak czyste to nie trzeba, nie widząc akwa na codzień raczej nie można określić jak często należy odmulać ale tak co 2 tyg przód możesz przejechać - jak dużo syfu wciągniesz to możesz częściej. Masz dobrą filtrację więc środka i tyłu raczej odmulać nie potrzeba (a i przód tylko dla walorów estetycznych)

I oczywiście nadal czekam na Wasze uwagi i wskazówki dotyczące ogólnego wyglądu mojego akwarium, za które z góry dziękuję Smiley
Powinnaś się zastanowic nad nawożeniem, pod korzeniami kryptokoryn i żabienic możesz umieścić kulki/pałeczki. A do toni na początek jakiś mało skomplikowany w użyciu nawóz np. PGC, Sera Florena, ale z uwagi na dosyć słabe oświetlenie i brak Co2 to raczej stosowany w zmiejszonych dawkach.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2008, 22:48:25 wysłane przez Toxic » Zapisane

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Sierpień 07, 2008, 23:41:08 »

Czy mogę wprowadzić do swojego akwarium żwir kwarcowy - http://www.krakvet.pl/aqua-zwir-kwarcowy-051mm-p-7168.html - by nieco przyciemnić podłoże?
Przygotowuję się do zmiany aranżacji roślinnej.Myślę, by kryptokoryny przesadzić w tył akwarium. Kilka wsadzonych roślin zamierzam wyrzucić (gnijące roślinki, z którymi mam problem). Aktualnie nada; czekam na dostawę roślin.
Usunęłam i wyrzuciłam cały mech z korzenia (z powodu glonów i nagromadzenia brudu). Zakupiłam inne korzenie. Nowe zdjęcie akwarium dołączyłam do pierwszego swojego posta w tym wątku (pod datą 08.08.2008r.). Nie bardzo wiem, gdzie posadzić lotos tygrysi (na którego, między innymi, czekam).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2008, 12:35:43 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Sierpień 10, 2008, 12:35:24 »

Przepraszam, ale muszę to napisać, dziś moje akwarium ocenił znajomy (również posiadający akwarium) i jego ocena była dla mnie niezwykle budująca Smiley. Dowiedziałam się mianowicie, iż: Dziewczyno, przecież Ty ryb żadnych nie masz, po co ci takie duże skoro nic w nim nie trzymasz;  za ciemno w nim;  ja bym wyjął kilka korzeni i wrzucił parę skałek, itd. Ogólnie moje akwarium (poza wielkością) zrobiło raczej kiepskie wrażenie Sad. Przyznam się, że trochę mi przykro, przecież wiem, że nie mam jeszcze umiejętności aranżowania akwarium, jednak cały czas się staram. Sorki za to wtrącenie, ale musiałam się wygadać...

375 litrów
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #24 : Sierpień 10, 2008, 12:47:56 »

BeStol - nie pisz posta jednego po drugim Cool
W prawym, górnym rogu jest ikonka "zmień".

Jeżeli chodzi o znajomego, to ma prawo wypowiedzieć swoją opinię. Ale akwarium jest TWOJE i Twoim wyobrażeniom ma odpowiadać a nie znajomego Wściekły
A jeśli on jest taki świetny to namów go aby się tu zalogował i pokazał to swoje "cudo".

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Sierpień 10, 2008, 13:08:56 »

Masz rację, oczywiście że ma prawo wypowiedzieć swoją opinię. Przyznam szczerze, że każda jest dla mnie bardzo ważna, bo dzięki nim zauważam swoje błędy i staram się coś zmienić (tak jak dzięki Waszym radom zmieniam aranżację roślinną, włączając konkretne nazwy roślin i miejsc, gdzie radziliście je umieścić - przede wszystkim dlatego, że podobają mi się Wasze pomysły). Jednak po Jego wyjściu usiadłam przed akwarium i zaczęłam się zastanawiać, czy może faktycznie nie idę w złym kierunku i czy nie powinnam całkowicie wszystkiego zmienić. Ale zostanę przy swoich wyobrażeniach, tak jak mówisz i z Waszą pomocą będę starała się je doskonalić Smiley
"A jeśli on jest taki świetny to namów go aby się tu zalogował i pokazał to swoje "cudo" - już wcześniej opowiadałam Mu o forum i cennych radach, które tu otrzymuję. On ma swoje zdanie na temat takich forów i udzielanych w nich rad (ma do tego prawo i nie zamierzam Go przekonywać).
Masz rację, nie powinnam pisać posta pod postem, więcej tego nie zrobię Smiley

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Sierpień 10, 2008, 21:11:37 »

Ciężko jest ładnie wkomponować skałki do gęsto zarośniętego akwarium i (bo chyba takie ma być?) i prawie nikt tak nie robi Dla mnie jedyna sensowna opcja to zrobić po 1 stronie takie gruzowisko jak na rysunku na tej stronce:
http://www.loaches.com/care/the-loach-almanac
Rybek na razie rzeczywiście mało jest ale po zakupach na pewno będzie lepiej Smiley
Trochę za ciemno rzeczywiście jest, przydała by się jescze jedna świetlówka.
Na teraz na 2 planie powinnaś zasadzić tego lotosa (chociaż pzry tym świetle może nie rosnąć) kilka kryptokoryn i żabienic, przed nimi np. saggitarię subbulata lub mniejsze kryptokoryny/żabienice i akwa będzie wyglądało dużo lepiej, a jak chcesz wszystko zmienić to dobrze to przemyśl, rozplanuj, najlepiej rozrysuj sobie na kartce bo tak na szybko to niekoniecznie dobre rzeczy wychodzą, a jak na razie moim zdaniem Twoje akwa zapowiada się dobrze.
Jeszcze taki pomysł mi teraz przyszedł do głowy: możesz ten korzeń przesunąć do przodu, jakoś efektownie ustawić, dołączyc do niego 2-3 inne idące pod ukosem do góry i wokół niego budować całą aranżację.

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Sierpień 10, 2008, 22:29:08 »

Tak zrobię, przez korzeń cofnięty do tyłu mam przed nim bardzo duży fragment niezagospodarowanego miejsca.. Korzeń mogę też postawić w pionie. Jednak zostanę przy korzeniach, zrezygnuję ze skałek.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2008, 01:24:23 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Sierpień 27, 2008, 23:54:57 »

Nowe zdjęcia w pierwszym poście tego wątku. Nadal "zalesiam" akwarium, dlatego nie jest to końcowy efekt Smiley

375 litrów
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Sierpień 28, 2008, 18:58:47 »

A ktore to te nowe foto? Grin
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: