Dorota_
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 30, 2004, 18:53:28 » |
|
Jakieś dwa miesiące temu wzięłam od wujka 4 małe gupiki. Miały wtedy jakieś niecałe 2 miesiące więc nie były kolorowe. Teraz mają ok 4 miesięcy i wcale nie rosną! Nie zrobiły się kolorowe (w sumie to nic... bo to mogą być samiczki) i są malutkie... Nie urosły nic... A gupiki z tego samego miotu u wujka są już prawie wielkości dorosłego osobnika i mają super kolorki. Co robię nie tak? Chciałabym, żeby urosły w końcu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2004, 19:15:45 » |
|
Czym i jak często je karmisz? Do prawidłowego wzrostu wymagana jest zróżnicowana dieta, zarówno suche płatki (mogą być vitaminizowane) jak i pokarm żywy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorota_
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2004, 19:30:37 » |
|
Karmię je kilka razy dziennie małymi porcjami. Niestety żywego pokarmu nie mogę dostać w sklepach w moim mieście więc karmię je tylko suchym pokarmem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2004, 19:37:47 » |
|
Moze być mrożony, mrożona ochotka (max 2x w tygodniu), mrożony wodzień (szklarka), chyba nawet dafnia jest mrożona ale tu poelcam upolowanie jej samemu, znajdź jakieś oczko wodne bez ryb, skombinuj drobniutką siatke np z pończochy ( siatka która wyglada jak do łapania motyli  ) i zanurz ją w tym abjorku na długim kiju, powinnaś złapać troche małych, będących w stałym ruchu brązowych kropek  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorota_
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2004, 19:44:18 » |
|
Ojjj.... to ja się może przejadę lepiej gdzieś do jakiegoś większego zoologicznego i kupię  Wolę nie ryzykować łapiąc sama robale bo jeszcze uśmiercę swoje rybki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorota_
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2004, 19:52:58 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie... czy nicienie mogą być? Bo znalazłam coś takiego na allegro i mogłabym sobie kupic. Pisze ze to pokarm dla narybku, ale duze ryby chyba tez beda jesc? Podaje link na wszeli wypadek: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27356690
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hammer
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 01, 2004, 07:18:05 » |
|
nicienie są za drobne, najlepiej karm je pokarmem dla dorosłych ale nieco bardziej rozdrobnionym, np, Ichtio-Vit Albo nawet bardzo kalorycznym Tropicalem, szybko urosną..!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2004, 08:55:01 » |
|
Pamiętaj też o podmianach części wody co kilka dni, duże nagromadzenie azotanów też hamuje wzrost. No i wielkość akwarium też ma jakieś znaczenie - im większe tym lepiej.
Napisz też jaką masz temperaturę wody.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
Dorota_
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2004, 09:26:13 » |
|
Temperatura 25*. I mam jeszcze pytanie... Jak podmieniam czesc wody to moge prosto z kranu czy musi ona odstac kilka dni? Bo do tej pory odstawialam ja na 2 - 3 dni, ale zauwazylam ze niektorzy leja prosto z kranu..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2004, 09:28:23 » |
|
Moim zdaniem lepiej odstawiać, chociaż 12 godz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2004, 10:16:12 » |
|
Tak odaw ją bo chlor może je zabić najlepiej na jeden dzień 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 02, 2004, 08:54:34 » |
|
Tak, są tacy co leją prostoz kranu ale my przecież chcemy dal naszych rybek jak najlepiej. Podczas odstania utleni się chlor a i temperatura wody korzystnie wzrośnie. U mnie woda do podmiany stoi minimum 2 doby, gdy jest dodatkowo filtrowana chlor ulatnia sie nawet w 12 godzin. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dorota_
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2004, 00:38:26 » |
|
Jeju kocham was!!! To działa!!! Moje rybki zaczęły rosnąć!!!  )))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|