Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Ameryka « Moje gupiki nie rosna...
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Moje gupiki nie rosna...  (Przeczytany 11614 razy)
Dorota_
Nowy
*

« : Czerwiec 30, 2004, 18:53:28 »

Jakieś dwa miesiące temu wzięłam od wujka 4 małe gupiki. Miały wtedy jakieś niecałe 2 miesiące więc nie były kolorowe. Teraz mają ok 4 miesięcy i wcale nie rosną! Nie zrobiły się kolorowe (w sumie to nic... bo to mogą być samiczki) i są malutkie... Nie urosły nic... A gupiki z tego samego miotu u wujka są już prawie wielkości dorosłego osobnika i mają super kolorki. Co robię nie tak? Chciałabym, żeby urosły w końcu...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 30, 2004, 19:15:45 »

Czym i jak często je karmisz?
Do prawidłowego wzrostu wymagana jest zróżnicowana dieta, zarówno suche płatki (mogą być vitaminizowane) jak i pokarm żywy.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Dorota_
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2004, 19:30:37 »

Karmię je kilka razy dziennie małymi porcjami. Niestety żywego pokarmu nie mogę dostać w sklepach w moim mieście więc karmię je tylko suchym pokarmem...
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2004, 19:37:47 »

Moze być mrożony, mrożona ochotka (max 2x w tygodniu), mrożony wodzień (szklarka), chyba nawet dafnia jest mrożona ale tu poelcam upolowanie jej samemu, znajdź jakieś oczko wodne bez ryb, skombinuj drobniutką siatke  np z pończochy ( siatka która wyglada jak do łapania motyli Wink ) i zanurz ją w tym abjorku na długim kiju, powinnaś złapać troche małych, będących w stałym ruchu brązowych kropek Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Dorota_
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 30, 2004, 19:44:18 »

Ojjj.... to ja się może przejadę lepiej gdzieś do jakiegoś większego zoologicznego i kupię Smiley Wolę nie ryzykować łapiąc sama robale bo jeszcze uśmiercę swoje rybki Tongue
Dorota_
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2004, 19:52:58 »

Mam jeszcze jedno pytanie... czy nicienie mogą być? Bo znalazłam coś takiego na allegro i mogłabym sobie kupic. Pisze ze to pokarm dla narybku, ale duze ryby chyba tez beda jesc? Podaje link na wszeli wypadek: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=27356690
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Lipiec 01, 2004, 07:18:05 »

nicienie są za drobne, najlepiej karm je pokarmem dla dorosłych ale nieco bardziej rozdrobnionym, np, Ichtio-Vit Albo nawet bardzo kalorycznym Tropicalem, szybko urosną..!
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2004, 08:55:01 »

Pamiętaj też o podmianach części wody co kilka dni, duże nagromadzenie azotanów też hamuje wzrost.  No i wielkość akwarium też ma jakieś znaczenie - im większe tym lepiej.

Napisz też jaką masz temperaturę wody.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Dorota_
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2004, 09:26:13 »

Temperatura 25*. I mam jeszcze pytanie... Jak podmieniam czesc wody to moge prosto z kranu czy musi ona odstac kilka dni? Bo do tej pory odstawialam ja na 2 - 3 dni, ale zauwazylam ze niektorzy leja prosto z kranu..
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2004, 09:28:23 »

Moim zdaniem lepiej odstawiać, chociaż 12 godz.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
jacek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Lipiec 01, 2004, 10:16:12 »

Tak odaw ją bo chlor może je zabić najlepiej na jeden dzień  Smiley

Pozdrawiam wszystkich :-)
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 02, 2004, 08:54:34 »

Tak, są tacy co leją prostoz kranu ale my przecież chcemy dal naszych rybek jak najlepiej. Podczas odstania utleni się chlor a i temperatura wody korzystnie wzrośnie. U mnie woda do podmiany stoi minimum 2 doby, gdy jest dodatkowo filtrowana chlor ulatnia sie nawet w 12 godzin.
Pozdrawiam.

Dorota_
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 03, 2004, 00:38:26 »

Jeju kocham was!!! To działa!!! Moje rybki zaczęły rosnąć!!! Smiley)))
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 03, 2004, 07:36:55 »

Coś szybko to zauważyłaś, wypuściły odnużki czy jak ?  :wink:  Smiley

Dorota_
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Lipiec 03, 2004, 08:58:28 »

hehe, nie no... naprawde Smiley one sa tak malutkie ze widac kazdy minimetr wiecej Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: