julia20
Nowy

|
 |
« : Maj 11, 2008, 10:59:53 » |
|
 Cześć  Jestem początkującym akwarzystą. Moja akwarium 120 L, filtr wewnętrzny od 150 do 250 L , temp. wody 27, pH 7.8 - 8 (nie daje rady zbić- stosuje SERS pH MINUS). Dodaje również SERA NITRIVEC - BIO KULTURY. Nie posiadan żywych roślinek. Pokarm urozmaicony: JBL : novo grano mix, novo fect, novo perl, TROPICAL: betta, wafers, SERA:vipan. Obsada 4 górami ( zostały 2), 4 skalary (zostały 3), 13 gupikow, 6 molinezji, 2 mieczyki, 3 glonojady, 2 sumiki. Moje skalary i gurami mają przekrwione oczy, nie jedzą, nie pływają , chowają się po kątach. Dzisiejszej nocy padły mi 2 górami i 1 skalar, chociaz profilaktycznie stosowałam MFC. Pozostała ryby nie widać żeby były chore. Chore ryby przełożyłam do mniejszego akwarium dałam MFC wg zaleceń, podniosłam temp 29 stopni i zwiększyłam napowierzenie. Nie wiem co to za choroba i jak mam ją leczyć. Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2008, 11:41:20 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2008, 12:39:03 » |
|
A co w tych warunkach jest fatalnego?
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2008, 12:51:53 » |
|
Obsada 
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 11, 2008, 13:06:22 » |
|
A co jest złego w tej obsadzie? W sklepie zoologicznym (najlepszy w moim mieście) nie mieli przeciwskazań co do tej obsady. Już wcześniej pisałam , że jestem dopiero początkująca i bardzo chętnie posłucham rad doświadczonych akwarystów. Nie posiadam żywych roślinek gdyż nie znam się na tym.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
Wookee
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 11, 2008, 14:18:39 » |
|
Jak na moje to po prostu za dużo ryb na taki baniaczek. Nie masz roślin więc pewnie NO3 jest wysokie.
Jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilości? Jak czyścisz filtr? Masz jakieś testy wody poza PH? Ile dajesz jedzenia? Jakie masz PH wody w kranie?
Temperatura wody chyba za wysoka
Nie lej więcej tego świństwa na PH! Sprawdź, prawdopodobnie coś Ci podnosi poziom Może jakieś skałki wapienne masz? A może żwirek do bani? - Najłatwiej sprawdzić to tak: Wyjmujesz daną skałkę z akwarium i polewasz ją tym testem. Jak zaczyna się pienić znaczy, że to Ci podnosi to PH. Ja tak głupio wsadziłem kiedyś skałkę wapienną bo dostałem akwarium od kogoś komu zdychały rybki i sięzniechęcił
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2008, 14:22:45 wysłane przez Wookee »
|
|
 Narożnikowe 350l
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 11, 2008, 18:52:03 » |
|
Posadz rośliny i przestań lać chemię  to problemy znikną.Rośliny (odpowiednie oczywiście)sadzisz w żwirze pod nie kulki gliniano torfowe ,odpowiednie światło i same sobie rosną.To naprawdę nic trudnego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2008, 19:14:46 » |
|
Jeżeli chodzi o wysokie pH wody to stwierdziłam że kamienie (grys dekoracyjny) nie podnoszą pH, W akwarium mam jeszcze sztuczny zamek i rośliny i korzeń. Padła mi jeszcze jedna gurami. Po śmierci zauważyłam że ma wyłupiaste oczy i żadnych innych zmian nie zauważylam. Jutro kupię roślinki.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2008, 19:23:06 » |
|
Zgadzam się z mario27-28. Koniecznie posadź rośliny. Z pewnością w tej chwili poziom związków azotowych jest tak wysoki, że może pozabijać Ci ryby. Rośliny działają jak filtr biologiczny i pochłaniają szkodliwe związki. Nigdy nie stosuj chemii profilaktycznie. Chemia to ostateczność. Podejrzewam, że nie masz zbyt silnego światła, więc wybierz rośliny niezbyt wymagające pod tym względem np.: nurzańce, kryptokoryny, mikrozorium, anubiasy, rogatek, niektóre żabienice. .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2008, 19:35:43 » |
|
NATYCHMIASTOWA PODMIANA WODY i to duzo . niestety nie wiemy jak prowadzisz akwa ,wiec trudno cos poradzic .wlalas pol apteki w wode 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2008, 19:54:48 » |
|
Jutro podmienię wodę, zrobię nowe dno i posadzę roślinki. Woda do podmiany stoi od wczoraj. Czy te roślinki mogę posadzić w jakiś naczynkach żeby było łatwo czyścić akwarium za pomocą odmulacza. W akwarium podmieniam 1/3 wody raz w tygodniu, uprzednio odstaną przez 2 dni. Z jakich środkow chemicznych mam zrezygnować żeby nie było za dużo chemii. Prawdę mowiąc to w sklepie zoologicznym kazali mi te wszystkie preparaty dodawać. Jak posadzę roślinki to po jakim czasie mogę zbadać pH wody?
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 11, 2008, 20:02:22 » |
|
 nie sluchaj sprzedawcow .oni sa od sprzedawania . ph bada sie na biezaco . w ustabilizowanym zbiorniku ok raz /tydzien . roslinki nie zalatwia sprawy natychmiast .napisz cos o filtrze . moze ph podnosi zwir .-niektore maja rozdrobnione muszle . ph nawet jezeli ma 8 nie jest w tej chwili najwiekszym problemem .twoje ryby sa zatrute .tak ,jak ktos juz pisal .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cortez
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 11, 2008, 22:07:15 » |
|
Nie wlewaj już MFC. Nitrivec możesz stosować do ustabilizowania sytuacji w akwa. Czy po dodaniu ph minus badałaś do jakiego poziomu obniża odczyn podmienianej wody? Roślinki można zostawić w doniczkach zawierających bogate podłoże, ale nie ma takiej potrzeby. Można dać nawóz w postaci kulek lub tabletek w miejsca gdzie sadzisz i rośliny szybko rozwiną system korzeniowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 11, 2008, 22:16:57 » |
|
A ja mam jedno proste pytanie - czy akwarium dojrzało przed wpuszczeniem ryb ?? Jak dlugo stoi to akwarium, jakie podmiany wody ... Teraz skupiłbym się na ustabilizowaniu akwarium, doprowadzeniu do rownowagi biologicznej zachwianej przez leczenie no i posadzenie jakis zywych roslin - sa one bardzo pomocne, o ile nie konieczne w procesie biologicznym w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
julia20
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 12, 2008, 08:03:21 » |
|
Moja woda ma twardość powyżej 8. Jak dodam pH minus to trochę się obniża. Akwarium mam ok 2 miesiące i już przeżyło ospe. Dałam radę wyleczyć rybki a teraz jeszcze to. Te rybki co mi zdychają mają 2 miesiące. Od wczoraj nic mi nie padło (z tych przełożonych do małego akwarium). Mało się ruszają ale jedzą. Może coś z nich będzie. Nie wiem jak dłudo mam je tam trzymać , bo boję się że jak je przełoże do pozostałych rybek to i one się zarażą. Filtr mam zwykły ( o dość dużej wydajności 700L/h) co do mojego 120 L akwarium chyba w zupełności wystarcza.
|
|
|
|
|
|
JULIA
|
|
|
|