Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Molinezje, dziwne zachowanie po podmianie wody i czyszczeniu filtra.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezje, dziwne zachowanie po podmianie wody i czyszczeniu filtra.  (Przeczytany 1535 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Maj 05, 2008, 19:09:25 »

W sobotę wieczorem podmieniałem wodę i czyściłem filtr w moim LowTech'u 112l założonemu na bazie ziemi ogrodowej. Podmieniałem ok 40%. Filtr czyściłem w wodzie spuszczonej z akwarium. Po zamontowaniu wszystkiego z powrotem, dolaniu odstanej wody (ok. 36h) 1:1 kranówka/RO + troszkę potasu (wiem, że to Low tech i nie powinienem - ale nie mogę patrzeć na te dziury w roslinach) - fitr chodził na sporych "obrotach" - chciałem szybko doprowadzić wodę do stanu kryształowego. Poniekąd się udało - dzisiaj woda idealnie klarowna... ale...

Na drugi dzień po podmianie - zauważyłem jakby mniej narybku molinezji i troszkę mniej narybku zbrojnika niebieskiego... narybek molinezji wyraźnie mniejszy (ale może żyją tylko się pochowały) zbrojnika - trudno powiedzieć... A dzisiaj - wszystkie dorosłe molinezje się schowały w roślinach. Wogóle ich nie widać. Do jedzenia podpływają podpływają "z opóźnieniem"... zawsze były zanim się pokarm wsypało... ba - pływały jak głupie przy przedniej szybie jak się tylko ruszyłem w pokoju - bo liczyły na jedzenie - a teraz nic. Jakbym nie miał ryb w tym akwarium. Na pierwszy rzut oka, pustka w zbiorniku...

Parametry wody - takie same jak przed podmianą - OK (temperatura 26C, PH 7,2, KH i GH ok 10, NO2 - 0, NO3 - 25). Moilnezje nie mają żadnych oznak chorobowych - poza zachowaniem. Coś radzicie ??

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2008, 19:18:35 »

Mnie tak raz się takie coś zdarzyło - i w bardzo krótkim czasie tj. po dwóch dniach wszystko wróciło do normy, pewnie to po prostu stres.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2008, 19:44:37 »

Mniejmy nadzieję. Jak się nie ruszam w pokoju to po pewnym czasie (kilku, kilkunastu minutach) molinezje normalnie wypływają. Ale jak tylko wstanę z krzesła, albo podejdę do akwarium, to znowu się wszystkie chowają...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2008, 20:59:43 »

Boją się pewnie i tyle. Chyba że się mylę.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: