Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Aqua GregSS (Ogólne 240 l brutto) [Nowe Zdjęcia 26.09.2008]
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Aqua GregSS (Ogólne 240 l brutto) [Nowe Zdjęcia 26.09.2008]  (Przeczytany 11028 razy)
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2008, 22:11:35 »

Pilnuj ph na niskim poziomie do 6,8 aby nh unieszkodliwić i pilnuj no2 możliwe że będzie ok
Ale przygotuj się na podmiany wody

...odnośnie Ph to mam dylemat, mianowicie czy mam stosować jakieś "zbijacze" twardości... czy czekać?
Podmianę planuję po świętach.

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #16 : Marzec 17, 2008, 22:15:32 »

Facet naważyłeś piwa stąpasz po grząskim gruncie ja Ci napisałem jak uniknąć kłopotów a Ty sie upierasz przy swojemu .
Rób jak uważasz .
Ale pretensje później do samego siebie
Amen
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #17 : Marzec 17, 2008, 22:17:41 »

...odnośnie Ph to mam dylemat, mianowicie czy mam stosować jakieś "zbijacze" twardości... czy czekać?
Podmianę planuję po świętach.
Jeśli chodzi o ph to radzę obnizać przy pomocy CO2 -bimbrownie nastaw już jutro! A podmiana po świętach ? lepiej kup testy jak najszybciej (chociarz te na NO2 NO3 Nh) bo obawiam sie że poziom niebezpieczny osiągną te parametry jeszcze przed świętam i wtedy tylko podmianka ratuje Ciebie i Twoje ryby. (gdyby ryb  bylo mniej to mniejsze problemy by byly)
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 22:19:32 wysłane przez ala » Zapisane

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Marzec 17, 2008, 22:20:25 »

Ok, czyli świderki i podmiana wody.... wiem że dużo poszło nie tak, ale proszę o wyrozumiałość... za dużo się działo ostatnio i sam się trochę pogubiłem.
Nie będę stosował żandej chemii, światło już ograniczyłem. Dziękuję za wszystkie porady i proszę o więcej, jestem naprawdę bardzo wdzięczny.
Odnośnie CO2 to postaram się jak najszybciej zakupić zestaw... jak na razie skorzystam z przepisu na bimbrownię z naszego forum.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 22:23:57 wysłane przez GregSS » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #19 : Marzec 17, 2008, 22:21:27 »

Podstawowe właściwości chemiczne wody     

pH - odczyn wody, jego skala wynosi od 0 - 14, przy czym wartość 7.0 oznacza odczyn obojętny, poniżej tej wartości kwaśny, a powyżej zasadowy. Wiekszość ryb akwariowych wymaga wody o 5.5 - 7.5pH, niektóre np. z jezior Tanganika lub Malawi 7.8 - 9.5pH, w przypadku zmian, należy systematycznie kontrolować odczyn i nie dopuścić do przekroczenia wartości granicznych:
poniżej 4 i powyżej 10, które są śmiertelne dla wszystkich ryb. Korygowanie odczynu wody, możemy przeprowadzić w następujący sposób:

- aby obniżyć - dozowanie CO2, filtracja z użyciem torfu, szyszki olchy, liście dębu, preparaty (przed zastosowaniem preparatów należy sprawdzić poziom fosforanów w akwarium, większość z nich zawiera kwas ortofosforowy, a zwiększony poziom fosforanów spwoduje nadmierny rozwój glonów, o wiele lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kwasu solnego). Przed obniżaniem pH należy ustalić wartość kH, i ewentualnie skorygować do optymalnej granicy, przy której pH jest nabardziej stabilne:  6 - 8`n.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2008, 22:24:26 »

aquacid firmy tropical nie zawiera fosforu ale to z głową używaj .
Ja wole naturalne zmiany ph jak torf , szyszki , woda ro to ostatnie najlepsze rozwiązanie bo eliminuje nadmiary
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Marzec 17, 2008, 22:29:11 »

Ja wole naturalne zmiany ph jak torf , szyszki , woda ro to ostatnie najlepsze rozwiązanie bo eliminuje nadmiary

... torf albo aquacid Ph minus będzie chyba najszybszą metodą. Jedno i drugie już posiadam... Środek Tropicala już testowałem w "garnku" i wiem że stosować trzeba go bardzo ostrożnie... drastycznie obniża Ph. Muszę to sobie przemyśleć do jutra. Jeszcze raz z całego serducha Wam dziękuję.

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Marzec 17, 2008, 23:14:45 »

Ja wole naturalne zmiany ph jak torf , szyszki ,

Tak , tylko przy takim ph i raczej pewnie wysokiej twardosci torfu i szyszek musiał by ze 2 wiadra wrzucić i tak pewnie by to nic nie dało...z wyjątkiem metnej barszczowej wody... Nie da rady za pomocą torfu czy szyszek zbić takiego ph do optymalnych wartości czyli ok 7 .
Co2 pozostaje, albo inwestycja w RO
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #23 : Marzec 17, 2008, 23:16:38 »

U mnie CO2 bardzo ładnie zbiło ph. z prawie 8 do 6,5. Ale trochę to trwało. CO2 to butla z osprzętem, kupiona na allegro Smiley
bąbelek na sekundę

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Marzec 18, 2008, 13:18:18 »

Właśnie dokonałem pomiarów testerem "paskowym" Tetry, nic innego na gorąco w mojej mieścinie nie dostałem. Jak dojadą zamówione testy to mam nadzieje, że będzie dokładniej. Ograniczyłem oświetlenie i non stop aplikuję CO2.
Oto wyniki pomiarów (5 dzień):
NO3: 25
NO2:  5
GH:  >10
KH:    6
PH:    8

portfel333
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Marzec 18, 2008, 13:35:13 »

zawsze możesz kupić w sklepie wode ro.... zbije twoje parametry jakby coś. wychodzi tanio i mozna szybko reagować. w trójmieście woda ro w sklepach od 20 do 50 gr za litr tylko trzeba mieć swoje baniaki.....
Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #26 : Marzec 18, 2008, 14:27:30 »

Wydaje mi sie że masz tam wojne miedzy sumikami, bocjami i labeo Wink
Moje typy jakie rybki zostwic.
1.
3 x Bocja Wspaniała ( gdy podrosna ograniczyc liczbe)
2 x Bocja Szara( gdy podrosna ograniczyc liczbe)
2 x Bocja Tygrysia( gdy podrosna ograniczyc liczbe)
1 x Zbrojnik Niebieski
1 x Mieczyk Czarny
1 x Gurami Całujący
2 x Gurami
1 x Bojownik Sjamski
2.
1 x Zbrojnik Niebieski
1 x Mieczyk Czarny
1 x Gurami Całujący
2 x Gurami
1 x Bojownik Sjamski
2 x Labeo ( gdy podrosna ograniczyc liczbe)
2 x Labeo (Albinos) ( gdy podrosna ograniczyc liczbe)
3.
3 x Bocja Wspaniała
1 x Zbrojnik Niebieski
1 x Mieczyk Czarny (można dukupic mieczyki)
1 x Gurami Całujący
2 x Gurami
2 x Branka Sumatrzańska (rybka stadna koniecznie dukup 8 - 15 sztuk)
1 x Bojownik Sjamski
4.
3 x Bocja Wspaniała
1 x Zbrojnik Niebieski
1 x Mieczyk Czarny
1 x Gurami Całujący
2 x Gurami
1 x Bojownik Sjamski
10 x Neon Inesa ( rybka stadna + 10 - 25 sztuk)
+ 6 - 10 kirysków

Musisz zdecydowac jakie ryby zostawisz. Głównie  To zależy od twojego gustu i parametrów wody.
No i nie wiem czy brzanki i neony razem to dobry pomysl

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Marzec 18, 2008, 21:07:41 »

zawsze możesz kupić w sklepie wode ro.... zbije twoje parametry jakby coś. wychodzi tanio i mozna szybko reagować. w trójmieście woda ro w sklepach od 20 do 50 gr za litr tylko trzeba mieć swoje baniaki.....

... dzięki za radę, poczytałem sporo o filtrach RO .... i zamówiłem Smiley ( http://www.woda.com.pl/index.php?p157,odwrocona-osmoza-akwarystyczna-75gpd-z-plytka-roa3p-ustm )
do czwartku mam go otrzymać... od razu zrobię większą podmianę wody. Przy moich parametrach wody w kranie nie ma innego wyjścia.
... update:
filtr już otrzymałem Smiley i zamontowałem, woda już kapie do baniaczków.... jutro podmiana.... ph z RO rewelacja, równiutkie 6 Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 17:53:41 wysłane przez GregSS » Zapisane

Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 21, 2008, 15:10:09 »

Fajnie wygląda takie falowane, ale czy nie ma problemów z czyszczeniem przy nieregularnym kształcie?

Ogólnie fajne Smiley
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 21, 2008, 17:54:51 »

Fajnie wygląda takie falowane, ale czy nie ma problemów z czyszczeniem przy nieregularnym kształcie?

... nie nie ma, mam pierwsze czyszczenie właśnie za sobą Smiley

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: