GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 17, 2008, 22:11:35 » |
|
Pilnuj ph na niskim poziomie do 6,8 aby nh unieszkodliwić i pilnuj no2 możliwe że będzie ok Ale przygotuj się na podmiany wody
...odnośnie Ph to mam dylemat, mianowicie czy mam stosować jakieś "zbijacze" twardości... czy czekać? Podmianę planuję po świętach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 17, 2008, 22:15:32 » |
|
Facet naważyłeś piwa stąpasz po grząskim gruncie ja Ci napisałem jak uniknąć kłopotów a Ty sie upierasz przy swojemu . Rób jak uważasz . Ale pretensje później do samego siebie Amen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #17 : Marzec 17, 2008, 22:17:41 » |
|
...odnośnie Ph to mam dylemat, mianowicie czy mam stosować jakieś "zbijacze" twardości... czy czekać? Podmianę planuję po świętach.
Jeśli chodzi o ph to radzę obnizać przy pomocy CO2 -bimbrownie nastaw już jutro! A podmiana po świętach ? lepiej kup testy jak najszybciej (chociarz te na NO2 NO3 Nh) bo obawiam sie że poziom niebezpieczny osiągną te parametry jeszcze przed świętam i wtedy tylko podmianka ratuje Ciebie i Twoje ryby. (gdyby ryb bylo mniej to mniejsze problemy by byly)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 22:19:32 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #18 : Marzec 17, 2008, 22:20:25 » |
|
Ok, czyli świderki i podmiana wody.... wiem że dużo poszło nie tak, ale proszę o wyrozumiałość... za dużo się działo ostatnio i sam się trochę pogubiłem. Nie będę stosował żandej chemii, światło już ograniczyłem. Dziękuję za wszystkie porady i proszę o więcej, jestem naprawdę bardzo wdzięczny. Odnośnie CO2 to postaram się jak najszybciej zakupić zestaw... jak na razie skorzystam z przepisu na bimbrownię z naszego forum.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 22:23:57 wysłane przez GregSS »
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #19 : Marzec 17, 2008, 22:21:27 » |
|
Podstawowe właściwości chemiczne wody pH - odczyn wody, jego skala wynosi od 0 - 14, przy czym wartość 7.0 oznacza odczyn obojętny, poniżej tej wartości kwaśny, a powyżej zasadowy. Wiekszość ryb akwariowych wymaga wody o 5.5 - 7.5pH, niektóre np. z jezior Tanganika lub Malawi 7.8 - 9.5pH, w przypadku zmian, należy systematycznie kontrolować odczyn i nie dopuścić do przekroczenia wartości granicznych: poniżej 4 i powyżej 10, które są śmiertelne dla wszystkich ryb. Korygowanie odczynu wody, możemy przeprowadzić w następujący sposób: - aby obniżyć - dozowanie CO2, filtracja z użyciem torfu, szyszki olchy, liście dębu, preparaty (przed zastosowaniem preparatów należy sprawdzić poziom fosforanów w akwarium, większość z nich zawiera kwas ortofosforowy, a zwiększony poziom fosforanów spwoduje nadmierny rozwój glonów, o wiele lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kwasu solnego). Przed obniżaniem pH należy ustalić wartość kH, i ewentualnie skorygować do optymalnej granicy, przy której pH jest nabardziej stabilne: 6 - 8`n.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
TURYSTA
Gość
|
 |
« Odpowiedz #20 : Marzec 17, 2008, 22:24:26 » |
|
aquacid firmy tropical nie zawiera fosforu ale to z głową używaj . Ja wole naturalne zmiany ph jak torf , szyszki , woda ro to ostatnie najlepsze rozwiązanie bo eliminuje nadmiary
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Marzec 17, 2008, 22:29:11 » |
|
aquacid firmy tropical nie zawiera fosforu ale to z głową używaj . Ja wole naturalne zmiany ph jak torf , szyszki , woda ro to ostatnie najlepsze rozwiązanie bo eliminuje nadmiary
... torf albo aquacid Ph minus będzie chyba najszybszą metodą. Jedno i drugie już posiadam... Środek Tropicala już testowałem w "garnku" i wiem że stosować trzeba go bardzo ostrożnie... drastycznie obniża Ph. Muszę to sobie przemyśleć do jutra. Jeszcze raz z całego serducha Wam dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 17, 2008, 23:14:45 » |
|
aquacid firmy tropical nie zawiera fosforu ale to z głową używaj . Ja wole naturalne zmiany ph jak torf , szyszki , Tak , tylko przy takim ph i raczej pewnie wysokiej twardosci torfu i szyszek musiał by ze 2 wiadra wrzucić i tak pewnie by to nic nie dało...z wyjątkiem metnej barszczowej wody... Nie da rady za pomocą torfu czy szyszek zbić takiego ph do optymalnych wartości czyli ok 7 . Co2 pozostaje, albo inwestycja w RO pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 17, 2008, 23:16:38 » |
|
U mnie CO2 bardzo ładnie zbiło ph. z prawie 8 do 6,5. Ale trochę to trwało. CO2 to butla z osprzętem, kupiona na allegro  bąbelek na sekundę
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 18, 2008, 13:18:18 » |
|
Właśnie dokonałem pomiarów testerem "paskowym" Tetry, nic innego na gorąco w mojej mieścinie nie dostałem. Jak dojadą zamówione testy to mam nadzieje, że będzie dokładniej. Ograniczyłem oświetlenie i non stop aplikuję CO2. Oto wyniki pomiarów (5 dzień): NO3: 25 NO2: 5 GH: >10 KH: 6 PH: 8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
portfel333
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 18, 2008, 13:35:13 » |
|
zawsze możesz kupić w sklepie wode ro.... zbije twoje parametry jakby coś. wychodzi tanio i mozna szybko reagować. w trójmieście woda ro w sklepach od 20 do 50 gr za litr tylko trzeba mieć swoje baniaki.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Los_1988
Zainteresowany

Moje GG: 6928749
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 18, 2008, 14:27:30 » |
|
Wydaje mi sie że masz tam wojne miedzy sumikami, bocjami i labeo  Moje typy jakie rybki zostwic. 1. 3 x Bocja Wspaniała ( gdy podrosna ograniczyc liczbe) 2 x Bocja Szara( gdy podrosna ograniczyc liczbe) 2 x Bocja Tygrysia( gdy podrosna ograniczyc liczbe) 1 x Zbrojnik Niebieski 1 x Mieczyk Czarny 1 x Gurami Całujący 2 x Gurami 1 x Bojownik Sjamski 2. 1 x Zbrojnik Niebieski 1 x Mieczyk Czarny 1 x Gurami Całujący 2 x Gurami 1 x Bojownik Sjamski 2 x Labeo ( gdy podrosna ograniczyc liczbe) 2 x Labeo (Albinos) ( gdy podrosna ograniczyc liczbe) 3. 3 x Bocja Wspaniała 1 x Zbrojnik Niebieski 1 x Mieczyk Czarny (można dukupic mieczyki) 1 x Gurami Całujący 2 x Gurami 2 x Branka Sumatrzańska (rybka stadna koniecznie dukup 8 - 15 sztuk) 1 x Bojownik Sjamski 4. 3 x Bocja Wspaniała 1 x Zbrojnik Niebieski 1 x Mieczyk Czarny 1 x Gurami Całujący 2 x Gurami 1 x Bojownik Sjamski 10 x Neon Inesa ( rybka stadna + 10 - 25 sztuk) + 6 - 10 kirysków Musisz zdecydowac jakie ryby zostawisz. Głównie To zależy od twojego gustu i parametrów wody. No i nie wiem czy brzanki i neony razem to dobry pomysl
|
|
|
|
|
|
I Love Xiphophorus helleri  Plany sie zmieniają 
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 18, 2008, 21:07:41 » |
|
zawsze możesz kupić w sklepie wode ro.... zbije twoje parametry jakby coś. wychodzi tanio i mozna szybko reagować. w trójmieście woda ro w sklepach od 20 do 50 gr za litr tylko trzeba mieć swoje baniaki.....
... dzięki za radę, poczytałem sporo o filtrach RO .... i zamówiłem  ( http://www.woda.com.pl/index.php?p157,odwrocona-osmoza-akwarystyczna-75gpd-z-plytka-roa3p-ustm ) do czwartku mam go otrzymać... od razu zrobię większą podmianę wody. Przy moich parametrach wody w kranie nie ma innego wyjścia. ... update: filtr już otrzymałem  i zamontowałem, woda już kapie do baniaczków.... jutro podmiana.... ph z RO rewelacja, równiutkie 6 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 17:53:41 wysłane przez GregSS »
|
|
|
|
|
|
Kaman3000
Gość
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 21, 2008, 15:10:09 » |
|
Fajnie wygląda takie falowane, ale czy nie ma problemów z czyszczeniem przy nieregularnym kształcie? Ogólnie fajne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GregSS
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 21, 2008, 17:54:51 » |
|
Fajnie wygląda takie falowane, ale czy nie ma problemów z czyszczeniem przy nieregularnym kształcie?
... nie nie ma, mam pierwsze czyszczenie właśnie za sobą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|