Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Aqua GregSS (Ogólne 240 l brutto) [Nowe Zdjęcia 26.09.2008]
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Aqua GregSS (Ogólne 240 l brutto) [Nowe Zdjęcia 26.09.2008]  (Przeczytany 11091 razy)
GregSS
Zainteresowany
**

« : Marzec 17, 2008, 20:32:49 »

To już historia... taki był początek... całkiem nie tak dawno...

Witam Wszystkich Serdecznie,
chciałbym przedstawić Wam moje nowe aqua. Nadmieniam, że wszystkie rury,kable, brak tła będą wkrótce korygowane. Akwarium miało powstać znacznie później (po mniej więcej miesiącu dojrzewania) jednak niedomaganie starego baniaka (179 l brutto) wymogło bardzo gwałtowny start nowego. Start, który złamał wszelkie zasady akwarystyki. W jeden dzień musiałem zdążyć z całą przeprowadzką...  Shocked ... Moje kochane maleństwa do dnia dzisiejszego dzielnie to jakoś znoszą, ale jak będzie dalej nie wiem. Mam nadzieję, że ok.
Obecnie czekam na dostawę testów i odbłyśników do świetlówek. W miarę "postępów" będę temat uzupełniał... I wybaczcie jakość zdjęć, mój Samsung L 700 nie wyrabia bez lampy. Ale do rzeczy Smiley :

Rozmiary:

120x40x50 fala (240 l brutto)

Oświetlenie:

2x 30 W SYLVANIA AQUASTAR I DAYLIGHTSTAR - 10h/dobę
 2 x 24W SYLVANIA GROLUX 8500 K - 10h/dobę

Filtr:

Fluaval 305 ; wkład:gąbka, ceramika, biobale; żadnego napowietrzania

Grzałka:

AquaEl 200 W (temperatura stała:26 stopni C)

CO2:

3 kg butla CO2 + reduktor + licznik bąbelków + szklany dyfuzor (3 bąbel/sek)/24h non stop

Parametry wody:

no3 10
fe    ?
po4  ?
no2  0
GH   5
KH   5
ph   6.8

Fauna:

2 x Bocja Szara
2 x Bocja Siatkowana
1 x Zbrojnik Niebieski
1 x Mieczyk Czarny
1 x Gurami Całujący
2 x Gurami Dwuplamisty
16 x Neon Inesa
1 x Bojownik
2 x Pielęgniczka Ramireza

Flora:

Hygrophila
Ludwigia repens - 6 sztuk
Bacopa monnieri - 9 sztuk
Alternathera reinecki - 2 sztuki
Alternathera rubra - 2 sztuki
Hygrophila "Thailand" - 2 sztuki
Alternathera lilana - 2 sztuki
Cryptocoryna Tropica - 1 sztuka
Egeria densa - 2 sztuki
Cabomba carolinniana - 6 sztuk
Ludwigia perennis - 1 sztuka
plus ze trochę ze starego zbiornika.

Podłoże składa się z:

-ziemi ogrodowej ~ 12 kg
-torf kwaśny ~ 6 kg
-keramzyt
-węgiel aktywowany (z wkładów do filtra)
na to podłoże dla roślin filtus floran 4litry i tetra plant complete substrate 5,8 litra.
Nie stosowałem jakichkolwiek siatek czy moskitier tylko bardzo mocno "ubiłem" to wszystko. Całość przysypałem żwirkiem kwarcowym 0,1 - 0,3 oraz 0,5 - 1 mm.
Kolejną warstwę podłoża tworzą również żwiry kwarcowe od 0,8 - 3 mm co daje całkowitą grubość dna akwarium w przedziale od ok. 80 mm z przodu do ponad 120 mm z tyłu akwarium.
Żadnej części składowej nie płukałem, nawet żwirów.

Na koniec nadmienię, że jestem TOTALNYM AMATOREM Grin.
Dlatego proszę o porady i surową ocenę....

Po 2 tygodniach(24.03.2008):

01.05.2008

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=541f511cc5c6a5b2

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=4401968d0a32bd53

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=d17505d1cc0def8d

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=544c2016a2c1692c

26.09.2008

« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2009, 17:59:13 wysłane przez GregSS » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2008, 20:40:32 »

Hej, witamy na forum Grin

No faktycznie, do poprawki będzie sporo.
Przede wszystkim ryby. 240 l to sporo ale za mało na 7 bocji i 4 labeo i jeszcze 3 gurami Roll Eyes
Musisz pomyśleć nad obsadą, obejrzyj sobie wątek "obsady" to dojdziesz do wniosku, że Twoje ryby wkrótce zaczną się bardzo ale to bardzo denerwować.

Do takiego akwa CO2 Filtusa to stanowczo za mało. Kup sobie na allegro butlę z całym osprzętem. To oszczędność i czasu i nakładu pracy.
No i testy. Koniecznie sprawdź parametry i podaj tu na forum, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć.

Wystrój akwa mi się podoba. Ale dobór ryb....hmmm....bardzo kiepski.
No i nie wypłukany żwir....chociaż na zdjęciu nie wygląda tragicznie.
Ale niech mądrzejsi się wypowiedzą
pozdrawiam papa

p.s. jak 4 labeo ze sobą współistnieją?

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Idd
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 17, 2008, 20:43:45 »

o boże.

akwa śliczne. poprostu superanckie. jak rośliny się rozrosną to...  Marzyciel
a o reszcie to niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni ode mnie xd

60l. , 25l. ; D
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 17, 2008, 20:46:28 »

p.s. jak 4 labeo ze sobą współistnieją?

.... jak na razie nie ma żadnych problemów.... teraz wiem jak wygląda labeo.... kupiłem je jako malutkie "hokejówki", a w dodatku bardzo łagodne rybki... do tego sklepu już nie chodzę... poza największym osobnikiem (około 10 cm) który czasem "gania" gurami nic się nie dzieje....
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 20:58:32 wysłane przez GregSS » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #4 : Marzec 17, 2008, 20:53:41 »

no właśnie, pytam bo labeo to raczej agresywne rybki nie powinno się ich trzymać razem....tak czytałam ale ile w tym prawdy?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Marzec 17, 2008, 21:06:05 »

akwarium bardzo ladnie się prezentuje -za wyjątkiem wody bo jakaś malo przezroczysta.
 Co do obsady to najlepiej zeby bocje byly z jednego gatunku np.5 ale nie wspaniale tylko któreś mniejsze , co do 4 labeo to zobaczysz z czasem jak to będzie wyglądalo -bo wiem z doświadczenia że wcale nie musi być regulą agresja wewnątrz gatunkowa labeo ale 4 to i tak za dużo bo rybka rośnie również spora i nie wiem czy z bocjami się dogadają na tej pow. dna . żostawila bym parkę gurami , zbrojnika i neony a reszta aut. z wielu przyczyn: brzanki stadne(ok.10/15szt. by musialo być) i odgryzać lubią, sumik rekini to tzw. panga -ryba kulinarna która może dorosnąć do metra ,itd.   
 Widzę tam roślinkę doniczkową wywal ją bo szybko zgnije i wode zapaskudzi (to ta z bialą obwódką po lewej). CO2 podawaj z bimbrowni lepiej bo spraj w 240 to na nic. Zmierz pozostale parametry.

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 17, 2008, 21:32:07 »

akwarium bardzo ladnie się prezentuje -za wyjątkiem wody bo jakaś malo przezroczysta.
 Co do obsady to najlepiej zeby bocje byly z jednego gatunku np.5 ale nie wspaniale tylko któreś mniejsze , co do 4 labeo to zobaczysz z czasem jak to będzie wyglądalo -bo wiem z doświadczenia że wcale nie musi być regulą agresja wewnątrz gatunkowa labeo ale 4 to i tak za dużo bo rybka rośnie również spora i nie wiem czy z bocjami się dogadają na tej pow. dna . żostawila bym parkę gurami , zbrojnika i neony a reszta aut. z wielu przyczyn: brzanki stadne(ok.10/15szt. by musialo być) i odgryzać lubią, sumik rekini to tzw. panga -ryba kulinarna która może dorosnąć do metra ,itd.   
 Widzę tam roślinkę doniczkową wywal ją bo szybko zgnije i wode zapaskudzi (to ta z bialą obwódką po lewej). CO2 podawaj z bimbrowni lepiej bo spraj w 240 to na nic. Zmierz pozostale parametry.

woda mam nadzieję, że się wyklaruje (akwarium ma 4 dni) ...
odnośnie obsady,  wiem moja wina - będzie korygowana...
tą roślinkę jutro wywalę...
CO2 dokupię w przyszłym miesiącu Smiley

dzięki za informacje, jak napisałem to moje pierwsze prawdziwe aqua i wiele jeszcze nauki przede mną.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2008, 21:36:03 »

4 DNI Huh Huh i już ryby Shocked Roll Eyes nie dojrzewalo  Huh marnie widzę niestety to akwarium... poczytaj podstawowe wiadomosci o dojrzewaniu zbiornika .  Undecided

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 17, 2008, 21:40:56 »

4 DNI Huh Huh i już ryby Shocked Roll Eyes nie dojrzewalo  Huh marnie widzę niestety to akwarium... poczytaj podstawowe wiadomosci o dojrzewaniu zbiornika .  Undecided

... jak napisałem we wstępie w poprzednim nastąpił "crush" (w postaci rozszczelnienia) i musiałem tragicznie przyśpieszyć przesiadkę, która nota bene miała być za jakiś miesiąc... nie miałem wyboru...... Nie jest mi wesoło z tego powodu.

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 17, 2008, 21:53:56 »

ale dałeś chodziarz filtr ze starego i część wody Huh?

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 17, 2008, 21:56:30 »

ale dałeś chodziarz filtr ze starego i część wody Huh?

... filtr chodził w starym ponad trzy tygodnie, dodatkowo po przenosinach dorzuciłem cztery tabletki bakteryjne.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #11 : Marzec 17, 2008, 21:57:47 »

mam nadzieję że nie plukaleś tego filtra

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2008, 22:02:39 »

i dodałeś do nowego akwa przynajmniej sporą część starej wody?

GregSS
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2008, 22:03:10 »

mam nadzieję że nie plukaleś tego filtra

nie, nie płukałem dodatkowo przeszły nie płukana grzałka i część roślin oraz termometr.... gdyby większość wody nie poszła "w podłogę" ryby przeprowadzkę miałby za jakieś 30 dni... stary baniak miał dotrwać tylko do okresu dojrzania nowego. Niestety....

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2008, 22:04:38 »

i dodałeś do nowego akwa przynajmniej sporą część starej wody?
Ania a jak Twój zbiornik ....

Pilnuj ph na niskim poziomie do 6,8 aby nh unieszkodliwić i pilnuj no2 możliwe że będzie ok
Ale przygotuj się na podmiany wody
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: