Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie koszty 112 l  (Przeczytany 26263 razy)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #60 : Marzec 07, 2008, 21:02:59 »

hmmm
No to powiem Ci tak
Jak widzisz ja mam wersje ful wypas czyli wszystko po bandzie
jak znajdziesz zbiornik nówkę za 200 zl 200l panormika to życzę powodzenia
filtr ro drogi bo jak kupowałem były drogie i nie można kupić taniej
no i ostatnia pozycja zapasowe akwarium + pokrywa i oświetlenie ach zapomniałem dodać profesjonalne oświetlenie więc poszukaj 64 l z pokrywą i wypasionym oświetleniem za 200 zł a i filtr zapasowy też mam nawet 2 co do tego Smiley
A i jedna ważna uwaga popatrz na cenę  oświetlenia
A teraz policz
2000 - 900 zl - 189 osmoza - 80 zegary czasowe  to chyba wyjdzie coś poniżej tysiąca hmmm chyba się zmieściłem w 200 do 1000 zł
ps w 200 mam filtr do 600 l zbiornika
a teraz żeby nie było że jestem goło słowny
akwarium 200 koszty po twojemu i nie drogo
zbiornik 200 zl
pokrywa i pólka zamówienie  stolarz 250 zl
podłoże jakieś 50 zl
filtr 190  zl
oświetlenie 150  zł tu można taniej
grzałka 40 zl
wysyłka paletowa opek 120 żl raben 150 zl
zmieściłem się ?
 A tak bez filozofii jeden może wydać 700 zl drugi 1000 a czwarty wyda i 10 000 na jedno i te same akwarium z tym samym efektem .
Wszystko zależy kto i ile wie co jak gdzie można Smiley
Mirmil nie żebym był złośliwy ale za nim jeszcze coś napiszesz weż kalkulator i dobrze policz
zawsze masz opcję nie rób nic
ps Wielu z nas już ma nie swój pierwszy i ostatni zbiornik więc jak ktoś ma ochotę a nie wie co i jak jest tak fajniasty dział Gdzie mogę kupić Huh??/ A ile tam jest odpowiedzi i możliwości o tuuuu jest link http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,4677.0.html
aaaa było o 112 doszliśmy do 200 l lecimy ze 450 ?

« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 21:09:43 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
seba75
Gość
« Odpowiedz #61 : Marzec 07, 2008, 21:28:59 »

lecimy ze 450 ?

przyznaje rozwalajacy watek, ciekaw jestem co powiecie na 4000 zł na 375 L hmm jest to minimum, srednio czy full wypasior  Wink kto to policzy ?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #62 : Marzec 07, 2008, 21:31:19 »

lecimy ze 450 ?

przyznaje rozwalajacy watek, ciekaw jestem co powiecie na 4000 zł na 375 L hmm jest to minimum, srednio czy full wypasior  Wink kto to policzy ?
mogę za parę dni odpowiedzieć nie mam cennika na półkę i pokrywę  do 375 oraz zbiornika ale średnio 1 zł 1 L
seba75
Gość
« Odpowiedz #63 : Marzec 07, 2008, 21:34:30 »

czyli zgadza sie, ciekaw jestem jak to w opini uzytkownikow wypas, sredniocha czy tanizna  Wink prawde mowiac czesc rzeczy jak szafka czy pokrywa wlasnej roboty bedzie ale nie mega oszczednie  Smiley
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #64 : Marzec 07, 2008, 22:04:02 »

TURYSTA: usprawiedliwiasz się czy tłumaczysz??? Grin

skoro tak dobrze znasz ceny to policz jeszcze raz czy możesz złożyć 112l z pokrywą szafką i osprzętem za 700zł??? dorównujące kunsztem Twojemu "FULL WYPAS" i przyznaj że za 700zł polecisz tylko taniochę

i to właśnie robisz polecasz w skrzętnych obliczeniach TYLKO nie piszesz uczciwie że na taki sprzęt to sam byś popatrzeć nie chciał

kompletnie nie rozumiem niektórych Forumowiczów sami opływają w luksusy akwarystyczne, a innym umieją polecać tylko najtańsze rzeczy czyżby mieli sklepy akwarystyczne z takim tanim chińskim szajcem??

papa

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #65 : Marzec 07, 2008, 22:49:12 »

Nie będe pisał tu wielkiej filozofii i sie usprawiedliwiał przed Tobą  ale patrz się i ucz

to lecimy
Wersja lekka full wypas
zbiornik nowy 112l  90 zl zbiornik od szklarza  spotkać go można na giełdach akwarystycznych
filtr nowy zewnętrzny 197 do 205 zl tetra tex 700 lub jdb 120 cp 180 zl made in de a nie china
podłoże 30 zł mój przepis + żwirek rzeczny
pokrywa + pólka  wersja stolarz 150 zl tu kwestia wyboru
oświetlenie + statecznik 150 zl można i taniej statecznik elektroniczny 4 stykowy  65 zl  philips aquarele 18 wat 25 zl osram bio lux 25 zl 18 wat  sylwiana gro lux 2x18 wat 22 zl  (
wysyłka opek jako paleta 120 zł jako paczka dhl 50 zl + ubezpieczenie
rośliny od Emi Lub Turysty (mam częste przycinki i pomagam innym którzy startują zresztą Emi też )
hm zmieściłem się albo i nie
Jak ktoś by mi podarował taki sprzęt biorę w ciemno

A teraz niech jakiś użytkownik kto ma te klocki które opisałem czy to dziadostwo czy można temu zaufać czy to coś warte czy nić
Teraz Mirmil do sklepu
ps Ty pewnie na swoje 450 l wydasz około 20000 tyś więc żebyś zbytni nie kombinował poszukaj na allegro ARGUSA Smiley

Mirmil i nie szajcem tylko szajsem  Good !
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 23:00:22 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #66 : Marzec 08, 2008, 00:02:03 »

Kurka wodna dlaczego tak na siebie naskakujecie kto ma za ile akwa itd to co wybierzesz i będziesz uważał, że jest dobre to kupuj i tyle. Ja mam dokładnie 112l i zaraz podsumuję mniej więcej, gdyż niektórych cen już dokładnie nie pamiętam.
to tak
akwarium z pokrywa -  230 zł
2 świetlówki osram - 2x25 zł = 50
2 świetlówki Narva - 40 zł
statecznki 40zł
4 oprawy bryzgoszczelne - 20 zł
2 świetłówki philips - 2x20zł = 40
4 timer;y - 20zł
żwir hmm dużo tego około 30 zł
rośliny 70 zł i nadal dokupuję
filtr - 50zl czekam na tetra ex 700 około 200zł
butla CO2 130 zł
reduktor elektor zawór dyfuzor - 235 zł
testy 100 zł
nawozy koło 100 zł
podłoże 30 zł

niewiem czy to wszystko ale jakoś tak to wygląda

Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #67 : Marzec 08, 2008, 08:23:59 »

witam ponownie

radula: zapewniam Cię nikt na siebie nie naskakuje i nikt sie nie zapowietrza ani nie denerwuje

trwa dyskusja największych filozofów forum ze mną i każdy stara się udowodnić że jest w stanie złożyć 112l za 700zł i nazywać to porządnym zestawem a nie taniochą, sam składałem 112l i utrzymuję go więc wiem ile co kosztowało i ile kosztuje, dlatego mogę śmiało podyskutować na ten temat

jak sam napisałeś Twój zestaw 112l wyszedł grubo ponad 1000zł fakt że jest pół profesjonalny jeśli chodzi o akcesoria - a co z rybami??? - to też jest koszt

cieszy mnie to że RADULA: napisałeś o swoim akwa a nie polecasz od razu jakiegoś najtańszego badziewia na początek dla początkującego - o to chodzi żeby ludziom pokazać co się ma i z czego jest się zadowolonym a nie polecać to czego się nie sprawdziło ale zato TANIO - a potem martw się sam "no i po rybkach.."

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

p.s. nie chciałem nikogo obrazić ani dokuczyć jeśli ktoś poczuł się obrażony proszę napisać przeproszę

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Marzec 08, 2008, 10:30:12 »

A powiedz mi co jest wg ciebie badziewiem ?
to, że ktoś ma np. kaskadę, zamiast kubełka ?
to, że ktoś szuka tańszych odpowiedników drogich świetlówek ?
to, że ktoś na początku postawił sobie bimbrownię, a butlę kupi potem ?
weś się zastanów, uwierz mi, że nie każdy jest tu milionerem i co się da warto oszczędzić, żeby uzbierać sobie na coś innego ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #69 : Marzec 08, 2008, 13:29:29 »

Dokładnie nikt tutaj na forum nie posiada kasy aby od razu kupić cały sprzęt większość z tu obecnych udoskonala swoje akwaria cały czas coś wymienia dokupuje itd te całe koszty są rozłożone w czasie i często dość długim. U mnie kupno tego wszystkiego co pisałem poprzednio trwało prawie 2 lata i  nadal trwa, myślę że to też trzeba uwzględnić.
Nio i dobre pytanie zadał przedmówca co dla kogo jest badziewiem??? czy cena o tym decyduje Huh

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #70 : Marzec 08, 2008, 16:48:50 »

łeeeee mam badziewie łeeeeeeeeeee i co ja teraz zrobię z tym badziewiem  łeeeeeeeee

Szkoda że Mirmil ma takie podejście echh szkoda
Mirmil coś dla Ciebie
 jeden badziew http://allegro.pl/item320052119_wyprzedaz_zestaw_classic_450_l_2x36_w_t8_argus.html
drugi badziew
http://allegro.pl/item320067685_wyprzedaz_40_taniej_zestaw_exclusive_super_450.html
trzeci badziew
http://allegro.pl/item325970306_akwarium_roslinne_500_l_exclusive_super_hqi3x150.html

ps Nie jako że idą święta to o taki badziew poproszę
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #71 : Marzec 08, 2008, 17:36:22 »

kompletnie nie rozumiem niektórych Forumowiczów sami opływają w luksusy akwarystyczne, a innym umieją polecać tylko najtańsze rzeczy czyżby mieli sklepy akwarystyczne z takim tanim chińskim szajcem??

Do takich luksusów akwarystycznych dochodzi się z czasem. Nie ważne czy masz zestaw "półprofesjonalny" jak Ty czy nieprofesjonalny jak ja ale ważne jak to akwarium wygląda i czy to co tam trzymamy dobrze się w nim czuje. Zestaw za 700 zł 112 litrów jak najbardziej da się postawić i będzie to piękne akwarium towarzyskie tylko trzeba chwilkę się wysilić oraz pomyśleć i dalej będę się tego trzymała. Nikomu nie polecam chińskiego badziewia więc nie pisz mi tu o jakiejś paranoi bo nie każdy musi mieć holendra na ADA oraz bo nie każdy ma wiedzę jak to poprowadzić i nie każdy gustuje w roślinniakach. Nie jest problemem postawić sobie high-techa ale problemem jest poprowadzić to akwarium, żeby wyglądało porządnie a nie jak wielki śmietnik.

Z mojej strony EOT.
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 17:38:15 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #72 : Marzec 08, 2008, 17:39:46 »

TURYSTA: ja mam swoją koncepcję 450l pomyślimy, a ty się o to nie martw dam rade ...

widzę że straszna zazdrość przez Ciebie przemawia czyżbyś był z Krakowa???

nie rozumiem o co Ci tak naprawdę chodzi, chyba nie mając o czym pisać piszesz co wiesz Smiley

przypominam że wątek jest nie o mnie tylko o kosztach 112l i tego się trzymajmy pisząc prawdę a nie ściemę i filozofię życiową jak niektórzy

aha i przypominam co niektórym że nigdzie nie pisałem o tym co sugerujecie że akwa za ponad 2000 Turysty to badziew

po prostu co niektórzy nie umieją czytać lub próbują sugerować coś co pochopnie wywnioskowali Tongue, a czego nie napisałem

czekam na rzeczową dyskusje jak zrobić kompletne akwa 112l za 700zł - i do tego się ustosunkujcie, a nie na opluwanie, nie zniżę sie do poziomu co niektórych

poza tym mam wrażenie że wielu nie podziela oficjalnie mojego zdania, gdyż nie chce się narazić co niektórym filozofom tego forum, i w ogóle tu nie dyskutuje

ps. EMI zacytuj w którym miejscu pisałem ze mam profesjonalny (półprofesjonalny) zestaw!!! - to jest typowy przykład niedoczytania tematu

pozdrawiam

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #73 : Marzec 08, 2008, 17:53:47 »

Mirmil heheh nie z Krakowa Smiley
Zazdrość e nie w moim stylu
Narażasz się filozofią co gdzie kiedy wolne forum cenzury brak
Trzymasz się prawdy hmmm nie sądzę bo ktoś inny Cie chyba uświadomił że 700 realne jest
Luksus w akwarystyce co to jest ? Jaśniej proszę to może Cię zrozumie
A co do mojej 200  faktycznie badziew ale działa jak luksus Smiley nie psuje się rośnie wszystko podmieniam wodę nawet jest koloru złotawego i co ja mogę od tego chcieć . Chyba tylko większego podobnego zbiornika który i tak na tym sprzęcie będzie luksusem
tetra tex  to nie eihme
grzałka aqua szuta to nie jaggery
oświetlenie świetlówki to nie HQI
sterowniki timerowy to nie  komputer
testy Jbl no faktycznie to nie zoolek
woda Ro no bo mam kranówkę do banki wiec albo rybki albo pipki
nawozy za 8 i 25 zł pg fakt nie ADA a ja tu jakieś kno3 florovity itd
rosliny od Emi fakt to nie od rataja czy plantic
zbiornik od szklarza no faktycznie nie opti
podłoże no faktycznie nie jakieś specjalistyczne jak AGA

Ale to co mam to jednak luksus ekonomiczny ale dla mnie a jak inni na to patrzą mam to w nosie
za 700 zł poskładałem 112 i to jest najważniejsze i pisząc można taniej to znak że można
i co jak bym tu chciał .
napisza Ci po mojymu
je żęs umidlisz i tela
fandzolisz i kaj nie lukniesz tam ino dioselstwo
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2008, 17:55:51 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl

« Odpowiedz #74 : Marzec 08, 2008, 18:02:35 »

Turysta: tak trzymam sie prawdy i nigdzie nie napisałem że jest to nie realne za 700zł

moim zdaniem będzie to jednak badziew a nie sprzęt

ps. doczytuj wszystko nawet jak nie jest w twoim języku

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Drukuj  

Skocz do: