Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 07, 2008, 09:55:56 » |
|
moim zdaniem i tak nie jestes w stanie przeskoczyc pewnych kosztów początkowych które zawsze są kosmiczne przy zakładaniu akwarium w porównaniu z poźniejszym utrzymaniem czy zarybianiem, czy wydasz kase dzis 1000zł czy po 50 zł przez 2 lata na jedno wyjdzie, a w drugim przypadku bedziesz mial rozpier..... przez 2 lata aż ci się odechce hodowli hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #31 : Marzec 07, 2008, 10:26:34 » |
|
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #32 : Marzec 07, 2008, 11:09:38 » |
|
, czy wydasz kase dzis 1000zł czy po 50 zł przez 2 lata na jedno wyjdzie, Weź pod uwagę , że czasami dla kogoś trudno jest wydać za jednym razem 1000 zł na akwa. Ludzie mają też inne wydatki. czy wydasz kase dzis 1000zł czy po 50 zł przez 2 lata na jedno wyjdzie, a w drugim przypadku bedziesz mial rozpier..... przez 2 lata aż ci się odechce hodowli hehe
Bzdury opowiadasz , że hej. Wręcz przeciwnie . Nie mówie , że przez dwa lata, ale pare miesięcy to dobry temat. Jest czas na planowanie, zastanowienie się co chce sie mieć w baniaku. Oczytanie się porządnie z tematem. I jeszcze jedna uwaga. Przestań Mirmił spamować.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 11:11:27 wysłane przez sircula »
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #33 : Marzec 07, 2008, 11:50:18 » |
|
moim zdaniem i tak nie jestes w stanie przeskoczyc pewnych kosztów początkowych które zawsze są kosmiczne przy zakładaniu akwarium w porównaniu z poźniejszym utrzymaniem czy zarybianiem, czy wydasz kase dzis 1000zł czy po 50 zł przez 2 lata na jedno wyjdzie, a w drugim przypadku bedziesz mial rozpier..... przez 2 lata aż ci się odechce hodowli hehe
Bo Mirmil ma akwarium na sprzedasz i chcesz sie go pozbyć i dlatego mówi takie bzdury 
|
|
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce  --------------- 
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #34 : Marzec 07, 2008, 12:11:58 » |
|
Nie jest konieczne montowanie 2 filtrów no chyba, ze to będą małe filterki.
Właśnie natknęłam się na ten wątek i oto co wydumałam. Od podstaw 2 zestawy na akwarium towarzyskie przy założeniu, ze woda w kranie ma odpowiednie parametry dla ryb, które chcemy hodować, nie ma tam być żadnego holendra:
Wersja super ekono:
- używane akwarium od znajomego, z allegro itp - cały komplet ale niekoniecznie z tym co się chce
Wersja podstawowa dla zaznajomionych już trochę z tematem akwarystyki, źródło allegro, markety (żwirek, ziemia, styropian) lub sklepy wysyłkowe:
- szkło+pokrywa standardowa 240 zł - filtr turbo filter aquael /z deszczownią - 60/80 zł - ziemia ogrodowa bez nawozów 2 zł paczka - żwirek rzeczny drobny 25 zł - korzeń lub skałki 20 zł - zestaw roślin na start (nurzańce, zwartki, moczarki, rogatki, kabomby, bakopy) - najlepiej zgłosić się do najbliższego stowarzyszenia akwarystycznego to jest szansa, ze dostanie się za darmo jakieś łatwe rosliny na start albo poszukać po forach - czasem ktoś chce oddać zbyt dużą ilość łatwych roślin - 0 zł - szafka 250 zł - grzałka 100W 35 zł - styropian pod akwarium 1 cm grubości 2,50 zł - esklarin 5 zł - testy - o podstawowe parametry wody można zapytać w wodociągach więc 0 zł - termometr 5 zł - wąż do ściągania wody 10 zł w ogrodniczym - wiadro ok 15 l - 7 zł
- ryby - można na forach albo w stowarzyszeniach przyjąć darmowe niechciane okazy za darmo albo po bardzo okazyjnej cenie - siatka do ryb 3,50 - pokarmy 10 zł - tło czarny karton 5 zł
Razem - 700 zł z czego w 4 ostatnie pozycje zaopatrujemy się miesiąc później jak akwarium dojrzeje i możemy obciąć koszt szafki jeśli mamy akwarium na czym postawić
Wersji dla tych co chcą więcej nie będę wypisywać - wygląda to tak, że jest pełna dowolność czyli rozbudowujemy podstawę o lepszy filtr, obudowę przerabiamy montując więcej świetlówek i system CO2 jeśli roślinniak bądź zmieniamy świetlówki na bardziej specjalistyczne np wybarwiające żeby podkreślić piękno ryb, dokładamy korzeni, które też tanie nie są, skałki jakieś, kupujemy testy, filtr RO, dajemy specjalistyczne podłoża, nawozy dla roślin, wydajemy fortunę na mchy i wymagające roślinki, pincety, długie nożyczki do pielęgnacji zielska, kulki nawozowe, drążone wapienie dla pyszczaków, lawę itp
Wszystko zależy co tam chcemy mieć i ile zdecydujemy się na to przeznaczyć ale podstawowe rzeczy jak szafka, szkło, filtr, grzałka i oświetlenie jest raczej nie do przejścia.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 12:16:18 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #35 : Marzec 07, 2008, 12:19:59 » |
|
Ja ma stary mebel  i chce go przerobić na szafkę pod akwarium  To co muszę do niego kupić: -papier ścierny ok.2,10zł -farba ok.10zł -lakier ok.18zł Ja te wszystkie rzeczy mam i tylko muszę brać do roboty 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 12:33:07 wysłane przez Krzysiek19 »
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #36 : Marzec 07, 2008, 12:27:58 » |
|
Emi: 700zł to naprwde super oszczędna wersja za mniej to chyba ze złomu, ludzie nie znają cen albo kombinują ze starymi rupieciami jak Krzysiek19
apropo's Krzysiek19: ja mam do sprzedania bo jak pisałem będę zmieniał na większe - 450l
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #37 : Marzec 07, 2008, 12:30:31 » |
|
Mam w domu już drugą 112 litrówkę więc wiem za ile można takie akwarium poskładać. Ceny są podane z allegro ze sklepów internetowych i dotyczą tylko nowych sprzętów. Trzeba tylko trochę pokombinować i na prawdę można nieźle zejść z ceną a wszystkie produkty podane przeze mnie są dobrej jakości.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 07, 2008, 12:35:20 » |
|
Zamiast kupować nową szafkę wole zainwestować w filtr i oświetlenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 07, 2008, 12:42:00 » |
|
Zgoda ale zamiast filtra tego co podałaś weź np filtr kubełkowy zewnętrzny, ja dodatkowo jeszcze mam brzeczek wyciszony to jest znowu koszt, szafka też super tanio wzięłaś bo gdzy chcesz dopasować do mebli to nie kupisz za 250zł, poza tym transport tego wszystkiego i jesli dostaniesz rośliny i ryba za darmo to tak ale znając życie to bez zakupów w akwarystyku do nowego akwa sie nigdy nie obchodzi nie wiem jak inni ale ja uważam że jeśli ktoś chce oszczędzać nie powinien zakładać akwarium bo pozniej tylko męczy ryby w nie najlepszych warunkach je trzymając, a najgorzej jest jeszcze jak mu w trakcie zapał akwarystyczny minie i wogole się nie opiekuje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 07, 2008, 12:50:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 07, 2008, 12:55:38 » |
|
Zgoda ale zamiast filtra tego co podałaś weź np filtr kubełkowy zewnętrzny, Co do filtra to do 112 l jak najbardziej się nadaje. Napisałam, ze można rozbudować potem o kubełek ale to już przecież można zrobić przy okazji następnych urodzin ja dodatkowo jeszcze mam brzeczek wyciszony to jest znowu koszt Brzęczek nie jest potrzebny jeśli masz deszczownię. szafka też super tanio wzięłaś bo gdzy chcesz dopasować do mebli to nie kupisz za 250zł, poza tym transport tego wszystkiego i jesli dostaniesz rośliny i ryba za darmo to tak Szafka jest akurat wypatrzona na allegro dedykowana pod akwaria, w różnych kolorach do wyboru więc z dopasowaniem do mebli nie ma problemów. Aha, cena podana już z kosztami przesyłki. Proszę: http://www.allegro.pl/item319060994_szafka_pod_akwarium_proste_lub_profil_80x35poznan.htmlale znając życie to bez zakupów w akwarystyku do nowego akwa sie nigdy nie obchodzi Nie bardzo rozumiem sens tego zdania ale chyba chodzilo o to, że bez zakupów w sklepie akwarystycznym się nie obejdzie? Może i nie ale te najdroższe rzeczy można z powodzeniem kupić wysyłkowo i czasem sporo na tym zaoszczędzić. Zestaw, który podałam zapewnia większości popularnych ryb hodowanych w 112 l godziwe życie i pełne oprzyrządowanie z którym da się z powodzeniem poprowadzić na prawdę ładne akwarium towarzyskie. Krzysiek, jeśli masz już szafkę to resztę jak się przyłożysz to kupisz za max 500 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 07, 2008, 13:00:01 » |
|
nie wiem jak inni ale ja uważam że jeśli ktoś chce oszczędzać nie powinien zakładać akwarium bo pozniej tylko męczy ryby w nie najlepszych warunkach
Chyba troszkę nie rozumiem ... Bo idąc twoim tokiem rozumowania Bo trzeba wydać kasę na wszystko na max Owszem, pisałem wcześniej, że koszt 112 to ok 1000 zł - ale da się taniej - wystarczy tylko pogłówkować  1000 zł - standardowo, w sklepach  Bo bez zewnętrznego filtra się nie da mieć dobrego akwarium ?? Filtr zewnętrzny ma wiele zalet ... ale dobry wewnętrzny również spełni swoje zadanie. Naprawdę jeśli się chce można znaleźć tanio rzeczy. Za 80 zł można poszukać używanego filtra zewnętrznego na przykład (chociaż ja na wewnętrzny o którym Emi pisała w ogóle nie narzekam). I wcale to nie musi być na drugim końcu Polski. Akwarystyka jest dla cierpliwych i do wszystkiego można dojść małymi kroczkami  Nie od razu musi to być nie wiadomo jaki wypas akwarium. Rośliny, ryby - zawsze znajdzie się ktoś kto chce oddać. Co z tego że nie są to mega wypasione gatunki - przecież dopiero zaczynamy ... Szafka - jeśli chcemy mieć akwarium to w domu zawsze znajdzie się miejsce gdzie można je postawić ... a do szafki z czasem też się dojdzie (albo i nie, jeśli nie będzie takowej potrzeby)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 07, 2008, 13:03:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 07, 2008, 13:13:28 » |
|
Seboos: nie twierdzę że trzeba wydać kupe kasy, pewnie że za marny grosz można mieć byle co, ja tam wole mieć coś czym można oko nacieszyć, a co do szafki to fakt można nawet na dwóch taboretach obok siebie  jeśli chodzi o oszczędzanie to mi chodziło o to że mając akwarium co miesiąc trzeba się liczyć z wydatkami, a nie oszczedzać na prądzie porzez wyłączanie światła czy filtra  a co do sprzedaży wysyłkowej to faktycznie Emi masz racje super tanio wychodzi ta szafka ale tylko na allegro bo w sklepach meblarskich są faktycznie wyższe ceny, przynajmniej w mieście gdzie mieszkam gdyby ktoś chciał zrobić taki zestaw jak pisała EMI musiałby wyłorzyć minimum 1000zł, (nie biorąc pod uwagę handlu internetowego - wysyłki).
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2008, 13:15:47 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
|