Ula
Zainteresowany

Moja pSinka:)
|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 18, 2008, 22:04:26 » |
|
Ja myślałam, że to taniej wyjdzie:/Strasznie drogi ten sprzęt:(Nie będzie mnie niestety stać na filtr kubełkowy, 200 zł to strasznie spora suma jak na sam filtr. Myslałam jednak narazie o jakimś filtrze wewnętrznym.Może jakieś propozycje takiego filtru? Noi planuję kupić napowietrzacz. A oświetlenie to baardzo ważna sprawa.Jestem w stanie na nie wydać do 100 zł.Obecnie mam akwarium 54 l i widzę,że te oświetlenia w komplecie z pokrywą są strasznie słabe,gdyż wolno mi roślinki rosną.
|
|
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
|
seba75
Gość
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 18, 2008, 22:12:51 » |
|
pokrywe zrobie siatke terz itd.....
jaka siatke ? Jestem w stanie na nie wydać do 100 zł.
mozesz przerobic pokrywe, i dolozyc swietlowke. Jesli chodzo o pokrywe wlasnej roboty to zrobisz ja tanio ale flaki czyli statecznik (najlepiej elektroniczny) oprawy bryzgoszczelne i dobre swietlowki to wyjdzie ponad 100 zł
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2008, 22:17:33 wysłane przez seba75 »
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 18, 2008, 22:20:17 » |
|
Adiosss pisał chyba o pokrywie i kasiorku,ale w robienie kasiorka to już bym się niebawił bo to 4zł oszczedności,a roboty kupa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
radula
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 18, 2008, 23:32:22 » |
|
witam wszystkich tak przeglądałem forum i natrafiłem na ten wątek, ja mam właśnie 112 l zakupione w zeszłym roku na allegro i zgodzę się z Seboos'em ze całkowity koszt przekroczy spokojnie 1000 zł  myślę,że kwota może oscylować nawet około 1300zł, nikt nie wspomniał nawet o testach, a to kosztuje  no chyba że ja tylko kupuję drogo. Przecież nie musicie od razu wszystkiego na raz kupić, można tworzyć wszystko powoli i koszty będą się rozkładały, ja tak robię,ale przecież to hobby i poniesionych kosztów się nie liczy  )) to czysta przyjemność
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2008, 23:41:01 wysłane przez radula »
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 19, 2008, 13:38:06 » |
|
nikt nie wspomniał też o podłożu (no chyba że ma być bez roślin), dekoracji (kamienie, korzenie, tło), książce (choć jedną warto chyba mieć i przeczytać) itp.
oczywiście wszystko można wykonać samemu, ale to chyba nie dla początkującego akwarysty.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 19, 2008, 18:17:55 » |
|
Huh.No ja tak właśnie zrobię. Będę kupować partiami te wszystkie akcesoria.Raz to raz tamto, a nie wszystko na raz. A możecie polecić jakiś filtr tańszy niż 200 zł, może jakiś wewnętrzny jednak nadawałby się do takiego akwarium??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #22 : Luty 19, 2008, 18:48:05 » |
|
Wewnętrzny już raczej nie, polecam kaskadę Aquael FZN-2 ok 70zł
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|
mario27-28
|
 |
« Odpowiedz #23 : Luty 19, 2008, 19:12:45 » |
|
Poniżej 200zł to są już zewnętrzne na allegro; tetra 700,lub jbl 250(coś ok.180zł),chć tego drugiego to niepolecam bo go mam i głośno działa,mimo że raz wymieniali mi już wirnik.Chociaż jak na początkugo włączyłem to niewiedziałem czy wogóle chodzi,taki był cichy.Jak kupisz któryś co ci podałem to będziesz miał filtrację cacy i wew.nie trzeba w twoim przypadku.To że będzie większy niż podaje to producent to nie szkodzi nawet przeciwnie,lepsza jest nadfiltracja niż wszystko na styk.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ula
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #25 : Luty 19, 2008, 21:23:56 » |
|
Dzięki za wszelkie rady :)Zdecyduje się chyba na tę kaskadę,70 zł to jeszcze nie tak strasznie dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #26 : Luty 19, 2008, 21:26:47 » |
|
mam i polecam 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
bullet
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Luty 23, 2008, 11:37:01 » |
|
Jak zakładałem swoją 112 to za akwa zapłaciłem około 90 pln, filtr halilea 42pln, grzałka 100 W z termostatem około 30 pln, tło czarne wewnętrzne 26 pln, pokrywa chyba 100 no i termometr i siateczka dla ryb około 5 pln. Więc koszt niezbędnych akcesorii może zmieścić się w granicach 300 zł. To tego oczywiście dekoracje, testy, preparaty, rośliny, pokarmy no i ryby, ale tu jest zbyt duża rozbieżność cen aby podać jakąś sensowna średnia. Jednak myśle, że można założyć 112 i zmieścić sie w 400 pln, oczywiście nie będzie to rewelacja....chociaż  Zapomniałem napisać ze ceny są bez kosztów wysyłki. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 07, 2008, 09:15:27 » |
|
Witam racja ja za wszystko tez dalem ponad 1500zł wraz ze żwirem kamieniami i osprzętem bez szafki teraz sprzedaję 112L z szafką szybka pod akwa, filtrem zew., brzęczkiem, rybami i roślinkami http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,14265.0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 07, 2008, 09:21:11 » |
|
Huh.No ja tak właśnie zrobię. Będę kupować partiami te wszystkie akcesoria.Raz to raz tamto, a nie wszystko na raz.
I słusznie. Ja też tak robiłem pare lat temu jeszcze w latach studenckich, kiedy kasy brakowało. Powiem , że dobrze na tym wyszedłem...W jednym miesiącu kupiłem szkło , w drugim filtr, coś tam dostałem na urodziny.Najważniejsza zaleta tego jednak taka, że przez ten czas zanim skompletujesz wszystko masz okazję spooorooo poczytać i ustrzeć się błędów, które często popełnia się gdy wszystko chce się szybko i odrazu:D pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|