Adiosss
Nowy

|
 |
« : Luty 17, 2008, 22:28:22 » |
|
Wiedz dziś mam pytanie a mianowicie ile by mnie kosztowało akwarium 112 l. Jeśli możecie to podajcie koszty na allegro/w sklepie oczywiście bez opsady jak by sie pytanie powtórzyło to z gury przepraszam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ula
Zainteresowany

Moja pSinka:)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2008, 23:19:33 » |
|
Właśnie dobre pytanie.Też planuję załóżyć 112 lub 125 l. Jakbyście mogli podajcie koszt akwarium,filtr,grzałka, ale żeby nie były za drogie. I jakie oświetlenie do takiego akwarium jest potrzebne,aby roślinki ładnie rosły 
|
|
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
Ula
Zainteresowany

Moja pSinka:)
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2008, 23:21:34 » |
|
Nie za drogie mam na mysli nie firmy z górnej półki. Ale też i nie najgorsze.
|
|
|
|
|
|
45 l 7 neonów innesa 3 danio 1 neritina communis
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2008, 09:43:46 » |
|
Ile zbiorników, ile różnych rozwiązań technicznych ,tyle cen. najlepiej wejdzcie sobie na allegro popatrzcie a jak się zoriętujecie co wam pasuje ,co wam się podoba i na co was stać to możecie popytać co inni forumowicze myślą na temat waszych wybranych poropozycji , na pewno wam coś doradzimy. W sklepach ceny oczywiście wyższe, ale towar można zobaczyć, dotknąć na miejscu , krótsze oczekiwanie na dostawę... Wiem że większość osób preferuje allegro ja jednak wolę tradycyjne zakupy , a można też się dogadać ze sprzedawcą : robisz duże zakupy -poproś o rabat , kupujesz akwarium i akcesoria ale niedlugo przyjdziesz po ryby , będą ci potrzebne pokarmy -więc poproś o większy rabat w końcu jest to z obopulną korzyścia bo sprzedawca zyskuje stalego klienta -a ty zadowolony z zakupów i rabatu polecasz sklep znajomym  , przy tym ukladzie nawet nie do końca uczciwy sprzedawca nie będzie ci chcial wcisnąć rośliny doniczkowej ani chorej ryby...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 18, 2008, 10:08:00 » |
|
to tak poszukajcie, ja akwarium 126l z pokrywą kupiłem za 205zł, cena 112 jest bardzo zbliżona, ew 5zł mniej filtr, najlepiej kubełek, ale wiadomo, kogo stać to stać (ok 200zł), bardzo dobra jest kaskada (ok 70zł) wewnętrznych już raczej tu nie stosujemy grzałeczka, zależy od temp. w pokoju, ale zazwyczaj 100-150 W starcza (ok 40-50zł) oświetlenie, to tak trzeba by wymienić te w pokrywie (ok 70zł) i dołożyć chodz jeszcze jedną 18W (cena statecznika + oprawki + świetlówka, raczej do 80zł) żwirek (ok 30zł) rośłinki, to już inwencja twórcza (warto poświęcić ok 40-50zł) korzenie, itp ozdoby (ok 30zł) podsmumujcie sobie, bo mi się nie chce  pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
deexer
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 18, 2008, 10:34:23 » |
|
Koszty pełnego zestawu można co najwyżej oszacować - myślę że Misquamacus podał Wam dość dobrą estymację, może bym trochę więcej przeznaczył na filtr (kubełek).
Według mnie główny koszt to filtr i pokrywa. I tutaj (pokrywa) należy się porządnie zastanowić, bo najprawdopodobniej zaraz ją trzeba będzie modyfikować (dodatkowy koszt), lub stwierdzicie, że lepiej zrobić ją samemu (i to jest opcja, którą polecam). Póki jesteście na etapie planowania warto się nad tym porządnie zastanowić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2008, 11:51:05 » |
|
Osobiście uważam iż koszt 112 litrów ze sprzętem, żwirkiem itd to ok 1000 zł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rav
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2008, 13:25:59 » |
|
Pod koniec roku zakładałem właśnie 112l i zgadzam się z Seboosem, koszt kompletu wyjdzie około 1000zł, ze wskazaniem na przekroczenie tej kwoty.
Polecam kupować jak najwięcej przez internet (szczególnie elementy wyposażenia technicznego jak filtr, grrzałkę itd.), bo w sklepach ceny były zawsze znacznie wyższe. Warto też z góry wiedzieć co to ma być za akwarium. Np. jeżeli nastawiamy się na akwarium roślinne, to koszt będzie większy, bo warto od razu zainwestować w CO2 i silniejsze oświetlenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midas78
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 18, 2008, 13:45:09 » |
|
Potwierdzam, koszt ok 1000. Przy zakupie przez internet mogłoby być z 200 taniej, ale jakoś nie miałem zaufania do kurierów (ew. pakowania przez sprzedawców).
|
|
|
|
|
|
112 l profil ----------------------- 3 x Skalar 2 x Mieczyk Hellera 10 x Neon Innesa 5 x Kirysek Spiżowy 2 x Kosiarka
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2008, 14:40:09 » |
|
@Seboos nie przesadziłeś troszkę ?
Nie, bo akurat kolega niedawno znajomym robił wycenę. 100 zł szko, 200 zł kubełek, 100 zl obudowa + elektronika 100 zł to juz jest 500. Do tego świetlówki - 100 zł. Żwir, grzałka ok 100 zł ... Za 40 zł to tych roślin za duzo nie kupisz ... optymistycznie 100 zł na rośliny. Już masz 700. Teraz się okazuje, że potrzeba napowietrzacza (na zaś), siatki dla ryb, odmulacza, termometru, wężyka, przyssawek i innych dupereli ... niby nic a kasa leci. A kasę na ryby i innych mieszkańców przewidzieliście  A kasa na pokarmy  Nadal podtrzymuję ... akwa około 120 litrów to koszt ok 1000 zł (ofc z zapasem)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2008, 15:11:44 » |
|
a ja zdecydowanie twierdzę, ze to przesada  no chyba, że chcemy założyć akwarium w Kakadu to owszem 1000 jak nic .......
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2008, 15:21:36 » |
|
Seboos i uważam jeszcze że 100zł na 2 świetlówki to za dużo  mi się wydaje, że podajesz torche z za dużym zaokrągleniem ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adiosss
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2008, 15:37:28 » |
|
Ja myśle że w 600 zł sie bym zmieścił bo tata ma skład budowlany i pokrywe zrobie siatke terz itd.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|