Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: POJEDYNEK ines czy axel ?  (Przeczytany 9829 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #15 : Maj 22, 2004, 18:46:09 »

Inpaichthys Kerri. Pierwszy raz słyszę określenie tego gatunku jako neon błękitny. To jakiś kolejny obłąkany pomysł sprzedawców. Przecież ta ryba od dawna ma polską nazwę Tetra Kerra. Już bystrzyka axelroda (czarny) i zwinnika costello (zielony) przechrzcili na neony , a teraz się biednej tetrze dostało. Przeciez te ryby należą do zupełnie innych rodzajów. Jak tak dalej pójdzie to wszystkie kąsacze będą się "neon" nazywały.

PS: A jeśli chodzi o "konkurs piękności" - Inessa contra Axelrodi to moim zdaniem wygrywa go........barwiniec czarny (Megalophodus megalopterus). To dystyngowane piękno, suptelne a jednocześnie pełne klasy ubarwienie oraz pełne wdzięku ruchy nie mogą pozostawić obojętnym żadnego akwarysty.  Cheesy

Duch
Man without body
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Maj 22, 2004, 21:53:39 »

Wiesz Lukas jak to jest Cheesy ....biznes is biznes

Z drugiej strony wieeeele ryb ma po kilka nazw, które są mniej lub bardziej popularne np.
Tetra Kerra jest znana jako Blue Emperor Tetra :wink:
Neon czerwony to Cardinal Tetra lub Cheirodon axelrodi lub Paracheirodon axelrodi :lol: ...za dziesięć lat będzie pewnie kąsacz czerwony Cheesy

Pozdrawiam Norbert
AquaDesign.pl
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #17 : Maj 22, 2004, 23:59:30 »

No niestety ale faktycznie jest w gwarze akwarystycznej wiele nazw opisujących jeden gatunek ryby. Ale przyznasz że taka sytuacja jest co najmniej chora. Jest ona niestety spowodowana działaniami zidiociałych sprzedawców którzy za wszelką cenę starają się na siłę upiększyć sprzedawany towar. Moim zdaniem największym przegięciem jest pojawiający się ostatnio w handlu "sumik diamentowy" , który jest niczym innym jak północnoamerykańskim sumikiem karłowatym, który nota bene został również wprowadzony do naszych krajowych wód. Skąd wzieło się w nazwie określenie "diamentowy"? Nie mam pojęcia zwłaszcza że ryba ta jest jednolicie szaro-brązowa. Jeśli ktoś już wymyśla jakąś nazwę to niech robi to z głową. Dla przykładu, ryby z rodzaju Hyphessobrycon od niepamiętnych czasów są w Polsce nazywane bystrzykami, więć skąd wziął się neon czarny (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), który z neonami (Paracheirodon) ma tyle wspólnego że należą do jednej rodziny. Idąc tym tropem moglibyśmy zacząc nazywać mieczyki ,np.: gupikami hellera ,albo Velifery - gupikami żaglopłetwymi. To czysty idiotyzm. Bo czy tak naprawdę rybka jest piękniejsza wtedy gdy ładniej się nazywa? Myślę że to pytanie można pozostawić bez odpowiedzi bo i tak każdy ją zna.

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #18 : Maj 23, 2004, 12:16:12 »

wymyślaeni tak głupich nazw nie zawsze jest spowodowane chęcią "upiększenia" sprzedawanego towaru. niestety najczęściej chodzi niewiedzę. Sprzedawcy są przypadkowymi ludźmi i raczej bazują na skojażeniach. np: brodaczyki (Monocirrhus polyacanthus ) bardzo często występują pod nazwą liścień i pochodne...

gg:1384140
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 23, 2004, 15:16:30 »

Nie mogę zrobić tu ankiety, dlatego głosowanie bedzie odbywało się przez liczenie głosów ręcznie, ale chyba odbiegliśmy od tematu konkursu co mi zresztą wcale nie przeszkadza bo zrobiło się ciekawie i pożytecznie przez te mieszanie nazw.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Maciek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Maj 23, 2004, 21:40:43 »

głosuje na Inessa.

Akwa 75l - ogólne.

Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #21 : Maj 24, 2004, 06:45:19 »

po głębokim namyśle i przanalizowaniu wszelkich za i przeciw, a także po wnikliwych obserwacja własnego baniaka zdecydowałem że jednak czerwony...
mimo że ines mam wiecej, to i tak czerwone wpadają w oko.

gg:1384140
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: