Joel
Nowy

|
 |
« : Luty 12, 2008, 14:48:34 » |
|
chciałbym się dowiedzieć jaką temperature wody lubi? czym karmić? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany

Jedne z najsłodszych na świecie ...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 12, 2008, 15:14:00 » |
|
W akwarium wymaga wody o temperaturze nie niższej niż 22oC, ale najlepiej czuje się w temperaturze wyższej niż 24oC. Jest wszystkożerna, ale należy pamiętać by dostarczać im właściwego i pełnowartościowego pokarmu, zawierającego zarówno składniki pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Bocje lubią sobie urozmaicić menu wyjadając z akwarium małe ślimaki, zostają po nich tylko muszelki.
|
|
|
|
|
|
Tyle pytań a tak mało czasu ...
|
|
|
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 12, 2008, 15:20:09 » |
|
Moze najpierw warto byloby sie dowiedziec w jakiej wielkosci akwarium mozna ja trzymac??  proponuje poszukac tu http://www.google.pl/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 12, 2008, 16:31:06 » |
|
mam 200l wydaje mi sie ze wystarczy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 12, 2008, 17:58:50 » |
|
zrudla podają że wystarczy ,IMHO to naprawdę minimum zwlaszcza że to ryba stadna i powinna być trzymana chociaż po 5 szt. inaczej staje się agresywna (a szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie 5 bocji po 15 czy 20cm w 200l.). temperatura jak już wcześniej ktoś pisa 24-25st. ,wszystkożerna są na rynku specjalne pokarmy dla bocji. Ja radzę Ci jednak wybrać jakiś inny rodzaj bocji mniejszy niż wspaniala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adam u2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 12, 2008, 18:20:54 » |
|
Tylko pamiętaj,że to jest ryba która w pojedynkę ciężko się chowa,jest to ryba stadna.Bocje lubią się przytulać ,poleżeć koło siebie,czasami układają się i lezą godzinami.Lubią zakamarki,czyli dobrze jak im wrzucisz jakiś korzonek ze szczelinami(kilka pierwszych dni nie będą z nich wychodzić).Kiedyś jedna mi weszła w korzeń,myślałem ,że się udusi,ale jak troszkę schudła z głodu to się wydostała ze swojej kryjówki.Potrafi także wyskoczyć na zewnątrz przez najmniejszą szczelinę,więc pokrywa musi być dobrze spasowana.Tak myślę ,że możesz u siebie wprowadzić ze 3 osobnikii,z pewnością po jakimś czasie zauważysz ,że jedna z nich rośnie szybciej niż inne,nie jest to wyjaśnione,ale jedna z teorii mówi,że przywódca stada wydziela hormony stopujące wzrost reszty osobników.U mnie bocje jedzą to co palety z którymi je trzymam+pastylki,czyli jedzą wszystko.Bocje wprowadziłem do mojego zbiornika aby pozbyć się ślimaków które zjadały mi rośliny,dały one sobie radę z nimi wyśmienicie,wieczorkiem było słychać pękające skorupy ślimorów.Potomstwa się od nich nie doczekasz,w warunkach hodowlanych udało to się tylko Rosjanom,ale podobno faszerowali je hormonami. Ogólnie bardzo efektowna ryba i jest wiele przyjemności z trzymania jej w zbiorniku.
|
|
|
|
|
|
Zbiornik 525l,podstawowa obsada-paletki.
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 12, 2008, 18:24:10 » |
|
Tak myślę ,że możesz u siebie wprowadzić ze 3 osobnikii,
3 to nie jest stado
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adam u2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 12, 2008, 19:13:41 » |
|
No zgadzam się ,3 to nie stado,ale piszę tak patrząc na własne doświadczenia z tymi rybami. Do zbiornika 525 l wprowadziłem na początek 3 osobniki,chowały się dobrze,dopiero po 7 miesiącach dorzuciłem jeszcze 2,bo jednak te trzy ,to trochę ginęły w tym baniaczku.Naprawdę chowają mi się dobrze,a co najbardziej mnie zaskoczyło ,to to,że te dwie dodane były o połowę mniejsze,a po 9 miesiącach zrównały się wielkością z dwoma ,no jedna jest większa od wszystkich,ale o tym już wspominałem. Myślę,że 3 osobniki to minimum,ale patrząc znowu na wielkość starszych osobników,to w 200 l zbiorniku 5 bocji to już tłok,no i wszystko jeszcze zależy od reszty obsady.Można wrzucić na początek 5,w praniu wszystko wyjdzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2008, 20:19:37 » |
|
Nie wiem czy mają problemy z adaptacją ?są w zbiorniku ponad 30 godzin i chowają sie pod korzeniem albo z tyłu akwa czy to normalne zachowanie???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adam u2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2008, 20:24:18 » |
|
Tak to normalne zachowanie,pisałem o tym w pierwszym poście. Może to potrwać nawet kilka dni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 13, 2008, 09:57:18 » |
|
nowo nabyte Bocje wysprzątały zalążki ślimaków z szyb coś pięknego,dziekuje za rady co do pokarmu pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 15, 2008, 09:03:43 » |
|
mam 2 szt zrobiły co miały zrobić pobędą trochę u mnie a pózniej oddam w dobre ręce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 15, 2008, 09:19:37 » |
|
i jeszcze jedno-kupiłem jedzonko dla nich sera vipachips koleszka w sklepie powiedział żeby karmić najlepiej na noc bo one w wtedy żerują i tak też zrobiłem dziś przy niedokończonych chipsach zacumowały kosiarki a bocje mają to gdzieś!! co jest nie tak??? ślimaków już nie ma jak pisałem wyżej!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Yrr
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 15, 2008, 09:24:04 » |
|
Bocje jak wiele innych ryb przyzwyczajają się do pokarmu i musi trochę potrwać zanim przestawią się na nowy.
Kosiarki u mnie to ryby najbardziej ciekawskie i też zazwyczaj to one pierwsze próbują nowości. O bocje bym się nie martwił jak zgłodnieją to zaczną żerować i dotrą do nowego źródła pożywienia. A jak im ślimaki zasmakowały to może załóż sobie ich hodowlę w innym zbiorniku, żeby pupila przysmakiem dokarmiać co jakiś czas.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joel
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2008, 14:11:58 » |
|
A jakbym chciał wrzucic dosyć spore świderki (do plądrowania dna ) to bocje mi je ruszą???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|