Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 685237 razy)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1890 : Styczeń 23, 2011, 11:06:57 »

Ja mam podobnie i nie dodaje drożdży. 3 tygodnie na jednym załadowaniu.

ziomek30
Nowy
*

« Odpowiedz #1891 : Styczeń 23, 2011, 21:34:23 »

nie musimy co kawałek robić śmierdzącego zacieru który śmierdzi później cały czas .
To znaczy, że coś źle robisz. U mnie nic nie śmierdzi, a bimbrownia chodzi trzy tygodnie na jednym załadowaniu.

No sory ale nie powiesz mi ze twój zacier pachnie fiołkami ,normalne jest ze każdy zacier bimbrowniczy będzie bardziej lub mniej ale bedzie śmierdzieć. 

życie ma uroki kiedy wpinam się w bloki .
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1892 : Styczeń 23, 2011, 23:33:11 »

Widziałem na innym forum że ktoś robi zacier z mąki cukru i ziemniaczanki, podobno trzyma dłużej. Jak ktoś chętny może wypróbować.

przepis

nawóz makro elelemntowy dla roslin 1 ml lub fosforanamonu
i łyżka sody
3 łyżki mąki
3 łyżki skrobi
szklanka cukru
2 szklanki wody
pół łyżeczki drożdży

wlewamy 1,5 szklanki wody do butelki
dodajemy skrobie cukier sodę, nawóz i mąkę
mieszamy dokładnie
wkładamy do garnka, mieszamy i podgrzewany az zrobi się gesty budyń

studzimy

dodajemy drozdze rozpuszczone w 1/5 szklanki wody

podobno działa miesiąc  Cheesy

na http://www.aquaticplantcentral.com w dziale diy jest cały wątek na ten temat
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2011, 23:35:13 wysłane przez Pethro » Zapisane
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1893 : Styczeń 24, 2011, 09:01:12 »

na http://www.aquaticplantcentral.com w dziale diy jest cały wątek na ten temat

@Pethro bardzo dobra strona, ciekawe pomysły, a już zrobienie korzeni z pianki i rurek PCV - świetny.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
dawid932
Nowy
*

« Odpowiedz #1894 : Luty 28, 2011, 18:33:23 »

witam:)
mam 40l akwa i zrobiłem dzisiaj bimbrownie:)
rybki po kilku godzinach podawania co2 plywaja przy tafli wody? co to oznacza? przedawkowałem?
i jaki macie przepis na robienie zacieru, który nie bedzie zbyt "mocny"
pozdrawiam;)
rainbow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1895 : Luty 28, 2011, 19:22:01 »

do 40l polecam easy carbo a nie bimbrownię , w takim litrazu bardzo łatwo jest potruć ryby , jak dużo masz roślin ? światło masz wystarczające żeby rośliny pobierały te co2??? radze odłączyc bimbrownie ....
dawid932
Nowy
*

« Odpowiedz #1896 : Luty 28, 2011, 19:25:31 »

roślinek troche jest;) są i małe, i duże. W akwarium Mam gupiki i neony, oraz glonojada:) napowietrzasz chodzi cały dzień, nawet jak podawane było co2. mysle czy poprostu tego co2 nie dozowac np prze 4 godziny dziennie i wyłączać? oświetlenie to lampka 25 w oraz świetlówka 8w
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2011, 19:27:12 wysłane przez dawid932 » Zapisane
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1897 : Luty 28, 2011, 20:09:10 »

glonojad do oddania.
Napowietrzanie wytrąca Co2 z wody. i nie wiem czy jest sens odpalanie CO2 i napowietrzania
dawid932
Nowy
*

« Odpowiedz #1898 : Luty 28, 2011, 20:48:32 »

ten glonojad (zbrojnik) czy jak zwać tak zwać jest juz od samego poczatku tego akwarium i rozne byly jego losy:) ma okolo 7-8 cm i swietnie daje sobie rade. wcale taki wielki nie jest. a co do co2. wlasnie nie wiem jak podawac... czy robic ze co2 przez kilka godzin a zas napowietrzyc wode czy jak ? doradźcie mi
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1899 : Luty 28, 2011, 21:11:15 »

kolejny mądry który wie lepiej... człowieku... rekina też byś do takiej kałuży wrzucił ! To nie jest zbiornik dla glonojada.
W dzien CO2 w nocy napowietrzanie... Nie wiem czy to nie spowoduje dużych wachać pH
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1900 : Marzec 01, 2011, 19:32:55 »

kolejny mądry który wie lepiej... człowieku... rekina też byś do takiej kałuży wrzucił ! To nie jest zbiornik dla glonojada.
W dzien CO2 w nocy napowietrzanie... Nie wiem czy to nie spowoduje dużych wachać pH

Myślę, że to nie jest miejsce na zwracanie uwagi na temat obsady, a co do bimbrowni to za wiele nie pomogłeś, więc po co się wypowadasz?

A co do tematu :
witam:)
mam 40l akwa i zrobiłem dzisiaj bimbrownie:)
rybki po kilku godzinach podawania co2 plywaja przy tafli wody? co to oznacza? przedawkowałem?
i jaki macie przepis na robienie zacieru, który nie bedzie zbyt "mocny"
pozdrawiam;)
Mam akwarium 38L i z powodzeniem miałem w nim bimbrownie 24h na dobe bez napowietrzania (brzęczyka)... sposób? Ustawiłem wylot filtra, żeby lekko falował powierzchnię wody i żeby kręciła się ona w koło wewnątrz akwarium. Ani razu nie miałem przyduchy. Inna kwestia, że bimbrownia na starcie jest bardzo aktywna dlatego ja nową bimbrownię zawsze nastawiałem już o 5 rano, ale już po dniu zwalnia i trzyma taki w miare stabilny poziom dozowania przez tydzien.

A co do składu bimbrowni, możesz dać mniej drożdży, spowolni to troszkę proces fermentacji i da mniej gazu.

coolerJP
Nowy
*

« Odpowiedz #1901 : Marzec 12, 2011, 23:53:35 »

witam jestem nowy tutaj ale akwaria już mam bardzo długo. ale do rzeczy. niedawno zrobiłem bimbrownie. bimbrownia działa 24/dobe, w dzień nie a  w nocy napowietrzam. i moim zdaniem bez sensu są dyfuzory typu dzwon czy kamień napowietrzajacy... próbowałem oby dwa i  kostka lipowa jest najlepsza. na początku chciałem kupić ale stwierdziłem że szkoda kasy Cheesy i zrobiłem ją sam. wysuszyłem gałązke lipy obrałem z kory i na maxa wcisnąłem do strzykawki. działa rewelacyjnie w porównaniu do kamienia a tym bardziej dzwona... CO2 jest rozbijany aż na "mgiełke". Bąbelki lataja po całym akwa
pozdrawiam
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1902 : Marzec 13, 2011, 09:08:33 »

Mi się zdaje, ale chyba nie powinno się w nocy nawozić . . . może ktoś wie coś na ten temat?
A tak to dobra robota. Smiley

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
fr0t
Bywalec

« Odpowiedz #1903 : Marzec 13, 2011, 11:10:45 »

Jest mase postów w tym wątku na temat podawania CO2 w nocy, wystarczy poszukać. Ja podaje CO2 nonstop 24h na dobę. I nie mam żadnego napowietrzacza. Kwestia dobrze urządzonego i zadbanego akwarium. Jeżeli rybki pływają przy powierzchni to znaczy, że jest za dużo CO2 albo roślinki mają za mało światła i za wolno go przerabiają albo jest ich w sumie za mało. Może być za dużo rybek i duzo szybciej zużywają tlen. Z resztą jest mase info na ten temat więc po co ja się powtarzam... ?!

Konstruktor88
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1904 : Marzec 26, 2011, 11:49:25 »

a co się stanie jak użyje tylko jednej butelki z zacierem i od niej bezpośrednio pociągnę wężyk do akwa??

Strony: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: