|
fr0t
|
 |
« Odpowiedz #1800 : Październik 05, 2010, 20:34:27 » |
|
Marcin14: O2 wypiera CO2 z wody wiec w tym wypadku nawozenie CO2 mija sie z celem.
Hm... Myslalem, ze napowietrzanie, lub deszczownia lub co innego. Przeciez roslinki wydzielaja O2 wiec... hm.. im wiecej CO2 tym wiecej O2 i tak wiecej i wiecej i w koncu czegos zabraknie czy co ?! Tak sie tylko zastanawiam, bo wiem, ze jak potrzasne butelka z coca-cola i odkrece nakretke to mi duzo gazu uleci, powtorze to kilka razy i zaraz gazu nie bedzie, z kolei jezeli butelke zostawie w spokoju i odkrece nakretke, to na pewno jeszcze go troche zostanie na drugi dzien. Wiec wydaje mi sie, ze tu bardziej chodzi o ruch wody jaki powoduje wlasnie napowietrzanie czy deszczownia. Im wiecej ruchu w wodzie tym wiecej gazu ucieka, badz mniej sie go rozpuszcza w wodzie.
Moj eksperyment przeprowadzony ze 3 miesiace temu pokazal mi, ze roslinki o wiele bardziej babelkowaly przy filtrze "dmuchajacym" w pion toni wodnej (sama woda) i CO2 z kostki, a nizeli kiedy zastosowalem rurke z CO2 do wylotu filtra, który "dmuchal" w poziomie... W pierwszym przypadku mialem spokojna wode z pionowa mgielka przy tylnej szybie, a w drugim mialem milony babelkow rozsianych po calym akwarium i jednym slowem wszystko wygladalo jak jeden wielki chaos. Po wylaczeniu filtra na kilka minut nie zauwazylem ani jednego babelka wydobywajacego sie z roslinek, gdzie w pierwszym przypadku mialem ich calkiem sporo - jedno i drugie trwalo po 7 dni
Teraz z kolei kombinuje z CO2 tez z bimbrowni, ktora chodzi 24/h i teraz napowietrzacz wlaczam tylko na noc, a w dzien tylko CO2, bo przeciez nie moge "zatrzymac" bimbrowni, a nie chce gazu wypuszczac w powietrze, bo mam specjalnie skonstruowana tulejke z ceramiczna wkladka jako dyfuzor, ktora daje mi mikroskopijne babelki, a nadmuchanie tego ustrojstwa trwa nawet do 3 godzin, cisnienie w butelce jest nieprawdopodobnie wysokie, nawet na 1mm nie moge wgiac butelki do srodka. No i teraz, zeby zniwelowac emisje CO2 na noc po prostu wlaczam brzeczyk.
Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystiannn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1801 : Listopad 07, 2010, 10:59:12 » |
|
czy podczas działania bimbrowni w dzień filtr powinien być włączony? (chodzi mi o to czy ryby się nie poduszą)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #1802 : Listopad 07, 2010, 11:00:59 » |
|
czy podczas działania bimbrowni w dzień filtr powinien być włączony? (chodzi mi o to czy ryby się nie poduszą)
A co ma filtr do bimbrowni? Filtr powinien chodzić 24h.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystiannn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1803 : Listopad 07, 2010, 11:18:06 » |
|
ok filtr powinien chodzić 24h a napowietrzacz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #1804 : Listopad 07, 2010, 11:33:07 » |
|
Napowietrzacz możesz sobie odpuścić. Nie jest niezbędny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #1805 : Listopad 07, 2010, 11:34:04 » |
|
Napowietrzacz jest zbędny, ponieważ będzie wypłukiwał CO2 z wody, a tego nie chcemy. Wystarczy ustawić filtr tak, aby poruszał taflą wody i w taki sposób oszczędzamy kasę na prądzie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystiannn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1806 : Listopad 07, 2010, 11:49:11 » |
|
czyli wystarczy, że filtr będzie poruszał taflą wody i rybom nic nie będzie tak? (nie poduszą się)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrej
|
 |
« Odpowiedz #1807 : Listopad 07, 2010, 11:49:48 » |
|
Tak, będzie dobrze. Rybom nic nie zagraża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystiannn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1808 : Listopad 07, 2010, 12:19:02 » |
|
a i jeszcze jedno pytanie dyfuzor dostarczający CO 2 ma być cały czas w akwarium (w nocy też czy go wyjąć)? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1809 : Listopad 07, 2010, 12:23:57 » |
|
a i jeszcze jedno pytanie dyfuzor dostarczający CO 2 ma być cały czas w akwarium (w nocy też czy go wyjąć)?  Jeśli akwarium nie jest super-małe a ryb w nim nie jest super-dużo, to podawać CO2 możesz i w dzień i w nocy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystiannn
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1810 : Listopad 07, 2010, 12:35:05 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radziasss
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1811 : Listopad 07, 2010, 13:50:30 » |
|
możesz podawać dzień i noc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1812 : Listopad 07, 2010, 15:16:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1813 : Listopad 10, 2010, 20:34:37 » |
|
Kazdy dyfuzor mozesz uzyc...
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
Neon-Innesa
Non omnis moriar
Stały użytkownik

Akwarium ma cieszyć ! :)
|
 |
« Odpowiedz #1814 : Listopad 10, 2010, 21:10:50 » |
|
Napowietrzacz jest zbędny, ponieważ będzie wypłukiwał CO2 z wody, a tego nie chcemy. Wystarczy ustawić filtr tak, aby poruszał taflą wody i w taki sposób oszczędzamy kasę na prądzie.  Ten filter ustawić za pomocą dodatkowej zlączki ustawionej troche pod kątem do góry ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|