Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 93 94 [95] 96 97 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 682136 razy)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1410 : Listopad 24, 2009, 22:13:24 »

Doradzcie prosze co mam robić , bo kupiłem nowe roślinki i noi ogólnie chciałbym ,aby mi rosły!
Czy musze budować bimbrownie (mówcie szczerze , bo nie widze w tym problemu)
Zależy co chcesz osiągnąć, jakie masz rośliny.
Jak wymagające to jak najbardziej co2 się przyda.

wg. mnie to to jest to samo co kamień napowietrzający... Z tym że w tej strzykawce jest więcej miejsca (w środku gdzie sie zbiera CO2)
Kamień nie rozbije bombli co2 na tak małe bombelki jak robi to drewno, przez co gorzej rozpuści.

Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #1411 : Listopad 25, 2009, 16:50:22 »

Czyli lepiej zbudować bimbrownię niż dawać nawóz>? Afro

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1412 : Listopad 25, 2009, 17:53:06 »

Czyli lepiej zbudować bimbrownię niż dawać nawóz>? Afro

Nie. Do wzrozstu roślin potrzebne są: światło, mikro/makroelementy, CO2. Jeżeli zabraknie choćby jednego wzrost zostanie zatrzymany. Światło jest w akwarium na ustalonym poziomie, pozwalającym na wzrost z jakąś tam prędkością. Jeżeli nawozów i CO2 będzie wystarczająca ilość to prędkość ta zostanie osiągnięta, jeżeli zabraknie CO2 ale nawozów będzie dużo to rośliny i tak nie będą rosły (tak samo jak będzie CO2 a nie będzie nawozów). Tak jak w silniku samochodowym: dasz więcej paliwa ale nie dasz powietrza to szybciej nie pojedziesz, dasz więcej powietrza a nie dasz paliwa i też nie przyspieszysz, dopiero jeżeli dołożysz i paliwa i powietrza silnik wytworzy więcej mocy.
Cały problem polega na tym, że jak dasz dużo nawozów, a zabraknie CO2 to momentalnie pojawią się glony.... Ale to temat na inny wątek Smiley
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1413 : Listopad 25, 2009, 19:49:38 »

Filtr wewnętrzny jako dyfuzor CO2. Ma ktoś z tym doświadczenie? Jakie są wady, a jakie zalety?
Cały czas mam problem z uszczelnieniem mojej bimbrowni, działa tylko przez pierwsze dwa dni, kiedy zacier jest na tyle mocny, aby pokonać opór stawiany przez dyfuzor z kostki lipowej, a potem klapa. Zacier pracuje, bąble w butli z wodą, a z dyfuzora nic się nie wydostaje. Pomimo tego w butelkach nie wytwarza się dość duże ciśnienie, aby je rozsadzić. Pomyślałem, że do rozpylania wykorzystam stary filtr wewnętrzny, który obecnie pomaga mi w dojrzewaniu akwarium i nowego filtra kubełkowego. Zamontowałem rurkę z bimbrowni na filtrze no i działa, drobniutkie bąbelki wypełniły całe akwarium. Wydaje mi się, że może on dostarczać zbyt dużo CO2 do zbiornika, więc zamontowałem zacisk na wężyku aby ograniczyć ilość gazu. Z nadmiernym ciśnieniem w butli nie powinno być problemu, bo jak wcześniej wspomniałem bimbrownia nie jest na tyle szczelna żeby coś się stało. Chciałem się pozbyć tego filtra jak już akwarium dojrzeje, no ale w tej sytuacji może się przydać, co o tym myślicie?

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1414 : Listopad 26, 2009, 00:45:09 »

dokup ten wyłacznik czasowy http://www.nokaut.pl/oferta/wylacznik-wlacznik-czasowy-programator-timer-cyfrowy-lcd.html i daj CO2 na full godzine przed właczeniem swiatła i godzine przed zgaszeniem swiatła, ja tak zrobiłem u siebie i jestem zadowolony w 110% Smiley
MaroPL16
Nowy
*

« Odpowiedz #1415 : Listopad 30, 2009, 17:23:32 »

witam chcialem zapytac czy ktos moze juz gdzies spotkal sie z takim dyfuzorem jesli tak to chcialbym poznac wasze opinie na jego temat czy nadaje sie naprawde do bimbrowni i z czego jest wykonany bo na allegro liczą sobie za ow bajer 10 zl wraz z zestawem do podlaczania kroplowki ze szpitala Tongue tzn. chodzi mi o to co jest tam w srodku bo tak to wydaje mi sie ze jest to obcieta strzykawka ale nie wiem co tam w srodku rozprasza to co2.

Kupiłem na allegro nawóz i dostałem to gratis  Tongue

To jest ucięta strzykawka, i do srodka jest włożony kawałek drewna możliwe że z lipy i to wszystko... Nie kupuj takiego czegoś jak chce Ci się to robić to sobie takie coś zrob ale wg. mnie to to jest to samo co kamień napowietrzający... Z tym że w tej strzykawce jest więcej miejsca (w środku gdzie sie zbiera CO2)

hehe zestaw do szpitalnych kroplowek obciete strzykawki widac medycy rowniez interesuja sie akwarystyka  Cheesy  i jak sprawuje sie ten dyfuzor? hmmm moze bylbys w stanie blizej okreslic zawartosc tej strzykawki? Moze to tez jest cos co mozna dostac w szpitalu? Tongue

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #1416 : Listopad 30, 2009, 19:02:29 »

Ja mam zrobiony dyfuzor z 5ml strzykawki i jest wszystko ok wygląda prawie identycznie jak na fotce
w środku mam włożony kawałek gałązki lipowej którą na początku wysuszyłem w mikrofalówce przyznam że żaden kamień nie potrafi chyba robić tak małych bąbelków wyglądają dosłownie jak mgła pod wodą Cheesy
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2009, 19:13:37 wysłane przez szakallo » Zapisane

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1417 : Grudzień 01, 2009, 19:02:49 »

Tak jak napisał szakallo ten "dyfuzor" mocno rozbija CO2 ale ja i tak go nie stosuję ponieważ mam coś bardziej wydajnego i co rozprowadza CO2 po całym akwa  Wink filtr do filtra zamiast powietrze podłączyłem bimbrownie i nic nie rozbija CO2 tak jak sam wirnik. Tylko to jest trochę ryzykowne żeby nie zaciągło zacieru do akwa, więc ja w drugiej butelce mam mało wody tak że gdyby ścisło 2 butelki to nic sie nie wydostanie.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #1418 : Grudzień 04, 2009, 20:00:52 »

Witam zrobilem dzis bimbrowine wszystko działa tyko mam do was pytanie czy jak zostawie na noc to robkom sie nic nie stanie?bable leca 2-4 na sec nie wiem jak w nocy jak bedzie mniejsza temperatura w pomieszczeniu i czy wlaczyc napowietrzanie z brzeczyka?.Pozdrawiam
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1419 : Grudzień 05, 2009, 08:50:13 »

Ja na noc włączam brzęczek (napowietrzacz) możesz też wężyk wciągnąć.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #1420 : Grudzień 05, 2009, 09:35:06 »

Mam pytanie czy ta bimbrowina nie leci za słabo
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 11:39:06 wysłane przez dominik523 » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1421 : Grudzień 05, 2009, 18:26:33 »

Jak drożdże są już "zużyte" no to czas zrobić nową. Ja wymieniam po ok 5 tygodniach.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1422 : Grudzień 05, 2009, 19:43:24 »

btw. mój skromny sposób na znaczne poprawienie rozpuszczalności  Good !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2009, 20:51:25 wysłane przez Ropek » Zapisane

arturobr
Nowy
*

« Odpowiedz #1423 : Grudzień 06, 2009, 01:41:18 »

W moim akwa mam bimbrownię z 1,5L butelki pet.
Zrobiłem coś takiego, że wlot CO2 zrobiłem w filtrze (Hailea BT-700). Wywierciłem otwór 5mm i włożyłem rurką zakleiłem klejem na gorąco.
Deszczownię ustawiłem lekko i mam równowagę pomiędzy tlenem a CO2, rośliny rosna, rybki żyją i mają się dobrze.

dominik523
Nowy
*

« Odpowiedz #1424 : Grudzień 06, 2009, 10:16:54 »

Arturobr podaj twoje gg albo napisz do mnie:17393941.Pozdrawiam:)
Strony: 1 ... 93 94 [95] 96 97 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: