|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #1410 : Listopad 24, 2009, 22:13:24 » |
|
Doradzcie prosze co mam robić , bo kupiłem nowe roślinki i noi ogólnie chciałbym ,aby mi rosły! Czy musze budować bimbrownie (mówcie szczerze , bo nie widze w tym problemu)
Zależy co chcesz osiągnąć, jakie masz rośliny. Jak wymagające to jak najbardziej co2 się przyda. wg. mnie to to jest to samo co kamień napowietrzający... Z tym że w tej strzykawce jest więcej miejsca (w środku gdzie sie zbiera CO2)
Kamień nie rozbije bombli co2 na tak małe bombelki jak robi to drewno, przez co gorzej rozpuści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)
|
 |
« Odpowiedz #1411 : Listopad 25, 2009, 16:50:22 » |
|
Czyli lepiej zbudować bimbrownię niż dawać nawóz>? 
|
|
|
|
|
|
-112l - Ogólne. -20l - Przyszłe Krewetkarium.
Pozdrawiam
|
|
|
pin54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1412 : Listopad 25, 2009, 17:53:06 » |
|
Czyli lepiej zbudować bimbrownię niż dawać nawóz>?  Nie. Do wzrozstu roślin potrzebne są: światło, mikro/makroelementy, CO2. Jeżeli zabraknie choćby jednego wzrost zostanie zatrzymany. Światło jest w akwarium na ustalonym poziomie, pozwalającym na wzrost z jakąś tam prędkością. Jeżeli nawozów i CO2 będzie wystarczająca ilość to prędkość ta zostanie osiągnięta, jeżeli zabraknie CO2 ale nawozów będzie dużo to rośliny i tak nie będą rosły (tak samo jak będzie CO2 a nie będzie nawozów). Tak jak w silniku samochodowym: dasz więcej paliwa ale nie dasz powietrza to szybciej nie pojedziesz, dasz więcej powietrza a nie dasz paliwa i też nie przyspieszysz, dopiero jeżeli dołożysz i paliwa i powietrza silnik wytworzy więcej mocy. Cały problem polega na tym, że jak dasz dużo nawozów, a zabraknie CO2 to momentalnie pojawią się glony.... Ale to temat na inny wątek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skorpion83
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1413 : Listopad 25, 2009, 19:49:38 » |
|
Filtr wewnętrzny jako dyfuzor CO2. Ma ktoś z tym doświadczenie? Jakie są wady, a jakie zalety? Cały czas mam problem z uszczelnieniem mojej bimbrowni, działa tylko przez pierwsze dwa dni, kiedy zacier jest na tyle mocny, aby pokonać opór stawiany przez dyfuzor z kostki lipowej, a potem klapa. Zacier pracuje, bąble w butli z wodą, a z dyfuzora nic się nie wydostaje. Pomimo tego w butelkach nie wytwarza się dość duże ciśnienie, aby je rozsadzić. Pomyślałem, że do rozpylania wykorzystam stary filtr wewnętrzny, który obecnie pomaga mi w dojrzewaniu akwarium i nowego filtra kubełkowego. Zamontowałem rurkę z bimbrowni na filtrze no i działa, drobniutkie bąbelki wypełniły całe akwarium. Wydaje mi się, że może on dostarczać zbyt dużo CO2 do zbiornika, więc zamontowałem zacisk na wężyku aby ograniczyć ilość gazu. Z nadmiernym ciśnieniem w butli nie powinno być problemu, bo jak wcześniej wspomniałem bimbrownia nie jest na tyle szczelna żeby coś się stało. Chciałem się pozbyć tego filtra jak już akwarium dojrzeje, no ale w tej sytuacji może się przydać, co o tym myślicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MaroPL16
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1415 : Listopad 30, 2009, 17:23:32 » |
|
witam chcialem zapytac czy ktos moze juz gdzies spotkal sie z takim dyfuzorem  jesli tak to chcialbym poznac wasze opinie na jego temat czy nadaje sie naprawde do bimbrowni i z czego jest wykonany bo na allegro liczą sobie za ow bajer 10 zl wraz z zestawem do podlaczania kroplowki ze szpitala  tzn. chodzi mi o to co jest tam w srodku bo tak to wydaje mi sie ze jest to obcieta strzykawka ale nie wiem co tam w srodku rozprasza to co2. Kupiłem na allegro nawóz i dostałem to gratis  To jest ucięta strzykawka, i do srodka jest włożony kawałek drewna możliwe że z lipy i to wszystko... Nie kupuj takiego czegoś jak chce Ci się to robić to sobie takie coś zrob ale wg. mnie to to jest to samo co kamień napowietrzający... Z tym że w tej strzykawce jest więcej miejsca (w środku gdzie sie zbiera CO2) hehe zestaw do szpitalnych kroplowek obciete strzykawki widac medycy rowniez interesuja sie akwarystyka  i jak sprawuje sie ten dyfuzor? hmmm moze bylbys w stanie blizej okreslic zawartosc tej strzykawki? Moze to tez jest cos co mozna dostac w szpitalu? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #1416 : Listopad 30, 2009, 19:02:29 » |
|
Ja mam zrobiony dyfuzor z 5ml strzykawki i jest wszystko ok wygląda prawie identycznie jak na fotce w środku mam włożony kawałek gałązki lipowej którą na początku wysuszyłem w mikrofalówce przyznam że żaden kamień nie potrafi chyba robić tak małych bąbelków wyglądają dosłownie jak mgła pod wodą
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2009, 19:13:37 wysłane przez szakallo »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1417 : Grudzień 01, 2009, 19:02:49 » |
|
Tak jak napisał szakallo ten "dyfuzor" mocno rozbija CO2 ale ja i tak go nie stosuję ponieważ mam coś bardziej wydajnego i co rozprowadza CO2 po całym akwa  filtr do filtra zamiast powietrze podłączyłem bimbrownie i nic nie rozbija CO2 tak jak sam wirnik. Tylko to jest trochę ryzykowne żeby nie zaciągło zacieru do akwa, więc ja w drugiej butelce mam mało wody tak że gdyby ścisło 2 butelki to nic sie nie wydostanie.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1418 : Grudzień 04, 2009, 20:00:52 » |
|
Witam zrobilem dzis bimbrowine wszystko działa tyko mam do was pytanie czy jak zostawie na noc to robkom sie nic nie stanie?bable leca 2-4 na sec nie wiem jak w nocy jak bedzie mniejsza temperatura w pomieszczeniu i czy wlaczyc napowietrzanie z brzeczyka?.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1419 : Grudzień 05, 2009, 08:50:13 » |
|
Ja na noc włączam brzęczek (napowietrzacz) możesz też wężyk wciągnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1420 : Grudzień 05, 2009, 09:35:06 » |
|
Mam pytanie czy ta bimbrowina nie leci za słabo
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2010, 11:39:06 wysłane przez dominik523 »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1421 : Grudzień 05, 2009, 18:26:33 » |
|
Jak drożdże są już "zużyte" no to czas zrobić nową. Ja wymieniam po ok 5 tygodniach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arturobr
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1423 : Grudzień 06, 2009, 01:41:18 » |
|
W moim akwa mam bimbrownię z 1,5L butelki pet. Zrobiłem coś takiego, że wlot CO2 zrobiłem w filtrze (Hailea BT-700). Wywierciłem otwór 5mm i włożyłem rurką zakleiłem klejem na gorąco. Deszczownię ustawiłem lekko i mam równowagę pomiędzy tlenem a CO2, rośliny rosna, rybki żyją i mają się dobrze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dominik523
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1424 : Grudzień 06, 2009, 10:16:54 » |
|
Arturobr podaj twoje gg albo napisz do mnie:17393941.Pozdrawiam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|