Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678791 razy)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1395 : Listopad 11, 2009, 14:52:27 »

czy rośliny maja wystarczajaca ilosc co2??
Jakie masz ph?
Rośliny bombelkują?

skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1396 : Listopad 16, 2009, 17:41:31 »

Kurczę męczę się z tą bimbrownią już któryś raz i nie mogę jej uruchomić. Wszystko zrobione według schematu, bimber według sprawdzonych przepisów, a CO2 jak nie leci tak nie leci.
Dyfuzor z kostki lipowej, czyli standard, dwie butelki po wodzie mineralnej uszczelnione sylikonem akwarystycznym. O co chodzi? Czy jak użyje butelek po napoju gazowanym coś to zmieni? Moje rośliny pilnie potrzebują CO2 bo po restarcie zbiornika i przy ograniczanym czasowo świetle(dojrzewanie akwa) słabo bomblują i rosną. Poradźcie coś, bo butli nie zamierzam kupować, ewentualnie zdecyduje się na Easy carbo, ale nie jestem przekonany, co do tego rozwiązania, bo jednak, co gaz to gaz.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1397 : Listopad 17, 2009, 20:21:50 »

sie ma, właśnie zrobiłem bimbrownie i tak daje ze az zaczełem sie martwic o moje piranie Sad zrobiłem zacier z 1/3 kostki drożdży dwóch kubków cukru i 1 litra wody i myslałem że wybuchnie he he! a zakrętki z wężykami obkleiłem poxipolem za 12zl węzyk za 2 zl 2m. a dzwonu nie robiłem tylko napchałem do wężyka gąbki z filtra rozprasza CO2 jak złoto , wężyk umisciłem pod napowietrzaczem tak ze razem (CO2 i O2) sie zcalają papa

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1398 : Listopad 17, 2009, 20:25:14 »

Ale to można uznac też za zalete.
Nie trzeba na noc wyciągać wężyka i nie zagazujemy rybek.
a czy udało ci sie kiedys zagazować rybki??

malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1399 : Listopad 18, 2009, 13:43:53 »

Ale to można uznac też za zalete.
Nie trzeba na noc wyciągać wężyka i nie zagazujemy rybek.
a czy udało ci sie kiedys zagazować rybki??

Tak udało
strona 88
nick Śnieżynka16:
Boże.... Powiedzcie, dlaczego?:!?!     Wczoraj zrobiłam bimbrownię: wszystko tak jak pisało: uszczelnienie, zacier woda strzykawka. zmiejszyłam napowietrzanie, bo wyłączyć się nie da. dziś rano patrze!!!!!!!!!!!!  A tam....    Sad Sad Sad Sad Sad Sad      Cry Cry Cry Cry Cry Cry    wszystkie neony innesa mi padły, pare gupików, miedzik, razbora, piękna, która dostałam w prezencie bocja wspaniała (ok 11cm!!!)  oraz 2 glonojady, w tym obydwoje po 10 cm, z tego jeden to gibiseps......dlaczego się tak stało?!?!  jeszcze na dodoatek samiec zbrojnika nie był mójj.....    Lips Sealed Lips Sealed    Cry Cry Cry Cry Cry Cry   Pomóżcie!!!  co się stało?! co zrobiłam nie tak?!
Przez jedną noc zagazowało się prawie całe akwa !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1400 : Listopad 18, 2009, 22:55:02 »

sie ma, właśnie zrobiłem bimbrownie i tak daje ze az zaczełem sie martwic o moje piranie Sad zrobiłem zacier z 1/3 kostki drożdży dwóch kubków cukru i 1 litra wody i myslałem że wybuchnie he he! a zakrętki z wężykami obkleiłem poxipolem za 12zl węzyk za 2 zl 2m. a dzwonu nie robiłem tylko napchałem do wężyka gąbki z filtra rozprasza CO2 jak złoto , wężyk umisciłem pod napowietrzaczem tak ze razem (CO2 i O2) sie zcalają papa

nie dobrze bo masz duzą utratę co2 marnujesz je jednym słowem.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1401 : Listopad 19, 2009, 09:16:40 »

nie sądzę Cheesy a masz fotki swojej bimbrowni Huh, mógłbym je zobaczyć?

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1402 : Listopad 22, 2009, 14:04:59 »

Mam pytanie do kogoś kto sie zna na bimbrowni bardzo dobrze  Grin
Do czego służy ten cukier w bimbrowni, do pożywienia dla drożdży czy do czego? A dlaczego mi to wiedzieć to wam napisze jak mi sie uda eksperymencik ;p

250L słodkie
540L + 112L morskie
Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1403 : Listopad 22, 2009, 16:21:43 »

Tak jak napisałeś: do odżywiania drożdży, które produkują CO2 oraz etanol (tzw. fermentacja akloholowa)

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1404 : Listopad 22, 2009, 20:24:35 »

drożdże żyją i muszą coś jeść

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #1405 : Listopad 23, 2009, 15:52:11 »

Zbudowalem Cheesy
Zajelo mi to  malo czasu   
Wszystko chodzi   tylko jeszcze musze zalatwic dyfuzor  Smiley

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
MaroPL16
Nowy
*

« Odpowiedz #1406 : Listopad 24, 2009, 16:40:27 »

witam chcialem zapytac czy ktos moze juz gdzies spotkal sie z takim dyfuzorem jesli tak to chcialbym poznac wasze opinie na jego temat czy nadaje sie naprawde do bimbrowni i z czego jest wykonany bo na allegro liczą sobie za ow bajer 10 zl wraz z zestawem do podlaczania kroplowki ze szpitala Tongue tzn. chodzi mi o to co jest tam w srodku bo tak to wydaje mi sie ze jest to obcieta strzykawka ale nie wiem co tam w srodku rozprasza to co2.

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1407 : Listopad 24, 2009, 16:50:36 »

Samemu łatwo takie coś zrobić. W środku jest zapewne kawałek drewna lisciastego (lipy?).
Zasadniczo dobrze rozpuszcza, trzeba go odpowiednio umiejscowić, żeby te bombelki jak najdłużej utrzymywały się w wodzie.
Na tym mialem jeszcze przyczepiony dzwon, tak że CO2 się w środku zbierał, to przy dobrej regulacji rozpuszczalność 100% Wink

Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #1408 : Listopad 24, 2009, 21:20:43 »

Czy nawozy CO2 to to samo co normalne CO2 z bimbrowni.
Kupić takie cos ? http://www.allegro.pl/item820618054_co2_do_twojego_akwarium_licznik_gratis.html
Lub nawozy? http://www.allegro.pl/item819176711_nawoz_dla_roslin_k2s04_fe_co2_kulki_dyfuzor.html
http://www.allegro.pl/item824642341_nawoz_co2_kulki_dyfuzor_instr_wys_gratis.html

Doradzcie prosze co mam robić , bo kupiłem nowe roślinki i noi ogólnie chciałbym ,aby mi rosły!
Czy musze budować bimbrownie (mówcie szczerze , bo nie widze w tym problemu)

Z góry dzięki.

Pozdrawiam

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1409 : Listopad 24, 2009, 21:49:41 »

witam chcialem zapytac czy ktos moze juz gdzies spotkal sie z takim dyfuzorem jesli tak to chcialbym poznac wasze opinie na jego temat czy nadaje sie naprawde do bimbrowni i z czego jest wykonany bo na allegro liczą sobie za ow bajer 10 zl wraz z zestawem do podlaczania kroplowki ze szpitala Tongue tzn. chodzi mi o to co jest tam w srodku bo tak to wydaje mi sie ze jest to obcieta strzykawka ale nie wiem co tam w srodku rozprasza to co2.

Kupiłem na allegro nawóz i dostałem to gratis  Tongue

To jest ucięta strzykawka, i do srodka jest włożony kawałek drewna możliwe że z lipy i to wszystko... Nie kupuj takiego czegoś jak chce Ci się to robić to sobie takie coś zrob ale wg. mnie to to jest to samo co kamień napowietrzający... Z tym że w tej strzykawce jest więcej miejsca (w środku gdzie sie zbiera CO2)

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 ... 92 93 [94] 95 96 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: