|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #1395 : Listopad 11, 2009, 14:52:27 » |
|
czy rośliny maja wystarczajaca ilosc co2??
Jakie masz ph? Rośliny bombelkują?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skorpion83
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1396 : Listopad 16, 2009, 17:41:31 » |
|
Kurczę męczę się z tą bimbrownią już któryś raz i nie mogę jej uruchomić. Wszystko zrobione według schematu, bimber według sprawdzonych przepisów, a CO2 jak nie leci tak nie leci. Dyfuzor z kostki lipowej, czyli standard, dwie butelki po wodzie mineralnej uszczelnione sylikonem akwarystycznym. O co chodzi? Czy jak użyje butelek po napoju gazowanym coś to zmieni? Moje rośliny pilnie potrzebują CO2 bo po restarcie zbiornika i przy ograniczanym czasowo świetle(dojrzewanie akwa) słabo bomblują i rosną. Poradźcie coś, bo butli nie zamierzam kupować, ewentualnie zdecyduje się na Easy carbo, ale nie jestem przekonany, co do tego rozwiązania, bo jednak, co gaz to gaz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1397 : Listopad 17, 2009, 20:21:50 » |
|
sie ma, właśnie zrobiłem bimbrownie i tak daje ze az zaczełem sie martwic o moje piranie  zrobiłem zacier z 1/3 kostki drożdży dwóch kubków cukru i 1 litra wody i myslałem że wybuchnie he he! a zakrętki z wężykami obkleiłem poxipolem za 12zl węzyk za 2 zl 2m. a dzwonu nie robiłem tylko napchałem do wężyka gąbki z filtra rozprasza CO2 jak złoto , wężyk umisciłem pod napowietrzaczem tak ze razem (CO2 i O2) sie zcalają 
|
|
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1398 : Listopad 17, 2009, 20:25:14 » |
|
Ale to można uznac też za zalete. Nie trzeba na noc wyciągać wężyka i nie zagazujemy rybek.
a czy udało ci sie kiedys zagazować rybki??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malumalu
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1399 : Listopad 18, 2009, 13:43:53 » |
|
Ale to można uznac też za zalete. Nie trzeba na noc wyciągać wężyka i nie zagazujemy rybek.
a czy udało ci sie kiedys zagazować rybki?? Tak udałostrona 88 nick Śnieżynka16: Boże.... Powiedzcie, dlaczego?:!?! Wczoraj zrobiłam bimbrownię: wszystko tak jak pisało: uszczelnienie, zacier woda strzykawka. zmiejszyłam napowietrzanie, bo wyłączyć się nie da. dziś rano patrze!!!!!!!!!!!! A tam.... Sad Sad Sad Sad Sad Sad Cry Cry Cry Cry Cry Cry wszystkie neony innesa mi padły, pare gupików, miedzik, razbora, piękna, która dostałam w prezencie bocja wspaniała (ok 11cm!!!) oraz 2 glonojady, w tym obydwoje po 10 cm, z tego jeden to gibiseps......dlaczego się tak stało?!?! jeszcze na dodoatek samiec zbrojnika nie był mójj..... Lips Sealed Lips Sealed Cry Cry Cry Cry Cry Cry Pomóżcie!!! co się stało?! co zrobiłam nie tak?! Przez jedną noc zagazowało się prawie całe akwa !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zegarsky91
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1400 : Listopad 18, 2009, 22:55:02 » |
|
sie ma, właśnie zrobiłem bimbrownie i tak daje ze az zaczełem sie martwic o moje piranie  zrobiłem zacier z 1/3 kostki drożdży dwóch kubków cukru i 1 litra wody i myslałem że wybuchnie he he! a zakrętki z wężykami obkleiłem poxipolem za 12zl węzyk za 2 zl 2m. a dzwonu nie robiłem tylko napchałem do wężyka gąbki z filtra rozprasza CO2 jak złoto , wężyk umisciłem pod napowietrzaczem tak ze razem (CO2 i O2) sie zcalają  nie dobrze bo masz duzą utratę co2 marnujesz je jednym słowem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1401 : Listopad 19, 2009, 09:16:40 » |
|
nie sądzę  a masz fotki swojej bimbrowni  , mógłbym je zobaczyć?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1402 : Listopad 22, 2009, 14:04:59 » |
|
Mam pytanie do kogoś kto sie zna na bimbrowni bardzo dobrze  Do czego służy ten cukier w bimbrowni, do pożywienia dla drożdży czy do czego? A dlaczego mi to wiedzieć to wam napisze jak mi sie uda eksperymencik ;p
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
Stiep
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1403 : Listopad 22, 2009, 16:21:43 » |
|
Tak jak napisałeś: do odżywiania drożdży, które produkują CO2 oraz etanol (tzw. fermentacja akloholowa)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1404 : Listopad 22, 2009, 20:24:35 » |
|
drożdże żyją i muszą coś jeść
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klasyka
|
 |
« Odpowiedz #1405 : Listopad 23, 2009, 15:52:11 » |
|
Zbudowalem  Zajelo mi to malo czasu Wszystko chodzi tylko jeszcze musze zalatwic dyfuzor 
|
|
|
|
|
|
12L - 25l -30l -63l -130l -300l były aktualnie 130 , 63
|
|
|
MaroPL16
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1406 : Listopad 24, 2009, 16:40:27 » |
|
witam chcialem zapytac czy ktos moze juz gdzies spotkal sie z takim dyfuzorem  jesli tak to chcialbym poznac wasze opinie na jego temat czy nadaje sie naprawde do bimbrowni i z czego jest wykonany bo na allegro liczą sobie za ow bajer 10 zl wraz z zestawem do podlaczania kroplowki ze szpitala  tzn. chodzi mi o to co jest tam w srodku bo tak to wydaje mi sie ze jest to obcieta strzykawka ale nie wiem co tam w srodku rozprasza to co2.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
 |
« Odpowiedz #1407 : Listopad 24, 2009, 16:50:36 » |
|
Samemu łatwo takie coś zrobić. W środku jest zapewne kawałek drewna lisciastego (lipy?). Zasadniczo dobrze rozpuszcza, trzeba go odpowiednio umiejscowić, żeby te bombelki jak najdłużej utrzymywały się w wodzie. Na tym mialem jeszcze przyczepiony dzwon, tak że CO2 się w środku zbierał, to przy dobrej regulacji rozpuszczalność 100% 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #1409 : Listopad 24, 2009, 21:49:41 » |
|
witam chcialem zapytac czy ktos moze juz gdzies spotkal sie z takim dyfuzorem  jesli tak to chcialbym poznac wasze opinie na jego temat czy nadaje sie naprawde do bimbrowni i z czego jest wykonany bo na allegro liczą sobie za ow bajer 10 zl wraz z zestawem do podlaczania kroplowki ze szpitala  tzn. chodzi mi o to co jest tam w srodku bo tak to wydaje mi sie ze jest to obcieta strzykawka ale nie wiem co tam w srodku rozprasza to co2. Kupiłem na allegro nawóz i dostałem to gratis  To jest ucięta strzykawka, i do srodka jest włożony kawałek drewna możliwe że z lipy i to wszystko... Nie kupuj takiego czegoś jak chce Ci się to robić to sobie takie coś zrob ale wg. mnie to to jest to samo co kamień napowietrzający... Z tym że w tej strzykawce jest więcej miejsca (w środku gdzie sie zbiera CO2)
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|