Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 89 90 [91] 92 93 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 679104 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1350 : Wrzesień 20, 2009, 19:14:50 »

A nie boisz się, że w nocy, kiedy rośliny nie produkują tlenu tylko go zużywają, zagazujesz ryby?

malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1351 : Wrzesień 21, 2009, 04:45:13 »

Norbix43@@
Nikogo nie obraziłeś...
Tak można zwiększyć produkcję CO2 za pomocą zmiany ilości wkładu (cukier lub drożdże) , ale to się wiąże z tym że będzie pracować krócej...Możesz dać więcej cukru ...

skorpion83@@
Najbezpieczniej jest wyciągnąć cały zestaw z akwarium na noc, przez ten rok czasu zmieniałem już dwa razy zaworki na zasilaniu CO2, po prostu przepuszczały. (później będzie jak w reklamie - 800 litrów -).
Na pierwszą noc po zrobieniu świeżej bimbrowni wyciągam kostkę z akwa, ale nie zakręcam, nic nie śmierdzi,CO2 po prostu ulatnia się do pokoju.
Potem to już nie wyciągam tylko włączam napowietrzanie i to wystarcza żeby nie zagazować rybek przez noc (oczywiście w moim przypadku, nie wiem jak będzie u was...

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
Anu
Nowy
*

« Odpowiedz #1352 : Październik 09, 2009, 22:15:20 »

Witam,
mam pytanie dotyczące bimbrowni. Zakupiłem taki fajny zestawik do bimbrowni i w nim przy liczniku bombelków mam taki fajny zaworek który się otwiera przy zbyt duzym cisnieniu w butelkach. Mogę go też wykorzystać jako sposób na wyłączanie CO2 na noc, ale jak to zrobie to strasznie zaczyna sama bimbrownia bombelkowac, wiec moje pytanie brzmi: Czy nie spowoduje to szybszego zuzycia zacireru?

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1353 : Październik 10, 2009, 20:35:09 »

Jesli szybciej bąbelkuje to moim zdaniem szybciej sie zacier zuzyje. Ale jak zamkniesz na zaworku to ci przeciez butelki rozsadzi....

250L słodkie
540L + 112L morskie
Anu
Nowy
*

« Odpowiedz #1354 : Październik 10, 2009, 21:36:10 »

Nie chodzi mi i zworek za pomoca ktorego sie reguluje, mam jeszcze jeden ktorego pozycja to poprostu otwarty lub zamkniety.
Zaryzykuje i sprawdze czy sie zacier szybko zuzyje, po 1 nocy na pelnym otwarciu chodzi jak nalezy.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1355 : Październik 11, 2009, 11:56:15 »

Mam butle o pojemnosci 500ml. Wsypalem tam 100ml cukru, 30g drozdzy i 400ml wody. Pracowalo wydajnie ale krotko. ;/ Jak moge wydluzyc czas pracy? Zwiekszyc ilosc drozdzy czy cukru? Prosze o pomoc. Wink
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1356 : Październik 11, 2009, 14:01:41 »

zwiększając proporcje cuktu do drożdży przyśpieszasz reakcję chemiczną.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1357 : Październik 12, 2009, 09:18:33 »

A jak mogę wydłużyć czas jej przebiegu?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1358 : Październik 12, 2009, 10:27:43 »

zwiększając proporcję cukru wydłuża się proces fermentacji natomiast zwiększając ilość drożdży przyśpiesza się jej intensywność
tylko z tą ilością cukru nienalezy przesadzać bo zbyt duze stężenie zabija drożdże.

Aby wydłużyć proces fermentacji można zastosować drożdże winiarskie ( mają grubszą scianę komórkową a co za tym idzie dłużej wytrzymują wzrastające stężenie etanolu niz d. piekarskie)

Warto też dodać trochę białka do zacieru które będzie źródłem innych równie ważnych dla życia drożdży składników.

ps W moim akwarium podawaniem CO2 steruje progmator który włącza i wyłącza pomkę ( filtr fan 1) tłoczącą CO2 do akwarium w określonych godzinach Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2009, 10:31:52 wysłane przez Pethro » Zapisane
Chester2008
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1359 : Październik 12, 2009, 14:22:08 »

A co zrobić po tych dwóch 3 tygodniach kiedy jak to piszecie bimber sie wyczerpie?

Akwa:
60l-ogólne
25l-dla narybku

Foty Potem
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1360 : Październik 12, 2009, 15:34:31 »

wylać cały stary zacier i zrobić nowy, w starym zacierze jest w tedy takie stężenie etanolu ze drożdże już nie będą się dobrze rozwijać Smiley
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1361 : Październik 12, 2009, 19:22:13 »

A jak mogę wydłużyć czas jej przebiegu?

Zmniejszając ilość drożdży można wydłużyć czas produkcji  CO2, ale należy liczyć się z tym, że produkcja dwutlenku węgla będzie słabsza.  Good !
 Grin Grin Od miesiąca czasu testuje nową bimbrownię WINKO W GĄSIORZE, dwie rzeczy za jednym zrazem, winko ładnie robi buul buul i do akwa (szkoda żeby się tyle CO2 marnowało  Wink )...

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
destruction
Nowy
*

« Odpowiedz #1362 : Październik 18, 2009, 14:45:40 »

Mam pytanie posiadam zbiorniczek 60l zrobiłem bimbrowniejak w tym poscie 1l wody 2 szklanki cokru i 5dag drozdzy i tu moje pytanie czy usze wyciagac wezyk z akwa na noc zeby nie zagazowac rybek
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1363 : Październik 18, 2009, 16:58:01 »

O co chodzi?
Wczoraj zrobiłem bimbrownie, przygotowałem zacier i uruchomiłem, bardzo ładnie bombliło, ale że był już wieczór a nie chciałem zagazować w nocy rybek, odkręciłem butelkę z wodą tak, żeby gaz nie trafiał do akwarium. Rano zakręciłem butelkę, ale zacier nie ma takiej siły, żeby przepchnąć gaz przez kostkę, a bombli jedynie wtedy, gdy potrząsnę butelką z zacierem, bardzo silnie uwalnia się gaz. Myślałem na początku, że poprostu cały układ jest nieszczelny i jeszcze raz wszystko dokładnie zasylikonowałem i dalej nic, o co chodzi?
Czy to wina drożdży, które jak zauważyłem straciły termin ważności? Ale z drugiej strony gdyby były niedobre to już wczoraj nic by z tego nie było, a wczoraj ładnie wszystko chodziło...

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1364 : Październik 18, 2009, 19:29:00 »

Mozliwe, ze przeterminowane drozdze sa przyczyna. Zapewne niewielka ich ilosc byla jeszcze przy zyciu i niestety szybko stracily aktywnosc... Kup sobie nowe, "zywe" drozdze i pamietaj by trzymac je w lodowce. Good !
Strony: 1 ... 89 90 [91] 92 93 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: