Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 87 88 [89] 90 91 ... 138
  Drukuj  
Autor Wątek: Budujemy BIMBROWNIĘ ;)  (Przeczytany 678607 razy)
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1320 : Wrzesień 05, 2009, 19:40:10 »

a czy nieda rady bez zawroka czy wtedy do akwa dochodzi za dużo co2 co moze spowodac smieć rybek ?

W nocy jeżeli zadbasz o napowietrzanie nie będzie problemu. W dzień to czy zaszkodzi czy nie zależy od ilości roślinności którą posiadasz (czy zdołają przetworzyć dostarczaną porcje CO2). U mnie w dzień chodzi pełną parą (1, czasem 2 bomble na sekundę), ale mam mocno zarośnięte akwarium.

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
sik21
Nowy
*

« Odpowiedz #1321 : Wrzesień 05, 2009, 21:55:32 »

Witam chce zrobić bimbrownie ale nie wiem jaka będzie odpowiednia ilość zacieru i wielkość pierwszej butelki do 30l akwarium bo nie chce przedobrzyć możecie mi na to pytanie odpowiedzieć bo trochę o tym szukałem na rożnych forach ale nie znalazłem no chyba ze to nie ma różnicy
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1322 : Wrzesień 06, 2009, 10:50:46 »

Witam chce zrobić bimbrownie ale nie wiem jaka będzie odpowiednia ilość zacieru i wielkość pierwszej butelki do 30l akwarium bo nie chce przedobrzyć możecie mi na to pytanie odpowiedzieć bo trochę o tym szukałem na rożnych forach ale nie znalazłem no chyba ze to nie ma różnicy
Z zacierem nie masz co kombinować, jest sprawdzony sposób i tego należy się trzymać czyli 1410 !!
Jeżeli dasz za dużo jakiegoś składnika to bimber skończy się szybciej i to nie będzie ekonomiczne...
Do 30l akwarium ja bym się na twoim miejscu zastanowił czy na pewno chcesz montować tam bimbrownię.
Napiszę Ci z mojego doświadczenia...
Posiadam 60l akwa i od zarąbania roślin, bo mam tylko parę sztuk neonów a same krewetki, a jak wiadomo krewetki to sam mech i rośliny pierzaste które bardzo dobrze przyswajają CO2...
Podstawa to światło (ale to chyba wiesz) na moje akwa to 2 świetlówki po 14watt plus odbłyśniki.
Bimber robię z samego rana, zawsze używam letniej wody do rozpuszczenia cukru i drożdży dlaczego??bo zaczyna działać po 15 minutach. W pierwszy dzień bąbelki lecą jak szalone około 3-4 sztuk na sekundę, w tym momencie napowietrzanie na maxa , na pierwszą noc wyciągam kostkę z CO2 z akwarium dlaczego??tylko raz zostawiłem na pierwszą noc kostkę w akwa z CO2, rano 3/4 krewetek i neonki już nie żyły było to we wrześniu przeszłego roku, od tamtego czasu bawię się z bimbrownią czyli okrągły rok troszkę doświadczenia już mam Wink na noc oczywiście napowietrzanie chodzi. Następnego dnia wkładam znowu kostkę z CO2 i od tamtej pory nie włączam napowietrzania na dzień tylko na noc. W moim przypadku bimbrownia pracuje 4 nieraz 5 dni... Rok czasu już się bawię z bimbrownią, rośliny rosną jak szalone,wszystkich znajomych obdarowałem i znajomych znajomych

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
Chmura
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1323 : Wrzesień 06, 2009, 10:59:45 »

sik21: Ja na twoim miejscu do tak małego akwa nie nawoził bimbrownią, zbyt łatwo zagazować zwierzęta. Albo weź kup zestaw wysokociśnieniowy, albo kup sobie na allegro EasyCarbo ( powiedzmy że to CO2 w płynie ). Na twój litraż wystarczy na naprawde długo. 250 ml starczy ci w zależności od zagęszczenia roślin na 250 dni do 500 dni, a kosztuje niewiele.
Salomon77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1324 : Wrzesień 06, 2009, 11:09:46 »

Ja bawie się w to od tygodnia i to bardzo stresujące... KOrzystam z takiego przepisu na zacier:
1-5 szklanki cukru
1/8 opakowania drożdży
4 szklanki wody
Łyżeczka sody

Narazie chodzi u mnie żarówka OSRAM 25W chce wymienić na świetlówke 14W
CO2 włączam tylko na dzień na noc wyjmuje ,niekorzystam z brzęczka w moim akwarium.
Dyfuzor wykonany z butelki (dzwon) bez zaworka i innych regulacji
Akwa ma 25L ,mam w nim narazie 8x kabomba 7xLudwigia,akwa narazie na etapie dojrzewania,jak
myślicie czy moge już wpuścić jakieś ryby Huh
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1325 : Wrzesień 06, 2009, 11:22:50 »

Salomon77 @@
Pisałem już o tym na 85 stronie http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/budujemy-bimbrownie-%29/1260/
Poczytaj sobie od tej strony do końca to zobaczysz....
Przed wpuszczeniem rybek radzę test na CO2 ( to wszystko )

http://www.youtube.com/watch?v=qBma5YXusjE KLIKNIJ w link jak zrobić bimbrownię..
sik21
Nowy
*

« Odpowiedz #1326 : Wrzesień 06, 2009, 13:16:26 »

Mam średnią obsadę roślin i i sporo mchu i chciał bym żeby roślinki mi lepiej rosły
w takim razie skoro już mowa o mnie to czy wystarcz moim roślinom 11 w świetlówka i nawoź symfonia złota??
jeżeli w 30 l  akwarium mi odradzicie bimbrownie to jest tez sens robienia dla 50 także z średnia obsada roślin i tu już sporą ilością mchu, świetlówki jedna 14 a druga 16 w i także ten sam nawoź

a w 30l będą krewetki red cherry wiec chyba już wcale nie ma sensu tam robić bimbrowni??
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1327 : Wrzesień 06, 2009, 17:24:11 »

sik21@@
W 30l akwa sobie odpuść bo szkoda żebyś zagazował krewetki, u mnie tylko amano i reddy wytrzymały ale miałem kilka gatunków tiger których było szkoda bo nie wytrzymała żadna. W zupełności wystarczy ci nawóz do roślin, nie wiem jak z tabletkami CO2 które są na alledrogo, może ktoś się wypowie co je testował??.
W 50 możesz zakładać, tylko pamiętaj nadzór przede wszystkim, z CO2 nie ma żartów...

sik21
Nowy
*

« Odpowiedz #1328 : Wrzesień 06, 2009, 17:34:36 »

w takiej 50 ile bąbelków powinno lecieć?? bo nie chce właśnie sobie ryb zagazować
na noc jest sens odłączać wężyk czy nie bo mam deszczownie która jest całkowicie zanurzona w wodzie i tylko 3 otworki są w niej skierowane ku gorze by się woda dotleniała i jest średniej prędkości ruch wody czy to wystarczy w nocy przy włączonej bimbrowni
malumalu
Nowy
*

« Odpowiedz #1329 : Wrzesień 06, 2009, 17:52:34 »

sik21@@
Nikt na to pytanie ci nie odpowie, to zależy od warunków jakie będą w akwa musisz sam zobaczyć co się będzie działo. Ja mam 60l plus dużo roślin to mi wystarcza około 1-2 bąble na sekundę i wszystko jest ok. PH też mam cały czas na zielonym. Musisz sam przetestować czy rośliny będą pobierać CO2 i go przetwarzać na tlen.. Roślinom też należy dać warunki żeby współpracowały ... Nie tylko CO2 i ŚWIATŁO , potrzebują przecież jeszcze nawozów do tego. Każdy baniak jest indywidualny...pamiętaj...

sik21
Nowy
*

« Odpowiedz #1330 : Wrzesień 06, 2009, 21:20:53 »

aha
WIELKIE dzięki za pomoc  Good !

zapomniałem do 50l zbiornika jaka butelka z zacierem będzie najlepsza i le w niej ma być tego zacieru??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 21:44:07 wysłane przez sik21 » Zapisane
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #1331 : Wrzesień 07, 2009, 15:22:36 »

witam serdecznie, chcę zbudować bimbrownię i w związku z tym mam pytanie. chciałbym jako dyfuzor użyć filtr wew. FANFILTER FAN-1 PLUS. czy jest sens ?? jak to podłączyć?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1332 : Wrzesień 07, 2009, 19:14:57 »

JA mam taki filtr i podłaczałem bimbrownie pod niego a sens jest bo filtr rozprowadzi CO2 po całym akwa. Ja podłaczałem pod miejsce gdzie podłaczasz węzyk z którego filtr ciągnie powietrze i ja zamiast powietrza podłaczałem mu bimbrownie, a na noc właczałem napowietrzacz.

250L słodkie
540L + 112L morskie
walthemar
Nowy
*

« Odpowiedz #1333 : Wrzesień 07, 2009, 19:27:29 »

a nie zasysa nic z bimbrowni ?? myslę czy nie byłoby dobrze zrobic trójnik aby pobierał z bimbrowni i trochę fałszywego powietrza
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1334 : Wrzesień 07, 2009, 19:32:54 »

Jest wile zdan na temat CO2 i powietrza ale ja powiem że moim zdaniem nie mieszaj. jeśli juz filtr coś ci zassie to wode z butelki gdzie co2 sie czysci . Ja miałem nalane tyle wody że jak by mi filtr ścisnął butelki to by nie zassał roztworu czy tez wody.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 ... 87 88 [89] 90 91 ... 138
  Drukuj  

Skocz do: